oorzaken van nekpijn vind je in dit artikel

Nekpijn oorzaken: plotseling, chronisch en meer

Nekpijn is een veel voorkomende klacht die bij veel mensen op enig moment in hun leven voorkomt. Het kan variëren van een lichte stijfheid tot ernstige, slopende pijn die het dagelijkse leven belemmert. De oorzaken van nekpijn zijn divers en het belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand kan zijn om de juiste behandeling te kunnen krijgen.

Aspecifieke nekpijn is de meest voorkomende soort nekpijn en wordt meestal veroorzaakt door spierspanning, stress of houdingsproblemen. In sommige gevallen kunnen er echter specifieke oorzaken van nekpijn zijn, zoals tumoren, infecties, fracturen en vasculaire aandoeningen. Het is essentieel om deze specifieke oorzaken uit te sluiten bij het stellen van een diagnose en het kiezen van de juiste behandeling voor de nekpijn.

Als jij last hebt van aanhoudende nekpijn, is het belangrijk om een medisch professional te raadplegen, zodat zij kunnen beoordelen of de nekpijn aspecifiek is of veroorzaakt wordt door een onderliggende specifieke oorzaak. Door het identificeren van de oorzaak van je nekpijn, kun je de juiste behandeling en preventieve maatregelen nemen om toekomstige problemen te voorkomen.

Veelvoorkomende oorzaken van nekpijn

Nekpijn is een veel voorkomende klacht bij volwassenen, met bijna tweederde die het op een bepaald punt in het leven ervaart. Volgens het European Spinal Journal is de prevalentie van een week van nekpijn bij de algemene bevolking ongeveer 36%.

Spier- en gewrichtsaandoeningen

Spierverrekking en overbelasting van de nekspieren kunnen leiden tot acute nekpijn. Dit kan gebeuren door te lang een verkeerde houding aan te nemen of door te veel spanning op je nekspieren. Bij chronische nekpijn kunnen aandoeningen zoals reumaartrose en fibromyalgie een rol spelen. Deze aandoeningen veroorzaken ontsteking en pijn in de gewrichten en spieren van de nek, wat erg onprettig aanvoelt.

Trauma en letsel

Een val, ongeval of plotselinge verkeerde beweging kan leiden tot nekletsel en pijn in de nek. Een veelvoorkomend letsel is whiplash, wat ontstaat wanneer je hoofd abrupt naar voren en vervolgens naar achteren wordt bewogen. Dit kan leiden tot spierverrekking en in sommige gevallen tot beschadiging van de wervelkolom.

Wervelkolomaandoeningen

Aandoeningen van de wervelkolom, zoals een nekhernia, kunnen nekpijn veroorzaken. Een hernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op het ruggenmerg of de zenuwwortels. Spondylose en osteoporose zijn andere aandoeningen die nekpijn kunnen veroorzaken. Spondylose is een degeneratieve aandoening waarbij de wervels en tussenwervelschijven slijten, terwijl osteoporose (botontkalking) kan leiden tot fragiliteit en breuken in de wervels.

Levensstijl en werk-gerelateerde factoren

Slechte houding en langdurige stress kunnen bijdragen aan nekpijn. Langdurig met een verkeerde houding achter een bureau zitten of gebruikmaken van apparaten zoals smartphones en laptops kan de nek en schouders belasten. Om nekklachten te verminderen kun je proberen regelmatig van houding te veranderen, frequent pauzes te nemen om te bewegen, ergonomische hulpmiddelen te gebruiken. en stress te verminderen.

nekpijn oorzaken kunnen een slechte houding en stress zijn
Let op je houding. want een slechte houding behoort tot de oorzaken van nekpijn. Evenals stress, waar je hieronder meer over leest.

Diagnose en behandeling van nekpijn

Om de juiste diagnose te stellen en de beste behandeling te starten, is het belangrijk om eerst de oorzaak van de nekpijn te achterhalen.

Medische diagnose

De eerste stap in het diagnosticeren van nekpijn is het bezoeken van een huisarts. De huisarts zal de klachten bespreken en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Mogelijk wordt er ook een röntgenfoto of CT-scan gemaakt om eventuele onderliggende problemen op te sporen.

Sommige mensen vinden verlichting van hun nekpijn door het gebruik van pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Maar let op: deze medicijnen behoren tot de groep van NSAID’s (non-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen) en kunnen bijwerkingen zoals maagklachten veroorzaken.

Behandelingsmethoden

Er zijn verschillende methoden om nekpijn te behandelen. Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de nekpijn, zal je huisarts je een geschikte behandeling aanbevelen. Hieronder zijn enkele mogelijke behandelingen opgesomd:

  1. Rust: soms is rust voldoende om een van je nekpijn af te komen. In dit geval heb je vaak teveel gewerkt, al dan niet in combinatie met een verkeerde houding.
  2. Andere houding aannemen: soms wordt nekpijn veroorzaak door een verkeerde houding. In dit geval kan de huisarts aanraden om de houding van je nek te verbeteren, vaak in samenwerking met een fysiotherapeut.
  3. Pijnstillers: Zoals eerder genoemd, kunnen paracetamol, ibuprofen en andere NSAID’s zoals diclofenac tijdelijke verlichting bieden. Er zijn ook pijnstillende crèmes en gels beschikbaar.
  4. Warmte en ijs: Het toepassen van warmte en ijs kan helpen bij het verminderen van de zwelling en pijn in de nek.
  5. Massage: Een professionele massage kan helpen om gespannen spieren in de nek te ontspannen en de pijn te verminderen. Dit kan soms ook d.m.v. het gebruik van nekmassage apparaten.
  6. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan oefeningen en behandelingen zoals mobilisatie en manipulatie aanbevelen om de nekpijn te behandelen.
  7. Chirurgie: In zeldzame gevallen kan chirurgie nodig zijn om de oorzaak van de nekpijn aan te pakken, bijvoorbeeld bij ernstige gevallen van hernia of artrose.
  8. Ontspanningsoefeningen: Technieken zoals mindfulness, yoga en diepe ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van spanning en stress, wat op zijn beurt kan helpen bij het verlichten van nekpijn en spierspanning in deze regio.

Zorg ervoor dat je altijd medische hulp zoekt wanneer de nekpijn aanhoudt of verergert. Zelfbehandeling met pijnstillers of andere methoden moet altijd in overleg met je huisarts gebeuren om ervoor te zorgen dat je de juiste aanpak kiest voor jouw nekpijn.

leven met nekpijn
Nekpijn kan echt slopen zijn, dus hopelijk heb je wat aan de inzichten in dit artikel.

Wanneer contact opnemen bij nekpijn?

Nekpijn is een veelvoorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. We spreken bijvoorbeeld van whiplash associated disorder na een ongeval. In sommige gevallen is het noodzakelijk om contact op te nemen met een zorgprofessional. Hier zijn enkele situaties waarin je medische hulp zou moeten zoeken:

  • Aanhoudende nekpijn: Als de pijn na een paar dagen niet verbetert of verergert, is het tijd om een arts te raadplegen.
  • Hevige pijn: Ernstige nekpijn, vooral bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten, kan wijzen op een ernstiger onderliggend probleem. Ook kan nekpijn mentale problemen veroorzaken en dan wil je ook zeker actie ondernemen.
  • Uitstralende pijn: Wanneer de pijn uitstraalt naar armen of benen, of gepaard gaat met tintelingen of spierzwakte, kan er sprake zijn van een zenuw- of wervelprobleem.
  • Koorts of gewichtsverlies: Nekpijn in combinatie met koorts, onverklaarbaar gewichtsverlies of ernstige vermoeidheid kan duiden op een infectie of andere aandoening die medische aandacht vereist.

In deze situaties is het belangrijk om medische hulp in te schakelen, zodat eventuele ernstige problemen op tijd kunnen worden opgespoord en behandeld. Zorg ervoor dat u de symptomen en omstandigheden nauwkeurig beschrijft aan de arts, zodat zij een beter begrip hebben van uw situatie.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *