foto van een man met nekpijn en mentale problemen

Nekpijn en geestelijke gezondheid zijn gerelateerd!

Ervaar je nekpijn? Als dat zo is, is het essentieel om het verband tussen geestelijke gezondheid en nekpijn te begrijpen. Hoewel het lijkt alsof je niets kunt doen om nekpijn te verlichten, kunnen enkele eenvoudige stappen het risico op het ontwikkelen van nekpijn verkleinen.

Tussen de hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid door is het geen wonder dat zoveel mensen zich gestrest voelen. Maar wist je dat psychische klachten nek- of rugpijn kunnen veroorzaken?

Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen nekpijn bij volwassenen en psychische stoornissen. Volgens deze studies hebben mensen die last hebben van nek- en rugpijn een verhoogd risico op het krijgen van een depressie. [1]

Het artikel behandelt hoe fysiek en psychisch leed verband houdt met nekpijn. Bovendien biedt het tips om nekpijn gerelateerd aan psychische stoornissen te verminderen door jouw omgeving en dagelijks leven aan te passen.

De nekpijn en haar relatie met geestelijke gezondheid

In 2017 bedroeg de wereldwijde last van nekpijn 3551,1 per 100.000 mensen [2]. Tegelijkertijd hebben volgens Amerikaanse gezondheidsenquêtes 25,5 miljoen Amerikanen hun werk niet kunne uitvoeren vanwege nekpijn. [3]

Nekpijn is één van de meest voorkomende symptomen van psychologische stress.
Maar ook andere factoren dragen bij aan nekklachten, zoals:

 • slaaphouding, verkeerde ergonomie
 • Een verkeerde zithouding
 • alcohol gebruik
 • artritis of degeneratieve schijflaesies
 • Vertebrale laesies
 • En zelfs een virus
 • Veel stress op het werk

Omdat nek- en schouderspierspanning nekpijn kan veroorzaken, komen deze twee aandoeningen vaak samen voor. Nekpijn treft elk jaar miljoenen mensen en vereist vaak professionele medische zorg. Het is belangrijk om de oorzaak van de nekpijn te diagnosticeren om deze goed te kunnen behandelen, aangezien verschillende oorzaken verschillende behandelingen vereisen.

Een mogelijke veroorzaker

Als je onder stress staat, maakt je lichaam cortisolhormonen aan, die spierspanning in je nek en schouders veroorzaken. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de spieren die aan de wervelkolom vastzitten, strakker worden, wat pijn in de nek en schouders veroorzaakt.

Bovendien zal deze verhoogde druk op de tussenwervelschijven en zenuwen nek- of rugpijn versterken. Stress veroorzaakt ook veranderingen in houding, wat ook kan leiden tot chronische nekpijn. Desalniettemin is het verband tussen stress en nekpijn complex. Het is een uitdaging om te beoordelen of je nekpijn te wijten is aan spierspanning of stress, omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

Volgens de World Mental Health-enquêtes is er een hoge prevalentie van psychische stoornissen met chronische nekpijn. Deze studie was een cross-nationaal onderzoek dat is uitgevoerd in 17 provincies over de hele wereld. [4]

De resultaten tonen aan dat mensen die lijden aan chronische nekpijn meer last hebben van depressie, angst en stress dan de placebogroep.

Gevolgen op lange termijn van een slechte geestelijke gezondheid en nekpijn

Soms is een goed kussen bij nekpijn een wenselijke remedie, maar wel eentje die niet altijd de oorzaak aanpakt en de gevolgen op lange termijn misschien niet altijd oplost.

De effecten van een slechte geestelijke gezondheid op het spier- en skeletstelsel kunnen langdurig zijn. Op de een of andere manier kunnen een slechte geestelijke gezondheid en nekpijn leiden tot verdere complicaties, zoals:

 • Chronische vermoeidheid
 • Ernstige depressie
 • Paniekstoornissen
 • Spanning
 • Angst stoornissen
 • Het kan leiden tot slapeloze nachten, ongemak tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en zelfs een onvermogen om zich te concentreren op alledaagse taken.
 • Bovendien kan nekpijn veroorzaakt door stress de mobiliteit en het bewegingsbereik beperken, waardoor alledaagse taken en activiteiten moeilijker worden.

Wat is nekpijn?

De nek bestaat uit verschillende spieren en bindweefsels die de schouders, het hoofd en de wervelkolom met elkaar verbinden.

Alles van gescheurde bindweefsels tot kneuzingen, kneuzingen en geestelijke gezondheidsklachten kan leiden tot chronische, niet aflatende pijn in de nek.

Onthoud dat deze nekpijn alleen weggaat als je de tijd neemt om te ontspannen.

Sommigen mensen proberen een houdingscorrector voor nekpijn, een ergonomisch bureau, een ergonomische bureaustoel of zelfs ergonomische krukken. Wanneer nieuwe pijn aanhoudt, ontbreekt het soms echter ook aan sociale steun. Dit kan stress veroorzaken wat het vermogen van het lichaam om te ontspannen kan verstoren en zo een toename van de spierspanning veroorzaken. Het gebrek aan sociale steun op het werk kan ook een voorname reden zijn dat managers veel werkstress ervaren.

Stress kan zich in vele vormen uiten, van emotionele stress tot fysieke pijn. Een van de meest voorkomende fysieke effecten van stress is nekpijn, die kan variëren van:

 • milde, doffe pijn tot ernstige,
 • acute pijn,
 • nek stijfheid,
 • nekpijn aan de linker- of rechterkant.

De nek is een kwetsbaar gebied voor spierspanning en pijn vanwege de natuurlijke bewegingen en stressfactoren.

Wanneer professionele hulp zoeken?

Nekpijn kan optreden als gevolg van een verscheidenheid aan fysieke aandoeningen, waaronder spierspanning, artritis, hernia of whiplash. Als de nekpijn ernstig is en niet reageert op thuisbehandelingsmethoden, is het belangrijk om professionele medische hulp in te roepen.

Een arts kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de pijn en het opstellen van een behandelplan dat fysiotherapie, medicijnen of andere behandelingen kan omvatten. De diagnose begint meestal met een lichamelijk onderzoek en gedetailleerde vragen over de pijn en andere symptomen.

De artsen kunnen beeldvormende tests (röntgenfoto’s) en bloedonderzoeken bestellen om de oorzaak van de nekpijn te helpen bepalen.

Veelvoorkomende oorzaken van nekpijn zijn spierspanning, houdingsproblemen en letsel of ontsteking van de nekgewrichten. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige nekpijn ernstige onderliggende oorzaken kan hebben die onmiddellijke medische aandacht vereisen.

Als je koorts, wazig of slecht ziet, misselijkheid of braken ervaart, kun je het beste onmiddellijk medische hulp inroepen.

Zodra er geen fysiologische oorzaak voor de pijn is, zal de arts doorgaan met het diagnosticeren van andere mogelijke psychologische oorzaken van de pijn.

Hoe weet je of je hulp nodig hebt?

Fysieke symptomen zoals hoofdpijn, nek- en schouderspanning en pijn kunnen optreden bij langdurige of intense stress. Andere oorzaken van nekpijn zijn een slechte houding, letsel of een degeneratieve aandoening.

Er zijn verschillende manieren om de noodzaak tot ontspanning te meten. Het helpt om de oorzaak van de pijn beter te begrijpen. Om angst of stress te meten, gebruiken artsen vaak een pijnschaal om de intensiteit van de pijn te meten en om gedragingen of activiteiten te identificeren die de pijn kunnen verergeren.

Door op te merken hoe de pijn voelt en veranderingen in intensiteit in de loop van de tijd bij te houden, kan een persoon zijn ongemak effectief beheersen.

Zelfrapportagemaatregelen zoals de Neck Disability Index (NDI) of de Visual Analogue Scale (VAS) kunnen bijvoorbeeld helpen om de ernst en voortgang tijdens de behandeling te beoordelen. [5] Deze maatregelen kunnen worden gebruikt om te begrijpen hoe het dagelijks functioneren kan worden beïnvloed.

Verder kan het nuttig zijn om te begrijpen hoe pijn te meten bij het bepalen van de beste methode om nekpijn te behandelen.

Zelftest voor stress

Een van de beste manieren om jouw nekpijn te begrijpen, is door een stresstest bij jezelf uit te voeren. Deze zelftest bevat vragen over levensstijl, voeding en gewoontes. Het beantwoorden van deze vragen kan helpen om eventuele stress gerelateerde oorzaken van nekpijn te identificeren en een meer gerichte en effectieve behandeling mogelijk te maken.

 • Neem eerst een paar minuten de tijd om jouw specifieke stressoren te omschrijven, zoals lange werkdagen of grotere verantwoordelijkheden.
 • Neem vervolgens een paar minuten de tijd om een lijst te maken van de lichamelijke en geestelijke gezondheidssymptomen die je momenteel ervaart met jouw nekpijn.

Symptomen van nekpijn:

 • nekpijn bij het naar achteren kantelen van het hoofd
 • verrekking van de nekspieren
 • nek- en schouderpijn
 • nekpijn en duizeligheid
 • hoofdpijn
 • nekpijn na het slapen
 • nekpijn en depressie
 • Nekpijn en stress

Bekijk ten slotte jouw lijst en overweeg hoe elk symptoom in verband kan worden gebracht met een bepaalde stressfactor. Bovendien kan het aanbrengen van veranderingen in levensstijl, zoals regelmatig sporten en het eten van een voedzaam dieet, helpen om stressniveaus te verminderen en het optreden van nekpijn te verminderen.

Onderneem actie om nekpijn en psychische problemen te verlichten

Wanneer nekklachten en psychische problemen worden gecombineerd, moeten beide met specifieke technieken worden beheerd.

Ontspanningstechnieken zoals diep ademhalen (een techniek is de buikademhaling), yoga (voor verlichting van rug- en nekklachten, verlichting van schouderspanning en verlichting van nekpijn), stretching en een (ontspannings)massage om spierspanning in de nek en schouders te verlichten, zijn nuttig. Geen tijd om een massage te nemen of wil je de kosten drukken? Kijk dan eens voor een massagekussen, massage pistool of massagestoel. Ook hebben we een specifieke pagina gewijd aan massage apparaten die van pas komen bij nekpijn. Onthoud wel goed dat als je klachten hebt, dat het altijd het meest verstandig is om een arts of zorgverlener eerst raad te plegen.

 • Regelmatige pauzes nemen van fysieke activiteiten

-Mindful-activiteiten zoals meditatie kunnen allemaal helpen om nekpijn te verlichten en het algehele welzijn te verbeteren.
-Bovendien kunnen regelmatige lichaamsbeweging (nekpijnoefeningen), goede ergonomische hulpmiddelen zoals een ergonomische bureaustoel en voldoende rust helpen om nekpijn te verlichten. Sommige mensen hebben ook baat bij het gebruik van stressballen, al ontbreekt hier het nodige wetenschappelijke onderzoek voor.

-Het is belangrijk om te onthouden dat nekpijn alleen weggaat als je de tijd neemt om te ontspannen.
– Het is ideaal om medisch advies in te winnen bij een medische professional als de symptomen langdurig aanhouden.

Nekpijn kan moeilijk te beheersen zijn, maar de tijd nemen om te ontspannen en een goede houding aan te nemen, kan de symptomen helpen verlichten.

 • TENS-apparaten en hun verlichting voor nekpijn

-Onze specialist Asadullah heeft een artikel geschreven dat puur gaat over TENS apparaten en nekpijn. In dit artikel kun je lezen dat Tens apparaten actief kunnen worden ingezet om nekpijn te behandelen. Indien je een goed TENS apparaat zoekt, kun je ook onze pagina omtrent beste TENS apparaten bezoeken.

Nekpijnbehandeling met medicijnen

Een gebruikelijke behandeling voor nekpijn is medicatie, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), spierverslappers of pijnstillers.

 • NSAID’s zoals ibuprofen, naproxen en aspirine kunnen ontstekingen helpen verminderen.
  -Spierverslappers (cyclobenzaprine, diazepam) kunnen spasmen verminderen en pijnstillers kunnen de pijn helpen verlichten.
 • In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden helpen om ontstekingen te verminderen, terwijl anti-epileptica zenuwpijn verminderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze medicijnen geen langetermijnoplossingen zijn en alleen in combinatie met andere behandelingen mogen worden gebruikt.

Bovendien kunnen bepaalde medicijnen bijwerkingen en contra-indicaties hebben, dus het is belangrijk om mogelijke risico’s met jouw arts te bespreken voordat je met een medicatiekuur begint.

foto van een vrouw die een nekmassage ondergaat om nekklachten te verminderen
Beter dan medicijnen is natuurlijk een nekmassage zoals hierboven afgebeeld wordt.

Kunnen psychische problemen zoals depressie en angst nekpijn veroorzaken?

Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst kunnen ook een oorzaak zijn van nekpijn. De emotionele stress van depressie en angst kan spierspanning veroorzaken.

De nek is een bijzonder kwetsbaar gebied van spanning en stress, en wanneer een persoon negatieve emoties ervaart, zoals depressie of angst, kan dit spanning in de spieren veroorzaken, wat leidt tot acute pijn. [7]

Dit soort pijn wordt meestal gevoeld in de achterkant van de nek en schouders en gaat vaak gepaard met hoofdpijn en benauwdheid. In sommige gevallen kan dit leiden tot chronische nekpijn en benauwdheid, die beide de kwaliteit van leven negatief kunnen beïnvloeden als ze niet worden behandeld.

Het is belangrijk om medische hulp in te roepen als de nekpijn aanhoudend of ernstig is, aangezien een juiste behandeling van depressie en angst de symptomen van stress kan helpen verlichten.

Psychotherapie voor het beheersen van depressie en angst

Psychotherapie is een van de meest voorkomende behandelingen voor nekpijn, omdat psychologische problemen zoals angst of depressie hiermee verband houden.

Een gecertificeerde psychotherapeut kan helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaken van de pijn en het ontwikkelen van strategieën om ermee om te gaan.

Verschillende soorten psychotherapie kunnen helpen bij nekpijn, zoals cognitieve gedragstherapie (CBT), exposure-therapie en op mindfulness gebaseerde ontspanning. [8]

CGT is een vorm van psychotherapie die zich richt op het identificeren en veranderen van denkpatronen die kunnen bijdragen aan de pijn.

Dit type therapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en gedragingen die kunnen bijdragen aan nekpijn.

Exposure-therapie is een ander type psychotherapie waarbij langzaam situaties of gebeurtenissen worden geïntroduceerd die stress of angst kunnen veroorzaken en die in een gecontroleerde omgeving worden verwerkt.

Mindfulness oefeningen de nodige emotionele ondersteuning om je innerlijke kern te versterken en helpt energie te besparen.

Bovendien kunnen deze therapieën helpen om stress te verminderen, het zelfbewustzijn te vergroten en gezonde coping strategieën te bevorderen, die allemaal kunnen helpen om nekpijn op de lange termijn te verminderen.

Deze vorm van behandeling is vooral gunstig wanneer nekpijn te wijten is aan emotionele stress.

Als je op zoek bent naar hulp bij het behandelen van nekpijn, ben je bij ons aan het juiste adres. Ons artikel omtrent ”wat te doen tegen nekpijn” gaat helemaal over het behandelen van nekpijn, en het gaat veel dieper in op dit onderwerp dan slechts een paar basisprincipes.

We bieden uitgebreide informatie over de oorzaken van nekpijn, evenals strategieën om jouw ongemak te verminderen. We begeleiden je door rekoefeningen en oefeningen die de spanning in de spieren en gewrichten rond jouw nek kunnen verlichten.

We bespreken ook wanneer het belangrijk is om naar een arts of fysiotherapeut te gaan voor verdere behandelingsopties zoals chiropractie of massagetherapie.

Waar komt het op neer?

Samenvattend is het verband tussen nekpijn en geestelijke gezondheid duidelijk. Mensen die nekpijn hebben ervaren, hebben gevoelens van depressie, angst en stress gemeld.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen die vatbaar zijn voor psychische problemen meer kans hebben op nekpijn. Daarom is het belangrijk om zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen aan te pakken om verlichting van nekpijn te bereiken.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *