foto van een vrouw die een lekkere massage krijgt ter ontspanning

8 geweldige voordelen van een ontspanningsmassage

In onze moderne en snelle wereld van vandaag de dag is stress in ieder leven aanwezig en zijn velen helaas afhankelijk van pijnstillers en synthetische pillen om stress en chronische pijn te verlichten. Maar helaas hebben al deze middelen nadelen en kunnen ze op de lange termijn meer kwaad dan goed doen.

Daarom is er een toenemende trend om natuurlijke oplossingen te vinden om dagelijkse stress aan te pakken en pijn te verlichten om de gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren. Eén daarvan is een ontspanningsmassage.

Massage is een van de krachtigste natuurlijke hulpmiddelen om pijn te verlichten en welzijn te bevorderen. Het wordt vaak aanrakingstherapie genoemd en wordt geaccepteerd als een medische interventie voor verschillende problemen zoals spierspanning, spasmen, stress, spanningshoofdpijn en nog veel meer.

Interessant is dat menselijke aanraking een uniek effect heeft dat een genezende en kalmerende invloed heeft op zowel lichaam als geest. Onderzoek toont aan dat massagetherapie het mentaal welzijn bevordert en een waardevolle, goedkope methode is om burn-out te voorkomen bij mensen met een stressvolle baan of mensen die in een mentaal uitputtende omgeving leven.

In dit artikel wordt besproken hoe massagetherapie werkt en hoe je deze kunt gebruiken om jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid te optimaliseren.

Waarom heb je een massage nodig?

Misschien lees je dit artikel omdat je een vorm van pijn of ongemak in je lichaam ervaart. Of misschien word je overweldigd door stress en mentale vermoeidheid. Om deze problemen aan te pakken, moet je eerst de meest voorkomende oorzaken van pijn en stress in het lichaam begrijpen.

knopen

Een tijdje in een statische positie blijven, zoals achter een computer zitten, kan ervoor zorgen dat spiervezels van jouw nek, rug, schouders en heupen “gespannen” raken. Dit kan triggerpoints of knopen veroorzaken in verschillende delen van het lichaam en kan uiteindelijk pijnlijk worden.

Spanning

De eisen van het dagelijkse werk en het dagelijkse leven kunnen ook stress veroorzaken en de geest overweldigen. Als ze niet worden gecontroleerd, kunnen ze te veel worden voor de geest, wat kan leiden tot angst en depressie.

Het is belangrijk dat je een goede zithouding achter je bureau aanneemt, vooral als je veel stress hebt. Wanneer je dit niet doet, kan dit in combinatie met stress ervoor zorgen dat je last krijgt van je nek en schouders.

Musculoskeletale letsels

Dit gaat over problemen en ziekten aan van het steun- en bewegingsstelsel. Lijdend aan een chronische verwonding van jouw spieren en andere zachte weefsels kan jouw algehele gezondheid schaden. Deze verwondingen kunnen langer aanhouden dan verwacht en de biomechanica van ons lichaam veranderen. Een pijnlijke knie kan bijvoorbeeld een aangepast looppatroon veroorzaken en de gewrichten van uw andere been overmatig belasten.

foto van een vrouw die een ontspanningsmassage neemt

Hoe kan een ontspanningsmassage helpen?

Volgens een onderzoek uit 2016 hebben massagetherapie of aanrakingstherapie gunstige effecten bij de behandeling van depressiesymptomen en pijnsyndromen zoals artritis en fibromyalgie. Het is aangetoond dat 30 – 60 minuten ontspannende druk op zachte weefsels van het lichaam de pijnsignalen naar de hersenen vermindert.

De natuurlijke sensatie van aanrakingsbehandelingen werkt door de drukreceptoren van de huid te stimuleren, waardoor de stresshormoonspiegels in het lichaam worden verlaagd. Dit leidt effectief tot algemene gevoelens van ontspanning en kalmte door het hele lichaam, en helpt ons zo om te gaan met fysieke pijn en mentale stress.

Aanrakingstherapie verhoogt ook de bloedtoevoer naar de spieren en andere zachte weefsels, wat leidt tot de onmiddellijke levering van vitale voedingsstoffen die jouw cellen nodig hebben om te functioneren en zichzelf te herstellen. De verbetering van de bloedcirculatie verbetert ook de verwijdering van metabolisch afval dat pijn kan veroorzaken en het herstel kan vertragen.

Ook is massageolie gezond voor je huid, deze wordt vrijwel altijd tijdens een ontspanningsmassage toegepast.

Vanwege het vermogen om het lichaam te beïnvloeden, wordt massage beschouwd als een natuurlijke manier om het aangeboren vermogen van jouw eigen lichaam om zichzelf te genezen te verbeteren.

Soorten ontspanningsmassage

Er zijn verschillende soorten ontspanningsmassages net als dat er heel veel soorten massages in het algemeen zijn, en elk heeft een andere techniek, maar hun doel is nog steeds hetzelfde: het lichaam ontspannen en kalmeren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende ontspanningsmassages:

Zweedse massage

Zweedse massage is een van de meest populaire massagetechnieken die specifieke slagen gebruiken om ontspanning van strakke spierbanden op te wekken en de bloedcirculatie naar het doelgebied te verbeteren. Het omvat vegende slagen, kneden en wrijving om verklevingen in de spier te verbreken en spierspanning te verminderen.

Hotstone massage

Heb je ooit een constante warme druk op je rug gevoeld? Dat is wat hotstone massage met het lichaam doet. Deze ontspanningstechniek maakt gebruik van hete, gladde stenen om statische druk op je spieren uit te oefenen.

De natuurlijke warmte van de stenen bevordert de verwijding van de bloedvaten onder de huid, wat resulteert in een verhoogde bloedtoevoer naar de zachte weefsels van jouw schouders en rug.

Massage apparaten

Een van de meest kosteneffectieve manieren om de voordelen van massage te ervaren wanneer je maar wilt, is het gebruik van massagekussens, massage pistolen en massagestoelen.

Net als bij een gewone massage kan de druk van massage apparaten de spierspanning verminderen en ontspannende effecten op de spieren teweegbrengen. Maar wat nog belangrijker is, ze zijn vaak ontworpen om ergonomisch vriendelijk te zijn en kunnen worden gebruikt tijdens het werk of tijdens het ontspannen thuis.

Als je geen tijd hebt om een afspraak te maken met een therapeut, zijn apparaten een goed alternatief voor jou.

Aromatherapie

Massage wordt ook vaak gecombineerd met aromatherapie. Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze die gespecialiseerd is in het gebruik van geur om de emotionele centra van de hersenen te stimuleren en te beïnvloeden om pijnverlichting en ontspanning te bevorderen.

Aromatherapie maakt vaak gebruik van etherische oliën en complimenteert ze met een vredige sfeer door middel van rustgevende muziek en gedimd licht om je kalm te laten voelen en stress te verminderen tijdens behandelingssessies.

foto van een vrouw die een ontspannende hot stone massage ondergaat
Hierboven neemt een vrouw een ontspannende hot stone massage.

Voordelen van een ontspanningsmassages

Hieronder benoemen we de voordelen die ontspanningsmassages ons kunnen bieden:

Verminder spierpijn en chronisch pijnsyndroom

Pijn kan de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Het kan je productiviteit en je vermogen om ten volle van het leven te genieten, belemmeren. Massagetherapie kan een van jouw pijnbeheersingsopties zijn als je aan chronische pijn lijdt.

Volgens een studie gepubliceerd door het Journal of Alternative and Complimentary medicine, kan massage het pijnniveau en de pijnfrequentie effectief verminderen bij mensen die lijden aan spierpijn in de lage rug, nek en schouders.

Bovendien merkte het onderzoek ook op dat het ongemak en pijn in verband met kanker, artritis, operaties en hoofdpijn kan helpen verminderen.

Verbetert de ontspanning

Langdurige blootstelling aan stress kan je fysieke en emotionele gezondheid aantasten. Studies tonen aan dat mensen die chronische stress ervaren, vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van slopende ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes.

Interessant is dat studies suggereren dat op aanraking gerichte therapie zoals massage je perceptie van stress aanzienlijk kan beïnvloeden. Zelfs een simpele hand- of voetmassage van 5 minuten kan een enorme impact hebben op het verlagen van je waargenomen stressniveaus. Er zijn ook massage apparaten voor onze voeten.

Verbetert de geestelijke gezondheid en het welzijn

Het valt niet te ontkennen dat massagebehandelingen je kunnen helpen om je kalm en ontspannen te voelen. Bovendien is er een groeiende wens in de medische gemeenschap om alternatieve en holistische behandelingen, zoals massagetherapie, te integreren bij het aanpakken van pijn en mentaal welzijn.

Onderzoekers maten de hersenactiviteit van mensen die tweemaal per week een kwartier een massagestoel gebruiken. (B) Ze ontdekten dat massagetherapie wordt geassocieerd met verhoogde hersenactiviteit geassocieerd met ontspanning, verhoogde alertheid en verbetering van de mentale verwerking.

Verder onderzoek suggereert dat ontspanningsmassages ook het niveau van stresshormonen in het lichaam verbeteren.

Bevorder een gezonde houding

De hele dag achter de computer werken en een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot een slechte houding. Veel mensen hebben problemen om rechtop te blijven zitten vanwege de spanning van verschillende spieren in hun nek en borst. Je hebt het waarschijnlijk al opgemerkt bij mensen met een naar voren gerichte houding.

Door de spanning los te laten en de ontspanning van gespannen spieren te bevorderen, kun je jouw houding verbeteren en de natuurlijke uitlijning van het lichaam bevorderen. Dit geldt vooral als je het combineert met lichaamsbeweging en een goede lichaamsmechanica.

In het begin kan het lastig zijn om de hele dag op je houding te letten en jezelf deze nieuwe houding aan te leren. Dit is waar een houding corrector om de hoek komt kijken, om je hierbij te ondersteunen.

Verbeter de fysieke conditie

Ontspanningsmassages zorgen voor een betere bloedcirculatie in verschillende delen van jouw lichaam. Dit zorgt voor een snellere levering van zuurstof en voedingsstoffen aan beschadigde cellen en weefsels en helpt hen sneller te herstellen. Daarnaast kun je met massage je sportprestaties verbeteren en blessures door strakke spieren voorkomen.

Bevorder de cardiovasculaire gezondheid

Een studie toonde aan dat massagetherapie tijdelijk de bloeddruk kan verlagen bij personen met hypertensie. Dit suggereert dat regelmatige een massage nemen kan helpen bij het bevorderen van de gezondheid van het hart en het voorkomen van aan hypertensie gerelateerde ziekten zoals een hartaanval of beroerte.

Verbetert de slaap

Vermindering van stressniveaus in het lichaam kan je slaapkwaliteit helpen verbeteren. Massage kan ook helpen bij het bestrijden van slapeloosheid en slaapstoornissen door de afgifte van serotonine in de hersenen te verbeteren. Serotonine is een cruciale neurotransmitter die de slaapcyclus moduleert.

Andere onderzoekers ondersteunen ook het gebruik van massage om deltagolven in de hersenen te versterken. Deltagolven treden het zwaarst op tijdens diepe slaap en worden geassocieerd met celherstel en verbetering van de immuunfunctie.

De basis van iedere goede ontspanningsmassage

De massagetafel is de hoeksteen van elke goede ontspanningsmassage. Zonder dat zal de cliënt zich niet op zijn gemak voelen en zal de therapeut niet de fysieke ondersteuning hebben die nodig is om een heilzame massage te geven.

De belangrijkste factor van een goede massagetafel is de stabiliteit: hij moet gedurende de hele sessie op zijn plaats blijven staan, zodat beide partijen veilig en geborgen kunnen blijven.

Meer weten over goede massagetafels en onze beste tips zien? Kijk dan op deze pagina.

Fysiotherapeut | + berichten

Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *