wat is mindfulness massage

Mindfulness massage: Betekenis, uitleg, technieken en meer!

Mindfulness massage gebruikt de principes van aanwezigheid en aandacht om een helende en verfrissende ervaring te bieden. Deze vorm van massage is niet alleen een reguliere ontspanningsmassage, maar een geïntegreerde benadering die een dieper niveau van bewustzijn stimuleert. Door de combinatie van zachte massagetechnieken en mindfulness-praktijken, ben je in staat om een diepe ontspanning en helderheid bereiken, die ten goede komt aan zowel lichaam als geest.

Tijdens een mindfulness massage wordt je uitgenodigd om volledig in het hier en nu te zijn, je gedachten los te laten en een echte connectie met je lichaam te ontwikkelen. Door deze praktijk in combinatie met gerichte ademhaling en intentiegericht aanraken, helpt het je om stress en spanning vrij te laten, wat bijdraagt aan een verbeterde emotionele en fysieke balans. Meer weten? Lees met me mee!

Wat is mindfulness massage precies? De kernprincipes.

Mindfulness massage is een beetje vergelijkbaar met een holistische massage, waarbij je niet alleen je lichaam behandeld, maar ook je geest.

Wat is mindfulness echt?

Mindfulness betekent volledige aandacht hebben voor het huidige moment, zonder oordeel. Het is een staat waarin je je bewust bent van al je gedachtengevoelens, de omgeving en de ademhaling. Mindfulness training leert je om je aandacht te richten en bij het verliezen ervan, deze telkens weer terug te brengen naar het nu.

Mindfulness in massagepraktijk

Bij een mindfulness massage integreert de massage therapeut elementen van mindfulness in de behandeling. Dit houdt in dat tijdens de massage jouw aandacht wordt geleid naar hoe de aanraking aanvoelt, je ademhaling, en de reacties van je lichaam hierbij. Je leert je zodoende bewust te worden van elke sensatie, wat bijdraagt aan diepe ontspanning en bewustzijn.

Mindfulness massage effecten en voordelen

Voordelen en technieken van mindfulness massage

Mindfulness massage biedt effectieve manieren om uw geestelijke gezondheid en lichamelijk welzijn te bevorderen. Deze technieken helpen bij het verlichten van stress en het verhogen van uw bewustzijn van lichamelijke sensaties.

De voordelen van mindfulness massage

Mindfulness massage verenigt de kalmerende voordelen van massage therapie met de mentale helderheid die mindfulness oefeningen brengen. Hier zijn enkele specifieke voordelen die je kunt ervaren:

 • Stressvermindering: Regelmatige sessies helpen bij het ontspannen van uw geest en lichaam, waardoor stress effectief vermindert.
 • Pijnbeheersing: De aandacht voor adem en beweging kan helpen bij het verminderen van de pijnperceptie.
 • Verbetering van de slaap: Door verlichting van spanning en angst, kun je genieten van een diepere en rustgevendere slaap.
 • Toename van zelfzorg: Je leert hoe je bewustzijn naar je lichaam kunt brengen, wat heel erg belangrijk is voor zelfzorg.
 • Verbeterde geestelijke gezondheid: De mindfulness massage bevordert een staat van ontspanning, vermindert negatieve gedachten en verhoogt ons algehele niveau van welzijn.

Mindfulness massage technieken

Er zijn verscheidene technieken die gebruikt worden om de effecten van mindfulness massage te maximaliseren:

 • Aandachtige ademhaling: Focus op je ademhaling om eenvoudiger een verbinding met het hier en nu te creëren.
 • Bewuste beweging: Langzame en doelbewuste bewegingen worden gebruikt om zelfbewustzijn te verhogen.
 • Aanraking met aandacht: Professionele massage gecombineerd met mindfulness kan helpen bij het vestigen van aandacht op lichamelijke sensaties.

Gerelateerde vormen van mindfulness lichaamswerk

Er is meer in het rijk van mindfulness en lichaamswerk, wat lijkt op mindfulness massage en ik zal de vormen hieronder even met je doornemen, mocht je deze willen proberen:

 • Yoga en massage: Ooit de zachtheid van yoga met de diepte van massage ervaren? Het combineert het beste van beide werelden, waardoor je zowel fysiek als mentaal vernieuwd wordt.
 • Tai chi massage & shiatsu mindfulness: Deze oosterse technieken brengen balans en harmonie in zowel je lichaam als geest, met bewegingen die vloeiend en meditatief zijn. Er zijn tegenwoordig ook veel shiatsu massage apparaten die je zelf kunt gebruiken.
 • Aromatherapie massage: De kracht van geur gecombineerd met massage, wat denk? Een match made in heaven! Essentiële oliën versterken de massage ervaring en voeden tegelijkertijd de zintuigen.
 • Diepe ontspanningstechnieken: Stel je voor dat je wordt ondergedompeld in een staat van pure rust door middel van reiki massage of mindfulness of kundalini massage. Ze raken de kern van je wezen, waardoor je volledig ontspannen en vernieuwd achterblijft.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.