ontspan je spieren met magnesium

Spieren ontspannen met magnesium: kan dat?

Wanneer je last hebt van gespannen spieren, kan dit veel ongemak veroorzaken in de dagelijkse taken die moet uitvoeren. Echter beïnvloedt het niet alleen je fysiek, maar kan ook je humeur beïnvloeden en andere mentale klachten met zich meebrengen. Gelukkig kan magnesium je helpen om je spieren te ontspannen. Magnesium is een essentieel mineraal dat een hele belangrijke rol speelt bij het ontspannen van de spieren.

In dit interessante artikel zullen we erachter komen hoe magnesium kan helpen bij het ontspannen van onze spieren. We zullen kijken naar de voordelen van magnesium en hoe het kan bijdragen aan een verbetering van het dagelijkse leven, zonder gespannen spieren.

Belangrijkste punten:

 • Magnesium kan helpen bij het ontspannen van onze spieren
 • Magnesium is een erg belangrijk mineraal dat een prominente rol speelt bij spierontspanning
 • We zullen bespreken hoeveel magnesium je moet nemen voor spierontspanning en op welke manier je het het beste kunt innemen om de beste ontspannende effecten te bereiken
 • We zullen alternatieve methoden bespreken om de spieren te ontspannen, zoals het gebruik van massage apparaten

Magnesium en het ontspannen van de spieren

De rol van magnesium in ons lichaam

Magnesium is een essentieel mineraal dat een rol speelt in meer dan 300 enzymatische processen in ons lichaam. Dit mineraal is belangrijk voor de gezondheid van onze spieren, botten en bloed. Het draagt daarnaast bij aan de energieproductie, de goede werking van het zenuwstelsel, de stofwisseling en de overdracht van prikkels tussen zenuwen en spieren.

Hier zijn enkele belangrijke functies van magnesium:

 • Spierontspanning: Het helpt bij het reguleren van de calciumspiegels in de spieren waardoor ze beter kunnen ontspannen.
 • Energieproductie: Magnesium speelt een rol in de productie van energie uit voedingsstoffen.
 • Spier- en botgezondheid: Het houdt onze spieren sterk en helpt bij de ontwikkeling en het behoud van sterke botten.
 • Elektrolytbalans: Magnesium is betrokken bij het handhaven van de elektrolytenbalans in uw lichaam.

Magnesiumtekort en spierontspanning

Een magnesiumtekort kan diverse klachten veroorzaken. De volgende symptomen zijn enkele van de mogelijke tekenen dat je een tekort aan magnesium heeft:

 • Spierkrampen en spierpijn
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Gespannen en stijve spieren
 • Krampen tijdens of na inspanning

Wanneer je lichaam onvoldoende magnesium binnenkrijgt, kun je problemen ondervinden met spierontspanning. Dit komt doordat een tekort aan magnesium een onbalans kan veroorzaken tussen calcium en magnesium in uw lichaam. Waar calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, zorgt magnesium er juist voor dat onze spieren ontspannen. Deze balans is essentieel voor een goede spierfunctie en ontspanning.

Om de spieren te helpen ontspannen en krampen te voorkomen, is het belangrijk om voldoende magnesium middels voeding binnen te krijgen. De dagelijkse aanbevolen inname van magnesium is ongeveer 310-420 mg, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

spieren laten ontspannen met ook magnesium

Dosering en gebruik van magnesium voor spierontspanning

Volgens experts is de meest efficiënte dosering van magnesium voor spierontspanning tussen de 300 en 500 milligram per dag. Deze dosering kan echter variëren, afhankelijk van factoren zoals lichaamsgewicht, leeftijd, geslacht en het soort magnesiumsupplement dat je gebruikt.

Er zijn diverse soorten magnesiumsupplementen op de Nederlandse markt verkrijgbaar, waaronder magnesiumcitraat, magnesiumglycinaat en magnesiumoxide. Magnesiumcitraat wordt vaak beschouwd als de meest effectieve vorm van magnesium omdat het erg goed wordt opgenomen door ons lichaam.

Als je magnesiumsupplementen gebruikt, is het belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de aanbevolen dagelijkse dosering niet te overschrijden. Ik zal het ook altijd aanraden om met een arts te overleggen voordat je begint met het innemen van magnesiumsupplementen, vooral indien je al medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Op zoek naar een alternatief voor magnesium? Iets wat wij zelden aan zouden raden zijn medicijnen voor spierontspanning. Echter zijn er gelukkig ook veel andere alternatieven voor spierontspanning, waaronder massage. Lees er hieronder meer over:

Alternatieven voor spieren ontspannen met magnesium (massage apparaten)

Hoewel magnesium een hele goede optie is voor het ontspannen van de spieren, zijn er ook andere alternatieven die je kunt overwegen voor het ontspanenn van je spieren.

Erg goede soorten massage apparaten

 • Massage kussens: deze kussens zijn ontworpen om je nek en rug te masseren. Je kunt ze overal gebruiken, zoals op je stoel thuis of in de auto.
 • Massage pistolen: deze pistolen zijn ontworpen om diep in het spierweefsel te dringen en spanning te verminderen. Ze kunnen gebruikt worden op specifieke gebieden van het lichaam zoals de benen, armen, rug en nek.
 • Tens apparaten: deze apparaten sturen elektrische impulsen door de spieren om ze te stimuleren en te ontspannen.

Zorg ervoor dat je het juiste type massage apparaat kiest voor het gebied dat je wilt masseren en lees de instructies zorgvuldig door voordat je het apparaat gaat gebruiken. Je kunt het beste beginnen met een lagere intensiteit en bouw geleidelijk op naar een hogere intensiteit. Gebruik het apparaat niet op bij medische complicaties of op een beschadigde huid en gebruik het apparaat niet langer dan de aanbevolen tijd.

Fysiotherapeut | + berichten

Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.