gelukshormonen

Wat zijn de gelukshormonen en hoe werken deze stofjes?

Ach, als mens heb je het heus niet zo gemakkelijk als wel eens wordt gedacht. Het ene moment voel je je geweldig en in staat om elke uitdaging op je pad aan te gaan, om vijf minuten daarna met je ziel onder de arm rond te lopen.

Je voelt je namelijk plotseling niet echt verbonden met de mensen om je heen, waardoor vroeg naar bed gaan aantrekkelijker is dan met hen kletsen over de dingen van de dag. Eenmaal in bed heb je echter moeite om de slaap te vatten, wat je humeur in de ochtend niet ten goede komt.

Wonderbaarlijk genoeg knap je na het drinken van een mok koffie of chocolademelk helemaal op hetgeen je doet besluiten om te gaan sporten terwijl je naar je favoriete muziek luistert.

Deze handelingen geven je wederom een positieve mindset, die aanhoudt tot je volgende hormonale dip. Leer inspelen op je gelukshormonen!

Inhoudsopgave

Gelukshormonen en schommelingen in de hormonale huishouding

Het is door deze schommelingen in je hormonale huishouding dat je momenten als de hierboven beschreven situatie ervaart. Het is gelukkig mogelijk om enkele specifieke (geluks)hormonen zodanig te beïnvloeden dat er een langere periode tussen je “off and on” momenten zit of dat je zelf helemaal in balans blijft voor de rest van je leven. Vandaar dat ik je in dit artikel nader informeer over deze gelukshormonen.

Allereerst vertel ik je over de werking van hormonen in je lichaam waarna ik de gelukshormonen dopamine, endofine, oxcytocine en serotonine nader belicht. Voor alle vier van deze gelukshormoon stofjes tref je in de volgende alinea’s het antwoord op de volgende vragen aan:

  • Wat doet dit Gelukshormoon precies?
  • Hoe maak je dit Gelukshormoon stofje aan?
  • Waarom wil je voldoende vandeze stofjes in je lichaam hebben?
  • Wat gebeurd er met als je een tekort aan deze Gelukshormonen hebt?
  • Hoe kan je op een eenvoudige manier de aanmaak van deze hormonen stimuleren?

Deze laatste vraag wordt in een alinea voor drie van de vier gelukshormonen beantwoordt. Dit vanwege het feit dat de methoden waarop je je lichaam kunt helpen om deze stofjes aan te maken en in balans te houden met uitzondering van het gelukshormoon oxcytocine, hetzelfde is.

1. Het belang van hormonen

Om te weten waarom gelukshormonen zo een grote invloed op je gemoedstoestand kunnen uitoefenen, zal je eerst moeten weten wat hormonen zijn. Als je ervan uitgaat dat je lichaam een goed in elkaar gezette machine is die de olie die het nodig heeft om goed te functioneren zelf produceert, dan lukt het je wellicht om hormonen te vergelijken met een van de stofjes waaruit de olie is opgebouwd.

Deze stofjes worden door verschillende klieren oftewel organen aangemaakt. Deze zogeheten endocriene klieren zijn onder andere:

  • De pijnappelklier;
  • De hypothalamus tezamen met de hypofyse klier;
  • De schildklier, bijnier en alvleesklier; en
  • De eierstokken en de teeltballen.

Zij produceren onder meer groeihormonen, melatonine, oestrogeen, testosteron, insuline en natuurlijk de gelukshormonen waarover je verder in deze tekst meer leest.

Het bloed neemt deze stoffen op en vervoerd ze naar een op enige afstand van de klier gelegen cel in je lichaam die het nodig heeft. Je lichaam herkent deze behoefte van de desbetreffende cel omdat het voor het “opstarten” van de productie van het benodigde hormoon een signaal had verzonden naar de endocriene klier die het aanmaakt.

Heb je genoeg van het hormoon in je lijf dan stopt de productie automatisch, hetgeen negatieve terugkoppeling wordt genoemd.

Je kunt hormonen dus definiëren als stoffen die door je lichaam worden aangemaakt omdat een van de cellen in je lijf ze nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Vanwege het feit dat de functies van de cellen van uiteenlopende aard zijn, is het je wellicht ook duidelijk dat er verschillende typen hormonen worden aangemaakt. Deze zijn:

  1. Amine hormoon, dat aangepaste aminozuur is;
  2. Peptide hormoon oftewel een aaneenschakeling van aminozuren, die samen een eiwitmolecuul vormen; en ten slotte
  3. Steroïden, een vorm van cholesterol.

Aangezien op de steroïde na de meeste hormonen in water opgelost kunnen worden, is het gemakkelijk voor je bloed om ze door je lichaam heen te vervoeren.

Sommige hormonen zijn ook in staat om de elektrische overdracht tussen je zenuwcellen te bewerkstelligen. Ze functioneren dan als neurotransmitters die een signaal uit je brein op vangen wat voor een of meerdere chemische reacties zorgt in de desbetreffende zenuw. Op die manier kunnen de gelukshormonen je stemming en motivatie beïnvloeden.

Nu je wat meer over hormonen afweet, is het tijd je kennis over deze gelukshormonen te vergroten, zodat je je er je voordeel mee kunt doen.

Gelukshormonen stofje

2. Wat zijn gelukshormonen

Het woord zegt het reeds, gelukshormonen zijn door je endocriene klieren geproduceerde stofjes, die je een positief gevoel geven over alle ontwikkelingen in je leven. Ze voorkomen dat je humeurig bent, helpen je om je eigen realiteit te omarmen terwijl je zonder angst om te falen het aandurft om je doelen na te streven. Je bent met genoeg van deze stofjes in je lichaam een blij en tevreden mens die dankbaar is voor alle ervaringen in het leven. Gelukshormonen zijn anders gezegd de schouderklopjes die je aan je zelf geeft na het leveren van een prestatie, de lichamelijke medailles die je aan je zelf uitreikt.Deze stofjes houden je emotioneel en rationeel gezien dus in balans!

Lees gauw verder om meer te weten over de vier belangrijkste gelukshormonen en hoe je er voor kan zorgen dat je voorraad altijd op peil is.

2.1 Dopamine

2.1.1 Dit doet dopamine met je

Het eerste gelukshormoon op ons lijstje is dopamine. Het is enerzijds het gelukshormoon stofje dat via je bloed terecht komt bij de cellen in je lichaam die dit hormoon nodig hebben om optimaal te functioneren.

Anderzijds is Dopamine een neurotransmitter die bepaalt hoeverre je je beloond voelt na een work out, het hebben van seks of bepaalde gedachten, het verrichten van een taak, oftewel elke handeling die je een voldaan gevoel geeft.

Door dit gevoel blijf je gemotiveerd en heb je zin om de desbetreffende handeling opnieuw te verrichten. Je voelt je immers beloond voor je inzet wat er toe leidt dat je dat gelukkig makend gevoel steeds weer wenst te ervaren.

Dopamine werkt tevens samen met de hormonen serotonine en noradrealine. In deze combinatie is het van invloed op je concentratie, coördinatie en motoriek.

2.1.2 Redenen waarom voldoende dopamine belangrijk is

1. Dit stofje activeert het beloningsysteem in je hersenen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je met plezier op staat om naar het werk te gaan omdat je weet dat je baas je graag ziet komen. Er heerst ook een prettige sfeer op je werkplek waardoor jij en je collega’s de gestelde doelen gemakkelijk halen. Je ziet je werk met voldoende dopamine in je lichaam niet als een straf, wat je helpt om de dag fluitend door te komen.

2. Genoeg dopamine in je hersenen voorkomt de . Het is namelijk komen vast te staan dat degenen die aan deze motorische ziekte leiden te weinig van deze neurotransmitter in hun basale ganglia hebben. Dit hersengebied regelt namelijk:

  • De bewegingen waar je niet bij nadenkt zoals lopen en fietsen;
  • Het onder de knie krijgen van eenvoudige processen; en
  • ’s ook nog van essentieel belang voor de wijze waarop je je gedrag waardeert en hoe verslavingsgevoelig je bent.

Vandaar dat het hebben van voldoende dopamine in dit deel van je hersenen dus belangrijk is.

Daarnaast helpt voldoende dopamine in je lichaam je om positief en gemotiveerd in het leven te staan.

2.1.3 De gevolgen van onvoldoende van het gelukshormoon dopamine in je lichaam

Indien je een dopamine tekort in je lichaam hebt kan je:
– je depressief voelen ;
– motorische stoornissen krijgen;
– vinden dat je leven een sleur is;

– moeite hebben met het stellen van nieuwe doelen noch zin hebben om reeds opgestarte taken te voltooien;
– last krijgen van een laag libido;
– je kunnen concentreren of gaan leiden aan geheugenverlies; en
– je t constant moe voelen, ook al heb je niet veel gedaan.

Misschien ook interessant: waarom wil je een dopamine detox niet missen in je leven>>>

2.1.4 Zo maakt je lichaam dopamine aan

Je lichaam is gelukkig in staat om zelf dopamine aan te maken. Daarvoor heeft het het aminozuur tyrosine nodig dat in bepaalde voedingsmiddelen zit.

Eet je bijvoorbeeld een banaan, dan treedt er een proces in werking waarbij je lichaam de eiwitten uit deze banaan omzet in aminozuren.

Uit deze aminozuren produceert je lijf eerst fenylalanine (L-fenylalanine) om het vervolgens met behulp van enzymen in dopamine om te zetten.

2.1.5 Gevolgen van teveel dopamine in je lichaam

Ook voor dit gelukshormoon geldt dat een te hoog gehalte van deze stof niet ideaal is. Dit mede vanwege het feit dat dit (vaak tijdelijke) overschot veroorzaakt wordt door alcohol-, nicotine- en of drugsgebruik, medicatie en een eetstoornis.

Je lichaam went in zulke gevallen al gauw aan het gelukzalig gevoel dat je door bijvoorbeeld het drinken van twee glazen sterke rum krijgt totdat je aan het leeg drinken van een fles niet voldoende hebt.

De gevolgen van een dergelijke verslaving zijn dan haast niet meer te overzien.

2.2 Serotonine

2.2.1 Dit doet serotonine met je

Een ander stofje dat zowel als een neurotransmitter als in de vorm van een door je bloedbaan stromend hormoon de werking van je lichaam helpt bepalen, is serotonine.

Je merkt het effect van dit hormoon op momenten dat je je grenzen verlegd door de dingen te doen die je in eerste instantie niet aandurfde. Het is de kick die je krijgt bij het overwinnen van de twijfels die je had over je vermogen om een bepaald doel te bereiken.

De boost van je zelfvertrouwen en het blije gevoel dat je dan krijgt, worden allemaal veroorzaakt door het gelukshormoon Serotine!

Als hormoon is dit gelukshormoon van invloed op de functies van je hart, bloedvaten, immuunsysteem, spijsvertering en nieren.

2.2.2 Zo maakt je lichaam serotonine aan

Je lief lijfje is ook in staat om zelf dit gelukshormoon aan te maken. Ditmaal is het het aminozuur tryptofaan dat eerst tot 5 -hydroxytryptophan (5 HTP) omgezet wordt, waarna met behulp van enzymen het stofje serotonine wordt aangemaakt.

2.2.3 Redenen waarom voldoende serotonine in je lichaam belangrijk is

Het is belangrijk om voldoende van het gelukshormoon serotonine in je lichaam te hebben omdat:

  1. Het helpt voorkomen dat je leven een sleur wordt.
  2. Het je motiveert. Met dit stofje op een goed niveau in je lichaam besluit je bijvoorbeeld om na het afronden van een cursus of opleiding, je gelijk in te schrijven voor het vervolg traject.
  3. Tijdens het sporten kies je als gevolg van de werking van serotonine steeds zwaardere oefeningen uit om zodoende je uithoudingsvermogen te vergroten.
  4. En je bent ook niet bang om bij een bijeenkomst het woord te voeren, wanneer je dat tijdens een andere gelegenheid reeds gedaan hebt, omdat je meer zelfvertrouwen hebt.
  5. Serotonine is ook van invloed op de kwaliteit van je slaap, aangezien het een belangrijke bouwstof is voor melatonine. Dit hormoon regelt namelijk je slaap-waak ritme, wat je een uitgerust gevoel bezorgd.

2.2.4 De gevolgen van onvoldoende van het gelukshormoon serotonine in je lichaam

Indien je onvoldoende van het gelukshormoon serotonine aanmaakt kun je last krijgen van:

  • Slaapstoornissen
  • Angst aanvallen
  • Depressie
  • Migraine
  • Laag gevoel van zelfvertrouwen
  • Trek in zoetigheid
  • Stemmingswisselingen
  • Een grotere behoefte aan seks
  • Spijsverteringsproblemen

Er hangt als het ware constant een donkere wolk boven je hoofd die je door te slapen en te veel verkeerde koolhydraten te eten, tracht te ontwijken.

Je kunt echter de slaap niet goed vatten en van al dat suiker wordt je alleen maar dikker. Je sociaal leven gaat daardoor ook nog op een lager pitje staan.

2.3 Endorfine

Weet je nog dat ik je lichaam vergeleek met een goed in elkaar gezette, werkende machine? Het is een machine die zelf aangeeft wat het nodig heeft, een die in staat is om deze behoefte zelf te bevredigen.

Vandaar dat dopamine je opwekt wanneer je depressieve gevoelens aan het ontwikkelen bent, terwijl serotonine het gelukshormoon stofje is dat je kalmeert wanneer zich een situatie voor doet waar je bang van wordt.

Deze twee gelukshormonen hebben nog een broertje die Endorfine wordt genoemd. In de volgende alinea’s lees je meer over dit bijzondere hormoon

2.3.1 Wat is het Endorfine?

Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die door je hypofyse geproduceerd wordt tegen pijn en stress.

Het betreft dan niet alleen pijnaanvallen die veroorzaakt worden door een ongeluk, maar vooral ook de pijnprikkels die het gevolg zijn van lichamelijke inspanning.

Dit stofje zorgt ervoor dat je bij het trekken van je laatste baantje in het zwembad blijft doorzetten ook al kan je de pijn in je schouders haast niet meer aan.

Na afloop geven de levels dopamine en serotonine in je lichaam je ook nog een extra schouderklopje, hetgeen je stimuleert om bij je volgende trainingssessie nog twee banen extra te zwemmen.

2.3.2 Zo maakt je lichaam endorfine aan

Het gelukshormoon endorfine wordt door je hypofyse klier aangemaakt in reactie op pijn en een toename van het stresshormoon cortisol.

In het eerste geval helpt het je pijndrempel te verhogen omdat het je in staat stelt om steeds een graadje meer pijn te verdragen.

Als anti- stress hormoon, maakt je lichaam meer Endorfine aan zodra het merkt dat het niveau cortisol in je lichaam aan het stijgen is. Hierdoor blijf je toch in evenwicht wat een burn- out helpt voorkomen.

2.3.3 Redenen waarom voldoende endorfine belangrijk is

Met voldoende endorfine in je lichaam ben je een echte bikkel. Je kunt bijvoorbeeld steeds langere afstanden op de fiets afleggen of laat net als een geblesseerde ballerina je toeschouwers versteld staan van de manier waarop je met een verstuikte enkel aan de opvoering blijft deelnemen.
Je schiet met een goed niveau aan endorfine ook niet in de stress wanneer je vlak voor je examen merkt dat je vergeten bent om bepaalde onderdelen van je leerstof door te nemen. Je vertrouwt er mede door de kalmerende werking van serotonine op dat je gedurende het cursus jaar die onderdelen vaak genoeg hebt gerepeteerd om nu toch een voldoend cijfer te halen voor het vak.

2.3.4 De gevolgen van onvoldoende van het gelukshormoon endorfine in je lichaam

Met onvoldoende endorfine in je lichaam kan je om de meest eenvoudige redenen gestressed raken. Aangezien de cortisol aanmaak dan hoger is, is de kans op een burn- out in zulke gevallen reëel. Daardoor voel je down en heb je ook minder energie dan gewoonlijk.
Indien je endorfine level laag is kan je ook niet tegen pijn, ben je angstig terwijl je immuunsysteem ook niet optimaal werkt. Dit kan tot ontstekingen leiden waarop je natuurlijk niet zit te wachten.

Zo meteen vertel ik je hoe je je lichaam kunt helpen om deze drie broers Gelukshormonen aan te maken, maar voor de volledigheid informeer ik je eerst over hun zusje, het Gelukshormoon stofje Oxytocine

2.4 Oxytocine

2.4.1 Dit doet Oxytocine met je

Heb je eens opgelet wat er met je gebeurd wanneer je je partner, (klein) kind, huisdier of iemand die je na aan het hart is, (na lange tijd) ziet? Op zulke momenten is het vaak alsof er een lampje in je ziel wordt aangemaakt die bij elke aanraking helderder gaat schijnen. Dit gevoel is het effect wat het Gelukshormoon oxycine op je heeft. Het vervuld je van liefde voor degene naar wie je op dat moment kijkt en helpt jullie beiden om de band op die manier te verstevigen.

2.4.2 Zo maakt je lichaam Oxytocine aan

Ook dit hormoon wordt door de hypofyse klier aangemaakt naar aanleiding van een signaal dat ze van een van je zenuwcellen krijgen. In dit geval spelen vooral je vijf basis zintuigen een cruciale rol bij de signaaloverdracht naar je hersenen. Het aaien van je huisdier, kussen van je partner of het lachend geluid van je kindje zettennamelijk het chemisch proces in werking dat je in een gelukzalige roes doen belanden.

2.4.3 Redenen waarom voldoende Oxytocine belangrijk is

Voldoende oxytocine helpt je om je verbonden te voelen met de sociale groep waartoe je behoort in het algemeen en de belangrijkste mensen om je heen, in het bijzonder.
Het geeft je vertrouwen in elkaar en vergroot je weerstand en weerbaarheid tegen stress. Oxytocine helpt de band tussen ouders en kinderen ook versterken en is de stof die er voor zorgt dat een moeder gelijk na de geboorte verliefd is om haar kind. Ook krijg je je bloeddruk onder controle met bebulp van dit hormoon.

2.4.4 De gevolgen van onvoldoende van het Gelukshormoon Oxytocine in je lichaam

Met een te laag oxytocine gehalte in je lichaam, voel je geen hechte band tussen jou en degenen waarmee je verbonden zou moeten zijn. Dit kan leiden tot eenzaamheid en verwijdering tussen jou en je dierbaren. Je kunt door deze gewaarwording gaan stressen wat tot gevolg kan hebben dat je de leegte die je voelt met behulp van alcohol en drugs probeert op te vullen. Moeders die dit hormoon te weinig hebben na de geboorte van hun kind, missen een cruciaal moment in de ontwikkeling van de hechtingsfase van hun baby. Omgekeerd geven ze deze stof ook niet door via de borstvoeding aan hun baby wat de moeder kind connectie ook niet ten goede komt.

Anderzijds kan een overschot aan dit hormoon tot agressief en bezitterig gedrag naar je partner toe, leiden.

2.4.5 Tips om je lichaam een handje te helpen bij het produceren van de Gelukshormoon Oxytocine

Hieronder geef ik je aan hoe je het niveau van de gelukshormonen dopamine, serotonine en endorfine kunt verhogen. Aangezien je bij oxytocine andere methoden daartoe gebruikt, som ik die in deze alinea voor je op.

Ga nu oxytocine gelukshormonen aanmaken door:

  • Te knuffelen en vrijen met je partner. Ofschoon een simpele aanraking reeds voldoende is, maak je tijdens een orgasme het meest van deze stof aan;
  • Een huisdier te nemen die je vaak aait;
  • Veel te knuffelen met je kinderen;
  • Een massage of acupunctuur behandeling te ondergaan;
  • Vaker oogcontact te maken met je partner;
  • Borstvoeding te geven; en
  • Jezelf goed te voeden.
gelukshormonen aanmaken

3. Op deze zeven manieren hou je de levels van de gelukshormonen dopamine, serotonine en endorfine in balans

Indien je je lichaam graag helpt om je voorraad feel good hormonen aan te vullen kun je dat het best op de volgende vijf manieren doen:

3.1 Let op je voeding en maak meer gelukshormonen aan

Je lichaam haalt wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren uit de voedingsmiddelen die je nuttigt. Wanneer je een te kort hebt aan een van de in dit artikel behandelde hormonen, zal je geneigd zijn om de behoefte aan te vullen door te kiezen voor koolhydraten die je lichaam gauw oppeppen.

Dit zijn meestal producten die veel suiker of vet bevatten, terwijl alcohol en drugs ook tot de snelle boosters behoren. Na de high die je door deze snelle oppeppers krijgt, belandt je lichaam weer in een duffe periode waarbij de behoefte aan het desbetreffende hormoon nog groter kan zijn.

Vandaar dat je liever suiker en suiker producten zoveel mogelijk kunt vermijden. Kies liever voor eten dat bestaat uit de vitamines B3, B6 en B12 zoals peulvruchten, aardappelen, vis , eieren en granen wanneer je je serotonine gehalte wenst te vergroten.

Combineer bovenstaande voedingsmiddelen met vitamine C en E die in bladgroenten, broccoli, bietjes en tofu aanwezig zijn, samen met de mineralen zink en ijzer voor de aanmaak van het gelukshormoon dopamine.

Door daarnaast ook nog veel mager rood vlees, bananen,advocado, amandelen en kip te gebruiken alsook voor pure chocolade en rode peperte kiezen, hou je ook je endorfine voorraad in evenwicht.

Verder kun je er ook voor zorgen om voldoende omega 3 vetzuren te nuttigen om middels je voeding, deze drie hormonen in balans te houden.

3.2 Ga vaker sporten

Door te sporten maakt je lichaam zo als je zag deze”dat deed je super goed” hormonen aan. Vooral als je doorzet terwijl je eigenlijk moe bent.

Het doen aan aerobic, duur sporten en afstand rennen, dansen en fietsen, maar ook baantjes trekken in het zwembad helpen je op een actieve manier om je hormonen positief voor je te laten werken.

3.3 Rust voldoende uit

Een uitgerust lichaam functioneert beter. Een goeie nachtrust helpt je om die reden om meerdere gelukshormonen in je bloedbaan te krijgen.

3.4 Mediteer en stimuleer de gelukshormonen in je lichaam

Door te mediteren keer je terug naar je zelf. Je kalmeert je gedachtenstroom en helpt daarmee de aanmaak van cortisol te verlagen.

Je kunt reeds door rustig te zitten of te liggen waarbij je op je ademhaling let, dit effect bereiken.

Ook kun je verschillende meditatie video’s via YouTube en andere internet kanalen downloaden om aan meditatie sessies mee te doen.

Zoek bijvoorbeeld naar binaural beats video’s die gericht zijn op het verhogen van deze feel good hormonen door het gelukshormoon naam in te voeren en ervaar al gauw een stijging van deze stofjes in je lichaam.

Ook positieve affirmaties kun je op deze manier op je in laten werken ter bevordering van de productie van serotonine en het opheffen van een gelukshormonen tekort.

3.5 Zoek de zon op

Dat zonnestralen goed voor je zijn is bekend. Ze dringen via je huid je lichaam binnen waar ze in je lever en nieren worden omgezet in vitamine D en andere aminozuren waaruit hormonen worden aangemaakt.

3.6 Doe meer aan seks

Seks is te beschouwen als de ultieme manier om alle drie Gelukshormonen aan te maken. Daarbij is de voorraad van deze hormonen het hoogst nadat je samen met je partner een orgasme hebt bereikt.

Door de dopamine voel je je gelijk opgewekter, de serotonine kalmeert je waardoor je lekkerder zal slapen terwijl de hoeveelheid endorfine in je bloedbaan je alle stress van de dag doet vergeten.

3.7 Laat je regelmatig masseren of onderga een acupunctuur behandeling

De aanraking van de masseur of de acupuntuur naalden geven een signaal aan je hersenen af wanneer je masseur bijvoorbeeld op een deel van je lichaam drukt dat pijn doet. In reactie hierop produceert je lichaam dus endorfine.

Na verloop van tijd zorgt de productie van serotonine er voor dat je tegen de massage kunt en uitkijkt naar de volgende behandeling.

Behalve deze zeven methoden help je je lichaam een handje bij de productie van het Gelukshormoon:

  • Dopamine door naar je favoriete muziek te luisteren:
  • Serotonine door je sociale contacten aan te halen
  • Endorfine door veel te lachen en huilen.

Wellicht hoef je gelet op het voorgaande geen ingrijpende veranderingen in je levenspatroon aan te brengen om de effecten van de vier Gelukshormonen te ervaren.

Je kunt als het ware nu eventjes tijd uit trekken voor het doen van een YouTube meditatie, door te gaan knuffelen met je kinderen of oogcontact te maken met je partner.

Alle beetjes helpen dus doe gewoon waarin je nu het meeste zin in hebt. Hierdoor zal je niet langer afhankelijk zijn van een kopje koffie in de morgen om je door de rest van de dag heen te slaan.

Je weet nu immers dat je meer hebt aan een korte stevige wandeling of gewoon een extra stuk fruit, tijdens je lunch pauze.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *