alles over meditatie oefeningen

Meditatie oefeningen: thuis, uitleg, tips en ervaringen

Als een ervaren meditatiebeoefenaar neem ik je graag mee om de te beste meditatie oefeningen met je te bespreken voor meer innerlijke rust en balans. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen en inzichten over verschillende meditatieoefeningen, maar zal ik ook inzichten van andere professionals delen op dit gebied.

Samen zullen we verschillende meditatie technieken en oefeningen verkennen, zoals ademhalingsoefeningen, geleide meditatie en mindfulness. Meditatie is voor mij een krachtige manier om mijn geest te kalmeren, stress te verminderen en een diepere verbinding met mezelf te ervaren.

Ik zal je praktische tips geven om je meditatie oefeningen te verbeteren, zodat je progressie kunt boeken en obstakels gemakkelijker kunt overwinnen. Het maakt helemaal niks uit of je nieuw bent of al (enige) ervaring hebt, ik nodig je uit om met een open geest mee te gaan op deze reis van zelfontdekking en innerlijke groei d.m.v. de beste meditatie oefeningen.

Ik nodig je bij deze uit om samen de waanzinnige kracht van de beste meditatie oefeningen te ondervinden en te bespreken.

Oefening 1: Ademhalingsoefeningen

Als ik plaatsneem op mijn meditatiekussen of meditatiestoel, begin ik altijd met bewuste ademhalingsoefeningen. Het is een krachtige manier om mijn geest te kalmeren, mijn lichaam te ontspannen en het huidige moment te treden (je in het NU bevinden). Ik laat mijn ademhaling bewust diep en langzaam worden, waarbij ik mijn aandacht richt op de sensatie van de lucht die in en uit mijn neus stroomt. Met elke inademing vul ik mijn longen met frisse energie en met elke uitademing laat ik spanning en zorgen los.

Naast de basisademhalingstechniek zijn er vele andere ademhalingsoefeningen die ik graag gebruik tijdens mijn meditatiesessies. Eén van mijn favorieten is de buikademhaling, waarbij ik mijn handen op mijn buik leg en me concentreer op het laten uitzetten en samentrekken van mijn buik terwijl ik in- en uitadem. Dit helpt me om diep te ontspannen en mijn lichaam in een staat van rust te brengen.

Een andere ademhalingstechniek die ik vaak gebruik, is de langzame ademhaling zoals deze vaak genoemd wordt. Ik tel langzaam tot vier terwijl ik inadem, houd mijn adem even vast en tel vervolgens weer langzaam tot vier terwijl ik uitadem. Deze ritmische ademhaling helpt me om mijn geest te vertragen en in het moment te blijven.

Tip: als je je uitademing net iets langer maakt als je inademing, nemen de stress levels in je lichaam af.

Het mooie van ademhalingsoefeningen is dat ze overal en altijd kunnen worden toegepast, zelfs buiten mijn meditatiepraktijk. Of ik nu gestrest ben op het werk, vastzit in het verkeer of behoefte heb aan een moment van rust, ik kan altijd terugvallen op mijn ademhalingstechnieken om me te helpen kalmeren en weer in balans te komen tijdens mijn meditatie oefening..

Tip: Experimenteer met verschillende ademhalingsoefeningen en vind de technieken en meditatie oefeningen die het beste bij jou passen.

meditatie oefeningen tegen stress en angst
Na het lezen van dit artikel, zal je misschien niet gelijk zo goed zijn in mediteren als deze man, maar je zal zeker stappen maken! Lees je met ons mee?

Oefening 2: Geleide meditatie

Wanneer ik behoefte heb aan begeleiding en ondersteuning tijdens mijn meditatiesessies, maak ik graag gebruik van geleide meditaties. Deze audio-opnames of apps leiden me stap voor stap door de meditatie, waardoor ik me gemakkelijker kan ontspannen en dieper kan duiken in mijn innerlijke wereld en voorkom je afleidingen van buiten af.

Eén van mijn favoriete geleide meditatie oefeningen is die van het luisteren naar muziek of geluiden uit de natuur. Terwijl ik mijn ogen sluit, hoor ik de rustgevende stem van de begeleider die me meeneemt naar een prachtig bos of een serene strandomgeving. Ik voel de warmte van de zon op mijn huid, hoor het zachte ruisen van de golven en ruik de geurige bloemen om me heen. Deze geleide meditatie oefening helpt me om mijn zintuigen te activeren en me diep verbonden te voelen met de natuurlijke wereld om me heen.

Een andere vorm van geleide meditatie die ik graag gebruik, is verkozen tot één van de beste meditatie cursussen van Nederland. Terwijl ik me ontspan op mijn meditatiebankje of -kussen, nodigt de begeleider me uit om stressvolle gebeurtenissen achter mij te laten en meer rust in mezelf te creëren. Hierdoor ben ik door de dag heen meer ontspannen en leer ik het proces ook beter begrijpen.

Geleide meditatie is een geweldige optie voor in het bijzonder beginnende meditatiebeoefenaars. Het stelt je in staat om je te laten leiden door een ervaren meditatieleraar, zelfs als je geen ervaring hebt met meditatie oefening.

Oefening 3: Mindfulness in het dagelijks leven

Meditatie beperkt zich niet alleen tot de momenten dat ik op mijn meditatiekussen zit met mijn ogen dicht. Het is een manier van leven die ik ook in mijn dagelijkse activiteiten wil integreren en dit heeft met het principe ”mindfulness” te maken. Mindfulness is de kunst van bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel te vellen en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen.

Ik probeer mindful te zijn terwijl ik mijn ochtendkoffie drink, de afwas doe of een wandeling maak in de natuur. Ik let op mijn ademhaling, de sensaties in mijn lichaam en de omgeving om me heen. Ik observeer mijn gedachten en emoties zonder eraan vast te klampen of ze te veroordelen. Dit stelt me in staat om volledig in het moment te zijn en te genieten van de eenvoudige schoonheid van het leven.

Mindfulness heeft me geholpen om meer bewust te zijn van mijn gedachten, gevoelens en reacties en heeft me zelfs meer zelfvertrouwen gegeven. Het stelt me in staat om pauzes in te lassen en bewuste keuzes te maken in plaats van automatisch te handelen, waardoor ik ook betere keuzes maak. Het helpt me ook om stress te verminderen en meer veerkracht te ontwikkelen in het omgaan met uitdagingen.

Een eenvoudige mindfulness oefening die ik dagelijks toepas, is bewuste ademhaling. Terwijl ik ademhaal, breng ik mijn aandacht naar mijn ademhaling en volg ik het ritme van mijn in- en uitademing. Dit brengt me terug naar het huidige moment en creëert een gevoel van kalmte en gegrond zijn. Tevens kun je ook de andere ademhalingsoefeningen gebruiken om meer mindful te worden (die ik in deel 1 uitgelegd heb).

meditatie oefeningen ontspanning
Door regelmatig te mediteren creëer je meer rust in jezelf, wat je ook de rest van de dag in je voordeel kunt gebruiken.

Een levenslange reis van ontdekking

Meditatie is voor mij niet alleen een éénmalige activiteit, maar een levenslange reis van ontdekking en het is belangrijk jezelf dit te herinneren wanneer je start met meditatie. Je kunt het zien als een uitnodiging om steeds dieper in mezelf te duiken, je innerlijke landschap te verkennen en een dieper begrip van jezelf en de wereld om me heen te ontwikkelen.

Op deze reis ontdek ik steeds nieuwe lagen van bewustzijn, wijsheid en zelfcompassie, wat zeer positieve invloeden in mijn leven teweeg brengt. Ik leer om met mildheid naar mezelf te kijken, mijn innerlijke criticus te kalmeren en mezelf te omarmen in al mijn gebreken en prachtige eigenschappen. Het is een voortdurende oefening van geduld, acceptatie en liefde voor mezelf.

Daarnaast blijf ik me verdiepen in verschillende meditatie oefeningen en -technieken. Ik experimenteer met mindfulness, ademhalingsoefeningen, geleide meditatie oefeningen en nog veel meer (zoals je deels ook kon lezen in dit artikel). Hierbij ontdek ik welke meditatie oefeningen beste voor mij werkt en hoe ik het kan integreren in mijn dagelijks leven.

Dus, laat meditatie een eindeloze bron van groei, transformatie en zelfontdekking zijn. Blijf hierbij nieuwsgierig, open en bereid om het landschap van meditatie verder te verkennen. Er is altijd meer te ontdekken, te leren en te ervaren op deze prachtige reis van meditatie.

Waarop zitten tijdens je meditatie beoefening?

Als ervaren beoefenaar van meditatie kan ik je vertellen dat de keuze voor het juiste hulpmiddel een groot verschil kan maken in je meditatiebeoefening en daarom wil je graag uitleg hierover geven. Voor mij zijn er drie meest belangrijke hulpmiddelen die mijn meditatie oefeningen comfortabel en meer haalbaar maken:

  • Meditatiebankje: is mijn favoriete hulpmiddel als ik in een knielende positie wil mediteren. Het biedt ondersteuning aan mijn knieën en rug, waardoor ik langer in een comfortabele houding kan zitten. Het bankje heeft een ergonomisch ontwerp dat mijn lichaam in een goede positie houdt en mijn bekken kantelt voor een optimale meditatie houding. Het is draagbaar en gemakkelijk mee te nemen, wat handig is als ik onderweg mijn meditaties wil oefenenen.
  • Meditatiekussen: Voor een meer traditionele zithouding en meditatie beoefening, gebruik ik graag een meditatiekussen. Dit kussen biedt een stabiele en verhoogde zitplaats, waardoor mijn bekken naar voren kan kantelen en mijn ruggengraat in een rechte lijn blijft. Het kussen is gevuld met zachte materialen zoals boekweitdoppen, die zich naar mijn lichaam vormen en comfort bieden tijdens lange meditatiesessies. Ik vind het heerlijk om op het kussen te zitten en voel me gegrond en verbonden met de aarde.
  • Meditatiestoel: Als ik behoefte heb aan extra ondersteuning tijdens mijn meditatie oefening, maak ik gebruik van een meditatiestoel. Deze stoel heeft een ergonomisch ontwerp met een gebogen rugleuning en een zachte zitting. Het helpt mijn lichaam in een ontspannen en comfortabele positie te houden, vooral tijdens langere meditatie oefeningen.

Veelgestelde vragen

Helpen meditatie oefeningen bij angst?

Ja, meditatie oefeningen kunnen zeker helpen bij het omgaan met angst. Als ervaren meditatie beoefenaar heb ik persoonlijk ervaren hoe meditatie een krachtig hulpmiddel kan zijn om mijn angst te verminderen en een gevoel van kalmte en balans te cultiveren. Door regelmatig te mediteren, kan ik mijn gedachten observeren zonder erin verstrikt te raken en een dieper besef van bewustzijn ontwikkelen. Dit stelt mij en vele anderen in staat om bewust te reageren op angstige gedachten en gevoelens, in plaats van erdoor te worden overweldigd.

Helpen meditatie oefeningen bij stress?

Ja, meditatie oefeningen kunnen zeker helpen bij het verminderen van stress. Als meditatie beoefenaar heb ik persoonlijk ervaren hoe meditatie een kalmerend effect heeft op mijn geest en lichaam en het werkt eigenlijk hetzelfde als bij het omgaan met angst. Door regelmatig te mediteren, creëer je een moment van rust en stilte waarin je jouw gedachten tot rust kan brengen en je aandacht meer kan richten op het huidige moment. Dit helpt je om jouw stressniveaus te verlagen en als een rustiger persoon de meditatie oefening te verlaten.

Kun je deze meditatie oefeningen ook toepassen voordat je gaat slapen?

Ja, de ademhalingsoefeningen en de geleide meditatie zijn erg goede oefeningen om voor het slapen toe te passen en eventueel wat sneller in slaap te vallen. We noemen de meditatie oefeningen, dan een slaap meditatie. Je krijgt meer rust in jezelf en je kalmeert lekker voordat je in een diepe slaap terecht komt.

Wat zijn spirituele meditatie oefeningen?

Spirituele meditatieoefeningen zijn gericht op het bevorderen van spiritueel bewustzijn en verbinding met het hogere zelf of een hogere macht. Ze gaan wat verder dan enkel stressvermindering of een rustige geest en richten zich op innerlijke groei en het verkennen van diepere spirituele dimensies. Deze meditatie oefeningen omvatten het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid, compassie, dankbaarheid en vergeving. Technieken zoals visualisatie, mantra’s, chakra’s en het observeren van gedachten en emoties worden gebruikt. Het doel is het ervaren van een diepere verbinding met ons spirituele wezen, het ontdekken van onze ware essentie en leven vanuit een hoger bewustzijn ervaren.

Wat zijn hart meditatie oefeningen?

Hartmeditatieoefeningen zijn meditatieve praktijken gericht op het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid, compassie en mededogen. Deze meditatie oefeningen brengen de aandacht naar het hartgebied (wat één van je chakra’s is) en stimuleren het gevoel van onvoorwaardelijke liefde en verbondenheid. Tijdens hartmeditatieoefeningen wordt vaak gewerkt met het sturen van positieve intenties en goede wensen naar onszelf, naar anderen en naar de wereld als geheel.

Wat zijn vipassana meditatie oefeningen?

Vipassana-meditatie oefeningen zijn een vorm van meditatie die gericht zijn op het ontwikkelen van helder inzicht en bewustzijn van de werkelijkheid zoals die is. Vipassana, wat ‘inzicht’ of ‘helder zien’ betekent, nodigt uit tot het observeren van alle aspecten van onze ervaring, inclusief gedachten, emoties, lichamelijke gewaarwordingen en zintuiglijke waarnemingen, zonder erin meegevoerd te worden of oordeel te vellen. Door nauwkeurige observatie ontwikkelen we een dieper begrip van de aard van ons bestaan en de vergankelijkheid van alle fenomenen. Vipassana-meditatieoefeningen helpen om helderheid, acceptatie en innerlijke vrede te cultiveren, terwijl we geleidelijk loslaten van onnodig lijden en beperkende patronen.

Wat zijn transcendente meditatie oefeningen?

Transcendente meditatie (TM) is een meditatietechniek die gericht is op het bereiken van diepe ontspanning en innerlijke stilte. Bij transcendente meditatie zit men comfortabel met gesloten ogen en gebruikt men een mantra, een herhalend geluid of woord, om de geest te focussen en af te leiden van afleidende gedachten. Het doel is om de geest te laten transcenderen naar een diepere staat van bewustzijn, voorbij het denken en analyseren. Transcendente meditatie wordt vaak beoefend om stress te verminderen, innerlijke rust te ervaren en de creativiteit en het welzijn te vergroten. Het is een eenvoudige en toegankelijke meditatietechniek die door iedereen kan worden beoefend.

Drs. Fateeha Ashraf is klinisch psycholoog en biedt (onder andere) online haar diensten aan. Ze heeft meer dan vier jaar ervaring opgedaan in de klinische psychologie en heeft veel ervaring op het gebied van: taal- en spraakgerelateerde problemen behandelen, ADHD, autisme, gedragsproblemen en verstandelijke beperkingen. Daarnaast biedt zij middels haar online consultancy ook hulp aan bij de volgende onderwerpen: woedebeheersing, behandeling voor angststoornissen, autisme- en ADHD behandeling, pijn in het lichaam.