verbeteren bloedsomloop

Bloedsomloop verbeteren: Een directe en simpele aanpak

Heb je wel een last gehad van tintelende vingers of koude voeten, zelfs als het buiten nog niet eens erg koud is? Dergelijke symptomen kunnen verraden dat je last hebt van een slechte bloedsomloop. De bloedsomloop bestaat uit het prachtige netwerk van hart, bloedvaten en slagaders en is verantwoordelijk voor het bemiddelen van zuurstofrijk bloed en essentiële voedingsstoffen naar de plaatsen in ons lichaam, waar het nodig is. Een soepele bloedstroom door het lichaam houdt ons levendig, energiek en gezond. Maar als deze stroom verstoord raakt, kunnen er diverse gezondheidsproblemen optreden, die je liever niet ervaart. Gelukkig zijn er tal van manieren om je bloedsomloop een boost te geven en die, tintelende vingers, koude voeten en handen te vermijden! Ben je klaar om je hierin te verdiepen en tips en adviezen toegerijkt te krijgen, zodat jij je bloedsomloop kunt verbeteren? Laten we dan gelijk maar beginnen!

De tekenen van een slechte bloedsomloop:

 • Koude handen en voeten: Zelfs buiten de winterperiode kan een voortdurend gevoel van kou in de handen en voeten duiden op een bloedsomloop die onvoldoende presteert. Dit kan daarom een belangrijke indicatie zijn dat jouw bloedcirculatie verbetering behoeft.
 • Tintelende handen, voeten of andere ledematen: Ervaar je regelmatig een ‘prikkelend’ gevoel, alsof er een naald zachtjes (of hard) in je huid prikt en dan met name in je handen en voeten? Dit is meer dan het simpele ‘slapen’ van ledematen en kan een signaal zijn van bloedcirculatieproblemen.
 • Gezwollen voeten of enkels: Wanneer je zwellingen in de voeten of enkels opmerkt zonder een duidelijke oorzaak, kan dit wijzen op een probleem met de bloedsomloop in je lichaam, wat vaak samenhangt met een slechte bloedsomloop.
 • Vermoeid voelen: Voel jij je regelmatig moe, zelfs als je een goede nachtrust hebt gehad? Je lichaam kan je op deze manier vertellen dat het zuurstof en voedingsstoffen mist.
 • Onregelmatige hartslag: Heb jij wel eens last van een onregelmatige hartslag? Raak dan niet gelijk in paniek, maar dit kan ook wijzen op problemen met de bloedsomloop.
 • Kortademigheid: Ook wanneer je ademhalingsfrequentie snel verandert – ook na minimale inspanning – kan dit een teken aan de wand zijn van een slechte bloedsomloop.
 • Huidverkleuring: Het verschijnen van een bleke of blauwachtige huidtint, vooral op de uiteinden van het lichaam, kan een signaal zijn dat de bloedsomloop in jouw lichaam niet optimaal functioneert.
hoe krijg je een betere bloedsomloop?

Natuurlijke manieren om de bloedsomloop te stimuleren:

 • Beweging en sport: Wees niet bang want je hoeft echt geen marathon te lopen om de bloedsomloop te verbeteren of op gang te brengen. Regelmatig wandelen, zwemmen of fietsen kan al een enorm verschil maken op de bloedsomloop in je lichaam. Wandelen is erg gezond en dit geldt ook voor hardlopen. Daarnaast is elke vorm van beweging goed voor het stimuleren van de bloedsomloop. Tip: ook staand werken, kan je al flink op weg helpen!
 • Voeding en hydratatie: Denk hierbij aan bepaalde voeding, welke rijk is aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden. Donkere chocolade, rijk aan flavonoïden, kan ook helpen om je bloedsomloop te stimuleren. Vergeet niet om voldoende water te drinken! Water speelt een zeer grote rol in het gehydrateerd houden van het lichaam..
 • Massage en fysiotherapie: Een goede- en rustgevende massage doet niet alleen wonderen voor je stressniveau, maar het kan ook je bloedcirculatie stimuleren. Tegenwoordig kunnen je goede massage apparaten aanschaffen om je hierin te ondersteunen. verderop in dit artikel gaan we hier dieper op in.
 • Wisseldouches en saunabezoek: Het klinkt misschien een beetje gedurfd, maar zogeheten wisseldouches – afwisselen tussen warm en koud water – kunnen je bloedsomloop stimuleren en de broodnodige boost bezorgen. Een bezoek aan de sauna kan ook je bloedvaten doen uitzetten en je bloedsomloop verbeteren.
 • Meditatie en mindfulness: Door je aandachtig te concentreren op het huidige moment (met bijvoorbeeld bewust te ademen), kun je je gedachten kalmeren en ook je lichaam laten ontspannen. Dit heeft ook effect op het onderhouden van een goede en juiste bloeddruk.
 • Diepe ademhalingsoefeningen: Simpelweg diep inademen en langzaam uitademen kan helpen om je hartslag te verlagen en je bloeddruk te verbeteren en maakt daarnaast je gedachten ook rustiger.
 • Lichte lichaamsbeweging: Een korte wandeling in de natuur of zelfs een paar minuten stretchen kan wonderen doen voor je geest en lichaam.
 • Verbinding met dierbaren: Een goed gesprek of gewoon tijd doorbrengen met mensen die je dierbaar zijn, kan je helpen om je meer geaard en kalm te voelen, wat een positief effect heeft op je bloedsomloop verbeteren.

Zorg voor jezelf door te investeren in je bloedsomloop en te proberen om hem te verbeteren. Je kunt het tenslotte zien als de snelweg van het lichaam volgens experts is het zeer belangrijk dat deze goed functioneert!

Massage-apparaten: Een diepere duik in een betere bloedcirculatie

Deze innovatieve- en moderne gadgets zijn specifiek ontworpen om ons te helpen ontspannen, onze bloedsomloop te verbeteren en onze spieren te verzachten. Laten we een kijkje nemen bij enkele van de populairste typen:

 • Massage pistolen: Deze krachtige apparaten zijn een favoriet geworden onder sporters en fitnessfanaten. Ze bieden diepe weefselmassages door gebruik te maken van een pulserende beweging. Ze kunnen helpen om spierknoopjes te verlichten, de bloedsomloop te bevorderen en spierpijn na de training te verminderen. Door hun draagbare ontwerp kun je ze bijna overal op het lichaam gebruiken.
 • Voetmassage apparaten: Na een lange dag op je voeten te hebben gestaan, is er niets zo ontspannend als een voetmassage. Deze apparaten zijn vaak ontworpen met verschillende drukpunten en rollen om spanning en vermoeidheid uit je voeten te halen, wat de bloedsomloop stimuleert en voor algehele ontspanning zorgt.
 • Massagestoelen: Deze stoelen die een professionele massage kunnen geven zijn de ultieme luxe voor diegenen die het hele lichaam willen laten masseren. Ze zijn vaak uitgerust met verschillende instellingen en technieken zoals shiatsu, kneden en rollen. Ze kunnen zich richten op specifieke delen van het lichaam of een volledige lichaamsmassage bieden, wat zowel de bloedsomloop verbetert als helpt bij het verminderen van stress.
 • Gezichtsmassage apparaten: Een stralende huid of een betere bloedsomloop in dit gebied, verkrijg je niet alleen door hetgeen wat je erop smeert. Gezichtsmassage apparaten zijn ontworpen om de bloedsomloop in het gezicht te stimuleren, de lymfatische afvoer te bevorderen en de huid een jeugdiger uiterlijk te geven, door hem strakker te maken. Verder kan dit proces van het verbeteren van de bloedsomloop in het gezicht helpen bij het verminderen van zwellingen, het stimuleren van collageenproductie en het ontspannen van gezichtsspieren.

Het mooie van de massage-apparaten is dat je ze erg gemakkelijk in je eigen huis kunt gebruiken en hier van de voordelen kunt genieten.

De rol van compressiekleding

Deze speciaal ontworpen kledingstukken oefenen een constante, geleidelijke druk uit op specifieke lichaamsdelen, wat helpt bij het bevorderen van de bloedstroom en het voorkomen van bloedophoping in de vaten. Vooral voor diegenen die te maken hebben met aandoeningen zoals spataderen of die lange uren zitten of staan, kan compressiekleding erg veel impact hebben en je bloedsomloop aanzienlijk verbeteren. Een leuk weetje: sporters gebruiken compressiekleding vaak om het herstelproces na een training te versnellen, door hun bloedsomloop te stimuleren.

Kruiden en supplementen die de bloedsomloop ondersteunen

 • Ginkgo biloba: Dit aloude kruid staat bekend om zijn vermogen om de bloedsomloop te bevorderen, vooral de bloedsomloop naar de hersenen. Dit kruid kan op deze manier indirect helpen bij het verbeteren van het geheugen en de cognitieve functies.
 • Cayennepeper: Dit pittige specerij stimuleert het hart en bevordert de bloedsomloop in ons lichaam. Het staat ook bekend om zijn vermogen om bloedvaten en daarmee onze cardiovasculaire gezondheid te versterken.
 • Knoflook: Al eeuwenlang geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, kan knoflook helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedsomloop in het hele lichaam te verbeteren. Het werkt ook als een natuurlijk bloedverdunner, wat uiteraard hand in hand gaat met het verbeteren van de bloedsomloop.

Shelley heeft in de loop der jaren veel kennis op gedaan en onder andere haar studies succesvol afgerond Op dit moment deelt Shelley haard kennis op het gebied van gezondheid haar kennis via het internet op websites als Mindsetking. Shelley houdt zich vooral bezig met de categorieën lichamelijke- en mentale gezondheid, slapen (rust) en massage (rust). Deze onderwerpen gaan haar naar het hart en hierover kan ze echt met passie schrijven. Haar artikelen op Mindsetking worden zoveel mogelijk onderbouwt met wetenschappelijke content en bronnen.