de vrouw op deze foto gebruik regelmatig een voetreflexmassage

Dit wist je niet: ontdek de wonderen van voetreflexmassage

Wist je dat je voeten de toegangspoort tot het hele lichaam zijn? Je voeten zijn de thuisbasis van meerdere drukpunten, elk ter grootte van een erwt, die verbinding maken met elk belangrijk orgaan en systeem in je lichaam. Het stimuleren van deze voetreflexpunten door middel van massage kan een wereld van holistische genezing ontsluiten. Of je nu te maken hebt met stress, chronische pijn of gewoon op zoek bent naar een luxe verwennerij, de eeuwenoude praktijk van voetreflexmassage is misschien precies wat je nodig hebt. Dus laten we samen deze materie onderzoeken en alles ontdekken wat je moet weten over deze aloude praktijk. Aanvullend kom je erachter hoe voetmassage apparaten en voetenbaden kunnen helpen bij voetreflexologie.

Wat is voetreflexmassage

Oorsprong van het verhaal

Ondanks het bescheiden begin in verschillende oude culturen over de hele wereld vele duizenden jaren geleden, is voetreflexmassage al snel uitgegroeid tot een van de meest populaire vormen van alternatieve geneeskunde in onze moderne wereld en is het volgens velen inmiddels niet meer weg te denken.

De schema’s en theorieën die tegenwoordig door reflexologiebeoefenaars worden gebruikt, zijn ontwikkeld door Eunice Ingham, een fysiotherapeut, die wordt beschouwd als de moeder van reflexologie. Beïnvloed door Dr. William Fitzgerald’s “Zone Therapy” wijdde ze haar leven aan het helpen van anderen en ontdekte door haar onderzoek dat de organen van het lichaam werden weerspiegeld op reflexpunten op de voeten. Met behulp van deze kennis stelde ze dat het gebruik van massage of acupunctuur om specifieke punten op de voeten (waaronder ook tenen) te stimuleren een positief effect had op het overeenkomstige lichaamsdeel.

De praktijk van voetreflexmassage – wat kun je verwachten?

Voetreflexmassage is geen gewone voetmassage. Het kan het best worden omschreven als een natuurlijke therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten (de drukpunten) op de voeten om genezing te bevorderen en een holistisch evenwicht, wat zich uitstraalt naar het hele lichaam te bewerkstelligen.

De start

Het drijvende principe achter voetreflexmassage is dat de voeten kunnen worden opgedeeld in voetreflexzones en elke zone bestaat uit voetreflexpunten die verbonden zijn met specifieke organen en klieren door een netwerk van zowel zenuwen als energiebanen.
Na een gedetailleerd intakegesprek en aandachtig luisteren naar de gezondheidsproblemen die ertoe hebben geleid dat iemand een behandeling zocht, gebruikt de therapeut een reflexologiekaart (die de zones van het lichaam, drukpunten en bijbehorende organen in kaart brengt) en specifieke technieken (zoals wrijven, kneden, kloppen of druk uitoefenen) om de patiënt verlichting te brengen.

De duur en technieken

Een gemiddelde sessie voetreflexmassage duurt 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de behoeften van de cliënt en kan liggend of comfortabel zittend in een stoel worden uitgevoerd. Tijdens de sessie is er een scala aan “normale” gewaarwordingen – je kunt warmte, druk, tintelingen of zelfs een licht ongemak voelen – dit alles wijst erop dat de reflexpunten worden gestimuleerd. De beoefenaar past de druk en technieken tijdens de voetreflexologiemassage aan op basis van de feedback van de cliënt en het niveau van kwaliteit dat deze heeft ervaren.

de vrouw op deze foto geniet van de voordelen een voetreflexmassage
Een voetreflexmassage heeft ook diverse voordelen, waar je hieronder meer over kunt lezen.

Ontdek de voordelen van voetreflexmassage

Naast de voor de hand liggende feel-good effecten van elke (ontspannings)massage, gaat het ware doel van reflexologie behandelingen veel dieper. De voordelen van voetreflexologie massage zijn talrijk en omdat het een genezende reactie in het lichaam opwekt, kan het zelfs de symptomen van enkele veelvoorkomende aandoeningen verlichten.

Het biologische mechanisme achter voetreflexmassage is vrij eenvoudig. Druk uitoefenen op de voeten stimuleert het centrale zenuwstelsel via de zenuwuiteinden daar en stuurt een bericht naar de hersenen om endorfines (een gelukshormoon) vrij te maken en dit helpt het lichaam te ontspannen.

Het is aangetoond middels onderzoek dat kalm zijn positieve effecten heeft op je ademhaling, bloedsomloop, immuunrespons en stemming. Ontspanning hierdoor leidt ook tot een betere slaapkwaliteit, wat de cognitieve functie verbetert en de effecten van angst en depressie helpt verlichten.

Het is algemeen bekend dat stress onze gezondheid beïnvloedt, dus actief werken aan het verminderen van stress door middel van reflexologie kan alleen maar een positieve invloed hebben op jouw gezondheid.

De gezondheidsvoordelen van voetreflexologie gaan veel verder dan je denkt en ik zal ze hieronder even met je delen:

 • Pijnstilling
 • Drukvermindering
 • Ontspanning en kalmte
 • Verbeterd gevoel welzijn
 • Minder angst ervaren
 • Bevordert een betere slaap
 • Verhoogt het metabolisme en verbetert het energieniveau
 • Elimineert lichaamstoxines
 • Verhoogt de immuniteit
 • Verbetert de spijsvertering en darmgezondheid
 • Verbetert de bloedcirculatie en zuurstofvoorziening
 • Bestrijdt depressie
 • Brengt de hormonen in evenwicht (verlicht menstruatieklachten en PMS-symptomen; verlicht menopauzesymptomen)
 • Verlaagt de bloeddruk
 • Verlicht oedeem (vooral tijdens zwangerschap)
 • Verbetert de hersenfunctie en het geheugen
 • Verlicht hoofdpijn en zelfs migraine
 • Verlicht plantaire fasciitispijn
 • Verlicht artritis
 • Revitaliseert de zenuwfunctie
 • Verbetert de blaasfunctie en vermindert de incidentie van urineweginfecties

Ja, dit zijn inderdaad heel veel voordelen, maar ze worden niet gemaakt zonder bewijs. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar specifieke voordelen en de resultaten kunnen niet worden ontkend.

Een studie gepubliceerd door Rambod, Pasyar en Shamsadini (2019) in het European Journal of Oncology had tot doel de effectiviteit van reflexologie op vermoeidheid, pijn en slaapkwaliteit bij patiënten met lymfoom te evalueren. Ze vonden een significant positief verschil in de groep die de behandeling kreeg versus de groep die dat niet deed en concludeerden dat reflexologie een effectieve manier was om pijn en vermoeidheid te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Een andere studie wees uit dat voetreflexmassage zeer effectief was bij het verlichten van stress, vermoeidheid en depressie bij vrouwen na de bevalling.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van vele onderzoeken waarvan de bevindingen de gezondheidsvoordelen van voetreflexmassage ondersteunen.

voetreflexmassage geven

Bijwerkingen van voetreflexmassage

Bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal van korte duur, waardoor voetreflexmassage zeer veilig is. De meest voorkomende zijn een gevoel van meer emoties, een licht gevoel in het hoofd en tederheid in de voeten na de behandeling.

Over het algemeen is voetreflexmassage een veilige en effectieve manier om de symptomen van veel voorkomende gezondheidsproblemen te bestrijden.

Kunnen massage apparaten en voetbaden een goede voetreflexmassage geven?

Hoewel je een voetreflexmassage door een getrainde professional absoluut niet kunt verslaan, is de realiteit dat regelmatige reflexologiesessies tijdrovend en duur kunnen worden. Het goede nieuws is dat je jezelf een voetreflexmassage kunt leren geven vanuit je eigen huis (of beter nog, train je partner om het voor je te doen).

Voetmassage apparaten

Er zijn veel zeer effectieve voetmassage apparaten beschikbaar die kunnen worden gebruikt om voetreflexpunten te stimuleren. Onderzoek toont aan dat als je het zorgvuldig doet, je nog steeds dezelfde voordelen kunt behalen die je zou krijgen van een professionele service.

Zo blijkt uit een onderzoek naar effectieve middelen om de symptomen van het Restless Leg Syndrome te behandelen, dat een massage apparaat samen met warmtetherapie resulteerde in een significante verbetering van de symptomen van de testgroep.

Voetenbaden

Hoewel voetbaden uitermate ontspannend zijn voor een verwensessie en om vermoeide en pijnlijke voeten te kalmeren, beschikken ze vaak niet over de juiste mechanismen om de voetreflexpunten op de juiste manier onder druk te zetten en kunnen ze dus niet worden gebruikt om jezelf een voetreflexmassage te geven.

Toch hebben veel onderzoeken aangetoond dat ze wel gebruikt kunnen worden voor pijnverlichting bij patiënten die lijden aan diabetische perifere neuropathie en de resultaten zijn bemoedigend. Eén zo’n studie, een gerandomiseerde klinische studie met 60 patiënten, resulteerde in een significante vermindering van pijn in de groep die werd behandeld met een warm zoutwater voetenbad.

Veelgestelde vragen

Mag je een voetreflexmassage als je zwanger bent?

Voetreflexmassage kan tijdens de hele zwangerschap veilig worden gebruikt, zolang er geen risicofactoren zijn tijdens de zwangerschap en de reflexpunten die verbonden zijn met de baarmoeder worden vermeden, omdat deze weeën kunnen veroorzaken. Een zwangere vrouw die regelmatig een voetreflexologiemassage krijgt, heeft mogelijk minder angst en stress en een betere geestelijke gezondheid.

Kun je jezelf een voetreflexmassage geven?

Ja, dat kan zeker. Zodra je de voetreflexpunten kent en weet hoe je de druk moet uitoefenen, kun je jezelf een voetreflexmassage geven en genieten van alle voordelen.

Mag je voetreflexmassage na de bevalling?

Voetreflexmassage kan worden toegepast als massage na de bevalling, zodra de moeder zich goed genoeg voelt – er is dan geen wachttijd benodigd. Het kan ongelooflijk opbeurend en herstellend zijn voor een nieuwe moeder door ontspanning te bevorderen. Reflexologie is ook uitstekend voor het bevorderen van de aanvoer van moedermelk en kan zelfs helpen om postnatale depressies te voorkomen.

Is voetreflexmassage geschikt voor iedereen?

Voetreflexmassage is veilig voor de meeste mensen, maar er zijn uitzonderingen. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals ernstige hartkwalen, of personen met voetproblemen, dienen voorzichtig te zijn en alovrens de voetmassage medisch advies in te winnen.

Hoe vaak is een voetreflexmassage aan te raden?

Een voetreflexmassage kan het beste op wekelijkse worden uitgevoerd voor het meest gunstige effect. Dit kan echter variëren afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en doelen. Een ervaren massagetherapeut kan je hier vaak goed op maat over adviseren.

Shelley heeft in de loop der jaren veel kennis op gedaan en onder andere haar studies succesvol afgerond Op dit moment deelt Shelley haard kennis op het gebied van gezondheid haar kennis via het internet op websites als Mindsetking. Shelley houdt zich vooral bezig met de categorieën lichamelijke- en mentale gezondheid, slapen (rust) en massage (rust). Deze onderwerpen gaan haar naar het hart en hierover kan ze echt met passie schrijven. Haar artikelen op Mindsetking worden zoveel mogelijk onderbouwt met wetenschappelijke content en bronnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *