massage tegen hoofdpijn

Hoofdpijn massage: uitleg, technieken, zelfmassage

Ken je dat nare en soms bonkende gevoel van een opkomende hoofdpijn na een lange dag? Je bent hierin zeker niet de enige.. Hoofdpijn kan je dag snel verpesten of negatief laten afsluiten, maar wat als er een natuurlijke, effectieve manier was om die pijn te te verzachten? Een methode die niet alleen de pijn wegneemt, maar ook bijdraagt aan je niveau van ontspanning? Stel je voor, een wereld waarin je de kracht van therapeutische massage gebruikt om spanningsverlichting en ontspanning te bieden. Geen pillen, geen druppels, alleen jij en de helende kracht die aanraking je kan bieden. In dit artikel duiken we dieper in het gebied van hoofdpijn massage, waarbij we het ook hebben over specifiek het masseren van spanningshoofdpijn. We verkennen hoe deze eeuwenoude praktijk je kan helpen bij het vinden van verlichting, ontspanning en ook een betere levenskwaliteit. Dus, waar wacht je nu nog op? Laten we samen gaan ontdekken wat hoofdpijn massage voor jou kan betekenen!

Wat is hoofdpijn massage?

Gelukkig is er een remedie voor die nare bonzende hoofdpijn die je soms of regelmatig ervaart. Graag neem ik je mee in de praktijk van hoofdpijn massage, zodat jij voortaan ook gewapend bent tegen deze veelvoorkomende klacht.

Definitie en doelen van hoofdpijn massage

In essentie is hoofdpijn massage niet zomaar een willekeurige reeks bewegingen op je hoofd, maar juist veel meer dan dat. Het is een doelgerichte techniek, speciaal ontworpen om de spanning te verlichten die door hoofdpijn wordt veroorzaakt en het is ook zeer effectief bij spanningshoofdpijn. Het gaat erom die specifieke drukpunten en gebieden op je hoofd, nek en schouders te identificeren en deze dan zo goed mogelijk te behandelen.

Verschil tussen reguliere massage en gespecialiseerde massage voor hoofdpijn

Een reguliere massage richt zich op algemene ontspanning en het verminderen van stress, terwijl een hoofdpijn massage echt specifiek die gebieden target die hoofdpijn veroorzaken. Door drukpunten op je hoofd goed te masseren, wordt de bloedsomloop gestimuleerd en nemen de spanning en de hoofdpijn af.

Of je nu last hebt van migraine, spanningshoofdpijn of sinusproblemen, er zijn technieken en drukpunten die specifiek voor elk type zijn ontworpen en die je direct kunt toepassen.

hoofdpijn weg masseren

Duik dieper in de wereld van hoofdpijn massage technieken

Er zijn gelukkig verschillende hoofdpijn massage technieken en zelfs hoofdmassage apparaten, die je kunnen helpen om jouw hoofdpijn te bestrijden

Spanningshoofdpijn massage

Door zich te richten op specifieke spanningspunten in de nek, schouders en hoofd, kan spanningshoofdpijn massage helpen die vastzittende druk los te laten en jou weer jezelf te laten voelen.

Triggerpoint therapie

Voel je een specifiek punt van pijn? Dat kan een triggerpoint of spierknoop zijn. Deze techniek gaat over het identificeren van die kleine boosdoeners en ze met precieze druk en beweging te behandelen. Het is een hele opluchting wanneer je triggerpoint massage succesvol is.

Reflexologie voor hoofdpijn

Stel je voor dat je voeten en handen de afstandsbediening zijn voor je hele lichaam en dat je deze gemakkelijk kunt bedienen. Door specifieke drukpunten op deze gebieden te stimuleren, kan reflexologie helpen hoofdpijn te verlichten. Ja, je voeten kunnen de sleutel zijn tot dat lichter voelende hoofd, dus lees je eens in, in voetreflexologie.

Shiatsu en acupressuur

Deze Oosterse massage methoden gebruiken vingerdruk op specifieke punten om de energiestroom te balanceren en (hoofd)pijn te verminderen. Het is een eeuwenoude wijsheid die wacht om je hoofdpijn weg te masseren.

Zelfmassage voor hoofdpijn: jij hebt de macht in jouw handen!

Tips en technieken voor zelfzorg routines

 • Begin rustig: Start altijd met een zachte aanraking en begin niet te intensief. Gebruik de toppen van je vingers om kleine cirkelvormige bewegingen te maken rond je slapen en werk dan naar de achterkant van je hoofd. Herhaal dit een aantal keer totdat je ongeveer 10 minuten bezig bent.
 • Nek stretch: Vaak zijn hoofdpijn en nekspanning met elkaar verbonden en moet je ze dus allebei aanpakken. Kantel je hoofd van de ene naar de andere kant, en gebruik je hand om zachtjes extra druk uit te oefenen.

Gebruik van tools zoals hoofdpijn massage apparaten

 • Hoofdmassage apapraten: Deze handige tools kunnen helpen om dieper in gespannen spieren te graven. Rol ze eenvoudig over je (voor)hoofd en nek voor directe verlichting. Een hoofdmassage spin kan op een goedkope manier al ietwat verlichting geven, maar niet zo goed als de meeste hoofdmassage apparaten.
 • Massage ballen: Ideaal voor het richten op specifieke triggerpoints in je nek en sommige plekken op je hoofd. Plaats de bal op een pijnlijk punt en oefen zachte druk uit. Voel de spanningshoofdpijn wegebben!
 • Gezichtsmassage apparaten: kunnen ook verlichting bieden bij hoofdpijn en helpen om onder andere spanningshoofdpijn te masseren. Een variant hierop zijn oogmassage apparaten, die vooral bij hoofdpijn rondom de ogen effectief kunnen zijn.

Aanbevolen massagepraktijken en hoe effectief zelfzorg kan zijn:

 • Regelmaat is de sleutel: Net zoals je je tanden dagelijks poetst, kan een dagelijkse zelfmassage routine veel goeds voor hoofdpijnpreventie. Masseer dus regelmatig je hoofd voor het beste effect, zeker als je regelmatig hoofdpijn ervaart.
 • Zoek begeleiding in de vorm van video’s: Er zijn talloze video’s en gidsen online over hoofdpijn massage. Bekijk er een paar om je technieken te perfectioneren en vooral om te oefenen wat voor jou het beste werkt.

Hoofdpijn in de toekomst voorkomen? Dit zijn veelvoorkomende oorzaken

Er zijn zoveel triggers die hoofdpijn kunnen uitlokken en het is belangrijk deze te begrijpen, zodat je ze in de toekomst wellicht kunt voorkomen.

 • Stress: Ja, dat drukke leven van ons kan echt zijn tol eisen en dat merk je ook aan je hoofd. Probeer stress te verminderen, om hierop te anticiperen.
 • Vermoeidheid: Slaapgebrek is een beruchte boosdoener van veel gezondheidsaandoeningen, van het veroorzaken van hoofdpijn.
 • Dieet: Bepaalde voedingsmiddelen en drankjes kunnen verrassend genoeg triggers zijn. Sommige mensen zijn gevoelig voor ingrediënten zoals MSG of bepaalde conserveringsmiddelen.
 • Levensstijl: iets met teveel schermtijd, misschien? Vooral blauw licht tussen 10 uur savonds en 4 uur ’s ochtend is erg slecht voor je gezondheid en slaap, wat verband kan houden met hoofdpijn.
 • Hormonale veranderingen: Vrouwen kunnen gevoelig zijn voor hormonale schommelingen tijdens menstruatie, zwangerschap en menopauze.
 • Externe stimuli: Overmatig licht, harde geluiden of plotselinge temperatuurveranderingen kunnen sommige mensen hoofdpijn bezorgen.
 • Medicijnen: Bepaalde medicijnen, zoals die voor hoge bloeddruk, kunnen hoofdpijn als vervelende bijwerking hebben.
 • Cafeïneontwenning: Plotseling stoppen na regelmatige consumptie kan een flinke klap geven en hoofdpijn veroorzaken.
 • Kaakspanning: Onbewust klemmen of tandenknarsen kan leiden tot spanningshoofdpijn.

Veelgestelde vragen

Welke types hoofdpijn reageren goed op hoofdpijn massage?

Hoofdpijn massage is bijzonder effectief voor spanningshoofdpijn en hoofdpijn veroorzaakt door nek- of schouderstijfheid. Het kan daarnaast zelfs verlichting bieden bij migraine.

Hoe snel kun je verlichting verwachten na een massage?

De tijd tot het bereiken van verlichting varieert; sommige mensen voelen onmiddellijk verbetering, terwijl anderen meerdere sessies nodig hebben voor langdurige verlichting hun hoofdpijn.

Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.