alles over chinese massage

Chinese massage, en een complete gids erover!

Chinese massage is een soort massage en oude praktijk die al meer dan 2000 jaar bestaat. Dit type massage biedt een holistische benadering van de gezondheidszorg, gericht op de totale gezondheid van het lichaam, niet alleen op bepaalde symptomen. Over het algemeen zorgt massage voor een betere doorbloeding en reguleert het de lymfestroom, vooral naar het geblesseerde deel van het lichaam.

De basistheorie achter Chinese massage

Chinese massage werkt volgens het principe van Qi (uitgesproken als CHEE). Qi is een coëfficiënt die wordt gebruikt voor de energiestroom in het menselijk lichaam. Volgens het Qi-concept bieden specifieke paden in het menselijk lichaam een spoor voor de energie om te stromen. Op deze manier wordt energie verdeeld over het hele lichaam en is het dus een energetische massage. In het geval van een storing in het menselijk lichaam, hetzij door stress of letsel, worden deze banen die meridianen worden genoemd, beïnvloed. Ze blokkeren op hun beurt de doorgang van energie, waardoor Qi uit balans raakt. Door middel van Chinese massage wordt deze onbalans verholpen.

Andere namen voor Chinese massage

Chinese massage is wereldwijd een bekende naam. Andere namen ervoor zijn:

 • Chinese geneeskrachtige massage
 • TCM-massage
 • Chinese massagetherapie
 • Oosterse massage

Classificatie van Chinese massage

Er zijn nog twee soorten Chinese massage, die ik wat verder wil toelichten:

 • Tui na (uitgesproken als Twee na)
 • Zhi ya (uitgesproken als Zee yah)

Tui na

Tui na is een diepe weefselmassage. Het lichaam reageert anders op verschillende drukpunten, oppervlakkige en diepe.
Deze massage is gericht op het bereiken van de diepe spierlaag van het lichaam en wordt vooral toegepast bij chronische spierpijn, klachten aan sommige spieren en sommige gewrichten. Het is ook gunstig bij de behandeling van symptomen van artritis.
Tui na is tegenwoordig de meest beoefende vorm van Chinese massage. Het maakt gebruik van technieken zoals duwen en trekken, kneden en strekkende bewegingen.

Zhi ja

Deze massage is ook als de tui na massage, met enkele kleine verschillen. Het verschil is dat het gebruik maakt van knijp- en drukbewegingen. Zhi ya richt zich meer op acupressuurpunten die biochemische reacties in het lichaam stimuleren. Het bevordert genezing en reguleert de bloed-, lymfe- en energiestroom.

Technieken die worden gebruikt bij Chinese massage

Een Chinese massage wordt gegeven aan de hand van verschillende technieken, die ik hieronder zal bespreken:

Compressie

Bij deze techniek worden de handen, met name de vingertoppen en het palmaire oppervlak van de handen, gebruikt om spierspasmen te verlichten. Het maakt gebruik van druk en knijpen op specifieke punten die spierstress en pijnlijke knopen helpen genezen.

Wrijving

Bij de wrijvingstechniek wordt warmte geproduceerd door glijdende of glijdende bewegingen. De hitte zorgt voor een betere doorbloeding van dit specifieke gebied. Symmetrisch continu wrijven zorgt voor wrijving tussen de handen en de huid die, met behulp van olie ertussen, de bloedsomloop reguleert en resulteert in betere resultaten, zoals het verlichten van stress.

Trillingen

Bij deze techniek worden vibrerende bewegingen gebruikt op bepaalde delen van het lichaam, zoals het schudden van de ledematen met een bepaalde kracht. Voor sporters wordt naast handmatige massage ook vaak een vibratie massage apparaat gebruikt.

Percussie

Het gaat om het slaan van het gebied met een hand of met behulp van een rubberen hamer. De staking laat een sterk gevoel van ontspanning achter. Het wordt meestal gedaan in de verdoofde gebieden om verlamming of spierzwakte te herstellen.

Knijpen en vastpakken

Zoals de naam aangeeft, is knijpen en vastpakken de techniek waarbij een deel van het lichaam wordt vastgepakt en geknepen, waardoor kalmte ontstaat. Er wordt bijvoorbeeld een hand vastgehouden en vastgepakt en de pezen worden geknepen. Deze techniek is voor pezen en ligamenten.

Gewrichts-manipulatie

Elk gewricht heeft een bepaalde as en spieren die aan deze gewrichten zijn bevestigd, helpen bij gewrichtsbewegingen. Het kniegewricht kan bijvoorbeeld het been buigen en strekken. Met behulp van deze bewegingsfysiologie roteren, buigen, strekken, adducten en abduceren bepaalde gewrichten op hun as. Deze techniek vergemakkelijkt gewrichtsbewegingen en maakt het soepel in geval van mobiliteitsvermindering. Het zorgt ook voor een vrije beweging van alle vastzittende energie (Qi) in het lichaam.

waar kan een chinese massage bij helpen

Voordelen van Chinese massage

 • Helpt bij het reguleren van de bloedsomloop. Het brengt meer bloed naar het doelgebied.
 • Verminder het risico op een beroerte (B).
 • Chinese massage doet wonderen voor het zenuwstelsel omdat gewaarwordingen via de handen worden doorgegeven aan de zenuwen en zenuwcompressie wordt verlicht.
 • Hoofdpijn en migraine worden verlicht door een goede Chinese massagesessie door de bloedstroom te reguleren.
 • Chronische pijn zoals nekstijfheid, schouderpijn en lage rugpijn wordt met succes behandeld door meerdere sessies Chinese massage door middel van warmteproductie en een goede circulatie.
 • Een Chinese massage verhoogt de endogene afgifte van bepaalde hormonen, waardoor de cortisolspiegels die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van stress, worden verlaagd. Door middel van Chinese massage is er een toename van dopamine en serotonine, ook wel ‘gelukshormonen‘ genoemd.
 • Chinese massage is nuttig voor het spijsverteringsstelsel, vooral de lever, milt en darmen. Het helpt bij het handhaven van een normale darmmotiliteit.
 • Verbetert de flexibiliteit en kracht van de spieren. Vermindert spierpijn door de ophoping van melkzuur te verminderen. Helpt bij het herstel van verwondingen aan zacht weefsel.

Chinese voetmassage

Chinese voetmassage is gericht op het ontspannen van de voetspieren. Het wordt ook wel chinflex genoemd. Voeten en benen tot aan de knieën zijn de doelgebieden voor deze Chinese voetmassage.

Het maakt gebruik van reflexologietechnieken om symptomen te verlichten en produceert een stressverlichtend en kalmerend effect.
Er wordt gebruik gemaakt van de knijp- en druktechniek. Het is geschikt gebleken voor bepaalde aandoeningen zoals slapeloosheid en diabetische voet. De sessie duurt meestal ongeveer een uur.

Chinese massage met cupping

Het wordt beschouwd als een alternatieve methode voor medicijnen. Cupping is een methode waarbij spieren worden opgezogen met behulp van massage cups. Er wordt afgezogen, er worden kleine sneetjes in het specifieke gebied gemaakt en er wordt een verwaarloosbare hoeveelheid bloed weggepompt.

Er wordt aangenomen dat slecht bloed uit het lichaam wordt gehaald door middel van de cupping-techniek. Bij correcte uitvoering is de cupping massage niet gevaarlijk.

Hoe doe je een Chinese massage thuis?

Het is mogelijk om een Chinese massage aan huis te doen. Specifieke drukpunten op verschillende lichaamsdelen moeten bekend zijn; nadat je ze kent, kunnen technieken zoals compressie, wrijving, trillingen en gewrichtsmanipulatie worden gebruikt om een effectieve Chinese massage uit te voeren.

Voor een Chinese massage aan huis heb je alleen een massagetafel en een serene omgeving nodig. Het is effectiever wanneer iemand je deze massage geeft.

 • Begin eerst met een hoofdmassage. Het is beter om wat massageolie aan te brengen. Compressietechniek samen met wrijven kan worden gebruikt. Gebruik een hoofdmassage apparaat voor betere resultaten en minder inspanning.
 • Het gezicht wordt voorbereid met een vochtinbrengende crème of een vleugje olie. Gebruik cirkelvormige en glijdende bewegingen langs de contouren van het gezicht. Masseer het voorhoofd, de ogen, de kin en de slapen met handpalmen en vingertoppen. Je kunt voor je eigen gemak gezichtsmassage rollers en gezichtsmassage apparaten gebruiken. Guasha- en jaderollers worden wereldwijd gebruikt voor Chinese massages. Ze zijn voornamelijk voor het gezicht.
 • Verhuizen naar de nek, met name de schouders, is het raadzaam om een helpende hand te hebben. Als er hevige pijn is, ga dan naar medische hulp. Pers- en glijtechnieken kunnen worden gebruikt, gericht op de drukpunten. Je kunt ook een nekmassage apparaat of een massage gun voor de nek en schouders gebruiken.
 • Nu gaan we naar de handen, breng wat olie aan en maak met je duim lichtere bewegingen in opwaartse richting. Beweeg langzaam naar de onderarm en vervolgens de arm omhoog naar de schouders. Omdat handen lastig te masseren zijn, kun je ook handmassage apparaten proberen.
 • Wanneer je de voorkant van het lichaam bereikt, van de nek naar de borst, masseer je het gebied met je knokkels en gebruik jevervolgens een glijdende techniek met je handpalmen tot aan het sleutelbeen.
 • Je kunt je vingertoppen en de basis van je handpalm gebruiken om een knijpend effect op de buikstreek te creëren. Olie helpt de wrijving tussen de handen en de huid van de buik te verminderen.
 • Begin met het masseren van je onderste ledematen vanuit het voetgedeelte. Focus op de zool en strek de tenen van de voeten. Je kunt ook een voetmassage apparaat gebruiken om je hierin te ondersteunen.
 • Masseer ten slotte je benen en dijen met lange halen in opwaartse richting, wat helpt bij de terugstroom van stilstaand bloed naar het hart. Onderbenen vereisen dubbele kracht vanwege de omvangrijke spieren van de kuit en dij. Je gebruikt hierbij een overtollige hoeveelheid olie en een enorme hoeveelheid energie tijdens het masseren van de onderste ledematen.

Chinese massage maakt ook gebruik van massage cups en acupunctuur, die minimaal invasief zijn en een specifieke training vereisen. Dat kun je in sommige gevallen beter niet thuis proberen zonder professionele hulp.

Conclusie

Chinese massage is een alternatieve manier om uw lichaamsspieren te ontspannen. Het werkt volgens het Qi-principe en revitaliseert het hele lichaamssysteem. Het reguleert de bloed-, lymfe- en energiestroom in het menselijk lichaam. Het gebruik van massageapparaten maakt het gemakkelijker om thuis een Chinese massage uit te voeren!

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *