waarom geen verzwaringsdeken voor een baby

Waarom geen verzwaringsdeken voor een baby? + alternatieven

Verzwaringsdekens zijn tegenwoordig een populaire manier om angst, stress en slaapproblemen bij kinderen en volwassenen te verminderen. Ze zijn namelijk ontworpen om een gevoel van geborgenheid te creëren, wat onze mentale toestand beïnvloed. Hoewel verzwaringsdekens gunstig kunnen zijn voor sommige leeftijdsgroepen, zijn ze niet geschikt voor baby’s en zeer jonge kinderen.

De reden hiervoor is voornamelijk het risico op verstikking en het belemmeren van de bewegingsvrijheid bij babies en jonge kinderen. Bovendien kunnen verzwaringsdekens bij baby’s het omrollen bemoeilijken, wat een belangrijke ontwikkelingsfase is. Experts raden in ieder geval aan om geen verzwaringsdeken te gebruiken voor kinderen onder de twee jaar om veiligheidsredenen.

Een alternatief op een verzwaringsdeken bij baby’s kan zijn een baby slaapzak, waar we in dit artikel meer over zullen vertellen.

Belangrijkste inzichten

  • Verzwaringsdekens zijn niet geschikt voor baby’s vanwege verstikkingsgevaar en de beperking van hun bewegingsvrijheid.
  • Bij kinderen onder de twee jaar wordt het gebruik van een verzwaringsdeken door experts afgeraden.
  • Veiligheid en gezonde ontwikkeling dienen altijd voorop te staan bij het gebruik van hulpmiddelen voor slaap en ontspanning.
  • Een alternatief voor een verzwaringsdeken bij baby’s en jonge kinderen, kan een veilige baby slaapzak zijn.

Waarom geen verzwaringsdeken voor baby’s

Veiligheidsrisico’s en jonge kinderen

Het gebruik van een verzwaringsdeken bij baby’s brengt helaas enkele veiligheidsrisico’s met zich mee. Een van de grootste veiligheidsrisico’s is de kans op wiegendood of verstikking. Jonge baby’s, vooral zij die beginnen met het omrollen van rug naar buik, kunnen moeite hebben om zichzelf te herpositioneren als ze onder het gewicht van een verzwaringsdeken liggen.

Daarnaast kunnen baby’s het moeilijk vinden om hun lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor ze kunnen oververhitten onder een verzwaardere deken. Ook lichtere verzwaringsdekens voor kinderen, zijn niet aan te raden voor baby’s en zeer jonge kinderen.

Ontwikkelingsaspecten van baby’s

Baby’s hebben verschillende ontwikkelingsbehoeften ten opzichte van oudere kinderen. Hun groei en ontwikkeling in de eerste maanden en jaren zijn cruciaal voor hun gezondheid in hun verdere leven. Het hele lichaamsgewicht van de baby past zich namelijk aan d.m.v. groei. Een verzwaringsdeken kan in dit opzicht belemmerend werken voor de normale ontwikkeling van baby’s, zoals hun motoriek, spierkracht en bewegingsvrijheid.

Alternatieven voor verzwaringsdekens bij baby’s

  • Slaapzakken voor baby’s: Deze bieden warmte, geborgenheid en comfort voor de baby, zonder het risico op verstikking of oververhitting. Het is naar onze mening het beste veilige alternatief op een verzwaringsdeken voor baby’s.
  • Inbakeren: Een dunne, ademende doek kan worden gebruikt om de baby redelijk strak in te wikkelen, wat kan helpen bij het bevorderen van een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
  • Lakens en dekens: Zorg ervoor dat je lichte, ademende materialen kiest voor het beddengoed van je baby. Vermijd hierbij dikke, zware dekens die de ademhaling van de baby kunnen belemmeren.

Aankoopadviezen van verzwaringsdekens voor ouders

Wanneer je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een verzwaringsdeken voor jouw kind, kun je het beste wachten tot ze de peuterleeftijd hebben bereikt en een normale ontwikkeling hebben doorgemaakt. Ook is belangrijk dat je kind een bepaald gewicht heeft bereikt (vaak 25-35kg) voordat je een verzwaringsdeken gaat gebruiken. Houd daarnaast rekening met het gewicht en de grootte van de deken, zodat deze geschikt is voor jouw kind. Raadpleeg eventueel de zorgverzekering over vergoedingen en ondersteuning bij de aankoop.

2 andere tips voor ouders en de slaapomgeving van baby’s

  • Geen dekbed bij jonger dan 2 jaar: Het is van cruciaal belang voor ouders om geen dekbedden te gebruiken voor kinderen jonger dan twee jaar. Dit is in lijn met de hoogste veiligheidsnormen om verstikkingsgevaar te voorkomen.
  • Bedekking en koorts: Het hoofd van de baby moet in elk geval onbedekt blijven, vooral bij koorts, om oververhitting te voorkomen.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.