betekenis van blauw licht

Wat is blauw licht: risico’s en bescherming van de ogen

Blauw licht is overal om je heen; het straalt vanaf de zon maar is ook aanwezig in kunstmatige bronnen zoals digitale schermen en ledverlichting. Het belangrijkste kenmerk van blauw licht is zijn hoge energie en korte golflengte, waardoor het dieper in onze ogen kan doordringen. Helaas kan dit leiden tot vermoeidheid van de ogen en verstoring van het slaappatroon, omdat blauw licht de productie van het slaaphormoon, melatonine, kan onderdrukken.

Onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling aan hoge intensiteit blauw licht potentieel schadelijk kan zijn voor onze ogen en mogelijk bijdraagt aan het risico op maculadegeneratie, een aandoening die van invloed is op je centrale zicht. Het nemen van voorzorgsmaatregelen om je ogen te beschermen tegen blauw licht is belangrijk voor je gezondheid op lange termijn. Strategieën zoals het gebruik van blauwlichtfilters op apparaten, het dragen van blauw licht blokkerende brillen en het implementeren van goede schermgewoonten kunnen helpen bij het verminderen van blootstelling aan blauw licht en het verminderen van potentiële schade aan de ogen.

Wil jij meer weten over blauw licht en ook vooral over hoe je jezelf ertegen kunt wapenen? Lees dan mee in ons artikel en kom alles te weten over blauw licht.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is een type licht met korte golflengte dat deel uitmaakt van het zichtbare spectrum dat jouw ogen kunnen detecteren.

Kenmerken van blauw licht

Blauw licht wordt gekenmerkt door een golflengte tussen ongeveer 380 en 500 nanometer, waardoor het een van de meest energetische delen van het zichtbare lichtspectrum is. Door deze hoge energie heeft blauw licht een blauwviolette kleur die jouw fotoreceptoren — de lichtgevoelige cellen in je netvlies — kunnen waarnemen. Het draagt bij aan de regulatie van ons circadiaans ritme (slaap-waak ritme), maar te veel blootstelling kan onze ogen sterk vermoeien.

Bronnen van blauw licht

Natuurlijk blauw licht is overal om u heen; het is voornamelijk afkomstig van daglicht. Kunstmatige bronnen van blauw licht zijn onder meer LED-verlichting en de schermen van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers. De kleurtemperatuur van blauw licht uit deze bronnen kan variëren, waarbij een hogere kleurtemperatuur wijst op meer blauw licht in het spectrum.

Gezondheidseffecten van blauw licht

Blauw licht heeft verschillende effecten op onze gezondheid, met name op ons slaapritme en daarnaast onze ooggezondheid. Het kan ook psychologische gevolgen hebben die het algemeen welzijn kunnen beïnvloeden.

Effect op het slaapritme

Blootstelling aan blauw licht, vooral in de avond, kan invloed hebben op ons circadiaanse ritme – de interne biologische klok die onze slaap-waakcyclus regelt. Schermen van computerslaptops en televisies zenden dit licht uit, wat de productie van het slaaphormoon melatonine kan onderdrukken, waardoor we een stuk moeilijker in slaap valt of last krijgen van slapeloosheid.

Invloed op het netvlies en zicht

Langdurige blootstelling aan blauw licht, zoals dat van schermen, kan schadelijk zijn voor het netvlies in je ogen. Dit kan leiden tot vermoeidheid van de ogen, bekend als digitale oogvermoeidheid. Er bestaat ook bezorgdheid dat het kan bijdragen aan een oogaandoening die voorkomt bij ouderen, genaamd maculadegeneratie, wat je zicht ernstig kan verslechteren en in sommige gevallen zelfs tot blindheid kan leiden.

Psychologische gevolgen

Naast de fysieke effecten kan blauw licht ook invloed hebben op ons psychologisch welzijn. Studies suggereren een verband tussen blootstelling aan blauw licht en symptomen van depressie, vooral winterdepressie. Daarnaast kan het ook onze niveaus van cortisol, het stresshormoon, verhogen, wat onze gemoedstoestand en algehele welzijn kan beïnvloeden.

deze man krijg blauw licht binnen via zijn mobiel

Hoe kun jij jouw ogen beschermen tegen blauw licht?

De best geteste remedies om je ogen te beschermen tegen blauw licht, vind je hieronder:

Brillen en lenzen met filters

Een doeltreffende maatregel is het dragen van brillen met blauwlichtfilters of speciale lenzen die blauw licht blokkeren. Deze glazen of lenzen zijn ontworpen om licht in het violet en blauwe gedeelte van het spectrum, vaak aangeduid als HEV (hoogenergetisch zichtbaar licht), te filteren. Ze kunnen hulp bieden bij het verminderen van blootstelling aan schadelijke golflengtes van onder 400 nanometers, die zowel van LED’s van digitale schermen als UV-straling van de zon afkomstig kunnen zijn. Een voorbeeld van technologie die daarbij helpt, zijn de BlueGuard-glazen van Zeiss die zowel blauw licht als UV-straling filteren.

Beperken van schermtijd en lichttherapie

Beperk uw schermtijd, vooral vóór het slapen gaan, om uw bioritme niet te verstoren. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, wat uw slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Lichttherapie kan ook worden gebruikt om serotonineniveaus te reguleren die uw bioritme beïnvloeden. Het gebruik van functies zoals ‘Night Shift’ op uw smartphone en tablet, die het blauwe licht verminderen of filteren, kan ook helpen.

Ergonomie en omgevingsaanpassingen

Naast het aanbrengen van aanpassingen direct aan uw ogen, kunt u ook ergonomische en omgevingsaanpassingen overwegen. Zorg voor goede verlichting rondom uw werkruimte om de inspanning van de ogen te minimaliseren. Plaats beeldschermen zodanig om reflectie te verminderen en gebruik een anti-reflecterende zonnebril bij het besturen van een voertuig om de schittering van koplampen en zonlicht te minimaliseren. Regelmatige pauzes van uw scherm en het gebruik van zonnebrandcrème voor bescherming tegen UV-licht dragen ook bij aan de gezondheid van uw hoornvlies en retina.

Hallo! Mijn naam is Elizabeth en ik test voor Mindsetking allerlei slaapartikelen. Mijn reis in de wereld van slaap en gezondheid begon enkele jaren geleden toen ik al jarenlang problemen met mijn slaap had. Ik sliep vaak niet diep genoeg en had erg veel moeite om in slaap te vallen. Hierdoor was ik overdag vaak moe en kon ik niet goed presteren op mijn werk. Zo werd ik door mijn eigen slaapproblemen en gezondheidsuitdagingen gedreven om diverse slaapproducten uit te testen en deze bevindingen deel ik binnen Mindsetking graag met jullie. Aanvullend schrijf ik ook graag informatieve blogberichten over relevante onderwerpen die te maken hebben met slaap en gezondheid. Als je me iets wilt vragen, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.