hoog sensitief

Ben jij hoog sensitief en wat zijn de kenmerken dan?

Ongeveer 20% van de bevolking is hoog sensitief. Dit is een vrij breed begrip en kan zich op verschillende vlakken op het gebied van de zintuigen uiten. Over het algemeen zijn deze mensen gevoeliger voor prikkels, zoals geluiden.

Hoog sensitieve personen kunnen hierdoor snel over belast raken en worden soms ook aangezien voor ”licht gevoelige personen”. Dit kan natuurlijk veel frustratie en onbegrip met zich meebrengen. Het komt namelijk veel voor dat hoog sensitieve mensen wel proberen even (on)gevoelig te zijn als de andere 80%, maar zullen merken dat dit niet lukt.

Mocht je je hier al in herkennen, dan ben je waarschijnlijk hoog sensitief. Twijfel je nog? Lees dan vooral verder.

1. Hoge sensitiviteit kenmerken

Een hoge sensitiviteit brengt meer kenmerken met zich mee dan hierboven vermeld. Er zijn super veel kenmerken en zoals bij veel karaktereigenschappen betekent het hebben van één van de kenmerken niet persé dat je de karaktereigenschap bezit.

Vaak voel je zelf het beste of het waar is, dan kun je je in het merendeel van de kenmerken vinden en begrijp je precies wat er bedoeld wordt. Dat is een mooi moment, want vanaf dat moment leer je stappen maken naar een begrip van jezelf.

1.1 Erg vermoeid na sociaal contact

Hoog sensitieve mensen kunnen erg moe zijn na sociaal contact, vooral wanneer zij nog niet goed om kunnen gaan met hun hoog sensitiviteit. Dit is vaak het geval bij mensen die niet weten en/of beseffen dat ze hoog sensitief zijn. Ze staan nog niet in één lijn met hun lichaam en geest.

Wanneer je jezelf beter leert kennen en ook toegeeft aan je eigen karakter wordt het leven makkelijker. Hiervoor moet je eerlijk tegen jezelf zijn en jezelf ook rust gunnen.

Hoog sensitieve mensen kunnen anderen vaak goed aanvoelen, maar nemen ook vaak energieën over van anderen. Dit kan erg vermoeiend zijn. Sommige mensen hebben ook de neiging heel veel energie te vergen door bijvoorbeeld heel luid te praten, of reacties uit te lokken.

Dit kan vooral voor hoog sensitieve mensen heel naar zijn omdat de woorden van de persoon niet synchroon lopen met zijn intenties. Het kan ook verwarring met zich mee brengen.

Toch weten hoog sensitieve personen vaak wat er speelt in een ruimte, zonder dat daar over gesproken wordt. Hoog sensitieve mensen voelen namelijk sferen aan, die voor niet-hoog sensitieve mensen niet voelbaar zijn. Zo merken zij vaak op waar spanningen tussen andere personen liggen en wie wel en niet te vertrouwen zijn.

Voor hoog sensitieve mensen is het erg belangrijk om hun grenzen te leren bewaken en assertief te durven zijn. Hierover later op de pagina meer.

1.2 Veel zorg leveren voor een ander

Doordat hoog sensitieve mensen anderen zo goed aanvoelen, weten ze vaak al zonder woorden, wat de andere persoon wil of bedoeld. Hierdoor kunnen hoog sensitieve mensen erg goed inspelen op de wensen en behoeften van andere personen.

Dit leidt er geregeld toe dat zij hun eigen verlangens en behoeften vergeten en dus meer aan het pleasen zijn.

Dit kan ook tot vermoeidheid leiden en er zijn personen die hier graag gebruik van maken. Let dus goed op dat je niet alleen aan anderen denkt, maar ook aan jezelf.

1.3 Een lichaam dat snel reageert

Zowel het lichaam als de geest van een hoog sensitief persoon reageert sterk op prikkels van buitenaf. Zo kun je als hoog sensitief persoon zeer snel reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan bijvoorbeeld zoiets zijn als erg moe worden na het eten van fast food. Maar ook andere voeding gerelateerde situaties zijn mogelijk zoals obstipatie of buikpijn.

Daarnaast is het ook zo dat hoog sensitieve mensen snel een hele positieve vibe van bepaalde muziek kunnen krijgen. Dit houdt ook in dat hun lichaam snel reageert op de muziek. Eigenlijk net zo als bij andere mensen. De zintuigen werken eigenlijk super sterk.

Er zijn zelfs HSP’ers die bij bezoek aan bepaalde oorlogsgebied onwel kunnen worden. Omdat ze voelen wat er gebeurd is en die energie daar schijnbaar nog steeds rondhangt.

1.4 Erg betrokken met mensen, dieren en de natuur

HSP’ers zijn vaak erg betrokken met andere mensen en dan vaak ook kinderen en baby’s in het bijzonder. Dit kan een gevoel van vreugde bij hen oproepen. Niet dat dit bij andere mensen niet kan, maar bijna alle HSP’ers hebben dit vaak zeer intens.

Daarnaast zijn het vaak dierenvrienden en doet het verdriet en leed dat veel dieren wordt aangedaan ook bij hun pijn. Tussen veel donateurs van goede doelen en vegetariers zitten veel HSP’ers.

HSP’ers zijn namelijk ook erg betrokken met de natuur en kunnen zich herboren voelen na een middagje het bos bezoeken. In de natuur voelen zij zichzelf helemaal opleven en dit kan zeer ontspannen op hen werken.

1.5 Vaak de drukte willen vermijden

Hoog sensitieve personen hebben vaak de neiging drukke situaties te willen vermijden. Zo gaan zij liever winkelen wanneer het wat rustiger is en zijn zij ook geen fan van andere drukke situaties. Deze drukke situaties kunnen erg uitputtend werken op hoog sensitieve personen.

2. Verschillende mate van hoge sensitiviteit

Er zijn wetenschappers die verschillende vormen van hoogsensitief zijn onderscheiden. Zo heb je in de groep (van 20%) mensen die nog iets sensitiever zijn dan de anderen. Zo is één van de vormen dat iemand een ”empaat” genoemd wordt. Dit gaat nog iets verder dan het hoog sensitief zijn zelf.

Deze mensen kunnen namelijk heel letterlijk emoties van anderen voelen en zelfs sferen volledig overnemen. Als iemand verdrietig is kunnen deze mensen ook verdrietig worden. Maar dit geldt ook voor andere emoties. Daarom is het belangrijk om als hoog sensitief persoon grenzen te leren stellen.

3. Hoog sensitieve kinderen

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat hoog sensitieve kinderen gevoeliger zijn dan andere kinderen. Ze kunnen anders op dingen reageren en kunnen dingen ook anders opvatten dan ze bedoeld zijn. Ze kunnen gemakkelijk onder de indruk zijn of extreem rekening houden met anderen.

Zo zijn er sommige hoog sensitieve kinderen die zo goed hun ouders aanvoelen, dat ze dingen zeggen om hun ouders te pleasen, terwijl ze eigenlijk iets doen wat ze liever niet willen. Ze kunnen het daarom ook lastiger vinden om voor hun eigen mening uit te komen.

Hoog sensitieve kinderen hebben vaak een hekel aan onechte mensen en hebben moeite met mensen die gemeen doen. Ze vinden het vaak lastig om assertief te zijn. Ze neigen dan vaak naar de sub-assertieve kant.

Hoogsensitieve kinderen zijn niet alleen gevoeliger voor andere personen, maar ook voor materiële objecten. Zo vinden hoog sensitieve kinderen het strand vaak helemaal niet fijn: al dat zand ziet er wel leuk uit, maar het blijft ook plakken en dat is vies!

4. Grenzen stellen

De grenzen van een hoog sensitief persoon worden nog wel eens overschreden, zeker in hun jeugd. Omdat deze personen zo intens voelen en het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen. Dit kan echt een muur of barrière zijn, waar zij overheen moeten komen.

Je kunt als hoog sensitief persoon grenzen leren stellen door je verbaal goed te leren verwoorden en stevig in je schoenen te staan. Ook is het in contact staan met jezelf hier erg belangrijk bij en daarom zijn er veel hoog sensitieve personen die zweren bij mindfulness en meditatie. Dit is een erg sterk hulpmiddel in het vinden van rust en balans in je zelf. Het is eigenlijk de fundering voor de rest.

5. Assertiever worden als hoog sensitief persoon

Veel hoog sensitieve personen hebben moeite om assertief te worden en zullen zelden agressief zijn, behalve als ze zich bedreigd voelen. Maar dit is vaak niet wat ze willen. Er zijn veel hoog sensitieve personen die niet goed weten hoe ze voor zichzelf moeten opkomen en daarom kan het vaardig worden in assertief zijn, hun ontzettend helpen.

Als je assertief wordt bewaak je automatisch beter je grenzen. Je hoeft hier vaak niet eens boos voor te worden, maar gewoon jezelf goed te leren verwoorden. Dit klinkt makkelijker dan het is, want een verandering in je karakter aanbrengen kan best moeilijk zijn. Het is echter wel mogelijk en we helpen je er graag bij.

Meer lezen over hoogsensitiviteit?

Wil je meer leren over hoogsensitiviteit? Als iemand met een hoogsensitieve aard wil je misschien het onderwerp verder verkennen om je emoties beter te begrijpen en hoe ze je leven beïnvloeden. Het zoeken naar boeken over dit onderwerp kan overweldigend zijn, dus hier zijn enkele eerlijke recensies van boeken die zich richten op hoogsensitiviteit>>>

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *