alles over deep tissue massage

Effecten van deep tissue massage op lichaam & geest

Deep tissue massage kan worden beschouwd als een opmerkelijk fenomeen, een geschenk aan de mensheid met zijn uitgebreide voordelen voor lichaam en geest. In dit artikel verkennen we de talrijke fysieke, fysiologische en psychologische voordelen die deep tissue massage ons als mens te bieden heeft.

Deze massagevorm raakt niet alleen het lichaam, maar ook de geest en de ziel, en kan een diepe rust en harmonie brengen. We zullen de veelzijdige voordelen van deep tissue massage uitlichten, en tonen hoe deze vorm van masseren verder gaat dan de oppervlakte van ons lichaam.

Al eeuwenlang is deep tissue massage een intuïtief onderdeel voor onze ontspanning en tegenwoordig zijn er ook veel bindweefselmassage apparaten die je hiervoor kunt inzetten. Ook deze en andere zelfmassage technieken voor een goede diepe weefselmassage zullen we behandelen in dit artikel. Lees jij met ons mee?!

Wat is deep tissue massage?

Deep tissue massage is een vorm van massage therapie die zich richt op de diepere lagen van spieren en bindweefsel. Het is vooral een nuttige vorm van masseren voor chronisch gespannen en gecontracteerde gebieden, zoals stijve nek, lage rugpijn en pijnlijke schouders.

Tijdens een deep tissue massage past de therapeut trage en diepe strijkende bewegingen toe, met meer directe druk of wrijving op de weefsels. Dit wordt gedaan om spierspanning te verlichten en de circulatie te verbeteren in gebieden die vastzitten of pijnlijk aanvoelen. De techniek concentreert zich vaak op specifieke probleemgebieden in ons lichaam en kan een intensere druk omvatten dan bij andere soorten massages.

Het belangrijkste doel van deep tissue massage is om (chronische) patronen van spanning in het lichaam te verminderen door de spieren te ontspannen. Het kan daarnaast ook helpen om littekenweefsel af te breken en spierknopen, ook bekend als ‘trigger points‘, te verminderen.

Waar liggen de diepe weefels in ons lichaam?

Het menselijk lichaam is ingewikkeld gemaakt. Er zitten verschillende spierlagen over de benige structuur. De spieren en botten stellen mensen in staat rechtop te staan tegen de zwaartekracht in, bieden bescherming en ondersteuning aan tal van lichaamsorganen en maken bewegingen mogelijk, variërend van lopen tot het inrijgen van een naald.

De spierlaag die zich het dichtst bij de botten van de persoon bevindt, wordt beschreven als de diepe weefsels omdat deze het verst van hun huid verwijderd zijn. Herhaalde bewegingen, langzame wrijving en directe druk op deze diepe spieren word deep tissue massage genoemd (B).

deze vrouw geniet van de voordelen van een deep tissue massage

Fysieke voordelen van deep tissue massage

Net zoals het smeren van een auto ervoor kan zorgen dat deze soepeler en sneller loopt, helpt deep tissue massage talloze functies van het menselijk lichaam te verbeteren.

 • Bewegingsbereik vergroten: Deep tissue massage werkt op wonderbaarlijke wijze om het bewegingsbereik te vergroten, de houding te verbeteren, de behendigheid te vergroten en pijn te verminderen. In één onderzoek werd de effectiviteit van deep tissue massage gecontroleerd bij patiënten met myofasciaal pijnsyndroom. De studie onthulde dat deep-tissue massage hielp pijn te verlichten en de nekmobiliteit te vergroten (B). Patiënten rapporteerden een positieve verschuiving in kwaliteit van leven.
 • Sneller herstel van blessures: Atleten en andere sporters gebruiken ook deep tissue massage om te helpen bij pijnlijke spieren en om snel te herstellen van blessures (B).
 • Ademhaling: Een studie onderzocht de effecten van deep-tissue massage op de ademhalingsprestaties. Het toonde aan dat na de massage de uitzetting van de borstkas verbeterde, waardoor een groter luchtvolume de longen kon vullen en de zuurstofvoorziening van het bloed kon verbeteren. De studie wijst ook op een toename van de vitale capaciteit van de longen.
 • Bloedcirculatie: Er is een case study uitgevoerd om de effecten van deep tissue massage bij patiënten met congestief hartfalen te bepalen. Uit de studie bleek dat zelfs een kortdurende deep tissue massage van de kuitspieren helpt bij het verplaatsen van volume in verschillende compartimenten van het lichaam en helpt bij de symptomen van de ziekte.
 • Bloedparameters: Een soort deep tissue massage, buikmassage genaamd, helpt bij het reguleren van de microbiota van het menselijk lichaam. Het stelt ons ook in staat om verschillende parameters zoals bloedglucosewaarden en lipidenniveaus onder controle te houden.
 • Stofwisseling: Een studie toonde aan dat buikmassage helpt de microbiële flora in de darmen te veranderen en daardoor helpt om een optimale stofwisseling te bereiken. Uit de studie bleek dat de LDL-waarden daalden na massage en dat de bloedglucose in de homeostatische balans van diabetespatiënten bleef.
 • Tijdens de zwangerschap: Bij zwangere vrouwen helpen regelmatige prenatale deep tissue-massagesessies pijn tijdens de bevalling te verminderen en helpen ze spieren te ontspannen die door zwangerschap strak zijn komen te staan (B).

Psychologische voordelen van deep tissue massage

De psychologische voordelen van een deep tissue massage kwamen naar boven in een onderzoek dat is uitgevoerd om dit effect te bepalen. Er werd onderzoek gedaan naar massage bij kinderen die een hartoperatie hadden ondergaan. De studie onthult dat deep tissue massage bij deze kinderen hielp bij het verminderen van angst en verminderde afhankelijkheid van angststillende medicijnen (B).

Een ander geval is dat van een persoon die lijdt aan parkinsonisme en hoe deep tissue massage hem hielp zijn symptomen te overwinnen. De massage verminderde de trillingen en stijfheid van de persoon, loste zijn fysieke problemen op en beschermde hem tegen de mentale angst die nodig is om de basistaken uit te voeren (B).

Deep tissue massage helpt atleten ook om een mentale toestand te krijgen die bevorderlijk is voor betere prestaties en kan ook succesvol zorgen voor het verminderen van stress.

Hoe doe je thuis een diepe weefselmassage?

Meestal is een opgeleide massagetherapeut nodig om de diepe weefselmassage te doen; kan echter indien nodig ook thuis worden uitgevoerd door niet-gespecialiseerde mensen. Je kunt hulp krijgen uit massage boeken.

 • Ontspan de persoon, gebruik een massage olie, bij voorkeur een geparfumeerde olie, en vraag de persoon of hij of zij gevoeligheid heeft voor een bepaald gebied.
 • Glijd met de handen over het lichaam en duw de spieren naar beneden. Zorg ervoor dat u de persoon niet pijn doet en druk niet te veel op gewonde of gekwetste plekken. Voer ritmische bewegingen uit en blijf de patiënt vragen om aan te geven waar ze dit het meest nodig hebben voor een betere ervaring.
 • Gebruik voor het gezicht lotion of vochtinbrengende crème. Oefen druk uit op het voorhoofd. Doe cirkelvormige bewegingsmassage op het slaapgebied. Route voor sinusdrukpunten langs de zijkant van de neus en het jukbeen. Vergeet de voor- en achterkant van de oren en de oorlellen niet. Geef daarna wat tijd om te masseren met behulp van een gezichtsmassage apparaat.
 • Gebruik voor de achterkant van het lichaam de ene hand voor de harde slag en de andere voor de lichtere wrijving die op de andere hand volgen. Ga met druk langs de zijkanten van de wervelkolom en bedek de hele rug met dezelfde techniek. Indien wenselijk en voor het gemak kun je ook rugmassage apparaten of nekmassage apparaten gebruiken.
 • Voor armen en benen, glijd en warm eerst de spier op. Breng vervolgens met behulp van een arm- of beenmassage apparaat of je vingertoppen lange wrijving aan over de hele lengte van de spier.

Let op: Deep tissue massage is niet geschikt voor gevoelige gebieden zoals nek en buik, omdat dit blessures kan veroorzaken.

Welke massage apparaten zijn het meest geschikt voor een deep tissue massage?

Indien je je gehele lichaam wil masseren, zou ik één van onderstaande massage apparaten kiezen voor jouw deep tissue massage:

 1. Massage guns: De beste massage guns zijn ontworpen om diep in het spierweefsel te penetreren, waardoor ze ideaal zijn voor deep tissue massage. Ze bieden verstelbare snelheden en diverse opzetstukken voor specifieke spiergroepen, waardoor je er je gehele lichaam mee kunt masseren.
 2. Bindweefselmassage apparaten: Deze tools zijn geweldig voor zelf-massage en kunnen helpen bij het losmaken van het bindweefsel en ze zijn vooral effectief voor het gebruik op grotere spiergroepen zoals de rug, benen en schouders. Maar je hebt ze ook voor je gezicht.

Veelgestelde vragen

Kan deep tissue massage pijn doen?

Ja, deep tissue massage kan bij sommige mensen pijn doen en andere mensen ervaren de druk als prettig. Hoewel deep tissue massage kan leiden tot enige mate van ongemak of pijn tijdens en onmiddellijk na de behandeling, moeten deze sensaties tijdelijk zijn. Veel mensen ervaren een significante verlichting van symptomen na een goede deep tissue massage.

Wat is het verschil tussen deep tissue massage en een gewone massage?

Een deep tissue massage richt zich op de diepere spierlagen en bindweefsel, waarbij langzame, diepe druk en strijkende bewegingen worden toegepast. Dit in tegenstelling tot meer gewone massages, die meer oppervlakkige spierlagen aanpakt en vaak lichter en ontspannender van aard zijn.

Wat kan ik verwachten na een deep tissue massage?

Na een deep tissue massage kun je je ontspannen voelen, maar soms ook wat spierpijn ervaren. Dit is normaal en zou binnen een paar dagen weer moeten verdwijnen. Drink voldoende water en neem rust indien je dit nodig acht.

Is deep tissue massage veilig tijdens de zwangerschap?

Hoewel deep tissue massage voordelen kan bieden tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen voor je overgaat tot actie. Zwangere vrouwen moeten mogelijk bepaalde soorten druk en posities vermijden, die worden toegepast bij deep tissue massage.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *