foto van een vrouw die een lekkere soort massage uitprobeert

Overzicht: alle soorten massages, welke past bij jou?

Ben je op zoek naar de perfecte massage, maar heb je geen idee welk type het beste bij je past? Nou, maak je geen zorgen – je bent op de juiste plek! In dit artikel bekijken we enkele van de verschillende soorten massages en onderzoeken we welke het beste bij je past.

Voorbeelden van verschillende soorten massages

Over het algemeen bieden massages vele voordelen voor lichaam en geest. Verschillende type massages kunnen zich richten op bepaalde punten die net weer andere voordelen triggeren en daarom is het belangrijk om een massage te zoeken die bij jou past.

Hieronder nemen we verschillende typen massages met je door, die gebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden. Indien je diepgaande informatie wil over bepaalde typen massages, kun je ook één van onze boekentips over massage in overweging nemen.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een vorm van massage die de bloedcirculatie en genezing in de bindweefsels rondom het lichaam bevordert. Het is vergelijkbaar met sportmassage maar kan ook gebruikt worden om een betere huidconditie te bereiken. Door regelmatig een bindweefselmassage te ondergaan, kan je helpen bij het voorkomen van huidveroudering, rimpels of acne. Zo heb je bindweefselmassage die zicht specifiek richten op het gezicht, maar bindweefselmassages die zich richten op andere lichaamsdelen, bijvoorbeeld de benen. Voor bindweefselmassages worden ook regelmatig bindweefsel massage apparaten gebruikt.

Deep tissue massage

Deep tissue massage is een soort massagetherapie die zich richt op het loslaten van chronische spanning en knopen in de diepe spierlagen en fascia van het lichaam. In tegenstelling tot Zweedse massages of ontspanningsmassages, gebruikt deep tissue massage meer druk om specifieke gebieden van pijn en ongemak aan te pakken. Tijdens een diepe weefselmassage gebruikt de therapeut zijn vingers, handen, ellebogen of onderarmen om langzame en weloverwogen bewegingen langs de korrel van uw spieren uit te voeren.

Energetische massage

In wezen combineert een energetische massage traditionele fysieke massage technieken met energetische genezingspraktijken om zowel de fysieke als de energetische aspecten van het lichaam aan te pakken. Tijdens een energetische massage kan de beoefenaar verschillende technieken gebruiken, zoals acupressuur, reflexologie en myofasciale ontspanning om spanning in de spieren te verminderen. Tegelijkertijd kunnen ze ook werken met de energiestroom of chakra’s van je lichaam om eventuele blokkades of onevenwichtigheden op te heffen die kunnen bijdragen aan fysiek ongemak of emotionele stress.Het idee achter dit type massage is dat ons lichaam niet alleen uit fysieke materie bestaat, maar ook uit energie.

Hamstring massage

De hamstrings zijn een groep van drie spieren aan de achterkant van je dijen die een cruciale rol spelen bij alledaagse bewegingen zoals lopen, rennen en springen. Door verschillende factoren, zoals overmatig gebruik, gebrek aan rek of letsel, kunnen deze spieren echter strak worden en knopen ontwikkelen die leiden tot ongemak en beperkte mobiliteit. Een hamstringmassage omvat het toepassen van specifieke technieken om spanning los te laten en de flexibiliteit in deze spieren te vergroten, waardoor diepe ontspanning wordt geboden en hun optimale functie wordt hersteld.

Hotstone massage

Hotstone-massage is een therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van verwarmde stenen om spanning en pijn in het lichaam te verlichten. De massagetherapeut plaatst de hete stenen op verschillende delen van het lichaam, zoals de rug of schouders, voor een diep ontspannende ervaring. De temperaturen van deze hete stenen schommelen typisch rond de 45 graden Celsius.

Lomi lomi massage (Hawaïaans)

Lomi Lomi-massage is een ontspannende massage met spirituele en traditionele wortels die geworteld zijn in honderden jaren Hawaïaanse cultuur. Tijdens de massage wisselen beoefenaars lange, glijdende slagen af met traditionele methodes om het interne evenwicht en de harmonie in het lichaam te herstellen. Als je volledige ontspanning zoekt, is een Lomi Lomi-massage misschien precies wat je nodig hebt! Je zal het gevoel hebben dat je op een boot vaart midden op een door zonsondergang verlichte zee. De massage kan fysieke, mentale en emotionele voordelen bieden, zoals het verlichten van spierpijn en -spanning, het stimuleren van de bloedcirculatie en het helpen van mensen met een laag zelfbeeld of stress.

Een massage kan stress verminderen en pijnpunten in het lichaam effectief aanpakken.

Klankschaalmassage

Klankschaalmassage is een therapeutische massage die geluidstrillingen gebruikt om emotionele blokkades en spanningen in het lichaam los te laten. Deze massage is afkomstig uit Tibet, waar het wordt gebruikt als een oude manier van genezing. Tijdens de massage, wordt er een grote klankschaal neergezet, dat daarna trillingen door het lichaam stuurt. Deze trilling creëren vaak ontspanning bij alle delen van het lichaam tot aan de kruin van je hoofd. Dus als je op zoek bent naar een therapeutische massage die helpt om stress en emotionele blokkades los te laten, overweeg dan eens een klankschaalmassage.

Klopmassage

Dit is een soort massage die vooral bekend is door de verschillende klopmassage apparaten. Een bekend voorbeeld hiervan zijn massage guns & sommige handmassage apparaten. Je kunt dit type massage in de meeste gevallen voor het gehele lichaam gebruiken. Het is een aangenaam gevoel dat je ook meer intensief kunt instellen. Je spieren worden lekker ontspannen door de kloppende bewegingen die worden gemaakt tijdens deze vorm van masseren.

Kum Nye massage of Tibetaanse massage

Kum Nye massage, ook wel Tibetaanse massage genoemd, is een unieke vorm van massagetherapie die specifiek gericht is op spier- en weefselontspanning. Met speciale technieken om het lichaam meer flexibiliteit te geven en stress te reduceren, is deze massage zo effectief dat het vaak wordt aanbevolen voor mensen die veel mediteren of sporten, lange periodes in dezelfde houding zitten of intensief werk verrichten. De massage helpt bij het verminderen van spanningen in het lichaam en het ontspannen van de spieren, wat leidt tot betere bloedcirculatie en meer kracht en energie. Het duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.

Larynx- of strottenhoofd massage

Het is een gespecialiseerde vorm van massage die zich richt op het gebied rond het strottenhoofd, oftewel je stembox. Als je ooit last hebt gehad van een gespannen keel of problemen met je stem, dan kan deze massage echt een uitkomst zijn, kan ik je vertellen. Door zachte en doelgerichte technieken wordt de spanning in de spieren rond het strottenhoofd verminderd, wat kan leiden tot een verbeterde stemkwaliteit en algemene ontspanning in dit gebied, maar ook het nekgebied. Het is niet zomaar iets dat je zelf even doet, maar iets waarvoor je een professional opzoekt die bekend is met de techniek. Een strottenhoofd massage kan echt een verschil maken in hoe je je voelt en klinkt!

Lymfe massage

Lymfatische massage, ook bekend als lymfedrainage of lymfoedeemmassage, is een techniek waarbij het lymfestelsel voorzichtig wordt gemanipuleerd om de werking ervan te verbeteren. De therapeut oefent druk uit op specifieke punten langs de lymfebanen om de kanalen te stimuleren en te masseren. Dit helpt de doorstroming van lymfevocht te bevorderen, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen die zich in uw lichaam kunnen ophopen. Het doel van lymfedrainagemassage is om het natuurlijke immuunsysteem van het lichaam te ondersteunen en te versterken om de algehele gezondheid te verbeteren.

Mindfulness massage

Een mindfulness massage is een unieke combinatie van traditionele massagetechnieken met de principes en beoefening van mindfulness. In plaats van enkel te focussen op fysieke ontspanning, legt deze massage de nadruk op zowel lichamelijke als geestelijke welzijn, wat vele voordelen biedt. De therapeut gebruikt bewuste aanrakingen om niet alleen spierspanning los te laten, maar ook om de cliënt te helpen in het huidige moment te zijn en interne sensaties waar te nemen. Het gaat over volledige aanwezigheid: zowel de therapeut als de cliënt zijn volledig afgestemd op elke beweging, elke aanraking en elke ademhaling, waardoor je meer in je lichaam en in het nu komt.

Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage is een soort massagebehandeling die wordt gebruikt om mensen te helpen ontspannen en stress te verminderen. Het helpt de bloedsomloop te verbeteren, pijnlijke spieren te verlichten en het algehele welzijn te bevorderen. Ontspanningsmassage helpt mensen niet alleen te ontspannen en stress te verminderen, maar kan ook worden gebruikt bij nek-, rug- en schouderpijn of spierpijn in veel delen van het lichaam.

Reiki massage

Reiki is een vorm van massagetherapie waarbij de handen op het lichaam worden geplaatst om genezing en welzijn te bevorderen. De letterlijke vertaling is “levensenergie”, en het kan zowel fysieke als emotionele spanning helpen verminderen. Tijdens dit type massage, terwijl de persoon volledig gekleed blijft, worden hun energiepunten of chakra’s gestimuleerd om energie door hun lichaam te laten stromen. De ontgiftende en bevrijdende effecten van Reiki maken het een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar verlichting van stress.

Shiatsu massage (Japans)

Shiatsu-massage is een traditionele geneeswijze en massage oorspronkelijk uit China, maar ontwikkeld in Japan en wordt hierdoor gezien als Japanse massage. Het richt zich op de energiebanen in het lichaam (meridianen). Druk wordt uitgeoefend (met lichaamsgewicht) met vingers en duimen (of soms met handpalmen, ellebogen of voeten) op dezelfde energiepunten als bij acupunctuur. Het is een erg populaire vorm van massage en tegenwoordig kun je ook een shiatsu massage apparaat kopen, die deze techniek nabootst.

Shiatsu massage is een populaire massage en veel massage apparaten claimen dit ook na te kunnen bootsen. Lees er onder aan de pagina meer over.

Sportmassage

Sportmassage is een zeer belangrijk onderdeel van het trainingsregime van elke atleet. Het helpt niet alleen de symptomen van vermoeidheid door intensieve training te verminderen, maar wat nog belangrijker is, helpt atleten snel te herstellen van blessures en zich te beschermen tegen toekomstige blessures. Paramedische massages zijn zeer gunstig voor sportliefhebbers, omdat deze een gespecialiseerde behandeling bieden om specifieke fysieke problemen die kunnen voortvloeien uit inspannende activiteit aan te pakken en te verlichten.

Een paramedische massage richt zich op de individuele behoeften van het lichaamstype van een atleet, zijn sport en eventuele bestaande of potentiële blessurerisico’s. Tijdens een sessie zal de therapeut verschillende geavanceerde technieken gebruiken om zich op spannings- of ongemakken te richten om de spieren te ontspannen en de mobiliteit te verbeteren. Dit verkleint het risico op verder letsel en versnelt ook de hersteltijd als er al een blessure is opgetreden.

Tantrische massage

Tantrische massage is een oude vorm van massage die tot doel heeft de energie (vaak “Chi” genoemd) in het lichaam te doen ontwaken en in evenwicht te brengen. Het combineert fysieke aanraking, ademwerk en meditatie met als doel geblokkeerde energiebanen te openen die kunnen leiden tot een diepere spirituele verbinding tussen twee mensen. Tantrische massage wordt typisch uitgevoerd bij zowel mannen als vrouwen en richt zich op de erogene zones van het lichaam.

Teenmassage

Terwijl de meeste mensen denken aan een massage als iets dat zich uitsluitend op de rug of schouders richt, is de waarheid dat onze voeten vaak de dupe zijn van al onze dagelijkse activiteiten. Een teenmassage is een therapeutische techniek waarbij zachte druk en cirkelvormige bewegingen worden uitgeoefend om de spieren en gewrichten in uw tenen te stimuleren en te ontspannen. Een teenmassage kan enorme verlichting bieden, niet alleen voor vermoeide voeten, maar ook voor mensen met aandoeningen zoals fasciitis plantaris of eeltknobbels.

Thaise massage

Een Thaise massage is een uit Thailand afkomstige vorm van massagetechniek die al eeuwenlang wordt gebruikt om comfort en ontspanning te bieden. Dit type massage omvat meestal de toepassing van ritmische druk langs energielijnen in het lichaam, evenals het strekken en manipuleren van specifieke delen van het lichaam. Thaise massage kan heilzaam zijn bij het bevorderen van het algehele welzijn vanwege het vermogen om de bloedsomloop te verbeteren, stress te verlichten en spanning in je lichaam te helpen verminderen. Als resultaat van deze techniek vinden veel mensen dat het hen helpt om diep te ontspannen terwijl het ook verlichting biedt van spierspanning en -pijn. Naast het bieden van ontspannende voordelen, kan Thaise massage ook therapeutische voordelen bieden, omdat het helpt de bloedsomloop te verbeteren en de balans in de natuurlijke systemen van je lichaam te herstellen.

Triggerpoint massage

Als je iemand bent die last heeft van chronische pijn, dan heb je vast wel eens gehoord van triggerpointmassage. Dit type massagetherapie is ontworpen om specifieke knopen of “triggerpoints” (bepaalde punten) in jouw spieren aan te pakken die ongemak kunnen veroorzaken en zelfs pijn kunnen uitstralen naar andere delen van jouw lichaam. Triggerpoint-massages worden vaak aanbevolen voor mensen met aandoeningen zoals fibromyalgie, migraine of rugpijn. Gelukkig hebben we tegenwoordig beschikking over een triggerpoint massage apparaat die je kan helpen de voordelen van triggerpointmassage te ervaren vanuit het comfort van je eigen huis. Foam rollers zijn erg effectief in het aanpakken van triggerpoints en een ander voorbeeld van triggerpoint massage apparaten, zijn massageballen.

Tui na of Chinese massage

Tui na is een stijl van Chinese massagetherapie die werkt door fysieke druk uit te oefenen op belangrijke punten op het lichaam om de energiestroom te stimuleren en de balans in het lichaam te herstellen. Het gebruik van kneed- en roltechnieken helpt geblokkeerde gebieden vrij te maken, spierspanning te verlichten en de bloedsomloop door het lichaam te verbeteren. Tui na combineert ook ritmische elementen met positieve affirmaties om ontspanning en helderheid van geest aan te moedigen. Dit type massage is gunstig voor mensen die op zoek zijn naar emotionele genezing en balans, evenals verlichting van fysieke spanning. Door acupressuurtechnieken te gebruiken om zich op specifieke gebieden te richten, zijn beoefenaars van Tui na in staat om intensief met hun cliënten samen te werken om een betere gezondheid aan te moedigen, zowel mentaal als fysiek.

Vibratie massage

Dit type massage wordt alleen geleverd door een vibratie massage apparaat. Een voorbeeld hiervan kan een massagekussen zijn. Een vibratie massage is een type massage die je spieren en knopen goed los kan maken en is meestal instelbaar op basis van verschillende intensiteiten.

Voetreflexmassage

Voetreflexmassage is een soort massage die zich richt op het uitoefenen van druk op bepaalde punten op de voeten om genezing en ontspanning door het hele lichaam te bevorderen. Als je net als ik bent en je hebt afgevraagd waar het allemaal om draait, dan is dit wat je moet weten. Ten eerste is voetreflexologie gebaseerd op het idee dat er specifieke punten op onze voeten zijn die corresponderen met verschillende organen en systemen in ons lichaam. Door druk uit te oefenen op deze punten, wordt aangenomen dat de energiestroom kan worden hersteld en eventuele blokkades kunnen worden opgeheven. Deze vorm van massage bestaat al eeuwen en wordt vaak gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Tegenwoordig zijn er ook voetmassage apparaten en voetenbaden, die in deze functies kunnen voorzien.

Zweedse massage

Zweedse massage is een populaire vorm van massage afkomstig uit Zweden, ook wel bekend als de klassieke massage. Veel mensen ervaren de helende effecten door het gebruik van lange slagen, kneed- en wrijvingstechnieken op de oppervlakkige spierlagen met lichte tot gemiddelde druk. Zweedse massage is gericht op anatomie en doorbloeding, omdat het spieren ontspant, het zuurstofgehalte in het bloed verhoogt en gifstoffen in het lichaamssysteem vermindert. Het is gebleken dat dit type therapeutische massage stress vermindert, de bloedsomloop verbetert, de flexibiliteit vergroot en mensen helpt een gevoel van innerlijke rust te bereiken.

Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage is een speciale zachte massage die ontwikkeld is voor vrouwen in een periode van verandering. Er kunnen tijdens de zwangerschap veel lichamelijke en emotionele veranderingen plaatsvinden. Een zwangerschapsmassage kan helpen om deze veranderingen tegemoet te gaan en het lichaam te ontspannen. Bij een zwangerschapsmassage wordt minder druk uitgeoefend en zal er normaliter gelet worden op de buik. De benen krijgen extra aandacht omdat die meestal moe zijn van het dragen van het extra gewicht. Je kan gerust je eigen wensen doorgeven, omdat iedere persoon anders reageert op verschillende prikkels tijdens de zwangerschap. Naast zwangerschapsmassage is een postnatale massage (na je bevalling) ook erg populair.

De stoelmassage

Wat is een stoelmassage? Stoelmassage is een effectieve massage-techniek om klachten zoals stijve nek, spanningshoofdpijn, tintelende vingers, en pijnlijke schouders en armen te verlichten. De techniek werkt ook stressverlagend en kan bijdragen aan de algehele welzijn. Je hoeft hiervoor geen speciale kleding aan te trekken; het wordt meestal met gewone kleding uitgevoerd.

Overzicht massage apparaten

Er zijn veel verschillende soorten massageapparaten die je thuis kunt gebruiken. Al deze items zijn ontworpen met het oog op gemak, omdat ze je kunnen helpen genieten van een ontspannende massage zonder dat je een afspraak met een masseur hoeft te maken. Veel massagekussen baseren hun techniek bijvoorbeeld op de Shiatsu massage. Daarnaast worden veel massage apparaten ook gebruikt door professionals.

Andere massage apparaten die je kunt gebruiken (en niet genoemd zijn in dit artike) zijn: massagematten & spijkermatten.

Specifieke massage apparaten voor de nek-, rug- en schouders?

Veel mensen zijn hiernaar op zoek en wij spelen natuurlijk op deze behoefte in om onze bezoekers de beste ervaring te bieden. Zodoende hebben we een lijstje gemaakt met de beste massage apparaten voor de rug en daarnaast ook een lijstje gemaakt met de beste massage apparaten voor de nek. Uiteraard pak je bij veel van deze apparaten ook je schouders mee tijdens de massage.

Verder hebben we ook nog artikelen over massage apparaten voor je hoofd, massage apparaten voor gezicht en massage apparaten voor je ogen.

Tot slot, wat is de basis van iedere goede massage?

Als het gaat om het krijgen van een goede massage, is een van de belangrijkste elementen het hebben van een massagetafel van hoge kwaliteit. Het moet comfortabel en ondersteunend zijn, je helpen ontspannen en je veilig voelen tijdens je sessie.

Een goede massagetafel moet verstelbaar zijn, zodat de masseuse hem kan aanpassen aan de behoeften van zijn cliënt.

Dit betekent dat de tafel allemaal verstelbaar moeten zijn voor maximaal comfort. De vulling moet ook dik genoeg zijn om voldoende steun te bieden zonder te hard of oncomfortabel te zijn voor de persoon die de massage krijgt.

Op zoek naar de beste massagetafel? Kijk dan bij de best geteste modellen.

Op de juiste manier leren masseren

Daarnaast is het belangrijk dat je wel op de juiste manier masseert. Een thuisstudie massagetherapie is tegenwoordig al gemakkelijk online te volgen.

Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *