Waarom een beenweefselmassage

Waarom is bindweefselmassage wel of niet goed voor je?

Waarschijnlijk besteedt je niet veel aandacht aan jouw bindweefsel. Maar er is een groot verschil tussen het niet omkijken naar je bindweefsel en regelmatig een bindweefselmassage ondergaan. Het is een andere manier om pijn te voorkomen, zonder medicijnen te gebruiken.

Bindweefselmassage (CTM) is inderdaad een krachtige en effectieve manier om stress en spanning te verlichten. Het kan ook helpen de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren door zich te richten op bindweefsels door het hele lichaam.

Niet alleen dat, maar het kan ook helpen de houding en balans te verbeteren, ontstekingen te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en zelfs het risico op letsel te verminderen.

In deze blogpost zal ik het hebben over hoe een bindweefselmassage je algemene welzijn kan verbeteren, wat de eventuele nadelen kunnen zijn en hoe bindweefsel massage apparaten kunnen ondersteunen.

In dit artikel zal de term ”CTM” soms in plaats van de term ”bindweefselmassage” gebruikt worden.

Bindweefsel betekenis

Bindweefsel is een type weefsel dat andere weefsels en organen in het lichaam omringt, ondersteunt en bindt. Het bestaat uit vezels, eiwitten en grondstoffen. Er zijn drie hoofdcomponenten van bindweefsel: collageen, elastine en reticulaire vezels.

Collageen is een eiwit dat een maasachtige matrix vormt. Het geeft kracht aan de constructie. Elastine geeft flexibiliteit en elasticiteit, terwijl reticulaire vezels helpen om cellen aan elkaar te binden.

De bindweefsels zijn de bouwstenen van vele onderdelen, waaronder de spieren, pezen, ligamenten, botten, huid, organen en bloedvaten.

Bindweefselmassage is effectief bij het behandelen van verschillende aandoeningen door ontstekingen, pijn en spierspanning te helpen verminderen. Veel onderzoeken hebben de mate van pijn en verlaging van myoglobinespiegels in het plasma vergeleken om pre- en post-CTM-effecten aan te tonen. De meesten hebben aangetoond dat er significante positieve resultaten zijn met reguliere CTM’s.

Er zijn drie categorieën bindweefsel:

Los bindweefsel vormt een webachtige structuur rond de organen en dicht bindweefsel verschijnt als parallelle bundels in pezen of ligamenten.

Bloed, botten en kraakbeen zijn speciale bindweefsels die verschillen van het hoofdframe. Daarom is bindweefselmassage gunstig voor het algehele welzijn van de gezondheid.

Fascia

De fascia is een bindweefsel dat de kernstructuur tussen het binnen- en buitenlichaam in stand houdt. Het is een dun weefsel dat spieren en organen bedekt. Het helpt het lichaam om als een enkele eenheid te werken.

Fascia blijft diep in het lichaam. Het ondersteunt inderdaad de structuur terwijl het het lichaam in staat stelt te bewegen en flexibel te zijn.

Volgens het nieuwste onderzoek kan de fascia vanzelf samentrekken. Het is omdat het enkele contractiele cellen bevat. Desalniettemin is een weefselmassage van het grootste belang voor de voortbeweging, aangezien deze door het hele lichaam beschikbaar is.

Er zijn ook fascia massage pistolen die aangeven zich speciaal te richten op het masseren van de fascia. Over de effectiviteit hiervan ten opzichte van andere massage pistolen wordt nog al eens getwist.

Aantal voorbeelden van type bindweefselmassages

Waarom zou jij een bindweefselmassage moeten proberen?

CTM richt zich op het behoud van de mobiliteit van de binnenste fascia. Chinese geneeskunde, evenals Indiaanse en Polynesische culturen, hebben allemaal CTM opgenomen als onderdeel van hun traditionele medische praktijken.

Het is anders dan myofasciale ontspanningsmassage en sportmassage, die zich richten op specifieke locaties in plaats van op de binnenste fascia.

Bindweefselmassage (CTM) helpt bij de behandeling van verschillende lichamelijke aandoeningen. Het is een vorm van therapie die zich richt op het manipuleren van het bindweefsel, om de balans te herstellen en genezing te bevorderen.

 • Het helpt het bindweefsel van het lichaam opnieuw uit te lijnen.
 • Verder helpt het verklevingen en littekenweefsel los te maken, wat stijfheid en pijn in de gewrichten en spieren kan veroorzaken.
 • Deze massagetherapie van het bindweefsel helpt de flexibiliteit en het bewegingsbereik van spieren en gewrichten te verbeteren.
 • Het kan de bloedsomloop verbeteren en ontstekingen en pijn verminderen.
 • Deze therapie ondersteunt de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam.
 • Bindweefselmassage kan helpen de hersteltijd na een blessure te verkorten en de weefselregeneratie te verbeteren.

CTM gebruikt langzamere slagen en intensere druk om het bindweefsel en de fascia aan te pakken. In de afgelopen decennia zijn de therapeutische voordelen van CTM echter formeel bestudeerd en benadrukt in de medische gemeenschap.

Onderzoek heeft aangetoond dat deze massage vooral effectief is bij het verbeteren van het bewegingsbereik van gewrichten en spieren. Verder onderzoek heeft aangetoond dat verlichting van CTM dagen of weken na een enkele sessie kan aanhouden.

Wat gebeurt er precies tijdens een bindweefselmassage?

Een bindweefselmassage is een unieke vorm van lichaamswerk die gericht is op het loslaten van belemmeringen en spanningen in de lichaamsweefsels. Het helpt vaak bij de behandeling van chronische pijn en lichamelijke beperkingen, maar ook bij het verminderen van stress en het helpen ontspannen.

CTM is van mening dat het uitoefenen van druk op het bindweefsel de bloedsomloop bevordert en ontstekingen vermindert. Verder omvat deze techniek het uitoefenen van zachte, aanhoudende druk door het hele lichaam om genezing en ontspanning te bevorderen.

De therapeut kan ook kneden, schudden en knijpen gebruiken om spierspanning los te laten en de bloedsomloop te verbeteren.

Een bindweefselmassage begint meestal met zachte bewegingen om de spieren en fascia op te warmen, en gaat dan dieper door druk uit te oefenen en te strekken. De therapeut kan zijn handen, onderarmen, ellebogen of speciaal gereedschap gebruiken om het weefsel direct of indirect te manipuleren.

De massage begint met een glijdende beweging in een langzaam tempo en met minimale druk om comfort en ontspanning tijdens de sessie te garanderen. Deze langzame en gestage benadering helpt de fascia geleidelijk los te laten, waardoor de therapeut diep kan werken zonder pijn of letsel te veroorzaken.

Deze hands-on therapie werkt om de endorfines van het lichaam vrij te maken. Bovendien kunnen de kneed- en rektechnieken verklevingen en krappe plekken in de fascia voorzichtig “wegsmelten”.

Dit type massage kan inderdaad helpen stress en emotionele spanning te verminderen door zich te concentreren op belangrijke delen van het lichaam die bijzonder gevoelig zijn voor emotionele verantwoordelijkheid, zoals de nek en schouders.

Wetenschappelijk onderzoek naar bindweefselmassage

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar dit soort bindweefselmassage, waarbij een grote meerderheid van de onderzoeken heeft vastgesteld dat het een positief effect heeft op het bindweefsel en de spieren.

 • Uit onderzoek is gebleken dat bindweefselmassage veel soorten pijn kan verminderen en kan worden gecombineerd met andere ingrepen, zoals fysiotherapie of oefenprogramma’s. Het benadrukt ook dat CTM de intensiteit van pijn, angst en mentale gezondheid in het lichaam kan verbeteren in vergelijking met de controlegroep.
 • Bindweefselmassage is onderzocht op zijn mogelijke effect op fibromyalgiepatiënten door elke patiënt de volgende 15 sessies CTM te geven. Het verbeterde de pijn met 37% en verminderde het gebruik van analgetica in de onderzoeksgroep. Bovendien geeft het onderzoek aan dat deze massage gunstig is voor het verminderen van depressies en zelfs het verbeteren van de emotionele gezondheid.
 • De werkzaamheid van CTM is in de literatuur aangetoond, met studies die positieve klinische resultaten laten zien bij het verbeteren van de emotionele gezondheid en kwaliteit van leven bij 50 gezonde proefpersonen, volgens het African Journal of Alternative Medicine.
 • Bovendien is gebleken dat bindweefselmassage effectief is bij de behandeling van tendinopathieën en een verscheidenheid aan aandoeningen van het lichaam, zoals reumatoïde artritis, osteoartritis en lupus.
 • Bindweefselmassage (CTM) is een effectieve therapeutische aanpak voor perifere vasculaire aandoeningen (PAD) bij diabetespatiënten. Klinische studies hebben aangetoond dat CTM de bloedcirculatie van ledematen kan verbeteren en de progressie van PAD kan verminderen.

Kan bindweefselmassage je aantrekkelijker maken?

Bindweefselmassage kan het uiterlijk van de huid verbeteren door de onderliggende elasticiteit te vergroten en de textuur te verbeteren. Er is een tendens om rimpels, littekens en andere cosmetische problemen te verminderen, al dan niet met het gebrui van een gezichtsmassage apparaat.

Bovendien kunnen regelmatige bindweefselmassage-sessies helpen om de bloedsomloop te verbeteren, wat helpt om meer zuurstof en voedingsstoffen naar de huid te brengen, waardoor deze er jeugdiger en aantrekkelijker uit kan zien.

Bovendien kan bindweefselmassage ook wallen en donkere kringen onder de ogen verminderen, wat jouw aantrekkelijkheid verder vergroot.

Binweefsel massage is ook een manier om cellulite en cellulitis te verminderen; er zijn hier speciale cellulite massage apparaten voor ontworpen.

Hoe vaak moet je een massage krijgen?

De frequentie van jouw bindweefselmassagesessies hangt af van het individu en het gewenste resultaat. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal elke 4-6 weken een massage te ondergaan.

Als je echter littekenweefsel of verklevingen wilt verminderen, kunnen frequentere sessies nuttig zijn. Bovendien, als je de bloedsomloop en het algehele welzijn wilt verbeteren, kan bindweefselmassage zo vaak worden gedaan als je wilt.

Gebruik een goede massage olie tijdens het ondergaan van de bindweefselmassage.

De keerzijde van bindweefselmassages: nadelen?

De voor- en nadelen van bindweefselmassages moeten worden overwogen voordat wordt besloten om dit type behandeling te ondernemen. Enerzijds kan bindweefselmassage aanzienlijke verlichting bieden bij aandoeningen zoals fibromyalgie, chronische vermoeidheid en gegeneraliseerde spierspanning, naast vele andere aandoeningen.

Aan de andere kant is het belangrijk om in gedachten te houden dat bindweefselmassage, net als elke andere vorm van massage, ongemak kan veroorzaken, vooral in gebieden met meer intense knopen of verklevingen.

Sommige behandelingen kunnen resulteren in mogelijke blauwe plekken of pijn na de massage als gevolg van het gebruik van onjuiste technieken. De kosten van bindweefselmassage kunnen behoorlijk hoog zijn.

Bovendien is bindweefselmassage geen vervanging van medisch advies en moet het daarom worden gebruikt in combinatie met andere behandelingen die door een arts zijn voorgeschreven.

Bindweefsel massage apparaten

Bindweefsel massage apparaten zijn een relatief nieuwe technologie die de laatste jaren aan populariteit wint. Ze zijn ontworpen om therapeutische massagebehandelingen te geven aan de weefsels, spieren en pezen van de gebruiker.

Bindweefsel massageapparaten maken gebruik van krachtige motoren en een verscheidenheid aan hulpstukken die kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van een persoon. Een type massage apparaat dat veel gebruikt wordt is de massage gun en dan vooral de Theragun pro.

Het is een unieke manier om een massage te ervaren en deze apparaten gebruiken een combinatie van trillingen, percussie en warmte om een diepe weefselmassage mogelijk te maken.

Volgens het Journal of Sports Science and Medicine heeft vijf minuten percussieve massagetherapie met behulp van een hyperboolapparaat op de kuitspieren een significante verbetering van de pijn en het bewegingsbereik aangetoond.

Deze bindweefsel massage apparaten kunnen ook gericht zijn op specifieke delen van het lichaam om pijn en spanning te verlichten. Ze kunnen worden gebruikt om gespannen spieren te ontspannen en chronische pijn te verlichten, en om de flexibiliteit en mobiliteit te verbeteren.

Met deze apparaten kunnen gebruikers zich richten op specifieke delen van het lichaam die pijn of ongemak veroorzaken, door rollende en knedende bewegingen te gebruiken om de bloedsomloop te bevorderen, de flexibiliteit te verbeteren en spanning te verlichten.

Onderzoek heeft bovendien gesuggereerd dat verbindende massage apparaten stijfheid en pijn kunnen verminderen, terwijl het bewegingsbereik wordt vergroot en de spieren worden ontspannen.

Waar komt het op neer?

Bindweefselmassage helpt jouw gezondheidsvoordelen opleveren. Veel symptomen van een bindweefselaandoening kunnen worden verlicht door het uitvoeren van een dergelijke massage, als dan niet met een bindweefsel massage apparaat.

Bindweefselmassages worden steeds populairder omdat ze zo’n grote verlichting bieden zonder de bijwerkingen van traditionele medicijnen. Wat denk je? Heb je al eens een bindweefselmassage geprobeerd? Zo niet, dan raden we aan om er snel een te plannen – het kan de oplossing zijn waar je lichaam naar op zoek was.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *