wat doet hardlopen met je lichaam en met je figuur

Wat doet hardlopen met je figuur? Heldere uitleg

Heb jij je wel eens afgevraagd hardlopen nou eigenlijk met je doet, zowel fysiek als mentaal? Niet alleen verhoogt hardlopen je uithoudingsvermogen, het biedt je ook controle over je lichaamssamenstelling (figuur) en bevordert de gezondheid van je hart. Deze manier van sporten heeft het vermogen om je te veranderen in een gelukkiger, gezonder en ook fitter persoon. Stel je eens voor dat je je energieker voelt, meer controle hebt over jouw lichaamsgewicht, figuur en elke dag een sterkere mentale veerkracht ervaart. Dat alles kan worden bereikt met de eenvoudige, maar krachtige activiteit die men hardlopen noemt. Ga met ons mee in deze bijzondere en mooie wereld van hardlopen en ontdek de effecten van wat hardlopen doet met je figuur. En wie weet? Misschien ben jij na het lezen van dit artikel wel op zo’n positieve manier geïnspireerd geraakt, dat je direct je hardloopschoenen aan doet om eraan te gaan werken.

De impact van hardlopen op je lichaam op je figuur

Als je denkt aan hardlopen, wat komt er dan als eerste op in je gedachten? Voor velen is het een manier om even te ontsnappen aan de realiteit, de natuur in te duiken of gewoon de stress van alledag van je af te schudden. Maar er is zoveel meer wat hardlopen voor je kan betekenen, ook op fysiek gebied!

Wanneer je hardloopt, zet je een reeks dynamische processen in je lichaam gang:

  • Je hartslag wordt versnelt om zuurstofrijk bloed naar je werkende spieren te sturen.
  • Je longen werken op volle toeren om je van de nodige zuurstof te voorzien en je stofwisseling schiet ook aanzienlijk omhoog.

Dit draagt allemaal bij aan een verhoogde calorieverbranding, wat hardlopen tot een zeer goede keuze maakt voor mensen die willen afvallen of zelfs specifiek vet willen verliezen.

Maar laten we een ding even heel duidelijk maken: hoewel hardlopen en zelfs wandelen fantastisch zijn voor je uithoudingsvermogen en gewichtsverlies, is het belangrijk dat je niet verwacht dat één van beide bijdraagt aan spieropbouw zoals krachttraining dat doet. Ze kunnen echter wel helpen bij andere aspecten om je figuur bij te werken en daar vertel ik je graag mee over in de volgende alinea’s.

het hardlopen heeft effect op het figuur van deze man

Wat doet hardlopen wél met je lichaam (en geest)?

Als gepassioneerd hardloper – die de sport al jaren beoefend – kan ik je vertellen dat de voordelen zeer uiteenlopen en dat je misschien niet allemaal aan ziet komen. De bijzondere voordelen van hardlopen zitten ‘m vooral in wat het met je lichaam en geest doet:

  • Cardiovasculaire gezondheid: Op regelmatige basis hardlopen versterkt het hart en verbetert de bloedcirculatie, waardoor o.a. het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Wat op zich natuurlijk al een flinke beweegreden kan zijn, vooral voor ouderen.
  • Botten en gewrichten: Het resultaat van hardlopen kan daarnaast ook helpen de botdichtheid te vergroten, waardoor het risico op verschillende botaandoeningen afneemt.
  • Mentale voordelen: Hardlopen stimuleert de aanmaak van endorfines, de zogenaamde ‘feel-good’-hormonen, die o.a. helpen bij het bestrijden van stress, angst en zelfs depressie.
  • Calorieverbranding: Indien jij wilt afvallen of je gewicht onder controle wilt houden, is hardlopen een uitermate effectieve manier om calorieën te verbranden en vet te verliezen. Geen zin om hard te lopen? Ook wandelen is goed voor je figuur en helpt bij calorie verbranding.
  • Verhoogd uithoudingsvermogen: Na regelmatig hardlopen zul je merken dat je langer en sneller kunt hardlopen zonder buiten adem te raken en dat je uithoudingsvermogen is toegenomen.
  • Mooier figuur door hardlopen: naarmate je meer vet verlies door hard te lopen, heeft het ook een effect op je figuur. Je figuur wordt namelijk in de ogen van velen een stuk mooier, wanneer er minder vet op je botten zit.

Wat doet hardlopen níet met je lichaam?

Hoewel hardlopen talloze voordelen heeft, zijn er ook bepaalde effecten die je niet mag verwachten:

  • Spieropbouw: Hoewel hardlopen bepaalde spiergroepen versterkt en deze beter kan uitlijnen, is het geen vervanging voor krachttraining als je op zoek bent naar spiermassa of definitie in je bovenlichaam. Je kuiten kun je echter wel trainen op het gebied van spieropbouw met hardlopen, op bijvoorbeeld een loopband met helling.
  • Onmiddellijk gewichtsverlies: Hardlopen draagt bij aan calorieverbranding en kan je zeker helpen afvallen, maar onthoud dat een gebalanceerd dieet in combinatie met hardlopen erg belangrijk is voor effectief gewichtsverlies (ook bij hardlopen).
  • Bescherming tegen iedere blessure: Zelfs met de juiste techniek kan hardlopen nog steeds leiden tot blessures, vooral als je gaat hardlopen met spierpijn bijvoorbeeld of een intensieve training volgt. Je kunt daarnaast met een goede warming up voor hardlopen, de kans op blessures en pijntjes wel verminderen.
  • Een oplossing voor alles: Hoewel het veel gezondheidsvoordelen heeft, is het er belangrijk om hardlopen als onderdeel van een gebalanceerd gezondheids- en fitnessregime te zien en niet als een middel op zich.

Ik kan met zekerheid zeggen dat hardlopen mijn leven heeft veranderd en dat mijn figuur er niet minder op is geworden. Maar zoals bij alles, is het belangrijk om te weten wat het wel en niet kan doen, en is het altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren.

Verschillende soorten oefeningen hebben een ander resultaat

Het type hardlooptraining dat je kiest, speelt een zeer belangrijke rol in hoe je figuur reageert en zich ontwikkelt na afloop van de trainingen. Als je kijkt naar de fysiologie van sprinters versus marathonlopers, zie je een opmerkelijk verschil in lichaamsbouw en spierontwikkeling, waar ik je graag even het één en ander over vertel:

  • Sprinters: Deze atleten trainen met hardlopen en sprinten voor snelheid en kracht. Hun trainingssessies zijn vaak intensief en van korte duur, waarbij ze explosieve kracht gebruiken om zo snel mogelijk te zijn. Dit type training leidt tot de ontwikkeling van snelle spiervezels, die groter en krachtiger zijn, wat een meer gespierde uitstraling aan je figuur geeft.
  • Marathonlopers: Marathonlopers, aan de andere kant, trainen voor uithoudingsvermogen i.p.v. pure snelheid. Hun trainingen bestaan uit langere, minder intensieve sessies waarbij het lichaam leert efficiënt om te gaan met energie over lange afstanden. Hierdoor ontwikkelen ze meer langzame spiervezels, die kleiner zijn en meer zijn afgestemd op uithoudingsvermogen dan op kracht. Marathonlopers hebben daardoor vaak een slankere lichaamsbouw met minder spiermassa t.o.v. sprinters.
Fysiotherapeut | + berichten

Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.