Op zoek naar een plek waar je kunt hardlopen, maar dan zonder de beperking van een bepaald aantal km/h? Een hardloopband biedt de perfecte oplossing! Veel goede loopbanden zijn leuk om op te wandelen, maar wanneer je sneller wil rennen dan 6-8km/h wordt het lastig, want dan heb je de maximumsnelheid al bereikt.
We weten dat het kiezen van de juiste hardloopband lastig kan zijn en veel zoekwerk kan vergen, maar maak geen zorgen! In dit artikel helpen we je de perfecte hardloopband te vinden voor jouw behoeften. Dus trek je hardloopschoenen aan, en laten we direct beginnen!
De beste hardloopbanden getest en vergeleken
Hardlopen is erg gezond en om je hierbij te helpen, delen we hieronder de best geteste hardloopbanden van dit moment. We updaten het artikel regelmatig om hem up to date te houden en zo relevant mogelijk. Het kan zijn dat je een aantal van onderstaande opties ook tegen zal komen in ons artikel over beste loopbanden in het algemeen.
1. VirtuFit TR-200i hardloopband (Beste keuze)
Voordelen:
- Beste hardloopband door ons beoordeeld en door klanten
- 18 trainingsniveaus
- Hoge maximum snelheid van 18km/h (ook upgrades tot 22 km/h)
- Kan nog als upgrade of downgrade verkocht worden
Nadelen:
- Dit is niet het beste model van Virtufit (klik op de link hieronder om naar nog betere modellen te navigeren)
De VirtuFit TR-200i hardoopband is perfect voor zowel ervaren hardlopers als beginners, door zijn instelbaarheid. Deze 75 kg zware hardloopband is gemaakt van kwaliteitsmaterialen en is zeer stabiel, wat wel zo lekker is. De krachtige, stille motor levert een continu vermogen van 2,5 pk, waardoor de Virtufit loopband een topsnelheid van 18 km/u kan bereiken, zelfs bij een belasting van 140 kg en een maximale hellingshoek van 12%. Het ruime loopvlak van 141 x 50 cm biedt voldoende ruimte voor hardlopers, terwijl de viervoudige demping de impact op je gewrichten vermindert. De loopband is veilig in gebruik dankzij de veiligheidsleutel en het soft drop systeem voor veilig inklappen. Het verlichte display toont je trainingsgegevens, en je kunt kiezen uit 36 programma’s. Met BlueTooth-connectiviteit kun je trainen met de FitShow-app. De TR-200i beschikt ook over een AUX-aansluiting, geïntegreerde speakers, een bidonhouder en een tablethouder. Het enige nadeel is dat de montage enige tijd in beslag neemt en het beste door twee personen kan worden uitgevoerd.
2. Tunturi T20 hardloopband inklapbaar (Zeer goede prijs/kwaliteit)
Voordelen:
- Hardlopen t/m 16 km/h, wat vrij hard is
- Zeer goed beoordeeld in de reviews
- Mooie en duidelijke display
- Kwalitatief en duurzaam product van een welbekend merk
Nadelen:
- Net wat minder als bovenstaande van VirtuFit
De Tunturi Competence T20 hardloopband is een ideale keuze voor iedereen die thuis wil trainen, ongeacht het weer, want het is een zeer mobiele inklapbare loopband. Verder biedt deze loopband een breed scala aan voordelen, zoals een stille en geluidsarme motor, een elektronisch verstelbare hellingshoek, een 400 meter track en 44 beschikbare programma’s. De eenvoudige bediening en het scherm waarop al jouw belangrijke gegevens worden bijgehouden, zoals tijd, afstand, hellingshoek, calorieën en stappen, maken het gemakkelijk om je vorderingen bij te houden. De T20 is ook een compact en modern vormgegeven hardloopband met een softdrop systeem, antislip treeplanken, een veiligheidsbar en een loopvlak van 125 x 45 cm. Na de training kun je de hardloopband eenvoudig inklappen om ruimte te besparen. Bovendien maakt de gratis Tunturi Routes app je trainingen visueel boeiend en uitdagend. Het enige nadeel is dat de maximale snelheid beperkt is tot 16 km/u, wat misschien niet snel genoeg is voor sommige ervaren hardlopers of sprinters.
Beste hardloopband focus fitness (Goed alternatief met hoge snelheid)
Voordelen:
- Zeer robuust en duurzaam apparaat
- Stille hardloopband, maar toch krachtig
- Inclusief bluetooth en mogelijk om met app te besturen
- Hellingsfunctie inbegrepen
Nadelen:
De Focus Fitness hardloopband is een uitstekende keuze voor intensieve in de sportschool of gewoon als loopband voor thuisgebruik. Deze robuuste en sterke hardloopband is voorzien van een groot loopvlak en biedt tal van opties, waaronder Bluetooth-connectiviteit. Het opbouwen van de hardloopband is een fluitje van een cent, aangezien deze grotendeels voor gemonteerd is en slechts 8 schroeven vereist. De voordelen zijn onder meer de 8-voudige Flex Suspension-vering, een krachtige 3 PK-motor, en de iPlus-module voor koppeling met een tablet of telefoon. Daarnaast heeft de Jet 9 ingebouwde hartslagsensoren, 15 hellingshoekniveaus, en 15 trainingsprogramma’s, waardoor de specificaties gerust uitgebreid te noemen zijn. Dankzij de Bluetooth-ontvanger kun je de hardloopband ook nog eens besturen via je smartphone of tablet en trainen met behulp van trainingsapps. Het enige nadeel is dat de hartslagsensoren slechts een indicatie geven van je hartslag, wat mogelijk niet nauwkeurig genoeg is voor sommige gebruikers.
Wat is het verschil tussen een hardloopband en ”gewone” loopband?
Ik snap waarom je dat vraagt, want het verschil tussen een hardloopband en een gewone loopband kan soms verwarrend zijn, vooral als je nieuw bent in de wereld van fitnessapparatuur. Maar maak je geen zorgen, ik ben hier om het helemaal voor je te verduidelijken!
Een hardloopband en een gewone loopband zijn in principe hetzelfde apparaat, maar de termen worden gebruikt om te wijzen op de verschillende gebruiken en functies die ze kunnen bezitten.
- Hardloopband: Zoals de naam al doet vermoeden, is een hardloopband ontworpen voor hardlopen. Ze hebben meestal een krachtigere motor en een groter en breder loopoppervlak om het comfortabeler te maken om te rennen. Ze hebben vaak ook meer geavanceerde functies zoals hellings instellingen, voorgeprogrammeerde trainingen, en snellere maximumsnelheden. Kortom, ze zijn ideaal voor intensievere trainingen en hebben doorgaans meer functies. De meeste modellen hebben de mogelijkheid om tot hogere snelheden dan 12km/h te komen.
- Gewone loopband: Deze term wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar loopbanden die meer geschikt zijn voor wandelen of licht joggen. Ze hebben wellicht een minder krachtige motor en minder functies in vergelijking met hardloopbanden. Sommige modellen zijn echter nog steeds geschikt voor lichte tot matige trainingen en kunnen een goede keuze zijn als je toch niet van plan bent om te gaan sprinten. De meeste modellen hebben niet de mogelijkheid om tot hogere snelheden dan 10-12km/h te komen.
Aanvullend hierop worden sommige reguliere loopbanden ook gebruik voor onder het bureau. Uiteindelijk komt het allemaal neer op wat jij zelf van plan bent met je (hard)loopband en doelen zijn. Als je van plan bent om veel te rennen en meer intensieve trainingen te doen, is een hardloopband zeker de betere keuze en eigenlijk wel essentieel. Maar als je meer geïnteresseerd bent in wandelen of lichte joggen, zou een gewone loopband aan je behoeften kunnen voldoen en is dan tevens een goedkoper alternatief.
Waarom een hardloopband gebruiken? (Voordelen)
Een hardloopband is een fantastisch en eigenlijk niet te missen hulpmiddel voor iedereen die zijn gezondheid en uithoudingsvermogen wil verbeteren. Het biedt vele voordelen, waaronder cardiovasculaire training, vetverbranding, conditietraining, en snelheidstraining. Laten we eens kijken hoe een lhardoopband je kan ondersteunen en verbeteren bij elk van deze gebieden:
- Cardiovasculaire training:
- Hardloopbanden bieden een uitstekende cardiovasculaire training die je hart versterkt en de bloedcirculatie verbetert, wat vele gezondheidsvoordelen kent.
- Regelmatige cardio-oefeningen kunnen helpen om het risico op hartaandoeningen te verminderen, je meer energie te geven en je algehele gezondheid te verbeteren.
- Je hoeft geen intense trainingen te doen om te profiteren; zelfs even joggen op de hardloopband kan je hart aan het werk zetten en je gezondheid verbeteren!
- Vetverbranding en gewichtsverlies:
- Hardloopbanden zijn uitermate effectief voor vetverbranding en gewichtsverlies omdat ze je helpen om calorieën te verbranden. Wist je dat hardlopen beter is voor afvallen omdat je met hardlopen meer calorieën verband dan bijvoorbeeld met fietsen en veel andere cardio oefeningen?
- Of je nu kiest voor een ontspannen wandeling of een intensieve hardloopsessie, je kunt het tempo en de helling aanpassen aan je fitnessniveau en doelen, om hiermee nog meer calorieën te verbranden
- Door regelmatig te trainen, kun je je stofwisseling stimuleren en vet verliezen, wat uiteindelijk een doel is van velen. Dit alles in rap tempo.
- Conditietraining en uithoudingsvermogen:
- Een hardloopband is ideaal voor conditietraining en het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Het is vaak de basis van vele andere sporten of een erg goede combi training. Denk aan voetbal, boksen, tennis etc.
- Je kunt de intensiteit van je trainingen geleidelijk verhogen om je conditie te verbeteren en je uithoudingsvermogen te vergroten, afhankelijk van je eigen doelen en behoeften.
- Of je nu traint voor een marathon of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren, een hardloopband kan jouw op dagelijkse basis helpen deze doelen te verwezenlijken.
- Snelheidstraining:
- Een hardloopband is perfect voor snelheidstraining, of je nu je hardloopsnelheid wilt verbeteren of aan sprints werkt.
- Je kunt intervaltrainingen doen door af te wisselen tussen periodes van hoge en lage intensiteit, want dit heeft voordelen op dit gebied. Zo train je meer op snelheid en minder op uithoudingsvermogen. Ook je spiermassa blijft zo meer intact en dat is fijn, want die heb je nodig met sprinten!
- Het vermogen om de snelheid en helling nauwkeurig te regelen, maakt het gemakkelijk om je trainingen aan te passen en je prestaties te verbeteren.
Hardloopband kopen: waar let je op?
Ik weet dat het kiezen van de juiste loopband kan aanvoelen als een hele opgave, maar maak je hierover a.u.b. geen zorgen, want ik zal alles zorguldig met je doornemen! Laten we eens kijken naar alle belangrijkste functies die je moet overwegen bij het kiezen van een loopband:
Grootte van de hardloopband
- Houd rekening met de ruimte die je hebt, want dit is echt stap één. Past het niet, dan kan het niet.. Zorg er dus voor dat je genoeg ruimte hebt om de hardloopband comfortabel te gebruiken, en dat je nog genoeg ruimte overhoudt om te bewegen in de rest van de kamer.
- Denk aan het loopvlak: als je lang bent of van plan bent voornamelijk te rennen – wat logisch is bij een hardloopband – kies dan een loopband met een langer en breder loopvlak voor comfort en veiligheid.
Functies
- Ingebouwde programma’s: Kijk naar de verschillende trainingsprogramma’s die de hardloopband ter beschikking heeft. Dit kan variëren van intervaltraining tot heuveltraining, en het is een geweldige manier om je training afwisselend, maar ook zeker uitdagend te houden.
- Hartslagmonitoren: Sommige loopbanden hebben hartslagmonitoren ingebouwd in de handgrepen of werken met draadloze borstbanden, wat erg handig kan zijn. Dit is handig om je hartslag in de gaten te houden en om ervoor te zorgen dat je traint binnen je ideale hartslagzone, wat diverse gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.
- Snelheidsinstellingen: De maximum- en minimumsnelheden variëren tussen hardloopbanden. Kies een model dat je de mogelijkheid biedt om op jouw gewenste snelheid te trainen. Vaak raad ik een hardloopband aan die minimaal 16-18 km/h aan kan, want dit is een flink tempo.
Merken
- VirtuFit: Bekend om hun hoge kwaliteit, duurzaamheid en geavanceerde functies. Ze hebben vaak extra functies zoals touchscreen displays en zijn er in vele soorten en maten
- Tunturi: Heeft een breed scala aan modellen, van basis tot high-end en ze zijn bekend om hun eenvoudige bediening en betrouwbaarheid.
- Focus Fitness: Biedt betaalbare en kwalitatief hoogwaardige loopbanden met veel handige functies en een modern ontwerp.
Bij het kiezen van een loopband is het belangrijk om te kijken naar wat je echt nodig hebt en wat past bij jouw fitnessdoelen en beschikbare ruimte. Onthoud dat het uiteindelijk gaat om jouw comfort en veiligheid tijdens het trainen. Je kunt dit! Met de juiste loopband wordt elke stap die je zet een stap dichter bij het bereiken van jouw fitnessdoelen. Veel succes!
Hoe maak je het beste gebruik van je hardloopband?
Ik weet dat je enthousiast bent over je nieuwe loopband en ik ben er om je te helpen er het beste van te maken. Daarom wil ik je graag helpen om je hardloopband op de beste manier te gebruiken en je wat aanvullende instructies mee te geven:
Hardloopband-oefeningen
- Tempolopen: Kies een tempo dat je kunt vasthouden gedurende een langere periode, maar dat nog steeds uitdagend voor je is. Voor de meeste mensen ligt dit tussen de 9 en 11 km/h. Dit verbetert je uithoudingsvermogen en snelheid.
- Heuveltraining: Gebruik de hellingsfunctie van je loopband om heuvels te simuleren en het wat uitdagender te maken. Dit is geweldig voor het versterken van je benen (specifiek je kuiten) en het verbeteren van je cardiovasculaire conditie.
- Loop-wandelinterval: Combineer periodes van hardlopen met periodes van wandelen om een wandel-intervaltraining te bewerkstelligen. Dit is vooral goed voor beginners die willen opbouwen naar continu hardlopen.
Intervaltraining
- High-Intensity Interval Training (HIIT): Wissel tussen korte, intense sprints en langzamere herstelperiodes, voor een hoge intensiteits interval. Dit is een geweldige manier om vet te verbranden, je conditie snel te verbeteren, maar ook het sprinten op korte afstanden.
- Pyramide-intervaltraining: Begin met een kort interval en bouw op tot een langer interval, en ga dan weer terug naar kortere intervallen. Dit type training houdt je training interessant en uitdagend.
Marathonvoorbereiding
- Lange, trage runs: Gebruik je loopband voor lange, trage runs, vooral als je gericht bent op het opbouwen van uithoudingsvermogen. Dit bouwt je uithoudingsvermogen op, op een efficiënte manier en helpt je voor te bereiden op de afstand van een marathon.
- Simuleer de race: Als je weet dat het parcours heuvelachtig is, gebruik dan de hellingsfunctie van je loopband om je voor te bereiden op de heuvels.
- Tempotraining: Gebruik de loopband om je marathontempo te oefenen. Dit helpt je om een gevoel te krijgen voor het tempo dat je moet aanhouden tijdens de race en is dus een zeer goede voorbereiding.
Bovenstaande is een greep uit de vele loopband schema’s en trainingen die je kunt toepassen. Uiteraard kun je zelf ook trainingen samenstellen als je hier verstand van hebt of je personal trainer om hulp vragen. We wensen je in ieder geval veel succes en voor vragen ben je altijd welkom!
Dag! Ik ben Maarten, en ik schrijf al geruime tijd voor Mindsetking. Mijn specialisatie ligt in het schrijven van vergelijkingsartikelen en artikelen gebaseerd op onze eigen tests, wetenschappelijke informatie, vooral gericht op ergonomisch werken, sport, voeding en gezondheid. Door mijn leven heen ben ik intensief bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn cliënten. Indien je vragen hebt, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.