waar is yoga goed voor

21 voordelen van yoga: waar is het goed voor?

Vraag jij je af wat de voordelen van yoga zijn? Miljoenen mensen over de hele wereld wenden zich tot yoga als een gezonde manier van leven. Yoga is goed voor je lichaam, geest en ziel. Het helpt de flexibiliteit te vergroten, verlicht stress, verbetert de houding en verhoogt het energieniveau. Duizenden mensen beoefenen elke week yoga in een poging hun algehele welzijn te verbeteren.

In dit artikel behandelen we alle voordelen die wij kunnen bedenken m.b.t. yoga en de voordelen.

Wat zijn onze 21 voordelen van yoga?

Yoga is een oude praktijk die veel voordelen heeft. Een van de belangrijkste voordelen van yoga is flexibiliteit, wat cruciaal is voor gezonde spieren. Yoga versterkt ook je ruggengraat en vermindert stress, wat leidt tot meer energie en een beter humeur.

Studies hebben aangetoond dat mensen die yoga beoefenen, meer kans hebben om beter te slapen, een sterker immuunsysteem, een lagere bloeddruk en minder angst hebben. Deze oude praktijk is goed voor je fysieke en mentale welzijn. Wij hebben deze voordelen, maar ook andere voordelen voor je op een rijtje gezet.

Lees onze voordelen hieronder:

1. Yoga helpt bij het verlichten van stress

Een groeiend aantal mensen wendt zich tot yoga als een manier om stress te verlichten en een gezonde levensstijl te behouden. Yoga wordt meestal in groepsverband beoefend, maar is ook populair als individuele beoefening.

De voordelen van yoga zijn onder meer ook verhoogde flexibiliteit, verbeterde houding en verminderde rugpijn. Zo zijn sommige poses erg goed als oefening bij lage rugpijn. Met zoveel voordelen, is het geen wonder dat zoveel mensen zich tot yoga wenden!

De voordelen op het gebied van verlichten van stress kunnen al na enkele sessies optreden, maar zullen zeker op lange termijn de beste resultaten geven! Er zijn weinig verhalen van mensen die zich er toe hebben gezet en die de voordelen op het gebied van stress niet beamen.

2. Yoga heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid

Het is lang geleden sinds de oorsprong van yoga, en mensen beoefenen het nog steeds. Het is aangetoond dat het een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid, en het wordt zelfs gebruikt als een vorm van therapie. Niet iedereen is echter in staat om yogahoudingen te doen en soms vergt dit voor de moeilijke poses redelijke lange oefening, wat het juist wel leuk maakt en een mentale uitdaging.

De voordelen die voortkomen uit de beoefening van yoga kunnen worden vergemakkelijkt door middel van eenvoudige ademhalingstechnieken, waardoor een innerlijke vrede ontstaat die niet op andere manieren kan worden bereikt. Je zal met yoga rustiger door het leven gaan en je minder druk maken om veel (onbelangrijke) zaken.

yoga is goed voor onze hersenen
Yoga, mindfulness en meditatie kunnen het medicijn zijn, voor een slechte mentale toestand.

3. Yoga heeft positieve effecten op jouw flexibiliteit

Yoga is een geweldige manier om je flexibiliteit te verbeteren. Het is aangetoond dat yoga helpt bij balans, kracht en algemeen welzijn. Het kan ook een vorm van stressvermindering zijn.

Door regelmatig yoga te doen, kun je je eigen mentale en fysieke welzijn verbeteren, aangezien is aangetoond dat het zowel angst als depressie vermindert, wat tegenwoordig veelvoorkomende problemen zijn voor veel mensen. Je zal na een aantal sessies van yoga (op verschillende dagen uiteraard) al verbetering merken.

Het is zeer goed voor (oudere) mensen om flexibel te blijven, wanneer je lichaam hier niet meer automatisch voor zorgt. Zo kun je zeer lekker in je vel blijven zitten (letterlijk) en pijntjes en moeilijkheden aan het lichaam voorkomen

Daarnaast zijn de mentale voordelen die aan yoga kleven niet onbekend. Yoga is één van de vele effectieve ontspanningsoefeningen voor stress.

4. Yoga kan jouw slaapkwaliteit verbeteren

Yoga is een oude praktijk die al duizenden jaren door mensen van verschillende rassen en religies wordt beoefend. Het is ook een beoefening waarin je zowel bewust als los van je normale gedachten bent.

Yoga kan je slaapkwaliteit verbeteren door mensen te leren natuurlijkere slaapgewoonten aan te nemen, stress te verminderen en de kwaliteit van de slaap verbeteren.

Het is aangetoond dat yoga de kwaliteit verbetert van zowel hoe snel mensen in slaap vallen als hoeveel ze doorslapen. Dit is deels te danken aan de positieve effecten die worden aangetoond door lichaamsbeweging en de fysieke en morele verlichting van angst die specifiek door yoga wordt geboden. (B)

Veel van onze onderzoeken tonen aan dat yoga nidra kan helpen bij het verbeteren van de slaap. (B)

Wil je meer tips omtrent een goede nachtrust?>>>

5. Yoga kan pijn aan de rug helpen verminderen

Volgens een onderzoek van het American College of Physicians kan yoga rugpijn helpen verminderen, en het is op veel manieren goed voor je. Yoga kan helpen om belangrijke spieren te versterken, inclusief je buikspieren, rug en billen.

Het opnemen van deze spieren in je trainingsroutine zal ook leiden tot meer strakke buikspieren. Yoga kan stress verminderen die schadelijk is voor je gezondheid. Yoga is veilig voor iedereen, ongeacht je conditie.

Probeer de kat pose! : Zorg ervoor dat je op handen en voeten zit met je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Adem eerst in en laat je romp naar de grond zakken. Adem dan uit terwijl je je navel naar je ruggengraat trekt en je ruggengraat buigt als een gebogen kat.

6. Yoga kan helpen bij symptomen voor artritis

Het is bewezen dat yoga de flexibiliteit en het bewegingsbereik vergroot. Als het correct wordt gedaan, zal het ook de stabiliteit bevorderen en het evenwicht verbeteren, wat belangrijk is voor mensen met artritis.

Yoga is een holistische benadering die rekening houdt met de verbinding tussen lichaam en geest die helpt bij het loslaten van stress en ontspanning. Al deze voordelen kunnen de pijn bij mensen met artritis helpen verminderen.

krijg je van yoga een mooi lichaam
Wees zuinig op je lichaam. Een manier om goed voor je lichaam te zorgen is door yoga te beoefenen.

7. Yoga heeft een positieve invloed op je evenwicht

Mensen die aan yoga doen, hebben meer kans om hun evenwicht te bewaren, zelfs als ze ouder worden. Yoga is een oefeningsroutine die kan helpen bij evenwichtsproblemen.

Yoga is meer dan 5000 jaar geleden in India ontstaan en wordt vandaag de dag nog steeds voor veel doeleinden gebruikt, zoals sporten of meditatie.

Het is bewezen dat yoga helpt bij het verbeteren van de balans en kracht bij atleten. Evenzo suggereert een recensie dat het evenwicht voor veel mensen kan verbeteren na het regelmatig beoefenen van yoga. (B)

Door deze voordelen kan yoga nog wel het meest voordelig worden gezien, met name gunstig zvoor oudere volwassenen of mensen met mobiliteitsproblemen.

8. Yoga vergoot de spierkracht

Bezorgd over je biceps? Yoga is een geweldige manier om krachtiger te worden. Het helpt je niet alleen om spieren op te bouwen, maar het helpt ook de flexibiliteit en balans te verbeteren.

Yoga is een beweging die al heel lang bestaat en als basis heeft gediend voor vele andere bewegingen zoals pilates, tai chi en qigong. Dus waar wacht je op? Neem de tijd om wat zonnegroeten te doen!

Sterke spieren zijn belangrijk om medische aandoeningen zoals artritis en rugpijn te voorkomen en het risico op vallen bij ouderen te verminderen.

Als je kracht opbouwt door yoga te beoefenen, balanceert het met flexibiliteit. Omdat je alleen gewichten optilt in de sportschool, verzwak je mogelijk je flexibiliteit.

9. De houding van je lichaam wordt verbeterd door yoga

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die aan populariteit heeft gewonnen vanwege de ontspannende en stress verlichtende voordelen. Het is niet alleen een fysieke activiteit – yoga kan ook een positieve invloed hebben op je geest en je ziel.

Yoga moedigt je aan om in het huidige moment te blijven en je te concentreren op hoe je je voelt in je lichaam, in plaats van stil te staan bij gedachten over wat je later moet doen of je zorgen te maken over het verleden.

Daarnaast heeft yoga positieve effecten op de houding van je lichaam (wat zeer belangrijk is): Je hoofd lijkt op een bowlingbal: groot, rond en zwaar. Wanneer het direct over een rechtopstaande wervelkolom wordt gebalanceerd, is er minder inspanning nodig voor nek- en rugspieren om het te ondersteunen.

Draai het echter een paar centimeter verder naar beneden en je zult die spieren beginnen te belasten. Yoga zorgt voor een betere balans op dit gebied en ondersteund jouw lichaam.

Wanneer je bijvoorbeeld heel lang achter een bureau zit, kun je last krijgen van je nek. Wanneer je yoga oefeningen voor je nek doet, voelt het alsof je eindeloos door kunt gaan! (B)

10. Yoga kan een positieve invloed hebben op je stemming

Yoga gaat net zo goed over fysiek als mentaal welzijn, en kan een geweldig hulpmiddel zijn bij stress verlichtende activiteiten. Het is aangetoond dat yoga de niveaus van GABA verhoogt, de neurotransmitter die de afgifte van stresshormonen voorkomt.

Dit kan leiden tot een evenwichtigere emotionele toestand en minder angst, en kan ook helpen bij stemmingsstoornissen zoals depressie en bipolaire stoornis.

dagelijks yoga beoefenen
Wie wil er nou niet een goede stemming en veel energie?

11. Yoga kan zorgen voor meer energie

Yoga is een steeds populairdere vorm van lichaamsbeweging geworden. Steeds meer mensen beoefenen yoga omdat ze de voordelen hebben gezien die de houdingen en ademhalingsoefeningen bieden.

Yoga is een geweldige manier om stress te verlichten, angst te verminderen, en het is ook een low-impact workout, wat betekent dat het door iedereen op elk moment van de dag kan worden gedaan.

Er zijn veel verschillende vormen van yoga, dus er is voor iedereen wel een stijl. Het kan bovendien je algehele energieniveau verhogen.

Routinematige yogapraktijken kunnen de gezondheid en het geluk verbeteren, je fysieke en mentale energie vergroten, je bewustzijn verscherpen en negatieve emoties verminderen.

12. Yoga kan een positieve invloed hebben op het functioneren van uw hersenen

Yoga is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Wat je over yoga moet weten, is dat het je humeur kan verbeteren, stress kan verminderen en je bloeddruk kan verlagen. Het kan ook helpen om je flexibeler te maken en het functioneren van je hersenen te verbeteren.

Yoga verbetert de werking van je hersenen door nieuwe neurale verbindingen te creëren, de beheersing van angst en depressie te verbeteren en ontstekingen in de hersenen te verminderen. (B)

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging, zo blijkt uit onderzoek. Uit de hierboven genoemde studie bleek dat yoga delen van de hersenen activeerde die verantwoordelijk zijn voor het motiveren van jezelf, het vermogen om beslissingen te nemen, focus en neuroplasticiteit.

13. Yoga kan je meer zelfverzekerd maken

Yoga is een oude praktijk waarvan is bewezen dat het een positief effect heeft op je lichaam door flexibiliteit, kracht en balans te bevorderen. Het kan je ook helpen te ontspannen en je geest leeg te maken met de diepe ademhalingsoefeningen.

Yoga staat ook bekend om de voordelen van het vergroten van het zelfvertrouwen. Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig yoga beoefenden meer zelfvertrouwen hadden dan degenen die dat niet deden. (B)

Lichaamsbeeld en zelfrespect kunnen vooral moeilijk zijn voor adolescenten en jonge volwassenen. Veel recente onderzoeken geven echter aan dat een positieve houding met behulp van yoga kan helpen bij het lichaamsbewustzijn en het zelfrespect in deze leeftijdsgroepen.

Anorexia: Omdat yoga de symptomen van obsessie, angst en depressie bij patiënten met anorexia nervosa kan verlichten, kan het voor hen een veelbelovend alternatief zijn. (B)

14. Het immuunsysteem zou verbeterd kunnen worden met yoga

Het menselijke immuunsysteem is een complex netwerk van cellen, weefsels en organen die het lichaam kunnen verdedigen tegen vreemde indringers. Aangezien het echter niet elke mogelijke ziekteverwekker kan detecteren, moet de adaptieve immuunrespons worden versterkt door extra ondersteuning.

Sommige wetenschappers geloven dat dit kan worden bereikt met yoga. Studies hebben aangetoond dat het beoefenen van yoga gedurende slechts vijftien minuten per dag het lichaam helpt meer immunoglobuline A of IgA te produceren, een antilichaam dat gekoppeld is aan een betere immuunfunctie.

Het aantasten van uw gezondheidstoestand door chronische stress kan een nadelig effect hebben op uw immuunsysteem. Yoga is echter een gedocumenteerd alternatief voor chronische stress voor het versterken van je immuunsysteem.

Verschillende onderzoeken hebben een duidelijke correlatie aangetoond tussen yogapraktijken (waarvan het doel is om in de loop van de tijd te blijven oefenen) en de algehele gezondheid van het immuunsysteem. Het is deels te danken aan het ontstekingsremmende effect van yoga en deels aan de versterking van de celgemedieerde immuniteit.

15. Yoga beschermt je ruggengraat

Velen denken misschien dat yoga gewoon een ontspannende workout is, maar het is ook goed voor je gezondheid. Yoga versterkt de spieren van je ruggengraat, wat helpt om spanningen en verwondingen te voorkomen die kunnen leiden tot rugpijn of letsel aan de wervelkolom.

Yoga maakt ook endorfines vrij die helpen depressies te bestrijden en stress te verminderen. Endorfine is één van de vier hormonen die door sommigen ook wel gelukshormonen genoemd worden. Het is aangetoond dat yoga de kwaliteit van leven voor veel mensen verbetert.

Wervelschijven – de schokdempers tussen twee wervels die hernia’s en zenuwen verlichten – vereisen beweging als een manier om voedingsstoffen binnen te krijgen. Yoga heeft een reeks voordelen op de lange termijn voor je algehele welzijn, maar het is nog steeds bijzonder gunstig voor je wervelkolom.

16. Kan de gezondheid van de botten verbeteren

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die de gezondheid van de botten kan verbeteren. Yoga wordt gedaan door spieren te versterken, het evenwicht te verbeteren en diep te ademen.

Diep ademhalen helpt om zuurstof in het lichaam te brengen, wat je cardiovasculaire systeem zal helpen, je immuunsysteem zal stimuleren en de energie zal verhogen.

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen zich hiervoor tot yoga wenden, is omdat het niet afhankelijk is van gewichten of machines, in tegenstelling tot andere oefeningen die er zijn.

Gewichtdragende activiteit wordt al lang aanbevolen om het skelet te versterken en osteoporose te voorkomen. Verschillende houdingen in yoga vereisen dat je je eigen lichaamsgewicht behoudt of optilt.

Sommige, zoals Adho Mukha Svanasana (naar beneden gerichte hond) en Urdhva Mukha Svanasana (naar boven gerichte hond), versterken de armbeenderen, die zijn super kwetsbaar voor osteoporotische fracturen.

Het is gebleken dat yogabeoefening de botdichtheid in de wervels verhoogt. Het vermogen om de niveaus van de stresshormonen cortisol te verlagen, kan voorkomen dat calcium opnieuw in de botten wordt opgenomen.

wat doet yoga met je geest
Een normale ademhaling is super belangrijk voor je gezondheid, maar het is ook belangrijk bij het beoefenen van yoga.

17. Yoga kan de ademhaling verbeteren

Yoga is een geweldige manier om je ademhaling te verbeteren. Het kan ook helpen om stress en angst te verlichten. Als je je leven ten goede wilt veranderen, is yoga een van de beste dingen die je kunt doen. Wat in recente onderzoeken is aangetoond, is dat yoga je ademhaling kan verbeteren.

Meer voordelen van yoga zijn onder meer het verminderen van stress en het verbeteren van de kwaliteit van je slaap. Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je werken aan een beter leven!

Wil je meer weten over de kracht van je ademhaling? Kijk dan bijvoorbeeld op deze pagina over je ademhaling per minuut>>>

18. Positief effect op de hartslag

Yoga kan een positief effect hebben op de hartslag. Het is volgens vele gevorderde beoefenaars bewezen dat yoga een positief effect heeft op de hartslag.

De leer van yoga gaat in op de gezondheidsvoordelen van het beoefenen van yoga en wat mensen kunnen doen om hun lichaam ten goede te komen. Yoga is een oude praktijk die zijn oorsprong vindt in India.

Het is belangrijk om een leraar te vinden die je door je eerste paar lessen kan begeleiden, maar het duurt maar een paar weken om de basis onder de knie te krijgen. Als je eenmaal de basis hebt geleerd, kun je zelfstandig verder oefenen.

19. Yoga kan een positief effect hebben op je algehele gevoel van gelukkig zijn

Yoga is een beoefening die zich richt op mindfulness en ademhalingstechnieken. Het beoefenen van yoga kan je mentale, fysieke en spirituele gezondheid helpen verbeteren door de geest te kalmeren, het lichaam te versterken en spanning los te laten.

Yoga verlicht ook depressie, angst, chronische pijn, slapeloosheid, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, artritis, astma, hoofdpijn of migraine.

Doordat je bewuster bent van je gevoel en emoties kun je deze ook beter controleren, yoga helpt hierbij, mede door bovengenoemde bijkomstigheden.

20. Helpt bij een betere focus

Een belangrijk onderdeel van yoga is het focussen op het heden. Onderzoek toont aan dat regelmatige yogabeoefening de coördinatie, reactiesnelheid, geheugen en IQ kan verdubbelen.

Mensen die Transcendente Meditatie hebben beoefend, lijken een beter probleemoplossend vermogen te hebben en een beter geheugen te hebben; ze kunnen misschien aan de aandacht van hun geest ontsnappen omdat het een eindeloze lus in hun geest lijkt te spelen.

21. Yoga kan zelfs een positieve invloed uitoefen op je relaties met andere mensen

Mensen raken vaak om verschillende redenen geïnteresseerd in yoga. Sommige mensen voelen zich gewoon aangetrokken tot de fysieke activiteit, terwijl anderen zich aangetrokken voelen tot de spirituele component. Ongeacht waarom je erdoor aangetrokken wordt, er zijn veel gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met het beoefenen van yoga.

Yoga is een uitstekende manier om stress en angst te verminderen door middel van ademhalingsoefeningen en meditatiesessies. Het uitrekken kan ook helpen de flexibiliteit te verbeteren en stijfheid te verminderen die kan optreden als gevolg van veroudering of chronische pijn.

Daarnaast kan yoga zorgen voor verbeterde relaties met andere personen: Onderzoek wijst uit dat het cultiveren van sociale banden van een gemeenschap en dierbaren de fysieke en spirituele gezondheid kan verbeteren.

Consistente yogabeoefening bevordert liefde, empathie en evenwicht. Deze filosofie omvat vaak de wens om anderen geen kwaad te doen, de waarheid te vertellen en te luisteren en te weigeren meer te nemen dan nodig is. Dit kan het aantal positieve relaties in je leven een boost geven.

Een laatste woord…

Omdat yoga recentelijk populair is geworden, zelfs in zijn relatief korte geschiedenis, zijn de resultaten vrij positief en bevestigen ze wat yogadocenten al jaren beweren: yoga is goed voor onze gezondheid en ons welzijn.

Verschillende trainingsstijlen vallen onder de categorie yoga, en in de meeste gevallen omvatten deze oefeningen geen fysieke activiteit, maar richten ze zich op meditatie- en visualisatietechnieken.

Zelfs werken voor goed karma of liefdadigheid kan kwalificeren als yoga! Het is dus mogelijk om op verschillende manieren te starten met yoga. Denk aan: meditatie, mindfulness, lichaamsbeweging met aandachtig bewustzijn en krachtoefeningen.

In tegenstelling tot andere soorten lichaamsbeweging, gaat yoga niet alleen over fysieke activiteit. Zoek naar een manier die handig voor jouw is en weest bewust van hoe je dit doet. Daarnaast kun je een dagelijks moment inplannen om hiermee bezig te zijn, al is het maar 15 minuten per dag!

Belangrijke tip: zorg voor een goede yogamat

Een van de essentials voor een succesvolle yoga workout is een goede yogamat. Een geweldige yogamat zorgt voor comfort, stabiliteit en ondersteuning van het lichaam tijdens het sporten. Daarom is het belangrijk om een product van hoge kwaliteit aan te schaffen dat bij je past wanneer je aan een yogaroutine begint.

Voor degenen die op zoek zijn naar advies over welke mat ze moeten kiezen, hebben we een artikel samengesteld met de beste yogamatten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Ons artikel houdt rekening met factoren zoals materiaal, dikte, prijsklasse en maat, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen voordat u een aankoop doet. We bieden ook beoordelingen van experts uit de branche en feedback van klanten, zodat je er zeker van kunt zijn dat onze aanbevelingen zowel betrouwbaar als betrouwbaar zijn.

Bekijk ons artikel met de beste yogamatten en advies hierover>>>

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *