massage na zwangerschap

Massage na bevalling: voor- en nadelen, technieken & advies

Hey daar, prachtige nieuwe mama! Als je dit leest, heb je waarschijnlijk net één van de meest intense en prachtige reizen van het leven voltooid: het geven van geboorte. Tijdens dit proces heeft je lichaam heeft bergen verzet, oceanen overgestoken en sterren aangeraakt. Maar laten we eerlijk zijn, zo wonderbaarlijk als het was, het was ook… vooral best intens, toch? Je lichaam voelt nu misschien een beetje als een marathonloper na lange en slopende race. En net zoals die loper een goede helende massage verdient, geldt dat ook voor jou.

Introductie van postnatale massage

Eerlijk gezegd, niets bereidt je echt voor op hoe je lichaam aanvoelt na de bevalling en dat weet je waarschijnlijk al wel. Misschien voel je je een beetje uitgerekt, pijnlijk, of gewoon uitgeput van alles wat je hebt doorgemaakt. Dat is waar de postnatale massage binnenkomt. Stel je voor dat je wordt omhuld door zachte, helende handen die precies weten waar je dat beetje extra zorg nodig hebt. Dit is geen gewone massage; het is speciaal ontworpen voor heldinnen zoals jij die net het leven hebben geschonken.

De voordelen? Nou, waar moeten we beginnen!

De voordelen van postnatale massage: een diepgaande kijk

Na de bevalling staat een vrouw voor talloze uitdagingen, zowel fysiek als emotioneel. Een postnatale massage kan een erg grote en prominente rol spelen in het ondersteunen van het herstel en welzijn van een nieuwe moeder. Graag deel ik hieronder enkele van de voordelen van een massage na bevalling met jullie:

Wat kan een massage na je bevalling voor jou betekenen?

  • Hello, hormoonbalans! Laten we beginnen met het eerste grote voordeel van een postnatale massage. Het helpt bij het balanceren van die hormonen en dat is erg belangrijk. Ja, diezelfde die je soms doen huilen om een schattige puppyvideo of een lieve kitten. Door je hormonen in balans te brengen, zul je je over het algemeen meer ‘jij’ voelen en heb je balans eerder terug. En dat is toch een geweldig voordeel?
  • Pijn? welke pijn? Weet je nog die ongemakkelijke bekken- en rugpijn waar je vriendinnen je over vertelden en waar je nu zo tegenop ziet? Een goede postnatale massage is als een magisch trucje die zegt: “Pijn, wees verdwenen en kom niet!” En voilà, je voelt je weer soepeler en comfortabeler.
  • Zeg maar dag tegen stress: Lieve mama, het is volkomen normaal om je soms overweldigd te voelen en dat moet je onthouden. Je hebt tenslotte net een mensje op de wereld gezet en dat is knap! Een zachte, ontspannende massage na je bevalling kan de ultieme stressverlichter zijn. Het is alsof je zegt: “Weg met die postnatale blues die ik zo haat.”
  • Zwaar gevoel? niet meer! Na de bevalling kun je soms wat opgezwollen voelen en dat is naar. Dankzij lymfedrainage, een fancy woord dat eigenlijk gewoon betekent ‘helpen met zwelling’, kan een postnatale massage je dat lichte, luchtige gevoel teruggeven.
  • C-sectie superwoman: Als je een C-sectie hebt gehad, mag je jezelf een superheldin noemen en dat meen ik serieus. En zoals elke superheldin verdien je extra zorg. Postnatale massage kan helpen bij het genezen van die littekens en je sneller terugbrengen naar je krachtige zelf.
  • Verbeterde bloedcirculatie: Dit bevordert een snellere genezing, vermindert zwellingen en draagt bij aan vele andere voordelen die bij een goede bloedcirculatie komen kijken
  • Verhoogde melkproductie: Dankzij de ontspanning en verhoogde bloedcirculatie kan massage bijdragen aan een verbeterde borstvoeding.
  • Beter slapen: Als gevolg van ontspanning en vermindering van stress kunnen nieuwe moeders vaak beter en dieper slapen na een massage.

Dus, mooi lieve moeder, als je denkt aan die massage na je bevalling, denk dan aan al deze geweldige voordelen die op je wachten. Ze zijn letterlijk slechts een massage van je verwijderd.

masseren na bevalling

Waar je op moet letten: contra-indicaties voor massage

Net zoals we voorzichtig zijn met wat we eten en drinken tijdens de zwangerschap, moeten we ook aandachtig zijn voor masseren na je bevalling, want er kunnen wat risico’s aan verbonden zitten. Hoewel het ongelofelijke voordelen heeft, zijn er helaas ook momenten waarop het misschien niet de beste keuze is. Hier zijn enkele situaties die wat extra overleg met een professional en aandacht vereisen:

  • Recente hechtingen: Of het nu een keizersnede of een episiotomie betreft, het is belangrijk om volledig te genezen voordat je een massage na je bevalling ondergaat.
  • Medische aandoeningen: Als je medische complicaties hebt gehad tijdens of na de bevalling, zoals een hoge bloeddruk, is het erg belangrijk om eerst met een arts te overleggen, voordat je stappen onderneemt.
  • Bepaalde Huidaandoeningen: Denk aan huiduitslag, spataderen, of huidinfecties – ze vereisen allemaal een zorgvuldige overweging, voordat je aan de slag gaat.
  • Gevoelige Borsten: Vooral als je borstvoeding geeft, kunnen je borsten gevoeliger zijn, dus let hierop. Masseurs moeten hiervan op de hoogte zijn om eventueel ongemak te voorkomen.

Voordat je een massage na je bevalling inplant, is het altijd een goed idee om met een gezondheidsprofessional te overleggen om alles zeker te weten. Een klein gesprek kan je helpen de beste beslissing te nemen voor jou en je lichaam, zodat het herstelproces optimaal is.

Verdiep je welzijn: aanvullende therapieën en zelfzorg na bevalling

Laten we de liefde voor jezelf nog verder verdiepen en helemaal uiteenzetten! Naast postnatale massage zijn er nog tal van manieren om je welzijn te versterken:

  • Yoga postpartum:
    • Flexibiliteit: Help je lichaam om weer flexibel te worden na de bevalling en helpt ook bij het verliezen van eventueel overtollig gewicht.
    • Kracht: Versterk je kern en andere spiergroepen die zijn uitgerekt en belast tijdens de zwangerschap, zodat je snel weer de oude bent, of zelfs een betere versie. Bekijk alle voordelen van yoga.
  • Voedende oliën voor postnatale Massage:
    • Hydratatie: Kies oliën die hydrateren, voeden en de huid soepel houden.
    • Geur: Sommige oliën, zoals lavendel, kunnen ontspannend zijn, terwijl anderen, zoals citrus, verkwikkend kunnen werken.
  • Stretching: Regelmatige, zachte rekkingen kunnen helpen bij het verlichten van spierpijn en het verbeteren van de flexibiliteit.
  • Mindfulness en meditatie: Dit helpt bij het aanpakken van postnatale stress en bevordert sowieso heel erg je geestelijk welzijn.

Er zijn dus genoeg opties voor je zelfzorg na je bevalling. Maar wat nou als je jezelf wil masseren? Dan zijn er ook technieken en apparaten die erg effectief kunnen zijn.

Zelfmassage na je bevalling: een moderne oplossing

  • Massage pistolen: Dit zijn kleine, handheld apparaten die diepe weefselmassage bieden en erg multifunctioneel zijn. Je kunt ze voor het hele lichaam gebruiken en ze zijn geweldig voor die diepliggende spierpijnen en vermoeide ledematen. Heb je last van die stijve schouders na het wiegen van je kleintje? Dit apparaat kan je helpen! Bekijk de lijst met beste massage pistolen.
  • Massage kussens: Plaats ze achter je nek, langs je rug, of waar je ook maar spanning voelt. Massage kussens zijn een geweldige oplossing. Ze simuleren de Shiatsu massage techniek, perfect voor wat ontspanning tijdens het voeden.
  • Voetmassage apparaten: Zijn je voeten opgezwollen of gewoon vermoeid na de zwangerschap? Plaats je voeten in zo’n apparaat en voel hoe niet alleen je voeten, maar ook andere delen van je lichaam ontspannen.
  • Massage rollers: Rol ze over gespannen gebieden zoals je rug- of onderrug, het nekgebied of je benen en gebruik ze om die moeilijk bereikbare plekjes op je lichaam aan te pakken.

Of je nu kiest voor een high-tech apparaat of gewoon wat handmatige technieken, zorg ervoor dat je even de tijd neemt om op adem te komen en vooral ook jezelf te verzorgen. Je verdient het, dat weet ik zeker en je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Schrijfster Elizabeth Davydova

Hallo! Mijn naam is Elizabeth en ik test voor Mindsetking allerlei slaapartikelen. Mijn reis in de wereld van slaap en gezondheid begon enkele jaren geleden toen ik al jarenlang problemen met mijn slaap had. Ik sliep vaak niet diep genoeg en had erg veel moeite om in slaap te vallen. Hierdoor was ik overdag vaak moe en kon ik niet goed presteren op mijn werk. Zo werd ik door mijn eigen slaapproblemen en gezondheidsuitdagingen gedreven om diverse slaapproducten uit te testen en deze bevindingen deel ik binnen Mindsetking graag met jullie. Aanvullend schrijf ik ook graag informatieve blogberichten over relevante onderwerpen die te maken hebben met slaap en gezondheid. Als je me iets wilt vragen, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.