is spierpijn goed voor je?

Is spierpijn goed? Of een teken van iets slechts?

Spierpijn is een veel voorkomend verschijnsel na intensieve lichaamsbeweging of ongebruikelijke inspanningen. Je hebt het misschien zelf ervaren na een zware training in de sportschool, een lang stuk hardlopen of zelfs na een dag tuinieren. De pijn kan variëren van een licht ongemak tot een intens, bijna ondraaglijk gevoel. Maar is spierpijn eigenlijk goed voor je? Laten we eens kijken naar wat spierpijn eigenlijk is en wat het betekent voor je lichaam.

Spierpijn ontstaat meestal wanneer je spieren worden belast op een manier die ze niet gewend zijn. Dit kan leiden tot microtrauma’s in de spiervezels, wat vervolgens ontsteking en pijn veroorzaakt. Sommige mensen geloven dat spierpijn een teken is van spiergroei en herstel, en denken dat het noodzakelijk is voor spiermassa. Anderen beschouwen spierpijn als een ongewenst bijproduct van lichaamsbeweging, dat je zoveel mogelijk moet proberen te voorkomen of verminderen.

Hoewel het ervaren van spierpijn na een training niet per se een probleem is, is het ook geen garantie voor spiergroei. Er zijn namelijk diverse factoren die meespelen bij het opbouwen van spiermassa, zoals voeding, herstel en de intensiteit van je training. Het is daarom belangrijk om te luisteren naar je lichaam en een balans te vinden tussen inspanning en rust, om zo optimaal te kunnen groeien en herstellen.

Wat is spierpijn precies en hoe kan het goed zijn?

Wanneer is spierpijn goed?

Het antwoord op deze vraag is misschien niet wat je had gehoopt en een beetje ingewikkeld. In sommige gevallen kan spierpijn namelijk inderdaad gunstig zijn, terwijl het in andere situaties geen positieve indicatie is. Laten we eens kijken naar de verschillende aspecten van spierpijn na het sporten.

Om te beginnen, spierpijn na het sporten kan optreden wanneer je je lichaam uitdaagt en nieuwe oefeningen probeert. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door kleine scheurtjes in je spieren en is een normaal onderdeel van het herstelproces. In dit geval kan spierpijn gezien worden als iets goeds en een teken dat je hard hebt getraind en je spieren sterker aan het worden zijn. Deze vorm van spierpijn staat bekend als ‘verlate spierpijn’ of Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) en treedt meestal op binnen 24 tot 72 uur na de training.

Echter, spierpijn is niet altijd noodzakelijk voor spiergroei. Sommige studies hebben aangetoond dat oefeningen waarbij de spier op zijn kortst is, minder spierpijn opleveren dan oefeningen waarbij de hoogste belasting plaatsvindt wanneer de spier op zijn langst is. Dit betekent dat je nog steeds spiergroei kunt ervaren zonder extreme spierpijn te voelen.

spierpijn goed of niet

Wanneer kan spierpijn reden tot zorg zijn?

Om te beginnen, als je spierpijn ervaart die langer dan een week aanhoudt, kan dit duiden op een mogelijke blessure of overbelasting van je spieren. Langdurige spierpijn kan een teken zijn van spierbeschadiging, hardnekkige spierknopen of ontsteking, met name als de pijn gepaard gaat met zwelling, roodheid of warmte rond het betreffende spiergebied 1.

Ten tweede, indien de spierpijn plotseling ontstaat zonder een duidelijke oorzaak, zoals sporten of fysieke belasting, kan dit een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening. In sommige gevallen kan spierpijn bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een infectie, auto-immuunziekte of medicatie2. In deze situaties is het van belang om contact op te nemen met een zorgprofessional voor verder onderzoek.

Verder kan extreme spierpijn die gepaard gaat met extreme zwakte, spierstijfheid en donker gekleurde urine wijzen op rhabdomyolyse3, een zeldzame maar ernstige aandoening waarbij spierafbraak optreedt. Rhabdomyolyse kan leiden tot nierbeschadiging en andere complicaties, en vereist onmiddellijk een medisch toeziend oog hebben wij gelezen.

Wij zijn geen artsen en lezen ons enkel in, in wetenschappelijke content. Mocht je twijfels hebben, ga dan zeker naar je zorgverlener!

Hoe spierpijn te behandelen of te voorkomen

Hieronder neem ik graag enkele manieren met je door om spierpijn te verminderen of te voorkomen:

  • Juiste trainingsprotocollen: Zorg ervoor dat je een gebalanceerd trainingsprogramma volgt, met zowel krachttraining als cardio, en vergeet niet te variëren in je oefeningen, zodat je overbelasting kunt voorkomen.
  • Rust en herstel: Net zo belangrijk als de training zelf, is het geven van voldoende rust aan je spieren om te herstellen. Hier komen massage apparaten in het spel: ze kunnen helpen bij het bevorderen van de bloedsomloop, het verminderen van spierstijfheid en het versnellen van het herstelproces. Gun jezelf regelmatige rustdagen en overweeg het gebruik van massage apparaten om je herstel te optimaliseren.
  • Massage apparaten: helpen je om spierpijn weg te masseren en je kunt dit gemakkelijk bij jezelf doen of je partner om hulp vragen. Erg populaire opties hiervoor zijn massage pistolen, massage kussens en voetmassage apparaten. Deze massage apparaten zijn er allemaal op gericht om spierpijn en -stijfheid te behandelen, gewoon lekker vanuit je luie stoel! Het is ook nog eens een stuk voordeliger, dan telkens naar een professionele masseur te gaan!

Mythen en misvattingen over spierpijn

Er zijn echter veel misverstanden en mythes rondom spierpijn. Hieronder deel ik enkele van deze mythen en misvattingen met jullie voor een beter begrip:

Mythe 1: Spierpijn betekent dat je een goede workout hebt gehad

Hoewel spierpijn na het sporten vaak voorkomt, betekent dit niet altijd dat je een goede workout hebt gehad. Spierpijn is eerder een teken dat je spieren zijn blootgesteld aan een nieuwe of intensievere belasting dan ze gewend zijn. Een goed afgestemde training kan zeker spierpijn veroorzaken, maar het ontbreken van spierpijn betekent niet dat je workout ineffectief was.

Mythe 2: Geneesmiddelen zijn de beste manier om van spierpijn af te komen

Sommige mensen grijpen naar geneesmiddelen om spierpijn te verlichten. Hoewel het nemen van pijnstillers of het aanbrengen van een gel verlichting kan bieden, is het belangrijk om in gedachten te houden dat dit slechts tijdelijke oplossingen zijn. Het is beter om je aanpak te richten op het voorkomen en verminderen van spierpijn door middel van warming-ups, cooling-downs, stretchen en geleidelijke progressie in je training.

Mythe 3: No pain, no gain

Deze uitdrukking is erg populair in de fitnesswereld en geeft het idee dat spierpijn een vereiste is om vooruitgang te boeken. Dit is echter niet waar. Je kunt nog steeds vooruitgang boeken in je training zonder al te veel spierpijn te ervaren.

Bronnen:

  1. Prolonged muscle pain after exercise 
  2. Causes of nontraumatic muscular pain 
  3. Rhabdomyolysis – A review 
foto van drs hiruni tharuka

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.