hardlopen gezondheid

Is hardlopen gezond? Lees hier de voor- en nadelen

Wist je dat hardlopen niet alleen fantastisch is voor je fysieke gezondheid, maar ook een echte boost geeft aan je mentale gezondheid en gevoel van welzijn? Ja, dat lees je zeker goed en er zijn zelfs nog meer voordelen te benoemen! Hardlopen is de perfecte combinatie van calorieverbranding, endorfineproductie en zelfs een zeer effectieve manier om stress te verminderen. Na dit voorproefje zullen we in dit artikel de volgende vraag in z’n volledigheid beantwoorden: Is hardlopen gezond of valt het wel mee? We laten hierbij niks onbesproken: van de voordelen en goede tips om gezond hard te lopen. Maar uiteraard gaan we ook in op de mogelijke nadelen die voor sommige mensen helaas ook kunnen gelden. Heb je zin om er samen achter te komen of hardlopen wel zo gezond is en voldoende kan bijdragen aan jouw beoogde doelen of wensen?

Wat zijn de voordelen van hardlopen voor de gezondheid?

Waarom is hardlopen gezond? Wat zijn precies de voordelen van hardlopen voor je gezondheid, waar ik in de inleiding op doelde? Daar ben je waarschijnlijk het meest benieuwd naar en daarom zal ik je deze informatie niet langer onthouden:

Cardiovasculaire gezondheid

Laten we beginnen bij het hart van de zaak, en dat bedoel ik dan ook letterlijk! Hardlopen is één van de beste activiteiten voor het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid (waaronder hartgezondheid). Het traint je hartspieren, verbetert je bloedcirculatie (in je hele lichaam) en verlaagt zelfs je risico op hartaandoeningen. Het is dus een beetje alsof je je eigen persoonlijke hartpomp hebt die dag en nacht werkt. Ik zeg niet dat hij tegen de professionele apparatuur op kan!

Endorfine en hardlopen

Ever gehoord van de term “runner’s high”? Dat gevoel van euforie na een goede run? Dat komt door de vrijlating van endorfine en dopamine, natuurlijke stemmingsverbeteraars die helpen bij het verbeteren van je mentale gezondheid. Ja, hardlopen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de ziel en je gevoel van welzijn.

Calorieverbranding en vetverbranding

Als gewichtsverlies jouw nummer één doel is, dan zul je verheugd zijn om te weten dat hardlopen één van de meest effectieve manieren is om die extra calorieën te verbranden. Of je nu kiest voor een langzame duurloop of een snelle intervaltraining, je kunt rekenen op een flinke calorieverbranding als je gaat hardlopen. Heb je een loopband en zoek je naar goede loopband training? Lees dan ons artikel.

Spieropbouw en uithoudingsvermogen

Denk niet dat hardlopen alleen om cardio gaat bij hardlopen. Hardlopen op een helling of sprinten is ook een uitstekende manier om je beenspieren te versterken, je figuur te verbeteren en daarnaast uiteraard je uithoudingsvermogen te vergroten. Wat heb je hiervoor nodig? Heuvelachtig terrein zou fijn zijn. Heb je dit niet ter beschikking? Kijk dan voor een goede loopband met helling.

Ademhalingstechnieken en zuurstofopname

Een goede ademhaling is de sleutel tot effectief hardlopen en het is belangrijk dat je jezelf dit beseft. Doe jij dat? Een goede ademhaling optimaliseert je zuurstofopname en energiegebruik, waardoor je langer en harder kunt lopen. Je zult versteld staan van hoe een juiste ademhalingstechniek je prestaties kan verbeteren.

 • Adem door je neus in en door je mond uit, wat een goed begin is. Probeer dit niet te snel te doen, maar een diepe ademhaling te bewerkstelligen.

Stressvermindering en slaapkwaliteit

Deze had je misschien wat sneller verwacht in dit rijtje als bovenstaand, maar hardlopen is een fantastische stressverlichter. Het helpt je niet alleen om je hoofd leeg te maken, maar verbetert daarnaast ook je slaapkwaliteit, wat ook weer invloed heeft op je niveau van stress Een betere nachtrust staat gelijk aan een productievere dag met minder stress en dat is erg prettig.

Betere hormonale balans

Hardlopen reguleert de hormoonhuishouding, inclusief insulinegevoeligheid en adrenalineproductie. Dit helpt bij het beheersen van bloedsuikerspiegels en stressrespons, wat vooral gunstig is voor mensen met diabetes of stressgerelateerde aandoeningen.

Verbetering van mentale / cognitieve functies

Diverse studies hebben aangetoond dat hardlopen je cognitieve functies kan verbeteren, waaronder geheugen, aandacht en probleemoplossend vermogen. Dit komt mede door de verhoogde bloedstroom naar de hersenen en de aanmaak van nieuwe neuronen.

Bescherming van gewrichten

Tegen alle mythes in, als het correct wordt gedaan, kan hardlopen zelfs beschermend werken voor je gewrichten op lange termijn (schokdempende schoenen zij nooit een overbodige luxe). Het stimuleert de productie van gewrichtssmeer en versterkt de spieren rondom de gewrichten, wat bijdraagt aan een betere ondersteuning.

Verhoogde botdichtheid

Consistent hardlopen kan de botdichtheid verhogen en het risico op osteoporose verminderen. De impact van je voeten op de grond stimuleert botgroei, een natuurlijke vorm van weerstandstraining voor je skelet en de gewrichten in je benen.

Versterking van het immuunsysteem

Door regelmatig te hardlopen (of andere vorm van sport), verbetert je immuunrespons en dit betekent een betere verdediging tegen verkoudheden, virale infecties en zelfs bepaalde soorten kanker. Nog steeds twijfels of hardlopen gezond is?

Verbeterde longcapaciteit

Hardlopen helpt bij het vergroten van je longcapaciteit evenals het verbeteren van je conditie. Wanneer je eenmaal een tijdje bezig bent zul je merken dat je minder snel buiten adem bent, niet alleen tijdens het sporten maar ook bij andere dagelijkse activiteiten.

Positieve sociale impact

Deel uitmaken van een hardloopgroep of het meedoen aan georganiseerde hardloopwedstrijden kan ook een positief effect hebben op je sociale netwerk en -welzijn. Je ontmoet gelijkgestemde personen en bouwt een netwerk aan mensen op, wat je wellicht nog veel geluk kan brengen in de toekomst. Hardlopen is dus ook gezond voor je sociale welzijn,

hardlopen gezondste sport vind deze man

Is hardlopen op een loopband net zo gezond?

Zowel hardlopen op een hardloopband als buiten hardlopen hebben hun eigen unieke voordelen op het gebied van calorieverbranding, cardiovasculaire gezondheid, en spieropbouw. Hoewel buiten hardlopen extra uitdagingen kan bieden zoals windweerstand en variabel terrein, biedt een goede loopband het gemak en de veiligheid van een gecontroleerde omgeving en kun je op elk moment lekker binnenshuis hardlopen. Ook op het gebied van mentale gezondheid kunnen beide opties bijdragen aan een positieve ‘runner’s high’, al heeft buiten lopen het bijkomend voordeel van natuurlijke omgevingen die stress kunnen verminderen.

Wil jij een goede loopband kopen? Lees dan ons artikel met de beste loopbanden>>>

Zitten er ook nadelen verbonden aan hardlopen?

Hoewel hardlopen talloze voordelen biedt voor de cardiovasculaire gezondheid, calorieverbranding, en mentale welzijn, kunnen we indien we ons best ook enkele nadelen bedenken. Omdat dat wel zo eerlijk is bij het schrijven van een artikel, zal ik deze ook met je delen:

 • Hoge impact: De hoge impact van hardlopen kan een probleem vormen voor mensen die al last hebben van gewrichtsproblemen of artritis. Het kan de gewrichten meer belasten dan andere, meer low-impact oefeningen zoals zwemmen of fietsen.
 • Sociaal aspect: Voor sommige mensen is hardlopen een activiteit die door hen alleen wordt uitgevoerd, wat betekent dat het niet dezelfde sociale voordelen biedt als teamsporten of groepsfitness lessen.
 • Kosten: Goede hardloopschoenen, kleding en eventueel een lidmaatschap voor een atletiekclub brengen kosten met zich mee. Echter is dit natuurlijk het geval bij de meeste sporten en is hardlopen dan weer niet persé een uitzondering. Maar om de eerlijkheid te waarborgen, stel ik me natuurlijk zo kritisch mogelijk op.

Beste tips om gezond hard te lopen

Voor optimale resultaten met je hardloopprogramma, overweeg dan de volgende tips:

 • Draag reflecterende kleding als je vroeg in de ochtend of laat in de avond gaat hardlopen.
 • Eet een gezond en gebalanceerd dieet voor een betere prestatie en herstel.
 • Vermijd het hardlopen direct na een maaltijd; geef je lichaam de tijd om het eten te verteren.
 • Laat iemand weten waar je van plan bent te gaan hardlopen en wanneer je verwacht terug te zijn.
 • Neem regelmatig pauzes om je lichaam te laten rusten en overbelasting te voorkomen.
 • Drink voldoende water voor, tijdens en na het hardlopen om gehydrateerd te blijven.
 • Als je tijdens het hardlopen geblesseerd raakt, stop dan onmiddellijk en zoek medische hulp.
 • Blijf alert op je omgeving; zet je muziek niet te hard zodat je bewust blijft van wat er om je heen gebeurt.
 • Vermijd geïsoleerde en gevaarlijke gebieden om je veiligheid te waarborgen.

Door deze tips te volgen, kun je niet alleen je hardloopprestaties verbeteren maar er ook zeker van zijn dat hardlopen zo gezond mogelijk voor je is!

Fysiotherapeut | + berichten

Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.