hot stone massage betekenis en uitleg

Hot stone massage: betekenis, voordelen, uitleg & risico’s

Hot stone massage is meer dan 5000 jaar geleden ontstaan in de Ayurveda. Reizend door de Japanners en Chinezen geniet deze massagevorm een enorme populariteit.

Het is een massagevorm waarbij een speciale steen wordt gebruikt. De steen en olie zorgen samen voor warmte en ontspanning van de spieren. Een hot stone massage maakt gebruik van dezelfde technieken van kneden, rollen, tikken, cirkelvormige en langere slagen.

Geschiedenis van hot stone massage

Hot stone massage heeft (net als massage in het algemeen) een lange geschiedenis en sommige experts brengen het 5000 jaar geleden in verband met Ayurveda. Japanners gebruiken al meer dan 4000 jaar hete stenen op de buik om de spijsvertering te bevorderen. Chinezen begonnen het 2000 jaar geleden te gebruiken in de Chinese geneeskunde. Deze wijdverbreide geschiedenis van hot stone massage getuigt van de doeltreffendheid ervan.

Wat is een hot stone massage? (Betekenis)

Hot stone massage, zoals de naam al aangeeft, is een massage waarbij verwarmde stenen worden gebruikt in plaats van handpalmen en vingertoppen om druk uit te oefenen.

Therapeuten gebruiken speciale Basalt rivierrotsen, een soort vulkanisch gesteente. Deze rotsen hebben zachte en gladde randen. Ze hebben ook een grote hoeveelheid ijzer en houden de warmte langer vast.

De hete stenen zorgen voor warmte en druk op de onderliggende spier. Afgezien hiervan gebruikt de masseur stenen als massagehulpmiddelen om diepe weefsels te masseren.

Wat gebeurt er bij een hotstone massage?

De stenen worden opgewarmd in een professionele steenverwarmer op een temperatuur van 40-45°C. Na verhitting brengt de therapeut massage olie aan op je lichaam en plaatst de stenen.

Stenen kunnen op lichaamsdelen worden geplaatst zoals:

 • Voeten
 • Palmen
 • Gezicht
 • Buikspier
 • Op de borst
 • Langs de ruggengraat

Nadat de stenen enige tijd zijn geplaatst, begint de therapeut met een conventionele massage, zoals een Chinese massage, Deep tissue massage, Japanse massage of Thaise massage. Meestal wordt Zweedse massage gecombineerd met een hot stone massage.
De therapeut gebruikt hete stenen om druk uit te oefenen op de oppervlakkige en diepe spieren van je lichaam. De hitte van olie en steen zorgt ervoor dat de spieren enorm ontspannen. Hot stone massagetechnieken zijn hetzelfde, d.w.z. lange slagen, cirkelvormige bewegingen, kneden, rollen en tikken. Elke sessie duurt bijna 70-85 minuten.

risico's en voordelen van een hot stone massage

Voordelen van een hot stone massage

Hieronder staan enkele voordelen van een hotstone massage:

1. Pijnstillende werking

Hotstone-massage resulteert in de regulering van substantie P, een chemische stof die de normale pijnbanen in het lichaam moduleert. Op deze manier vermindert het de perceptie van pijn. Volgens een studie vermindert massage pijn en gevoeligheid, zelfs bij chronische aandoeningen zoals fibromyalgie. Evenzo toont een onderzoek aan dat massage pijn vermindert bij mensen met reumatoïde artritis. Massagetherapie vermindert pijn, zelfs na een operatie, blijkt uit onderzoek.

2. Drukvermindering

Uit een onderzoek blijkt dat een massagesessie van 15 minuten op de werkplek de stresssymptomen bij individuen aanzienlijk vermindert in vergelijking met collega’s die in die 15 minuten pauze namen.

3. Beter slapen

Volgens onderzoek heeft rugmassage een betere slaap bij oudere mensen gemeld. Evenzo is er een onderzoek uitgevoerd waarbij kinderen jonger dan 1,5 jaar voor het slapengaan een kindermassage van 15 minuten kregen. De resultaten van dit onderzoek toonden een positieve correlatie aan tussen massage en slaap.

4. Bevordert spierontspanning

De hitte van de olie en steen ontspant de spieren en laat de spanning in de diepe spieren van het lichaam los. Het masseren van de spieren met behulp van stenen brengt voldoende druk over op de diepe weefsels en verlicht de spanning. Het verbetert ook spierspasmen.

5. Verbetert de bloedsomloop

Als olie en verwarmde stenen worden gebruikt, stijgt de lichaamstemperatuur en past het lichaam zich aan door vasodilatatie. Dit verhoogt de bloedcirculatie, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren toeneemt. Het stimuleert ook het spierherstel.

6. Verhoogt de immuniteit en vermindert ontstekingen

Een studie toont een toename van lymfocyten aan na een Zweedse massagesessie; individuen vertoonden een toename van lymfocyten en een afname van Arginine Vasopressin (AVP), een hormoon geassocieerd met agressief gedrag. Coldstone-therapie, die normaal gesproken volgt op hot stone therapie, vermindert effectief ontstekingen.

7. Verbetert de cardiovasculaire functie

Onderzoek toont aan dat massage de hartslag verhoogt tot het basale niveau. Het verhoogt het slagvolume en verlaagt de bloeddruk weer tot normaal bij prehypertensiva.

8. Vermindert symptomen van kanker

Volgens onderzoek vermindert massage de ernst van de symptomen bij oncotische patiënten met maar liefst 50%.

In welke omstandigheden hot stone massage vermijden?

 • Huid verwondingen
 • Open wonden
 • Breuken en kneuzingen
 • Binnen 1,5 maand na een operatie
 • Koorts en ziekte
 • Hartziekte
 • Suikerziekte
 • Alcoholgebruik
 • Zwangerschap (Hotstone-massage is veilig, maar raadpleeg je arts voordat je een massage krijgt)
 • Bloedstollingsstoornissen
 • Epilepsie
 • Botziekten zoals osteoporose

Hoe voer je thuis een hot stone massage uit?

Thuis een hotstone massage geven is makkelijk, maar je moet wel je stenen en een professionele steenverwarmer hebben.

 1. Stenen voorbereiden: Koop gladde stenen, zoals rivierstenen of basaltstenen, vanwege hun vermogen om warmte vast te houden. Je hebt ongeveer vijf stenen nodig: één grote voor het onderste deel van de rug en vier kleinere voor andere delen van het lichaam.
 2. Stenen verwarmen: Reinig de stenen goed voor gebruik. Vervolgens heb je de optie ze te verwarmen met een slowcooker of steenverwarmer. Leg de stenen op een vochtige doek in de slowcooker en zet deze op een lage temperatuur, tot ongeveer 130°F. Dit kan een uur of langer duren, afhankelijk van je methodiek.
 3. Voorbereiding van de massage: Vraag de persoon die gemasseerd wordt om op hun buik te liggen en bij voorkeur gebruik je een massagetafel.
 4. Toepassing van de stenen: Nadat de stenen op temperatuur zijn, kun je beginnen met het plaatsen van de grootste steen op het onderste gedeelte van de rug (sacrum) en de kleinere stenen langs de wervelkolom en/of op de schouders. Zorg ervoor dat je direct contact op de huid met de stenen voorkomt. Je kunt er een handdoek of iets soortgelijks tussen plaatsen.
 5. Massage: Voor de massage gebruik je de stenen om zachte druk en warmte uit te oefenen op de rug en schouders. Je kunt de stenen over de rug bewegen voor een diepere massage of ze op specifieke punten laten rusten voor ontspanning. Aanvullend kun je bijvoorbeeld een massage gun of een rugmassage apparaat gebruiken, om het lichaam mee te masseren. Dit kunnen ook andere delen als de rug zijn.
 6. Massageolie: Je kunt de stenen gebruiken met of zonder massage olie. Als je olie gebruikt, zoals lavendelolie voor ontspanning, zorg er dan voor dat je de stenen na afloop goed reinigt.
 7. Na de massage: Vergeet niet om de stenen na gebruik goed schoon te maken om ophoping van huidcellen te voorkomen. Bewaar ze op een droge plek voor een volgende massage sessie.

Is een hotstone massage pijnlijk?

Een hot stone massage is helemaal niet pijnlijk. Door de hitte van de stenen kun je een aangenaam tintelend gevoel ervaren. Als je echter pijn ervaart, kun je jouw therapeut vragen de druk te verminderen. Als je een branderig gevoel voelt, controleer dan de hitte van de stenen en zorg ervoor dat ze niet oververhit raken.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *