spierpijn behandelen

Spierpijn verminderen: wat kun je doen? Beste tips

Heb je ooit die scherpe, zeurende pijn gevoeld na een intensieve trainingssessie of een andere vorm van zware belasting voor je lichaam? Dan heb je zeker wel eens last gehad van spierpijn. Een ongewenste bijkomstigheid na een intensieve dag met zware dingen tillen, trainen in de sportschool of na het uitproberen van een nieuwe sport. Terwijl spierpijn vaak wordt gezien als een signaal dat je een goede workout hebt gehad, kan het ook het resultaat zijn van overbelasting, spierverrekkingen of zelfs iets eenvoudigs als een verkeerde slaaphouding of onjuiste houding achter je bureau. Raak niet direct in paniek.. Want er zijn verrassend veel eenvoudige oplossingen die wij als experts kennen, om spierpijn te verminderen. Hebben we je een beetje nieuwsgierig gemaakt? Blijf vooral lezen, want in dit artikel onthullen we de beste methoden en tactieken om je te helpen voortaan spierpijn vrij door het leven te gaan. Zelfs wanneer je jouw lihcaam een beetje op de proef hebt gesteld..

Methoden om spierpijn te verminderen

Spierpijn zie ik vaak als een onaangenaam souvenir dat mij in het verleden soms herinnerde aan een glorieuze sportdag, een intensieve bezigheid in huis of een verkeerde houding op kantoor. Gelukkig zijn er verschillende en zeer effectieve methoden die je kunt toepassen voor het verminderen van spierpijn. Laten we de beste methoden (waarvan ik er één in het bijzonder uitlicht) eens nader bekijken:

 • Natuurlijke remedies:
  • Epsom zoutbad: De magnesiumrijke zouten kunnen helpen spierspanning te verlichten en het is ook zeer bekend middel om toe te voegen aan je voetenbad. Wil je dit voor je gehele lichaam of bovenlichaam toepassen? Bereid dan een warm bad met een flinke schep van dit zout voor en voel de magie op je spieren.
  • Essentiële oliën: Lavendel en pepermuntolie staan bekend om hun kalmerende en verkoelende eigenschappen op zowel lichaam als geest. Wil je dit toepassen? Breng dan een paar druppels gemengd met een draagolie aan op de zone lichaam aan waar je spierpijn ervaart. Er is een grote kans dat je spierpijn minder wordt.
  • Gember en kurkuma: Deze krachtige anti-inflammatoire kruiden kunnen oraal worden ingenomen (denk aan thee) of extern worden aangebracht als een pasta om spierpijn te behandelen.
 • Medicatie:
  • Ontstekingsremmende medicijnen: NSAID’s zoals ibuprofen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking, waaronder ook spierpijn.
  • Spiergel: Er zijn diverse gels beschikbaar die een verkoelend of verwarmend effect hebben om spijnpijn te behandelen en te verlichten.
 • Massages en therapieën:
  • Diepe weefselmassage: Een diepgaande massage kan helpen spierknopen los te maken en de bloedstroom te stimuleren.
  • Acupunctuur: Deze oude Chinese massage techniek kan effectief zijn in het behandelen van spierpijn en wordt tegenwoordig ook veelal toegepast in de Westerse wereld. Een betaalbaar optie op dit gebied? Denk dan aan een goede spijkermat.
  • Massage apparaten: kunnen je thuis helpen om spierpijn te verminderen of zelfs te voorkomen. Lees er in de volgende paragrafen meer over!
 • Stretching en beweging:
  • Dynamische stretches: Ideaal voor het opwarmen van je spieren voor een training en is ook een goed idee om na je training nog toe te passen.
  • Yoga: Helpt bij het verbeteren van flexibiliteit en kan specifieke pijnlijke gebieden aanpakken.
  • Actieve rust: Laag-intensieve bewegingen zoals wandelen of zwemmen kunnen helpen bij het herstel van onze spieren.
 • Warmte- en koudetherapie:
  • IJspakking: Dit is wat meer bedoeld voor acute blessures en om zwellingen te verminderen, maar kan ook spierpijn helpen te minimaliseren.
  • Warmtepack: Verhoogt de bloedstroom en kan helpen bij spierpijn of stijfheid in de spieren. Een goede warme douche kan ook al ondersteuning bieden op dit vlak.
  • Contrastbaden: Het gaat hier om de afwisseling van koud en warm water ej dit stimuleert de bloedsomloop en helpt net als bovenstaande opties bij spierpijn verminderen.

Massage apparaten: een revolutie in spierpijn behandeling?

We hebben hierboven het onderwerp massage al aangehaald, maar ben jij al bekend met massage apparaten? Deze apparaten hebben de laatste decennia in rap tempo naam gemaakt en zijn een stuk kostenefficienter dan telksen een professionele massage bezoeken. Daarom wil hieronder even wat aandacht besteden aan een aantal massage apparaten, die jou zeker kunnen helpen bij spierpijn verminderen:

 • Massage guns: Deze populaire apparaten zijn pas op de markt gebracht eind jaren 2000 en daarom kent misschien nog niet iedereen ze. De massage gun is een krachtige apparaat en heeft sinds de begin tijd de wellness-wereld toch wel een beetje veroverd. En met goede reden bijzonder goede reden. Het biedt diepe weefselmassage, stimuleert de bloedsomloop en helpt bij het verminderen van spierpijn na bijvoorbeeld een intense workout of vele uren in dezelfde houding zitten op kantoor. Het is bovendien een erg effectief apparaat om spierknopen mee los te masseren en kan bediend worden door jezelf of iemand anders die geen professionele ervaring heeft.
 • Voetmassage-apparaten: Na een lange dag op je voeten staan, een flinke wandeling of intensieve sport beoefenen, kan er niets zo zalig zijn als een voetmassage. Voetmassage-apparaten combineren idealiter shiatsu, kneedtechnieken en warmtetherapie om pijnlijke voeten te revitaliseren, spierpijn te verminderen en zelfs stress te verminderen. Ze bieden ook allerlei medische voordelen
 • Massagekussens: Voor degenen onder ons die lange uren achter een bureau doorbrengen of regelmatig nek- schouder of rugpijn ervaren, zijn massagekussens een zegen. Ze zijn ontworpen om zich aan te passen aan de contouren van je lichaam en bieden verlichting vooral deze gebieden en kunnen ook gewoon een heerlijke ontspannende ervaring geven voor lichaam en geest. Met verschillende instellingen en modi, kunnen ze zowel een zachte als een intensieve massage bieden, afhankelijk van wat jij op dat moment nodig hebt. Bekijk ons artikel met de beste massagekussens op de Nederlandse markt.
spierpijn verminderen met massage

Voorkomen van spierpijn (misschien wel bet dan genezen?)

We kennen allemaal het eeuwen-oude gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Dit is naar mijn mening ook zeker waar als het gaat om spierpijn, hoewel spierpijn niet persé slecht is. Waarom zou je wachten tot je ongemak voelt, als je ook met enkele hulpmiddelen en uitvoering spierpijn kunt voorkomen?

 • Juiste warming-up en cooling-down: Dit is erg belangrijk en moet je in geval van training eigenlijk nooit vergeten. Een goede warming-up bereidt je spieren voor op de activiteit die voor de boeg ligt, waardoor het risico op spierpijn en zelfs blessures achteraf stevig wordt vermindert. Denk hierbij aan warmlopen en verschillende soorten stretches of zelfs het behandelen van je lichaam met massage apparaten (zie in bovenstaande paragraaf enkele goede opties). En na die slopende workout kun je goed een cooling-down gebruiken. Dit gaat veelal op dezelfde wijze als een warming up, alleen dan naar eigen wens vaak wat minder intensief.
 • Hydratatie en voeding: Water is de levensbron, zeker als het gaat om sporten en het gezond houden van je spieren. Het kan ook helpen om spierpijn achteraf te minimaliseren en helpt daanaast ook effectief bij het voorkomen van spierkrampen. Combineer dit met een evenwichtige voeding rijk aan eiwitten, vitamines en essentiële mineralen. Je spieren hebben voeding nodig voor herstel en ook zeker groei. You’re way to go to minder spierpijn!
 • Rust en herstel: Overtraining kan leiden tot vermoeidheid en meer spierpijn achteraf. Luister tijdens de work out dus goed naar je lichaam om spierpijn te voorkomen. Geef het de rust die het verdient en vergeet hierbij niet dat slaap ook ongelooflijk belangrijk is voor je spieren. Spierpijn kun je dus verminderen en zelfs voorkomen door goed te slapen. Op rustdagen kun je overwegen om lichte activiteiten te doen zoals wandelen of yoga, die helpen bij actief herstel.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.