In de moderne wereld van vandaag vereisen onze banen en hobby’s dat we lange uren achter een computer en bureau zitten. Dit betekent dat we elke dag meer dan 10 uur in een zittende houding doorbrengen, wat overeenkomt met minstens de helft van onze wakkere uren.
Geen wonder dat we de laatste jaren over de hele wereld een toename zien van chronische rugpijn en spinale aandoeningen. Verwondingen of pijn als gevolg van een ongezonde zithouding is een cruciaal gezondheids- en veiligheidsprobleem op het werk dat op de lange termijn jouw kwaliteit van leven kan aantasten.
Ergonomie is een tak van wetenschap die zich expliciet bezighoudt met het verbeteren van werkplekken en het milieu om het risico op letsel te minimaliseren en de gezondheid van werknemers te bevorderen.
Dit artikel bespreekt het belang van een gezonde en ergonomische goede zithouding op het werk voor jouw mentale en fysieke gezondheid en geeft bruikbare tips voor het optimaliseren van je eigen houding.
Wat is een goede zithouding?
Een goede zithouding minimaliseert de spanning in je gewrichten, spieren, bloedvaten en zenuwen en maximaliseert het comfort.
Er zijn optimale posities voor elk belangrijk gewricht van je lichaam tijdens het zitten die het ongemak in je spieren verlichten en pijn of letsel voorkomen. Een goede zithouding is meer dan alleen het strekken van je rug. In plaats daarvan is het een combinatie van aanpassing in je werkomgeving en eenvoudige positionering.
Sommige stoelen zijn niet ergonomisch ontworpen om de natuurlijke rondingen van de wervelkolom op te vangen. Zorg er ook voor dat je de stoel en tafel afstelt op basis van je eigen lengte en comfort.
Dit is de juiste zithouding tijdens het werken aan een bureau, ook wel ergonomisch zitten genoemd door sommigen:
- Je voeten moeten plat op de vloer of de voetsteun staan voor een goede zithouding
- Je knieën moeten ongeveer 90 graden of iets lager zijn dan je heupen.
- Je heupen moeten in lijn zijn met je schouders.
- Je oren moeten op één lijn liggen met je oren
- Je elleboog moet echt 90 graden zijn voor een goede zithouding
- Je polsen zijn recht en dicht bij het toetsenbord
- Je monitor zou redelijk dichtbij moeten zijn. Kijkafstand moet 19 “tot 24” zijn
- Je scherm moet op ooghoogte staan voor een goede zithouding
- Je rug is recht en volgt de natuurlijke rondingen van de wervelkolom.
Waarom is een goede zithouding belangrijk?
Voor een zithouding moet je gewrichten zo min mogelijk belasten en je in staat stellen ergonomisch te werken. Studies tonen aan dat het gebruik van deze principes je fysieke en psychologische gezondheid verbetert.
Daarnaast is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van een slechte houding op je gezondheid. Het kan depressie, hoofdpijn en veel andere narigheden veroorzaken.
Dit zijn de voordelen van een goede ergonomische zithouding op het werk:
1. Vergroot het zelfvertrouwen
Goed rechtop zitten is niet alleen goed voor je ruggengraat; het verhoogt ook je vertrouwen in je eigen ideeën en verbetert de arbeidsproductiviteit.
Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dat werknemers die de juiste zithouding aannemen, meer vertrouwen hebben in hun werk en geloven dat hun output gekwalificeerd is voor de taak die voorhanden is.
Dit betekent dat een juiste houding aan het bureau de twijfel in eigen kunnen kan verminderen en de werkhouding kan verbeteren, wat essentieel is voor carrièresucces en productiviteit.
2. Verbetert de algehele houding
Door de juiste zithouding aan te nemen terwijl je achter jouw computer werkt, kan jouw lichaam effectief trainen om langdurig in een gezonde houding te blijven. Hierdoor kun je jouw algehele houding verbeteren en kunnen lichaam en geest zich comfortabel voelen in deze positie en dit heeft een positieve invloed op jouw sta- en loophouding.
Als je ergonomisch werkt, voorkom jij verkramping van je heup-, borst- en nekspieren, die de belangrijkste oorzaak zijn van een belabberde en slungelige houding.
Bovendien beïnvloedt jouw houding hoe mensen jouw persoonlijkheid en waarde waarnemen. Een rechtopstaande en goed uitziende houding kan aangeven dat je betrouwbaar bent en dingen voor elkaar kunt krijgen. Dit kan je helpen om jezelf beter te positioneren en je relatie met anderen te verbeteren.
3. Helpt je beter te ademen
Een goede uitlijning van jouw lichaam kan jouw longen helpen beter uit te zetten en een gezonde uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide te ondersteunen.
4. Vermindert rugpijn
Wanneer je zit, wordt een groot deel van het lichaamsgewicht op je lumbale wervelkolom of onderrug geplaatst, wat stress en ongemak veroorzaakt in de tussenwervelschijven, omliggende zenuwen en zachte weefsels. Een juiste zithouding kan de druk op jouw onderrug verlichten door de wervelkolom gestapeld te houden en de druk op de tussenwervelschijven te minimaliseren.
5. Verbetert de bloedsomloop
Urenlang onderuitgezakt zitten kan je vitale organen en bloedvaten samendrukken. Dit kan leiden tot een slechte bloedcirculatie en kan je gezondheid aantasten. Het oefenen van de juiste uitlijning kan krampcirculaties voorkomen en zenuwinklemmingen voorkomen.
6. Vermindert spanning op je schouders en nek
Een goede zithouding kan de spanning in je schouders en nekspieren verminderen, waardoor het risico op chronische overbelastingsblessures afneemt. Dit betekent dat je spieren minder hard hoeven te werken om je lichaam de hele dag te ondersteunen.
Gespannen spieren in jouw schouders en nek kunnen hoofdpijn en rugpijn veroorzaken, wat je productiviteit op het werk en de kwaliteit van je leven aantast.
Veel spanning op je nek en schouders kan mentale problemen veroorzaken. Dit is misschien niet het eerste waar je aan dacht, maar er ligt wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag.
Tips voor een goede houding en ergonomie op de werkplek
- Geef je ogen elke 20 minuten rust door je te concentreren op iets dat zich op 6 meter afstand bevindt. Doe dit 20 seconden en knipper een paar keer om je ogen te verfrissen en vermoeide ogen te voorkomen.
- Sta elke 30 tot 60 minuten op en rek je lichaam uit. Uit onderzoek blijkt dat je voor elke 2 uur zitten minimaal 1 uur staan nodig hebt.
- Houd je ellebogen niet op je bureau. Slechts tweederde van je onderarmen mag op het bureau rusten.
- Je heupen moeten hoger zijn dan je knieën voor een goede zithouding
- Zorg ervoor dat je over een goede ergonomische stoel of een ergonomische kruk beschikt. Aanvullend kun je ook nog kiezen voor een ergonomisch toetsenbord, ergonomisch bureau en zelfs een ergonomische muis.
- Pas de hoogte van je stoel en tafel dienovereenkomstig aan. Je schouders en nekspieren moeten tijdens het werk ontspannen aanvoelen.
- Als je op het werk twee of meer monitoren gebruikt, plaats ze dan in een hoek zodat ze iets naar je toe zijn gericht. Dit minimaliseert de noodzaak voor grotere hoofdbewegingen en stelt je in staat jouw ogen te gebruiken in plaats van je nek. Je kunt hiervoor een monitorstandaard of een laptopstandaard als hulpmiddel gebruiken.
Misschien ook interessant: waarom ergonomisch werken belangrijk is en hoe je een ergonomische werkplek inricht>>>
Houding Correctoren
Als je moeite hebt om onderuitgezakt te blijven, kan een houdingscorrector je helpen de juiste staande houding en goede zithouding te behouden en de stress in je lichaam te minimaliseren. Bovendien kunnen ze over kleding worden gedragen en zitten ze de hele dag comfortabel om je te ondersteunen bij je goede zithouding.
Tip: Lees ons vergelijkingsartikel over de beste houding correctors>>>
Waar het op neerkomt:
Een goede zithouding aannemen op het werk is cruciaal voor het verbeteren van je mentale en fysieke gezondheid. Bovendien verbetert een goede houding je zelfvertrouwen en voorkomt het chronische pijn en ongemakken op de lange termijn.
Hi! Ik ben Bert Bauzon, gediplomeerd fysiotherapeut, gespecialiseerd in spinale zorg en algemene fitheid. Ik schrijf artikelen over bewegingswetenschap, gezondheid en welzijn.