zweedse massage wat is dat

Wat is Zweedse massage? Dat zoeken we uit.

Zweedse massage is de meest voorkomende, populaire en traditionele vorm van massagetherapie. Het wordt ook wel ‘klassieke massage’ genoemd. Zweedse massage manipuleert de oppervlakkige laag van de spieren en zachte weefsels en helpt stress en pijn te verlichten.

De geschiedenis van Zweedse massage laat zien dat het een verkeerde benaming is. Massage is in de 18e eeuw uitgevonden door een Nederlandse arts. Het maakt gebruik van knedende, rollende en tikkende bewegingen om de gespannen spieren te richten en spanning te verlichten.

Lees je mee over de voordelen, technieken en een manier om deze massage thuis uit te voeren?

Voordelen van een Zweedse massage

Zweedse massage maakt gebruik van percussie, kneden, trillen, kloppen, etc. om het lichaam te laten ontspannen en eventuele pijnen te verhelpen. Het geeft het lichaam energie en verbetert de algehele gezondheid op een breder spectrum. Enkele benadrukte voordelen van het ondergaan van een Zweedse massage zijn als volgt:

Verlicht spierpijn en andere pijnen

Zweedse massage biedt fysiologische en psychologische voordelen. Het verhoogt de spierflexibiliteit. Het verbetert de beweeglijkheid van gewrichten. Zweedse massage is effectief bij fibromyalgie, lage rug- en schouderpijn. Het richt zich op de drukpunten in het lichaam en weet de spieren hiermee goed los te maken.

Het helpt chronische spierpijn te verlichten omdat het zich op bepaalde pijnpunten richt. Het activeert ook de pezen en ligamenten, waardoor het bewegingsbereik wordt verbeterd.

Verbetert de bloedcirculatie

Zweedse massage helpt, net als elke andere massage, de bloedcirculatie naar een bepaald gebied te verbeteren. Na een Zweedse massagesessie wordt de doorbloeding en doorbloeding van het hele lichaam verbeterd. De therapeut gebruikt strelingen en tokkelende bewegingen gericht op het hart, waardoor de uitstroom van stilstaand spierbloed wordt verbeterd. Een gereguleerde bloedstroom verlicht spierpijn door schadelijke gifstoffen te ontgiften en weg te spoelen. Een ruime hoeveelheid bloed voorziet de spieren van extra zuurstof die helpen bij minder spiervermoeidheid.

Vermindering van stress en angst

Een Zweedse massage vermindert depressie, stress en angst door de vecht- en vluchtreactie van het lichaam te verlichten. Het sympathische systeem is uitgeschakeld en het parasympathische systeem is geactiveerd. Het parasympathische systeem bespaart energie en bevordert een gevoel van ontspanning. Dit verminderde angsteffect heeft meerdere gezondheidsvoordelen, omdat het de bloeddruk in het lichaam verlaagt en, belangrijker nog, de slaapkwaliteit verbetert.

Verbetert de immuniteit

Meerdere sessies van Zweedse massages helpen bij het bestrijden van milde infecties. Het immuunsysteem wordt geactiveerd, waardoor de afweer van het lichaam tegen infecties wordt verbeterd. De lymfecirculatie wordt ook verhoogd, wat belangrijk is bij het bestrijden van infecties.

Stemmingsbooster

Zweedse massage blijkt effectief te zijn bij een slecht humeur, omdat bekend is dat het een effectieve stemmingsstabilisator is. De massage helpt bij het vrijmaken van dopamine, serotonine en oxytocine. Dit worden ook wel gelukshormonen genoemd. Ze hebben een positief, optimistisch effect op de persoon.

zweedse massage voor je rug en je hele lichaam

Wanneer geen Zweedse massage uit te voeren?

Er zijn enkele beperkingen aan het hebben van een Zweedse massage; sommige voorwaarden worden hieronder vermeld.

 • Koorts
 • Breuken
 • Recente operatie
 • Spataderen
 • Hernia’s
 • Eventuele stollingsstoornissen

Technieken gebruikt in een Zweedse massage

Zweedse massage is een therapeutische massage voor het hele lichaam die een toegangspoort is om te ontspannen en tot rust te komen. Primaire massagetechnieken met gewone slagen zijn als volgt.

Effleurage

Effleurage is afgeleid van een Frans woord dat aanraking betekent. Dit is de techniek die wordt gebruikt om de spieren op te warmen. Daarom is effleurage het begin van de Zweedse massage. De therapeut gebruikt cirkelvormige bewegingen die variëren in intensiteit en druk, afhankelijk van de behoeften van de cliënt.

 • Op basis van druk wordt effleurage geclassificeerd als bepaalde manieren van strelen, lichte effleurage en diepe effleurage.
 • Oppervlakkige (lichte) effleurage is de een benadering waarbij open handpalmen worden gebruikt om de oppervlakkige laag van de spieren te masseren. De toegepaste druk is erg oppervlakkig.
 • Een diepe effleurage is een intense vorm die gebruik maakt van diepe drukslagen op de spieren.

Petrissage

Petrissage betekent kneden. Dit is de volgende stap in de Zweedse massage na effleurage. Bij deze techniek worden knedende bewegingen toegepast op de diepe spieren. Naast kneden, rollen, knijpen en tillen worden bewegingen gebruikt om spieren samen te drukken. Deze techniek is zeer gunstig voor geblesseerde spieren.

Tappotement

Tapotement uit zich in tikkende, hakkende, kloppende en trommelende bewegingen. Door op de spieren te tikken, wordt de doorbloeding gestimuleerd. Hakkende en slaande bewegingen met de handen worden ook gebruikt in deze techniek. Ze helpen bij het produceren van endorfines die ontspanning produceren voor spierspasmen.

Wrijving

Wrijving is de techniek die wordt gebruikt om over de spieren te wrijven. Het werkt wonderen op pijnlijke spieren en lijnt ze opnieuw uit, waardoor spierpijn wordt verlicht.

Trillingen

Bij deze techniek worden de spieren zodanig geschud dat de vibrerende bewegingen de knopen in de spieren helpen verlichten. Het helpt ook bij de productie van collageen en is dus een effectieve techniek voor littekens. Bij atleten worden vaak vibratie massage apparaten zoals massage guns gebruikt.

Hoe een Zweedse massage thuis te doen

De massage wordt uitgevoerd in een comfortabele omgeving thuis met een fijne ambiance. Je kunt aroma-geuren toevoegen voor een rustigere omgeving.

 • Vraag je partner om je te helpen met de massage. Technieken worden aangeleerd en door het gebruik van massage-oliën kan de ervaring worden versterkt. Massageoliën helpen bij het verminderen van wrijving en verjongen ook de huid.
 • De massage wordt uitgevoerd op een stevig maar comfortabel oppervlak. Hiervoor worden massagekleden, inklapbare massage stoelen of massagetafels gebruikt.
 • De persoon die de massage krijgt, wordt uitgekleed met een schoon laken om de gebieden te bedekken die niet worden gemasseerd om privacy en comfort te behouden.
 • De eerste slagen en strelingen worden gegeven om de spieren op te warmen. De massage wordt uitgevoerd door te beginnen met het strijken van de rug. Onderarmen worden in dit gebied gebruikt. De energie kan worden behouden met behulp van een rugmassage apparaat.
 • De achterkant van de nek wordt gemasseerd met open handpalmen. Voor dit gebied kun je met de hand strelen, licht knijpen en masseren. Ook kun je bepaalde massage apparaten proberen om je handen te sparen. Massage pistolen zijn hiervoor geavanceerdere apparaten.
 • Knijpen in de voeten met de handen biedt comfort en verlicht het hele lichaam.

De totale duur van de massage is ongeveer 60 tot 90 minuten.

Conclusie

Zweedse massage is een klassieke vorm van massage waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende massagetechnieken. De slagen bereiken de oppervlakkige laag van de spieren en laten de opgeslagen spanning en pijn los. Het heeft veel fysieke en psychologische voordelen die een persoon in een kalme gemoedstoestand en lichaam brengen.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *