shiatsu massage betekenis

Shiatsu massage: drukpunten om stress en spanning weg te nemen

Shiatsu massage is een vorm van massage therapie die zijn oorsprong vindt in Japan. Het doel van deze vorm van massage is het bevorderen van gezondheid, vitaliteit en het stimuleren van het natuurlijke zelf genezend vermogen van ons lichaam. Shiatsu massage maakt gebruik van druk die wordt uitgeoefend met de duimen, vingers en handpalmen op specifieke punten van het lichaam om interne stoornissen te corrigeren en het algehele welzijn te verbeteren.

De technieken die worden gebruikt in Shiatsu massage zijn gebaseerd op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde en richten zich op het stimuleren van de energiebanen in het lichaam. In tegenstelling tot acupunctuur maakt Shiatsu geen gebruik van naalden, maar wel van energiepunten en de toepassing van druk op deze punten om de energiestroom door het lichaam te bevorderen.

Tijdens een Shiatsu massage sessie worden zowel fysieke- als mentale aspecten van onze gezondheid aangepakt. De behandelingen kunnen hierdoor goed helpen bij het verlichten van vermoeidheid, het verbeteren van de bloedsomloop en het balanceren van het energiesysteem van het lichaam. Door deze holistische benadering kunnen mensen die Shiatsu massage ondergaan, de voordelen van een ontspanningsmassage ervaren, plus de aanvullende aspecten van een Shiatsu massage.

Geschiedenis en oorsprong

Traditionele Chinese geneeskunde

Shiatsu-massage vindt zijn oorsprong in de traditionele Chinese massage geneeskunde, waar lichaamstherapieën werden gebruikt om de energiestroom in het lichaam te manipuleren. Deze praktijken waren gericht op het genezen en versterken van het lichaam en het voorkomen van gezondheidsproblemen. In de loop der tijd verspreidde deze kennis en praktijk zich naar Japan, waar het verder werd ontwikkeld.

Ontwikkeling in Japan

In Japan begon shiatsu-massage zijn moderne vorm aan te nemen dankzij Tokujiro Namikoshi, die zijn kennis ontwikkelde door trial-and-error. Namikoshi richtte samen met zijn zoon Toru Namikoshi een kliniek voor drukpunttherapie op, met als doel shiatsu op een wetenschappelijke manier te benaderen. Dit leidde tot de integratie van westerse en oosterse geneeswijzen in hun benadering van shiatsu.

Shiatsu groeide in populariteit en bleef zich ontwikkelen in Japan. Er ontstonden verschillende stijlen, zoals Zen Shiatsu, een benadering die meditatie en inzicht in de energiestromen van het lichaam integreert.

Shiatsu massage apparaat: Naast de traditionele handmatige technieken zijn er tegenwoordig ook shiatsu massage-apparaten op de (Nederlandse) markt die het mogelijk maken om thuis de voordelen van een kwalitatieve Shiatsu massage te ervaren.

voordelen van een shiatsu massage

Hoe een Shiatsu massage wordt uitgevoerd

Basistechnieken en methodologie

Shiatsu massage is een verfijnde praktijk die zich richt op het verbeteren van de energiestroom (Qi) en meridianen in het lichaam. Het doel is om de balans te herstellen en hiermee zowel fysiek- als een mentaal gevoel van welzijn te bevorderen. Praktizijns van Shiatsu maken gebruik van verschillende technieken om de energie in het lichaam te stimuleren en in balans te brengen. Enkele basistechnieken zijn:

 • Vingerdruk (shi betekent vinger en atsu betekent druk)
 • Handpalmdruk
 • Duim, elleboog, knieën en voeten druk
 • Strekkingen en rotaties

De Rol van Qi en meridianen

In de Shiatsu praktijk speelt het begrip Qi (ook wel Ki genoemd) een centrale rol. Qi verwijst naar de levensenergie die door het lichaam stroomt. De meridianen zijn energiebanen die als een netwerk door het hele lichaam lopen en verbonden zijn met de organen en vitale functies. Shiatsu massage richt zich op het stimuleren van de energiestroom om blokkades op te heffen en het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren.

Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot Qi en meridianen:

 • Er zijn 12 belangrijke meridianen die corresponderen met interne organen
 • Elk van deze meridianen heeft zijn eigen Yin of Yang kenmerken
 • Door druk, massage en strekkingen toe te passen op de drukpunten langs de meridianen, bevordert de therapeut de vrij stromende energie

Shiatsu massage structuur & duur

Een typische Shiatsu behandelingssessie begint met een vraaggesprek waarin de therapeut informatie verzamelt over de klachten en gezondheid van de cliënt. Vervolgens onderzoekt de therapeut de tong, de pols en de hara (het gebied rond de navel) om een diagnose te stellen op basis van de Chinese geneeskunde.

De massage zelf wordt meestal uitgevoerd op een traditionele Japanse matras of een massage tafel. Hierbij zijn beide partijen, de therapeut en de cliënt, gekleed in comfortabele kleding die voldoende bewegingsvrijheid biedt.

De therapeut gebruikt handen, duimen, ellebogen, knieën en voeten om druk uit te oefenen op de acupunctuurpunten en energiebanen van het lichaam. Dit wordt afgewisseld met strekkingen en rotaties om spierspanning te verminderen en het lichaam te ontspannen. De duur van een Shiatsu behandeling varieert, maar duurt meestal ongeveer 60 minuten.

Gezondheidsvoordelen en onderzoek

Shiatsu-massage kent diverse gezondheidsvoordelen, ondersteund door zowel anekdotisch bewijs als wetenschappelijk onderzoek.

Lichamelijke en geestelijke stressverlichting

Door het stimuleren van de doorbloeding en het verbeteren van de balans in het lichaam, bevordert Shiatsu een diep gevoel van ontspanning en welzijn.

 • Energiebalans: Shiatsu helpt daarnaast bij het herstellen van de energiebalans van het lichaam door het stimuleren van de meridianen en drukpunten.
 • Pijnverlichting: Shiatsu massage kan pijn en spanning verlichten, zoals hoofdpijn, migraine en spierpijn.
 • Stressvermindering: Shiatsu helpt het lichaam ontspannen, wat leidt tot vermindering van stress, depressie en angst.

Specifieke aandoeningen en ziekten

Shiatsu-massage is ook nuttig gebleken bij het behandelen van diverse specifieke aandoeningen en ziekten. Enkele hiervan zijn:

 1. Artritis: Shiatsu kan ontsteking en stijfheid verminderen, wat de symptomen van artritis verlicht.
 2. Kanker: Hoewel Shiatsu massage geen remedie is voor kanker, kan het ondersteuning bieden bij het beheersen van symptomen en bijwerkingen van behandelingen zoals chemotherapie.
 3. Verkoudheid: Shiatsu kan het immuunsysteem versterken en het lichaam helpen weerstand bieden tegen verkoudheid en griep.
 4. Zwangerschap: Shiatsu kan helpen bij het verlichten van zwangerschapgerelateerde klachten zoals rugpijn, vermoeidheid en slaapproblemen.
 5. Vermoeidheidssyndroom: Shiatsu wordt ingezet bij de behandeling van aandoeningen zoals fibromyalgie en chronische vermoeidheid.

In de afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd die de gezondheidsvoordelen van Shiatsu-massage ondersteunen. Zo toont onderzoek aan dat Shiatsu effectief kan zijn bij het behandelen van rugklachten, nekpijn en gewrichtspijn. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat Shiatsu kan bijdragen aan het algemene welzijn door stress en spanning te verminderen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen (bron). Verdere studies blijven echter nodig om het volledige potentieel en de voordelen van Shiatsu-massage beter te begrijpen.

Certificering en Beroepspraktijk

Shiatsu Massage therapie opleiding

Shiatsu massage therapie is een oude Japanse massagevorm die de afgelopen jaren populairder is geworden in zowel Nederland als over de hele wereld. Om een professionele Shiatsu therapeut te worden, is het belangrijk om een gedegen opleiding te volgen. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar, zowel online als op locatie, die de basisprincipes van Shiatsu-massage onderwijzen. Deze opleidingen tot massagetherapeut variëren in lengte en intensiteit, maar bieden vaak een goede introductie tot de technieken en filosofieën van Shiatsu.

Shiatsu massage apparaten

Er zijn verschillende soorten apparaten beschikbaar om deze heilzame massage eenvoudig thuis uit te voeren:

 • Een veelgebruikte optie is een shiatsu massagemat. Deze massagematten zijn voorzien van massagekoppen die zich onder het oppervlak bevinden en tijdens gebruik een shiatsu massage nabootsen. Het voordeel van zo’n massagemat is dat je het kan plaatsen op een stoel of bed, waardoor je lekker ligt en je het eenvoudig kunt gebruiken. Hier is een review over de beste shiatsu massagemat om te kopen.
 • Naast massagematten zijn er ook specifieke shiatsu massage-apparaten die zich richten op specifieke delen van het lichaam, zoals onze nek, schouders, rug en voeten. Deze apparaten zijn vaak draagbaar, gemakkelijk op te bergen en bieden de mogelijkheid om een gerichte massagebehandeling te geven aan de gewenste gebieden. Hier is een artikel over de beste shiatsu massage-apparaten  om te kopen.
 • Voor wie het ultieme comfort en ontspanning zoekt en daarbij het gehele lichaam in één keer wil masseren, is een shiatsu massagestoel een luxe- en goede optie. Massagestoelen zijn uitgerust met technologie die de handen van een masseur nabootst en bieden een meeslepende massage-ervaring aan het hele lichaam. Lees hier meer over de beste shiatsu massagestoel om te kopen.
 • Tot slot, voor diegenen die specifiek op zoek zijn naar verlichting van vermoeide of pijnlijke voeten, kan een shiatsu voetmassage-apparaat een erg goede keuze zijn. Deze apparaten maken gebruik van rollen, kneden en drukpunten om een diepe massage aan de voeten te geven, en soms zelfs aangevuld met een warmte behandeling.
Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *