foto van een kantoor waar ergonomisch gewerkt zou moeten worden

Ergonomisch werken: een uitgebreide gids met volledige uitleg

Ooit een baan gehad die de energie uit je zuigt? Net zoals je elke dag gestrest en uitgeput voelen, beïnvloedt zo’n baan je gezondheid, houding en stressniveau. Het blijkt dat de middelen die op de werkplek en de omgeving aanwezig zijn daarin een grote rol spelen.

Gemiddeld besteden we ongeveer 40 uur per week aan ons werk, waardoor we lange tijd op een plaats of positie moeten blijven om herhalende en langdurige taken uit te voeren. Helaas kunnen deze microtrauma’s en stress veroorzaken aan onze gewrichten, spieren en andere zachte weefsels, die zich na verloop van tijd kunnen ophopen.

Ergonomisch werken is het systematisch ontwerpen en plannen van de werkomgeving die past bij jouw mogelijkheden en beperkingen als werknemer. Een uitstekende ergonomische werkplek kan jouw productiviteit en mentale instelling een boost geven en blessures voorkomen. Integendeel, een slecht ontwerp van de werkplek kan leiden tot vermoeidheid, burn-out en chronische pijn.

Studies tonen ook aan dat rommelige werkomgevingen en oncomfortabele werkplekken je kunnen verplichten tot ongemakkelijke houdingen, wat kan leiden tot verhoogde niveaus stress, verminderde werkprestaties en een algehele achteruitgang van de werkkwaliteit.

Dit artikel bespreekt tips voor het verbeteren van de ergonomie op de werkplek om jouw werkoutput te optimaliseren en jouw fysieke en mentale welzijn te beschermen.

Waarom is ergonomie op de werkplek belangrijk?

Het gaat risicofactoren factoren die kunnen leiden tot musculoskeletale letsels en verbetert je algehele dagelijkse werkervaring en daarom is tegenwoordig ergonomisch werken zelfs verplicht. Om ergonomisch te werken betekent dit het verwijderen of aanpassen van dingen op jouw werkplek die jouw veiligheid in gevaar kunnen brengen en je een betere dagelijkse ervaring op het werk kunnen geven.

Voordelen van een indrukwekkende ergonomie op de werkplek:

 • Voorkomt blessures.
 • Verbetert het mentale welzijn.
 • Verbetert de productiviteit.
 • Verbetert de cardiovasculaire gezondheid.
 • Verhoog de werkkwaliteit.
 • Bevordert betrokkenheid bij andere collega’s.
 • Stimuleert veiligheid.
 • Het houdt je gelukkig en tevreden op het werk.

Hoe verbeter je de ergonomie op de werkvloer?

Het creëren van een ergonomisch ontworpen werkomgeving gaat over het analyseren van mogelijke factoren die je schade kunnen berokkenen. Dit kunnen ongelijke platformen, slechte stoelhoogte of defecte machines zijn.

De sleutel is het identificeren van kritieke factoren die van invloed kunnen zijn op jouw gezondheid en het vermogen om jouw werk te doen en het nemen van de nodige maatregelen om deze te verbeteren of te elimineren. Als je voor een bedrijf werkt, wordt het aangemoedigd om jouw persoonlijke ervaring en mening over ergonomie op de werkplek met het management te bespreken. Dit zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar helpt het bedrijf ook op de lange termijn.

En wat als je thuis werkt? Je werkgever is tegenwoordig ook verplicht om je te helpen aan een ergonomische thuiswerkplek. Met de tips in dit artikel kun je die zeker ergonomisch inrichten!

Hier zijn de dingen waarbij je op moet letten bij het verbeteren van de ergonomie op de werkplek:

1. Houding is koning

Houding is de houding van je lichaam als je zit of staat. Het is gemakkelijk om een slechte houding aan te nemen wanneer je op een werkplek zit of staat, vooral achter een computer. Aan de andere kant zal een uitstekende werkhouding de belasting van je wervelkolom verminderen, de bloedcirculatie verbeteren en uitputting op het werk voorkomen.

Houd tijdens het werken altijd rekening met je rug-, nek- en hoofdpositie. Het is gemakkelijk om niet op te merken dat je een slechte houding hebt, omdat ons lichaam veerkrachtig is en dit op korte termijn geen klachten hoeft te veroorzaken Dit kan echter na verloop van tijd tot gezondheidsproblemen leiden. Onthoud ook dat een comfortabele houding aannemen niet betekent dat je in een ergonomisch vriendelijke houding zit.

2. Zorg voor een ergonomische stoel

Als van je wordt verwacht dat je elke dag lange tijd in dezelfde houding zit, kun je rugpijn, gevoelloosheid of ongemak ervaren. Een goede bureaustoel moet jouw gewicht en houding ondersteunen door een natuurlijke ronding van de wervelkolom te forceren, zodat hij je kan verlichten van ongemak en onnodige belasting van het lichaam kan voorkomen.

Ergonomische bureaustoelen kunnen je helpen jouw zithouding te optimaliseren om productief en pijnvrij te blijven. Kies dus een stoel die past bij jouw werkplek. Je moet de hoek en hoogte van de stoel kunnen aanpassen aan je eigen behoeften. Een ergonomische stoel met een mooie draaifunctie kan je ook behoeden voor plotselinge lichaamsrotaties, wat kan leiden tot verrekkingen en blessures.

Als je werkplek klein is of je voor jouw werk niet de hele dag hoeft te zitten, wil je misschien een ergonomische kruk. Zonder de rug- en armsteun van een gewone stoel, is een kruk ontworpen om je volledige toegang tot jouw werkomgeving te geven en meer ruimte op je werkplek te hebben.

Indien je een stoel gerbruikt is het goed voor je lichaam en rug om zo’n 1 a 2 uur per dag af te wisselen met een ergonomische zitbal. Deze zitballen verbeteren je houding en dragen bij aan goede fysieke gezondheid.

3. Til op met je knieën

Een van de meest voorkomende verwondingen op de werkplek is rugpijn als gevolg van het tillen van zware voorwerpen. De meeste tilblessures ontstaan door onjuiste lichaamsmechanica, omdat de meeste mensen tillen met hun rug of in een gebogen ruggengraatpositie.

Om tilblessures en overbelasting van uw onderrug te voorkomen:

 • Zorg voor een breed draagvlak. Zorg ervoor dat je voeten stevig op de grond staan, op schouderbreedte uit elkaar.
 • Buig op de heupen en knieën. Zorg voor een neutrale ruggengraat tijdens het liften. Buig je rug niet.
 • Kijk recht vooruit. Span je kernspieren aan en houd je rug recht.
 • Haast je niet. Til de voorwerpen langzaam op en draai je lichaam niet tijdens het tillen.
 • Probeer tijdens het tillen een soort squat-achtige positie aan te nemen en laat de kracht vanuit je benen komen, met een holling in je onderrug waarbij je je borst omhoog houdt.
 • Neem kleine stapjes met je voeten als je van richting verandert.
 • Wanneer je u een zwaar voorwerp op de grond plaatst, hurk dan voorzichtig met je heupen en knieën.

Gebruik een ladder of ergonomische opstapjes

Soms heb je meer nodig dan je eigen lengte om bij hoge planken of vakken te komen. Hierdoor kun je te ver reiken met je armen of op onstabiele platforms gaan staan, zoals een stoel of tafel. Dit vormt een risico op ongevallen en verwondingen. Overreiken kan bijvoorbeeld leiden tot spierspanning op je heupen, rug en schouders. In deze gevallen kun je het beste een ergonomische opstapkruk of ladder gebruiken om veilig bij objecten op hoge plaatsen te komen.

Optimaliseer de werkplek met computer

Jouw computerstation zou je in staat moeten stellen om te zitten met:

 • Hoofd rechtop gehouden en de kromming van de wervelkolom gevolgd
 • Als je op een laptop werkt, zorg dan voor een gedegen laptop standaard
 • Als je op een monitor werkt en deze staat niet op ooghoogte, zorg dan voor een monitorstandaard
 • Je armen staan in een hoek van 90 graden bij de elleboog
 • Pols in een neutrale positie
 • Je dijen zijn evenwijdig aan de vloer, zodat de heup in een hoek van 90 graden staat
 • Jouw voeten worden ondersteund door een voetsteun of in contact met de vloer.
 • Jouw stoel is ergonomisch ontworpen om je onderrug te ondersteunen en een natuurlijke kromming van de wervelkolom te volgen.

Het wordt aanbevolen om veilige en efficiënte computeraccessoires te hebben, zoals een ergonomisch toetsenbord en muis om de risico’s van onjuiste positionering van de armen te elimineren. Helaas zijn ergonomische muizen en toetsenborden ongebruikelijk op werkplekken en zien ze er misschien vreemd uit bij traditionele ontwerpen. Dit komt omdat ze contouren vormen met de polsen om stressblessures zoals carpaal tunnel syndroom te voorkomen.

Hoewel subtiele, inefficiënte polspositionering ook kan leiden tot ongemak in de ellebogen, schouders en nek. Vergeet niet om je schouder, bovenarmen en ellebogen te ontspannen, zodat ze een hoek van 90 tot 110 graden vormen wanneer je een computer gebruikt.

Wanneer je schouders te ver naar voren gebogen zitten kun je ook denken aan postuur corrector om onder je shirt te dragen.

Ergonomische bureaustoelen

Het hebben van een goede ergonomische bureaustoel is essentieel voor uw ergonomische werkplek. Het moet niet alleen comfortabel zijn om in te zitten, maar het moet ook de juiste hoeveelheid ondersteuning bieden om ervoor te zorgen dat jouw lichaam in de juiste houding blijft terwijl je zit.

Dit helpt fysieke problemen zoals spierspanning en gewrichtsongemakken te voorkomen die langdurige schade kunnen veroorzaken als ze niet snel worden aangepakt. Voor de beste ergonomische bureaustoelen kijk je op onze bijbehorende pagina. We hebben een aparte pagina gewijd aan de beste ergonomische bureaustoelen voor lange- en zware mensen.

Ergonomische toetsenborden

De meeste ergonomische of mechanische toetsenborden kunnen naar wens worden geprogrammeerd. Sommige zijn ontworpen met een instelbare tenthoek en sleutelafstanden om de spanning op je armen, schouders en nek te verminderen.

Je kunt ook nog een polssteun voor je toetsenbord uitzoeken om je toetsenbord gebruik een extra ergonomische boost te geven.

Ergonomische muis en muismat

Volgens onderzoek verplaatst een gemiddelde computergebruiker zijn muis tot wel 27 kilometer per jaar (dat zijn veel scroll- en polsbewegingen!). Met een ergonomische muis beweeg je je pols minder en efficiënter. Ze zijn zo ontworpen dat ze op natuurlijke wijze op de handen en pols passen en de druk op de onderarmen wegnemen.

Een ergonomische muismat bevat vaak een polsondersteuning zodat je minder vermoeidheid ervaart tijdens langdurig kantoorwerk.

Ergonomisch bureau

Last but not least wil ik graag ook nog toelichten dat je een ergonomische (sta) bureau zou kunnen aanschaffen om je ergonomie nog verder te stimuleren. Met veel bureaus kun je staan en zitten ook afwisselen, zodat je je spieren minimaal belast op een negatieve manier.

Eventueel kun je jouw bureau of bureaustoel nog verrijken met een ergonomische armsteun voor je brueau en indien je veel documenten op papier bewerkt of inziet kun je een documenthouder voor je bureau aanschaffen.

Of een bureaufiets voor je ergonomische werkplek?

Een ergonomische bureaufiets is een speciaal type stoel dat een hometrainer combineert met een verstelbare bureaustoel. Het geeft gebruikers de vrijheid om tijdens het werk te fietsen, zodat ze aan lichaamsbeweging kunnen doen zonder hun bureau te verlaten. De fiets heeft ook verstelbare zithoogte, stuurhoek en weerstandsregelaars, zodat gebruikers hem kunnen aanpassen aan hun eigen comfort en behoeften.

Lees hier meer over ergonomische hulpmiddelen en apparaten>>>

Zorg goed voor je ogen

Gemiddeld zijn we 16 uur per dag wakker en gebruiken we constant onze ogen om door onze omgeving te navigeren. Ons dagelijks werk is ook belastend voor de oogspieren. Dat is de reden waarom het zo gewoon is om vermoeide ogen te krijgen na veel tijd achter een computer te hebben doorgebracht.

Om dit te voorkomen, stel je jouw monitor af op ooghoogte en gebruik je monitoren met voldoende resolutie. Je kunt ook elk uur een pauze van 3 tot 5 minuten nemen om je ogen te sluiten en je oogspieren te helpen herstellen. Je kunt ook de 20-20-regel proberen: kijk elke 20 minuten minstens 20 seconden naar iets op 6 meter afstand.

Doe het rustig aan

Gebruik je pauzetijd goed en vergeet niet om het rustig aan te doen. Als je gestrest bent, is de kans groot dat je de beste ergonomische praktijken op het werk vergeet. Je kunt ook de neiging hebben om je spieren te spannen en ongemak te ontwikkelen. Als je pijn hebt, heb je meer kans op stress. Dit veroorzaakt stress en pijn, wat resulteert in een slechtere werkkwaliteit. Vergeet niet om op het werk voor jouw fysieke en mentale gezondheid te zorgen.

Belangrijke tips om je te helpen jouw werkplek up-to-date te houden

Het up-to-date houden van jouw ergonomische werkplek is van het grootste belang voor een productieve en efficiënte werkruimte. Het handhaven van een ergonomische werkruimte is belangrijk voor comfort en productiviteit.

 • Zorg er allereerst voor dat uw computer up-to-date is met alle beschikbare patches en software-upgrades. Bovendien helpt het om de kabels in topconditie te houden en het gebied rond jouw werkplek schoon te houden.
 • De hoogte van je stoel en bureau aanpassen zodat je armen en benen evenwijdig aan de vloer zijn, is een goed begin.
 • Zorg er bovendien voor dat je polsen recht zijn tijdens het typen en dat je monitor op ooghoogte staat voor een juiste houding.
 • Investeren in een hoogwaardige ergonomische muis, toetsenbord en monitor kan ongemak verminderen en de nauwkeurigheid bij het computergebruik vergroten.
 • Overweeg ten slotte te investeren in een comfortabele polssteun of verstelbare arm- en beensteunen om je algehele comfort te verbeteren.

Waar het op neerkomt

Jouw werkplek kan een groot verschil maken voor je werk en welzijn. Een ergonomische houding kan jouw rug en gewrichten op één lijn houden en langdurige pijn en blessures helpen voorkomen.

Als je op zoek bent naar een manier om je werkplek te verbeteren en ergonomischer te maken, zijn er verschillende opties beschikbaar.

Ergonomisch werken kan je helpen jouw rug en gewrichten op één lijn te houden en langdurige pijn en verwondingen te voorkomen.

Zet je in om jouw werkruimte comfortabeler te maken door te investeren in ergonomische apparaten om jouw lichaam altijd gezond te houden.

Dag! Ik ben Maarten, en ik schrijf al geruime tijd voor Mindsetking. Mijn specialisatie ligt in het schrijven van vergelijkingsartikelen en artikelen gebaseerd op onze eigen tests, wetenschappelijke informatie, vooral gericht op ergonomisch werken, sport, voeding en gezondheid. Door mijn leven heen ben ik intensief bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn cliënten. Indien je vragen hebt, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *