massage help fibromyalgia

Helpt massage bij fibromyalgie? Uitleg, tips en uitvoering

Lijd je onder fibromyalgie en de uitputtende symptomen en ben je op zoek naar een passende uitweg? Ik weet dat het niet makkelijk is om te zoeken naar een oplossing, maar weet dat je niet alleen bent en dat massagetherapie wellicht kan helpen. Massagetherapie kan de symptomen verminderen en biedt een aanpak, met als doel de pijn te beheersen en jouw welzijn te verbeteren. Het mooie is eigenlijk nog dat deze behandeling verder gaat dan pijnbestrijding: een goede masseur erkent jou als individu en biedt je sowieso meer rust, ontspanning en minder stress. Maar er zijn nog meer voordelen die ik zal bespreken in dit artikel. Laten we deze hoopvolle aanpak verkennen en ontdekken hoe het jou kan helpen om comfortabeler en vreugdevoller te leven.

Begrijpen van fibromyalgie

Fibromyalgie is een complexe aandoening die wordt gekenmerkt door chronische pijn, vermoeidheid en gevoeligheid in spieren en weefsels. Het exacte mechanisme achter fibromyalgie is nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld het gevolg te zijn van een verstoring in de manier waarop het zenuwstelsel pijn en andere sensorische signalen verwerkt. Deze aandoening treft voornamelijk vrouwen en kan een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven en is daarnaast zeer lastig te behandelen. Dit maakt deze aandoening erg taai om mee te leven.

Veelvoorkomende symptomen van fibromyalgie

De symptomen van fibromyalgie variëren van persoon tot persoon, maar er zijn enkele veelvoorkomende symptomen die vaak voorkomen bij mensen met deze aandoening. De belangrijkste symptomen zijn onder andere chronische pijn in meerdere delen van het lichaam, vermoeidheid die niet verdwijnt na rust, stijfheid en gevoeligheid van spieren en gewrichten, slaapstoornissen, hoofdpijn en verhoogde gevoeligheid voor externe prikkels zoals licht, geluid en temperatuurveranderingen.

Meest gebruikte behandelingen voor fibromyalgie

Traditionele behandelingen voor fibromyalgie richten zich meestal op het verlichten van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven, omdat het volledig herstellen vrijwel niet mogelijk is. Het verbeteren van de kwaliteit van het leven omvat vaak het gebruik van medicijnen zoals pijnstillers, ontstekingsremmers en antidepressiva. Je kunt je voorstellen dat niet iedereen staat te springen om deze middelen te nemen. Gelukkig worden daarnaast ook fysiotherapie, oefentherapie en cognitieve gedragstherapie ingezet om een rol spelen bij het beheersen van de symptomen van fibromyalgie, wat bij de één beter gaat als bij de ander. Want hoewel deze behandelingen nuttig kunnen zijn, ervaren veel mensen met fibromyalgie nog steeds een gebrek aan verlichting en zoeken ze naar aanvullende benaderingen om hun symptomen beter te kunnen beheersen.

De voordelen van massagetherapie voor fibromyalgie

Fibromyalgie is een complexe aandoening, en als je er mee te maken hebt, wil je waarschijnlijk alle mogelijke opties verkennen om je beter te voelen. Massagetherapie kan echt een verschil maken. Hier zijn de details, op een empathische en vriendelijke manier uitgelegd:

 • Aanpassing aan jouw behoeften: Geen twee mensen zijn hetzelfde, vooral als het om fibromyalgie gaat heb ik gemerkt. Een goede massagetherapeut kan de behandeling precies aanpassen aan wat jij nodig hebt en wilt en dat voelt zeker geruststellend, toch?
 • Vermindering van vermoeidheid: Voel jij je vaak moe door de fibromyalgie? Massage kan helpen om die vermoeidheid te verminderen. Stel je voor dat je je frisser en energieker voelt, gewoon door een ontspannende behandeling eens in de week.
 • Bloedcirculatie verbeteren: Daarnaast kan massage ook de bloedcirculatie verbeteren, waardoor voedingsstoffen en zuurstof beter naar de spieren worden getransporteerd, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van genezing.
 • Samenwerken met andere behandelingen: Massage kan hand in hand gaan met je andere behandelingen en dat is wel makkelijk en zeker een pluspunt. Hierdoor is het is alsof je een extra hulpmiddel in je gereedschapskist hebt om je beter te voelen en wat tijdelijk even wat verlichting kan bieden.
 • Psychologische voordelen: We hebben allemaal behoefte aan menselijk contact en zorg. Massage biedt dat op een manier die je echt kan optillen, emotioneel en mentaal.

Naast het verminderen van pijn en het bevorderen van ontspanning, kan een lekkere massage ook helpen bij het verminderen van angst en symptomen van depressie, het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van stijfheid in de spieren.

Al met al, wel een aantal fijne voordelen toch en wellicht het proberen waard?

Onderzoek en studies naar massagetherapie voor fibromyalgie

Er is een groeiend aantal onderzoeken en studies dat de effectiviteit van massagetherapie voor fibromyalgie ondersteunt. Een wetenschappelijk onderzoek uit 2014 concludeerde dat massagetherapie significant positieve effecten had op pijn, depressie en angst bij mensen met fibromyalgie. Daarnaast toonde een andere studie aan dat massage de drukgevoeligheid van spieren verminderde en de pijnperceptie verbeterde bij mensen met fibromyalgie.

Hoewel meer onderzoek nog steeds nodig is om de exacte mechanismen achter de effectiviteit van massagetherapie voor fibromyalgie te begrijpen en ook op de meest effectieve wijze in te zetten, zijn de bestaande bevindingen veelbelovend en suggereren ze dat massage een waardevolle aanvulling kan zijn op de behandeling van fibromyalgie.

fibromyalgia massage treatment
Nieuwsgierig geworden naar een massage voor fibromyalgie symptomen? Lees hieronder meer over de technieken en nog wat aanvullende tips.

Verschillende soorten massagetechnieken voor fibromyalgie

Er zijn verschillende massagetechnieken die kunnen worden toegepast bij fibromyalgie. Enkele van de meest gebruikte technieken zijn onder andere Zweedse massage, diepe weefselmassage en triggerpointtherapie. Elke techniek heeft zijn eigen voordelen en kan worden aangepast aan de individuele behoeften en voorkeuren van de persoon met fibromyalgie.

 • Zweedse massage:
  • Wat het is: Stel je voor dat je zachtjes wordt gewiegd. Die lange, vloeiende bewegingen zijn bedoeld om je te helpen ontspannen.
  • Waarom het werkt: Het is als een erg verzachtend middel voor je spieren en masseert de oppervlakkige laag van je spieren, waar het stress wegneemt en ontspanning bevordert.
 • Diepe weefselmassage:
  • Wat het is: Het is een soort diepe bindweefselmassage voor fibromyalgie. Dit gaat dieper, echt naar de kern van die knopen en spanning. Hierbij is het uitkijken, dat het niet teveel pijn doet.
  • Waarom het werkt: Denk aan het krijgen van de diepe reiniging die je lichaam nodig heeft en waarbij alle knopen goed los wordt gemaakt. Het kan die vervelende pijn (in ieder geval tijdelijk) wegnemen.
 • Triggerpointtherapie:
  • Wat het is: Richt zich op die vervelende knopen en lijkt hierin op een diepe weefsel massage. Toch focust deze nog meer op de echte triggerpoint en deze zitten vaak vast bij fibromyalgie. Je weet wel, die pijnlijke plekken?
  • Waarom het werkt: Dit is een heel doelgerichte techniek voor specifieke pijnpunten.

Het gaat er echt om iemand te vinden die begrijpt wat je doormaakt en daarvoor is een professionele therapeut – het liefst gespecialiseerd in fibromyalgie – wel echt de beste optie. Een therapeut die naar je luistert en samen met jou werkt, naar wat meer verlichting en wat minder pijn.

Ik hoop echt dat dit je een beetje helpt om je weg te vinden. Je bent niet alleen, en er zijn mensen die er zijn om je te helpen. Massagetherapie kan een mooie stap zijn op jouw pad naar welzijn.

Kunnen massage apparaten helpen bij fibromyalgie?

Het leven met fibromyalgie kan een constante strijd zijn zoals je inmiddels hebt kunnen lezen en daarom zou het handig zijn als je thuis ook wat middelen zou hebben om fibromyalgie te bestrijden, niet waar? Gelukkig zijn wij als experts bekend met massage apparaten en ik ken persoonlijk mensen fibromyalgie, waarbij massage apparaten zeer veel verlichting bieden. Ik zal hieronder de beste opties met je delen:

 • Massagemat: Een speciaal ontworpen massagemat of massagematras voor fibromyalgie kan er voor zorgen dat je sneller in slaap valt door de ontspannende werking en helpt daarnaast ook om pijnpunten aan te pakken.
 • Massage gun: Een massage gun voor fibromyalgia kan dan weer ingezet worden om diepere spierlagen te bereiken en knopen en spanning los te maken.
 • Rugmassage apparaten: Vaak bevinden veel pijnpunten bij mensen met fibromyalgie zich het rug gebied. Er zijn verschillende rugmassage apparaten die thuis ondersteuning kunnen bieden, bij het beheersen van pijn.

Hoewel geen enkele behandeling allesomvattend is, kunnen deze apparaten, in samenspraak met je behandelend arts of therapeut, een zinvolle aanvulling zijn op je behandelplan en dus het proberen waard. Ze bieden een manier om zelf controle te hebben over je pijnpunten, op welk moment dan ook en hopelijk zal ook jij dit zo ervaren.

Tips voor het opnemen van massagetherapie in je behandeling van fibromyalgie

Het is belangrijk dat je bij elke massage behandeling zelf ook goed overlegt met de masseur en dat je bepaalde dingen goed in gedachten houdt, om het maximale resultaat te boeken. Indien jij overweegt om massagetherapie op te nemen in je behandeling van fibromyalgie, zijn hier enkele tips om het meeste uit je massage behandelingen te halen:

 1. Communiceer openlijk met je massagetherapeut over wat je voelt, wat je symptomen zijn en welke plekken er precies het meeste pijn doen. Zo kan de therapeut zijn techniek eventueel aan passen ook de hardheid waarmee hij masseert. Dit is er belangrijk omdat het anders de symptomen zou kunnen verergeren en meer ongemak kan veroorzaken.
 2. Plan regelmatig sessies in voor het beste en meest constante resultaat. Massage is vaak het meest effectief wanneer je regelmatige behandelingen ondergaat. Wanneer je dit niet doet, loop je ook de kans, dat je vrij snel weer op hetzelfde pijnniveau zit als ervoor.
 3. Het is een erg goed idee om massagetherapie te combineren met andere aanvullende behandelingen, zoals fysiotherapie, beweging en stressverlichtingstechnieken. Een dergelijke holistische aanpak geeft vaak het beste resultaat bij het beheersen van de symptomen van fibromyalgie.
 4. Werkt het type massage welke jij hebt gekozen niet direct, zoals je had verwacht? Experimenteer met verschillende massagetechnieken om te ontdekken welke wel goed voor jou werkt. Met zoveel verschillende soorten massages, is het ook lastig om in één keer jouw favoriete massage te ontdekken.

Conclusie: Het potentieel van massage voor verlichting van fibromyalgie

Massagetherapie heeft het in zich om aanzienlijke verlichting en ondersteuning te bieden aan mensen met fibromyalgie. Van het beheersen van pijn en bevorderen van ontspanning tot het verbeteren van slaap en het verminderen van angst, de voordelen die massage mensen met fibromyalgie biedt zijn talrijk. Hoewel massage geen genezing biedt voor fibromyalgie, kan het wel een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling en kan het door de meer holistische aanpak ook andere behandelingen effectiever maken. Daarnaast heb je een grote kans dat de algehele kwaliteit van leven verbeterd wordt, indien je aan fibromyalgie lijdt. Als je overweegt om massagetherapie te proberen, zorg er dan voor dat je samenwerkt met een gespecialiseerde en/of zeer ervaren massagetherapeut die ervaring heeft in het behandelen van fibromyalgie en waarmee je ook een klik hebt. Met de juiste therapeut en een holistische aanpak kan massagetherapie een positieve invloed hebben op je symptomen en je helpen een beter leven te leiden met fibromyalgie.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.