spieren ontspannen waarom

Spieren ontspannen: waarom en hoe doe je dat?

Je kent het vast wel: last van gespannen spieren, misschien als gevolg van een lange dag op het werk, teveel stress of gewoon een erg intensieve training in de sportschool? Spieren ontspannen is erg belangrijk voor je lichaam en voor iedereen die zich lekker wil voelen en geen verdere klachten wil ontwikkelen.

Voortdurende spanning kan leiden tot chronische pijn, vermoeidheid en een reeks andere gezondheidsproblemen.

In dit interessante artikel leer hoe je het beste je spieren kunt ontspannen. Ontdek de beste technieken – verkregen van experts – om je spieren te ontspannen en tevens je lichaamsbewustzijn te vergroten.

Belangrijkste punten uit het artikel:

 • Iedere dag iets ontspannends doen zal ook je spieren meer laten ontspannen.
 • Populaire technieken zoals mindfulness, meditatie, massage (hulpmiddelen) en warmtetherapie kunnen ondersteunen bij het ontspannen van je spieren.
 • Een verbeterd lichaamsbewustzijn kan jou helpen bij het identificeren en behandelen van gespannen spieren in je gehele lichaam.
 • Effectieve spierontspanning kan daarnaast worden bereikt door de juiste houding en stretchoefeningen te gebruiken.

Technieken voor spieren ontspannen

Er zijn een aantal verschillende technieken die je kunt gebruiken om je spieren te laten ontspannen. Test uit wat voor jou het beste werkt:

Probeer iedere dag iets ontspannend te doen

 • Actieve ontspanning: Kies voor buitenactiviteiten zoals wandelen of fietsen. Dit bevordert niet alleen uw fysieke gezondheid, maar ook uw mentale welzijn.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Sporten verhoogt endorfines, waardoor u zich tijdens en na de activiteit ontspannen voelt.
 • Hobby’s: Luisteren naar muziek, zich verdiepen in een hobby of een boek lezen kan helpen bij het bereiken van een rustige gemoedstoestand. Je zal nog versteld staan van de voordelen van lezen.
 • Persoonlijke verzorging: Een warm bad, een douche of een massage kunnen effectief zijn om stress te verminderen, waarover later meer.
 • Kwaliteitstijd in de keuken: De tijd nemen voor het bereiden en genieten van een maaltijd kan zowel ontspannend als bevredigend zijn.

Spieren ontspannen met mindfulness en meditatie

Door mindfulness en meditatie toe te passen kun je je spieren ontspannen en daarnaast lichaamsbewustzijn vergroten. Hieronder vind je een eenvoudige mindfulness oefening om mee te beginnen:

Zoek een rustige plek waar je (in ieder geval) 5 minuten ongestoord kunt zitten of liggen. Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling: adem diep in en langzaam uit. Voel hoe de spanning uit je lichaam vloeit terwijl je uitademt. Herhaal dit enkele keren tot je helemaal ontspannen bent en probeer eventueel ademhalingsoefeningen uit. Je kunt deze op youtube gemakkelijk vinden.

Zorg voor een gezond leven

 • Consistente slaapgewoontes: Zorg voor een vaste routine in en ga op een normale tijd naar bed. Goed slapen is cruciaal voor het effectief hanteren van dagelijkse uitdagingen.
 • Gezonde- en evenwichtige voeding: Het consumeren van voedzame maaltijden draagt bij aan de algehele vitaliteit en verhoogt onze capaciteit om stress te weerstaan.
 • Matig alcoholgebruik: Hoewel alcohol soms kan helpen ontspannen, kan het op de lange termijn juist problemen versterken.
hoe spieren ontspannen

Spieren ontspannen met massage apparaten

Massage apparaten kunnen ook helpen om je spieren te laten ontspannen. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelgebruikte massage apparaten:

Massage apparaatWaarvoor te gebruiken
Massage gunVoor het masseren van je gehele lichaam
Voetmassage apparatenVoor het masseren van je voeten
Schouder- en nekmassage apparaatVoor het masseren van de schouders en nek

Kies het massage apparaat dat het beste bij jou past en gebruik het apparaat regelmatig om gespannen spieren te laten ontspannen.

Spieren ontspannen met warmte (infrarood)

Sommige mensen ervaren dat het toepassen van warmte hun het beste kan helpen om gespannen spieren te ontspannen. Dit is tevens (net als bij massage) ook aangetoond middels onderzoek. Hieronder vind je enkele van de beste opties om je spieren te ontspannen met warmte:

 • Warmtekussen: Een elektrisch kussen dat warmte afgeeft aan je spieren en je daarnaast de winter door helpt.
 • Infraroodlamp: Een lamp die infraroodstraling afgeeft, wat doodringende warmte in de spieren kan geven en zo de spieren laat ontspannen.
 • Warm bad: Een warm bad (of een warme douche) kan helpen om je spieren te ontspannen.

Probeer enkele van bovenstaande opties uit en ontdek welke het beste werkt voor jouw gespannen spieren!

Probeer om minder stress te ervaren

 • Identificeer dingen die veel energie kosten: Herken taken die je energie kosten, vooral die welke je doet uit plichtsgevoel. Probeer deze te minimaliseren of delegeer ze indien mogelijk.
 • Confronteer problemen direct: Wanneer je een conflict hebt, bespreek dit dan zo snel mogelijk. Uitstel kan namelijk de situatie vaak verergeren.
 • Digitale detox: Schakel je telefoon uit om perioden van onbereikbaarheid te creëren, wat stress kan verminderen.
 • Werk-Leven balans: voor veel thuiswerkers is het erg belangrijk om een duidelijke grens te trekken tussen werktijd en privétijd. Zorg ervoor dat je op tijd stopt met werken en wat aan ontspanning onderneemt.

Aanvullende tips voor effectieve spierontspanning

Om je spieren optimaal te laten ontspannen, is het belangrijk om bovensstaande hulpmiddelen te gebruiken of de juiste technieken te gebruiken en enkele van onze tips te volgen. Hieronder deel ik enkele van de beste aanvullende opties met jullie voor spierontspanning:

Strekken

Stretching is één van de meest populaire en effectieve manieren om je spieren te ontspannen, direct na een workout of lange kantoordag. Door het uitvoeren van regelmatige stretching oefeningen, kun je strakke spieren losser maken en de flexibiliteit en beweginsvrijheid verbeteren. Zorg ervoor dat je je spieren niet overstrekt en houd de rek vast voor ten minste 30 seconden. Doe dit bij voorkeur na een training of massage sessie wanneer je spieren al warm zijn.

Verbeter je houding

Een slechte lichaamshouding kan leiden tot overmatige spanning in je nek, schouders en rug. Door je bewust te zijn van je houding en deze te verbeteren (met bijvoorbeeld houding corrector), kun je de druk op je spieren verminderen. Zorg ervoor dat je recht staat, je schouders ontspannen zijn en je kin parallel aan de grond staat. Dit kan je helpen bij het verminderen van spanning in je gehele lichaam.

Verminder stress en spanning

Stress en spanning kunnen leiden tot spierspanning en pijn, doordat ze zich ophopen in het lichaam. Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om stress en spanning te verminderen om je spieren effectiever te ontspannen. Meditatie, yoga en andere ontspanningstechnieken kunnen helpen om de geest en het lichaam te kalmeren, waardoor ook jouw spieren te ontspannen.

Magnesium

Ook gebruiken sommige mensen magnesium voor spierontspanning. Dit is vooral populair onder sporters, maar kan ook voor anderen goed werken.

Fysiotherapeut | + berichten

Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.