vrouw die ondervind de voordelen van het nemen van een massage

Verrassende voordelen van massage voor een gezond leven!

Studies hebben aangetoond dat masseren verschillende verrassende voordelen kan hebben, waaronder het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Volgens CDC-rapporten zijn de aantallen van mensen die aan chronische pijn lijden hoog. Daarom heeft het dagelijks tien minuten masseren van patiënten in tal van onderzoeken veelbelovende resultaten opgeleverd voor hun herstel. [1]

Als je je gestrest of uitgeput voelt, overweeg dan om een massagesessie te boeken om je lichaam en geest te resetten. Een massage kan helpen stress te verlichten, de bloedsomloop te verbeteren en ontspanning te bevorderen.

Als je op zoek bent naar een manier om jouw algehele gezondheid te verbeteren, overweeg dan om een massage te nemen!

Aangezien er veel verschillende soorten massages zijn met hun voordelen, is het essentieel om het juiste type voor jou te kiezen. Deze blogpost gaat in op de verschillende soorten en hun voordelen voor een gezond leven.

Wat is massagetherapie en de gezonde voordelen ervan?

Massagetherapie is een vorm van fysiotherapie waarbij zachte weefsels in het lichaam worden gemasseerd om onder andere ontspanning te bevorderen, pijn te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren.

Sinds de oudheid heeft massagebehandeling mensen geholpen te ontspannen, te ontstressen en chronische pijn te verlichten.

Voordelen die kunnen optreden bij massagetherapie:

Wetenschappelijke onderzoeken naar de voordelen van massage

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat massagetherapie een effectieve manier is om aandoeningen te behandelen, waaronder chronische pijn, artritis, spierspanning en stress.

Massagetherapie is het proces van het manipuleren van zachte weefsels, zoals spieren, pezen, ligamenten en huid, om het algehele gezonde leven van een persoon te verbeteren.

Volgens een studie aan de Universiteit van South Carolina heeft massagetherapie van minstens 50 minuten tweemaal per week positieve resultaten opgeleverd bij het verminderen van stress.

Massage is een effectieve manier om te ontspannen en depressies te verminderen. Het verbetert de hersencirculatie, zenuwgeleiding en hormonale activiteit in de hersenen. [3]

Hoe jij de juiste soort massage voor jezelf kunt vinden

Met zoveel verschillende soorten beschikbaar, is het moeilijk om te beslissen welke het beste bij jouw behoeften past. Elk type massage heeft zijn eigen unieke voordelen.

Zweedse massage is de meest voorkomende vorm en zorgt voor lange, zachte bewegingen om de spieren te ontspannen en te kalmeren.
Deep-tissue massage maakt gebruik van krachtige massagetechnieken om de diepere spieren te bereiken. Het is erg effectief om pijnpunten de behandelen of hardnekkige knopen weg te masseren.
Reflexologie is een vorm van massagetherapie gebaseerd op het idee dat bepaalde punten van de voeten en handen corresponderen met de andere delen van het lichaam.
• Sporters gebruiken sportmassage om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren.
Thaise massage combineert stretching, gewrichtsmobilisatie en acupressuur om flexibiliteit te bevorderen.

Om meer te weten te komen over verschillende soorten massages, kun je onze bijbehorende pagina eens bezoeken of een goed boek over masseren lezen.

Zijn massages gezond?

Massage voor kankerpatiënten

De laatste jaren is er meer aandacht voor massagetherapie om kankerpatiënten te helpen omgaan met de fysieke en emotionele stress die gepaard gaat met hun diagnose.

Studies hebben aangetoond dat massage met aromatherapie stresshormonen kan helpen verminderen bij kankerpatiënten, evenals pijn, vermoeidheid en misselijkheid.[4] Bovendien kan massage pijn verminderen en de kwaliteit van leven van kankerpatiënten verhogen.[5]

Deze studies suggereren dat massagetherapie kan een heilzaam en waardevol hulpmiddel zijn voor kankerpatiënten op hun reis naar herstel.

Is massage tijdens de zwangerschap gezond?

Recent onderzoek heeft gesuggereerd dat massagetherapie ook gunstig kan zijn voor zwangere vrouwen. Studies hebben aangetoond dat bepaalde geselecteerde massages kunnen helpen stress te verminderen, de slaapkwaliteit te verbeteren en misselijkheid tijdens de zwangerschap te verminderen.

Diepere weefselmassages en sommige vibratiemassages zijn niet goed voor zwangere vrouwen en deze kun je dus beter vermijden. Een massage gun kan gebruikt worden, afhankelijk van de werkwijze.

Massage kan de pijn bij de bevalling verminderen, de duur van de bevalling verkorten en de noodzaak van epidurale anesthesie tijdens de zwangerschap verminderen.

Massagetherapie kan ook helpen om het risico op postpartumdepressie en vroeggeboorte te verminderen. [6] Bovendien stimuleert massage de groei van te vroeg geboren baby’s na hun vroeggeboorte.

Na de zwangerschap, is er ook een zogeheten postnatale massage, welke erg bevorderlijk is voor het herstel.

Houdt er rekening mee dat bovenstaande onderzoeken wel wetenschappelijk zijn, maar dat ze niet een garantie zijn op succes. Het is daarom altijd raadzaam een arts of zorgverlener te laten besluiten.

Risico van massage

Hoewel massagetherapie veel voordelen kan bieden, is het belangrijk op te merken dat er enkele risico’s aan de praktijk verbonden zijn en die wil ik uiteraard ook even met jullie doornemen.

  • Massage kan bijvoorbeeld ongemak of zelfs pijn veroorzaken als de massagetherapeut te veel druk uitoefent of verkeerde technieken gebruikt. Ga daarom voor een professionele masseur.
  • Als de huid te veel wordt blootgesteld aan oliën of lotions, kan dit ook leiden tot huidirritatie of infectie. Lees hier meer over goede soorten massage oliën en hoe je massage olie gemakkelijk kunt verwarmen.
  • Bovendien wordt massagetherapie mogelijk niet aanbevolen voor bepaalde medische aandoeningen, zoals diepe veneuze trombose en bepaalde huidaandoeningen.

Hoe je thuis effectief massages kunt geven met behulp van apparaten

Recente technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt om massagetherapie toe te passen door middel van apparaten zoals elektrische stimulators, vibrerende massagestoelen en draagbare massagemachines.

Deze apparaten richten zich op specifieke delen van het lichaam en helpen de bloedsomloop te verbeteren en spierspanning te verminderen. Ze zijn veilig en effectief en geschikt voor mensen van alle leeftijden.

Stoelmassages

Volgens recente studies is er een verbetering van 50% in chronische pijn in de onderzoeksgroep met een algehele verbetering van het mentale welzijn na blootstelling aan elektrische stoelmassages. [7]

Bovendien verminderde het de toniciteit van de spieren en verminderde het chronische rug- of nekpijn bij vrouwen in Afrika. [8]

Draagbare massageapparaten

Massagetherapie kan helpen om de mobiliteit te vergroten, de balans te verbeteren en spanning te verminderen, naast het verlichten van pijntjes en kwalen.

Er zijn nu verschillende draagbare apparaten op de markt die massagetherapie toepassen en pijn verlichten door middel van trillingen of druk.

Je leven zal gezonder zijn dankzij deze gespecialiseerde instrumenten die rechtstreeks kunnen worden toegepast op specifieke lichaamsdelen, waaronder de nek, rug en voeten.

Aanvullende massage apparaten en draagbare kunnen zijn:

Zelf betere leren masseren?

Het is ook mogelijk om tegenwoordig online een cursus of korte studie te volgen, zodat je kunt leren masseren als een professional. Dit klinkt lastiger dan het is. Het is speciaal ontworpen voor mensen zonder ervaring en wanneer je de lessen volgt, is de kans op succes levensgroot.

Ga direct naar de beste opleiding thuisstudie massagetherapie>>>

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *