deze vrouw voert een Transcendente meditatie uit

Transcendente meditatie: Wat is het en hoe doe je het?

Transcendente meditatie is ondanks de naam doet vermoeden, een vrij eenvoudige en effectieve techniek om innerlijke rust en balans te bereiken. Het is een vorm van meditatie die zich richt op het beheersen van de geest en het bereiken van een diepere staat van bewustzijn. In dit artikel zullen we de betekenis van transcendente meditatie verkennen, mogelijke valkuilen bespreken en stapsgewijze instructies geven over hoe je deze meditatietechniek zelf thuis kunt uitvoeren.

Transcendente meditatie wordt vaak afgekort tot TM en is ontwikkeld door Maharishi Mahesh Yogi. Het is gebaseerd op oude Vedische tradities uit India en wordt al decennialang beoefend over de hele wereld. TM omvat het gebruik van een mantra, een geluid of woord dat herhaaldelijk wordt gezegd om de geest tot rust te brengen en hiermee het bewustzijn te vergroten.

De populariteit van transcendente meditatie is de afgelopen jaren sterk toegenomen, maar er bestaan nog steeds enkele zorgen over de veiligheid en effectiviteit van deze meditatietechniek. In dit artikel zullen we enkele van deze zorgen bespreken en de feiten van fictie scheiden.

Belangrijkste punten

 • Transcendente meditatie is een eenvoudige en effectieve techniek om innerlijke rust en balans te bereiken d.m.v. mantra’s.
 • TM is gebaseerd op oude Vedische tradities uit India en wordt beoefend over de hele wereld.
 • TM omvat het gebruik van een mantra, een geluid of woord dat herhaaldelijk wordt gezegd om de geest tot rust te brengen en het bewustzijn te vergroten.
 • Er bestaan nog steeds enkele zorgen over de veiligheid en effectiviteit van deze meditatietechniek.
 • In dit artikel zullen we de zorgen en aannames over transcendente meditatie bespreken en de feiten van fictie scheiden.

Wat is transcendente meditatie?

Transcendente meditatie is een vorm van meditatie die zich richt op het bereiken van een diepe staat van ontspanning en bewustzijn. Het wordt vaak gebruikt als een middel om stress te verminderen, angst te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

De oorsprong van transcendente meditatie ligt in de Vedische traditie van India en wordt uitgevoerd door het reciteren van mantra’s – woorden of zinnen met een diepe betekenis die worden herhaald om de meditatie te ondersteunen.

Wat transcendente meditatie onderscheidt van andere vormen van meditatie is dat het zich richt op het bereiken van een staat van ’transcendent bewustzijn’. Dit wordt bereikt door de geest te laten rusten en te ontspannen, waardoor het bewustzijn zich kan openen voor een diepere realiteit dan wat ons normaal bewustzijn kan bevatten.

Waarom is er zoveel interesse in transcendente meditatie?

Er is veel interesse in transcendente meditatie vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid en het welzijn van mensen op geestelijk gebied. Veel wetenschappelijke studies hebben namelijk aangetoond dat regelmatige beoefening van transcendente meditatie kan leiden tot vermindering van stress en angst (B) (B), verbeterde slaap en cognitieve functie, en zelfs lagere bloeddruk en risicofactoren voor hartaandoeningen.

Daarnaast is transcendente meditatie relatief gemakkelijk te leren en kan het in principe door elke leek worden beoefend. Het vereist ook geen speciale apparatuur of fysieke vaardigheden en kan in vrijwel elke (stille) omgeving worden beoefend.

Hoe doe je transcendente meditatie?

Laat je leiden aan de hand van deze stapsgewijze handleiding voor het beoefenen van transcendente meditatie:

 1. Zoek een rustige en aangename plek waar je niet gestoord zult worden tijdens je (transcendente) meditatiesessie.
 2. Kies een mantra uit de lijst die bij je past (of zoek op Google) en die je tijdens je meditatie zult herhalen.
 3. Neem een comfortabele- en ergonomische houding aan, bijvoorbeeld zittend op een meditatiekussen of meditatiestoel met je rug recht en je ogen gesloten.
 4. Breng je aandacht naar de mantra en herhaal deze stil in je gedachten of spreek hem luid uit. Laat andere gedachten en afleidingen los en ga terug naar de mantra als je merkt dat je afdwaalt. Eventueel kun je ook op Youtube voorbeelden bekijken voor deze mantra’s.
 5. Mediteer minimaal gedurende zo’n 20 minuten, tweemaal per dag, voor de beste resultaten. Doe dit bij voorkeur in de ochtend en de avond.
 6. Open na afloop langzaam je ogen en blijf nog een paar minuten zitten voordat je opstaat en terugkeert naar je dagelijkse bezigheden.

Naast de bovenstaande stappen, kan je ook gebruik maken van verschillende oefeningen om je te helpen bij het beoefenen van transcendente meditatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Je kunt deze oefeningen combineren met je meditatiesessie om je concentratie en focus te verbeteren en dieper in je meditatie te gaan.

deze vrouw beoefent transcendente meditatie

Gevaar van transcendente meditatie: feit of fictie?

Er bestaan enkele zorgen en kritieken over de veiligheid van transcendente meditatie. Sommige personen beweren namelijk dat het gevaarlijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid van de mens, terwijl anderen het als een veilige en nuttige meditatietechniek beschouwen, die uitsluitend voordelen biedt.

Zo is een mogelijke zorg dat de beoefenaar zijn gedachten en emoties zou kunnen onderdrukken in plaats van zich ermee te confronteren. Wanneer dit gebeurd kan dit leiden tot onderdrukte emoties en gedachten die later tot uiting komen op onverwachte en mogelijk schadelijke wijze.

Echter, veel onderzoeken hebben dus aangetoond dat transcendente meditatie over het algemeen veilig is en positieve effecten heeft op de algehele gezondheid en welzijn, door bijvoorbeeld het verminderen van stress en angst (B) (B). Bovendien kan deze meditatie oefening juist helpen om meer bewustzijn te creëren en zelfanalyse te bevorderen, wat leidt tot een beter begrip van de eigen emoties en gedachten.

Wanneer jij je zorgen maakt over de veiligheid van transcendente meditatie, is het altijd verstandig om jezelf goed te informeren en instructies te volgen van een ervaren leraar.

Transcendente meditatie mantra lijst

Mantra’s zijn een belangrijk onderdeel van transcendente meditatie. Ze helpen de geest namelijk te focussen en een meditatieve staat te bereiken. Hieronder vind je een lijst met enkele veelgebruikte mantra’s die bij deze meditatietechniek gebruikt kunnen worden:

MantraBetekenis
OmHet oorspronkelijke geluid van het universum
So Hum“Ik ben dat”, verwijzend naar de eenheid van het individu met het universum
RamaVerwijst naar Rama, een avatar van Vishnu in de hindoeïstische mythologie
Shanti“Vrede”, helpt bij het kalmeren van de geest
HrimGeeft energie en helpt de geest te concentreren

Kies een mantra die bij je past en herhaal deze tijdens je transcendente meditatie. Het tijdens het oefenen met de mantra belangrijk om de mantra rustig en langzaam te herhalen, zonder je te laten afleiden door andere gedachten. Ons advies is ook om de tijd te nemen en te experimenteren met verschillende mantra’s, zodat je kunt ontdekken welke het beste bij jou past.

Hulpmiddelen voor meer focus bij transcendente meditatie

Bij het beoefenen van transcendente meditatie kan het helpen om enkele hulpmiddelen te gebruiken om je focus te verbeteren en je meditatie-ervaring te optimaliseren. Hier zijn enkele van de meest populaire hulpmiddelen:

HulpmiddelBeschrijving
MeditatiestoelEen meditatiestoel biedt ondersteuning bij het aannemen van een comfortabele en rechte houding. Het helpt ook om spanning in de rug en knieën te verminderen. Een meditatiestoel is vooral handig als je moeite hebt om langere tijd in een lotushouding te zitten.
MeditatiekussenEen meditatiekussen kan net als een mediatiestoel helpen om een comfortabele zithouding aan te nemen en je bekken naar voren te kantelen. Het kan ook helpen om de druk op de knieën te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Een meditatiekussen is vooral handig als je op de grond mediteert.

Extra tip: Naast deze hulpmiddelen kan ook het aanpassen van de ruimte waarin je mediteert bijdragen aan een betere focus. Kies bijvoorbeeld voor een rustige en opgeruimde ruimte zonder al te veel afleidingen. Ook het gebruik van kaarsen, wierook of meditatiemuziek kan helpen om een ontspannen sfeer te creëren, tijdens je transcendente meditatie.

Kritiek op Transcendente meditatie

Hoewel Transcendente Meditatie door velen geprezen wordt om zijn vele voordelen voor de geest en het lichaam, is er ook kritiek op deze meditatietechniek. Hieronder zal ik enkele van de veelvoorkomende kritieken bespreken met jullie:

Commerciële inslag

Een veelgehoorde kritiek op Transcendente Meditatie is de commerciële inslag van de organisatie die de techniek verspreidt, de Maharishi Foundation. Sommige critici beweren dat deze organisatie vooral uit is op winst, en dat de hoge kosten voor de lessen en de mantra’s daarom niet gerechtvaardigd zijn. Anderen vinden dat Transcendente Meditatie op deze manier niet toegankelijk genoeg is voor een breed publiek.

Religieuze achtergrond

Transcendente Meditatie is gebaseerd op oude Indiase tradities en heeft daardoor een spirituele en religieuze achtergrond. Sommige mensen hebben hier moeite mee en vinden dat Transcendente Meditatie te veel gericht is op het aanbidden van bepaalde goden en het volgen van een dogmatische leer. Anderen vinden juist dat de spirituele achtergrond van deze meditatietechniek heel erg belangrijk is is voor het behalen van de beste resultaten en voor een beter begrip van deze manier van mediteren.

Hallo! Ik ben Eduard, een psycholoog en contentschrijver met een grote passie voor psychologie, zelfontwikkeling en gezondheid. Ik heb mijn Bachelor en Master in psychologie behaald aan de Universiteit van Cluj-Napoca. Het schrijven van teksten voor verschillende succesvolle websites en het publiceren op mijn eigen Medium-profiel is iets waar ik veel voldoening uit haal. Ik sta bekend als vriendelijk en behulpzaam, en ik zet me graag in om anderen te ondersteunen in hun zelfontwikkeling.