Dit artikel gaat over nekpijn behandelen en nekpijn verlichten

Wat te doen tegen nekpijn? Beste gids voor nekpijnbehandeling.

Nekpijn kent vele oorzaken en soms weet je niet precies hoe je nekpijn is ontstaan. Veel mensen die aan nekpijn lijden, weten hoe pijnlijk en frustrerend het is totdat ze een duidelijke behandeling krijgen.

Nekpijn treft 20% van de werknemers en het kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Nou, geef de hoop nog niet op! Er is hoop voor degenen die lijden aan nekpijn – behandeling die werkt.

Deze gids biedt een overzicht van opties voor nekpijn behandeling, van thuisremedies tot professionele zorg en beantwoord de hoofdvraag: ”wat te doen tegen nekpijn?”

We zullen de verschillende soorten behandelingen bespreken die beschikbaar zijn voor nekpijnverlichting en hoe je kunt bepalen welke het beste voor jou is.

We zullen ook tips geven over hoe we in de eerste plaats kunnen voorkomen dat nekpijn plaatsvindt.

Stap 1: Inzicht in de verschillende soorten nekpijn

Typische nekpijnsymptomen

Nekpijn is een veel voorkomende aandoening die kan variëren van mild tot ernstig. Inzicht in de symptomen die verband houden met nekpijn zal je helpen om de beste behandelingsverloop voor uw dagelijkse klachten te bepalen.

Veel voorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Stijfheid
 • Hoofdpijn
 • Spiertrekkingen
 • Beperkte bewegingsbereik
 • Gevoelloosheid of tintelingen in de armen of handen
 • Nekpijn kan leiden tot duizeligheid, verlies van evenwicht, wazig zicht of zelfs verlies van het gezichtsvermogen.
 • Bovendien kunnen sommige mensen moeite hebben met slapen door nekpijn.

Ook mentale problemen kunnen verband houden met nekpijn. Ik heb hier al eens een ander artikel over geschreven, gebaseerd op wetenschappelijk bronnen.

Wat zijn de oorzaken van nekpijn?

Nekpijn is een van de meest voorkomende musculoskeletale klachten. Het komt vaker voor bij mensen met repetitieve bewegingen op het werk, die langdurig zitten, of die overgewicht of obesitas hebben.

Slechte gewoonten zoals het vasthouden van een telefoon tussen de schouder en het oor of het dragen van zware tassen met riemen om de nek kunnen de pijn verergeren. De andere oorzaken zijn spierspanning, hernia, artritis en whiplash.

Soms kan nekpijn betrekking hebben op een onderliggende medische aandoening, zoals meningitis of een infectie. Bovendien kunnen een slechte ergonomie of psychische problemen leiden tot spierspanning en nekpijn.

Lees meer over de oorzaken van nekpijn in dit artikel>>>

Hoe wordt nekpijn geïdentificeerd?

Het diagnosticeren van nekpijn kan een lastige onderneming zijn. Maar toch is het essentieel om een medische geschiedenis en informatie te krijgen over recente of vroegere nekletsels of trauma’s van de patiënt.

Na het verzamelen van de medische geschiedenis begint de arts meestal met een lichamelijk onderzoek, op zoek naar tekenen die de bron van de nekpijn aangeven.

De arts kan röntgenfoto’s, CT-scans, MRI-scans of andere tests bestellen om de oorzaak van de pijn te verkennen. Op basis van deze bevindingen kan de zorgverlener een nauwkeurige diagnose stellen en dienovereenkomstig een behandeling voorschrijven.

Waarom doet nekpijn pijn?

Nekpijn is een veel voorkomend symptoom dat personen van alle leeftijden en achtergronden ervaren. In de meeste gevallen ontstaat nekpijn als gevolg van ontsteking of letsel van zenuwen. De compressie van de zenuw die het nekgebied innerveert, kan ook de nekpijn veroorzaken.

De nek is een structuur die geen bescherming heeft tegen skeletspieren. Daarom kan overmatige kracht in je nek de wervels beschadigen of een spierkramp in de nek veroorzaken.

Bovendien kan nektrauma ernstige of levenslange nekpijn veroorzaken. Het is dus essentieel om nekpijn te behandelen, afhankelijk van de oorzaak.

Stap 2: Identificeer jouw triggers en breng de nodige levensstijlwijzigingen aan

Hoe je voor jouw nek moet zorgen en jouw nekpijn kunt behandelen

Wat te doen tegen nekpijn? Voor je nek zorgen is niet moeilijk, zoals je misschien wel zou denken. Het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen zorgt ervoor dat jouw nek gezond en blessure vrij blijft.

 • Let om te beginnen op je houding. Een slechte houding kan leiden tot nek- en schouderpijn als gevolg van onjuiste spierspanning, wat resulteert in spanning en vermoeidheid.
 • Je kunt de juiste houding oefenen wanneer je zit of staat door je hoofd recht te houden en je schouders kwadraat.
 • Om voor je nek te zorgen, begin je door te denken aan je houding terwijl je zit en staat.
 • Zorg goed voor je nek door deze regelmatig te strekken, de ideale ondersteuning te dragen wanneer dat nodig is en te voorkomen dat je er teveel spanning op legt.
 • Het nemen van pauzes van het zitten of staan voor langdurige periodes kan ook gunstig zijn bij het voorkomen en behandelen van nekpijn.
 • Het is ook belangrijk om ergonomische bureaustoelen, ergonomische bureaus, lapstandaarden/monitorstandaarden en andere ergonomische hulpmiddelen te gebruiken om de spanning op je nekspieren te verminderen.
 • Zorg er bovendien voor dat jouw nek voldoende ondersteuning heeft bij het slapen, zoals het gebruik van kussens van de juiste hoogte en stevigheid. Daarom kan investeren in een kussen voor nekklachten helpen jouw nek te ondersteunen terwijl je slaapt en je spinale uitlijning verbetert.

Je kunt ook diverse massage apparaten gebruiken om je nekspieren lekker los te maken en nekpijn te verlichten. Het is erg goed om daarna stretch oefeningen te doen voor je nek. Wij hebben een ander artikel gewijd aan de beste nekmassage apparaten die er beschikbaar zijn en een artikel omtrent hoe je een nekmassage uitvoert.

Stap 3: Versterk jouw nekspieren met oefeningen

Nekpijn is voor veel mensen een veelvoorkomend probleem en veel mensen willen hun nekpijn behandelen. Gelukkig kunnen enkele specifieke oefeningen en rekoefeningen nekpijn verlichten.

Een van die rekoefeningen is het terugtrekken van de nek, waarbij je jouw kin naar je borst trekt en deze daar 10-15 seconden vasthoudt.

Een andere oefening om nekpijn te behandelen is laterale flexie, waarbij je je oor naar je schouder brengt om de zijkant van je nek te strekken.

Roterende bewegingen van de nek gedurende vijf minuten kunnen ook helpen om de nekspanning te verminderen.

Nekoefeningen kunnen gericht zijn op de nekspieren en helpen deze te versterken, en werken ook aan het vergroten van jouw flexibiliteit.

Oefeningen bevorderen ook de doorbloeding, wat helpt de spieren te versterken en spanning in de nek los te laten. Indien regelmatig gedaan, kunnen deze oefeningen ook toekomstige nekpijn voorkomen.

Stap 4: Gebruik natuurlijke remedies om de symptomen te verlichten

Warmte- en ijstherapie als alternatieve behandeling voor nekpijn

Wat te doen tegen nekpijn? Het toepassen van hot- of icebag-therapie is al jaren populair als alternatieve behandeling voor nekpijn. Warmtetherapie kan gespannen spieren losmaken en het aanbrengen van ijs kan spierspasmen verminderen.

Deze effectieve nekpijn behandeling vereist de toepassing van ijs of warmte gedurende 20 minuten. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om de twee therapieën op verschillende dagen af te wisselen voor een nog effectievere behandeling.

Recent onderzoek suggereert dat artsen ijs onmiddellijk aanbrengen voor acute nekpijn of zwelling, terwijl warmte voor chronische nekpijn is.

Warmtetherapie helpt de bloedsomloop te verbeteren, spieren te ontspannen en pijn te verlichten, terwijl het gebruik van ijs ontstekingen helpt verminderen en het gebied verdooft.

Yoga als een alternatieve behandeling voor nekpijn

Yoga wordt een steeds populairdere behandeling voor nekpijn en aanverwante symptomen. De vraag hoe yoga nekpijn kan helpen behandelen, is een veel voorkomend onderwerp onder mensen die aan chronische pijn lijden.

Hoewel er geen universele antwoorden zijn, hebben onderzoeken aangetoond dat regelmatige yoga oefeningen nekpijn in de loop van de tijd kunnen verminderen. Dit komt omdat yoga werkt om de spieren van de nek te versterken, waardoor ze beter bestand zijn tegen spanning en letsel.

Bovendien kan yoga helpen de houding te verbeteren, stress te verlichten en biedt yoga nog vele andere voordelen. Deze fysieke voordelen gaan vaak ook gepaard met psychologische voordelen, aangezien yoga de beoefenaar aanmoedigt om zich meer bewust te worden van zijn lichaam en zich bewust te zijn van zijn bewegingen. (B)

Let er bij yoga op dat je altijd een goede yogamat gebruikt. Je wil geen blessure oplopen door de harde ondergrond en daarnaast is zo’n harde ondergrond ook totaal niet comfortabel.

Massagetherapie om nekspanning te verminderen

Pijn en spanning in de nek kunnen leiden tot chronische hoofdpijn, een slechte houding en andere lichamelijke kwalen. Volgens een onderzoek uit 2014 kan het opnemen van massagetherapie in jouw wekelijkse routine nekpijn en spanning helpen verlichten, terwijl het ook de houding verbetert en een gevoel van welzijn bevordert.

Daarnaast zijn de aanvullende voordelen van ontspanningsmassages omvangrijk en is het ook voor mensen die geen last hebben van nekklachten een zeer gezonde bezigheid.

Massagetherapie wordt meestal gedaan met het gebruik van essentiële massageoliën, lotions en zelfs hete stenen.

Het kan helpen de bloedtoevoer naar de spieren te vergroten, de bloedsomloop te verbeteren, spierspanning en stress te verminderen en het bewegingsbereik te vergroten.

Massagetherapie kan ook ontstekingen verminderen, de houding verbeteren en littekenweefsel verminderen. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat regelmatige massagetherapie vermoeidheid kan verminderen, de slaapkwaliteit kan verbeteren en het algehele welzijn kan verbeteren.

Essentiële oliën en aromatherapie om nekpijn te verlichten

Essentiële oliën zijn afgeleid van planten en hebben verschillende genezende eigenschappen, waaronder ontstekingsremmende en krampstillende effecten. Aromatherapie is de praktijk van het gebruik van deze essentiële oliën door inademing of plaatselijke toepassing om genezing te bevorderen en verlichting te bieden van pijntjes en kwalen. (B)

Studies hebben aangetoond dat deze verbindingen helende eigenschappen hebben en kunnen worden gebruikt als plaatselijke toepassing of door de neus worden ingeademd. Veel mensen vinden dat het gebruik van aromatherapie een zeer effectieve manier kan zijn om stress en spanning in het nekgebied te verminderen, omdat het helpt om de spieren te ontspannen.

Het is een steeds populairder alternatief medicijn voor de verlichting van nekpijn. Aromatherapie combineert etherische oliën met massagetechnieken om genezing en ontspanning te bieden en tegelijkertijd de onderliggende oorzaak van de pijn aan te pakken.

Veel voorkomende etherische oliën die worden gebruikt om nekpijn te behandelen, zijn lavendel, eucalyptus en rozemarijn. Om essentiële oliën op de hals aan te brengen, kan een dragerolie zoals zoete amandel- of kokosolie als emulgator worden gebruikt.

Acupunctuur voor nekpijn

Acupunctuur wordt al lang gebruikt om nekpijn te verlichten. Met het gebruik van kleine naalden kan acupunctuur helpen om strakke spieren los te maken en ontstekingen rond gewrichten te verminderen.

Bovendien kan acupunctuur helpen bij het verminderen van hoofdpijn, die vaak gepaard gaat met nekpijn. Het kan ook helpen de zenuwfunctie te verbeteren en pijnsignalen naar de hersenen te verminderen.

Van acupunctuur wordt gedacht dat het het natuurlijke genezingsproces van het lichaam stimuleert en wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen, waaronder nekpijn. Onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur een effectieve manier kan zijn.

Een manier om acupunctuur thuis toe te passen is door een spijkermat of acupunctuur mat aan te schaffen en deze te gebruiken. Dit zijn type massagematten, die zich vooral op de acupunctuur richten.

Hoe nekpijn snel te behandelen?

Kan neurostimulatie helpen?

Neurostimulatietherapie is een veelbelovende, niet-chirurgische optie voor de behandeling van nekpijn. Het is een procedure die kleine elektrische signalen afgeeft aan de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor pijn in de nek. De elektrische signalen blokkeren de pijn en activeren de afgifte van natuurlijke pijnstillende chemicaliën in de hersenen.

Neurostimulatie kan worden toegediend via apparaten die neurostimulatoren worden genoemd en die worden geïmplanteerd door middel van minimaal invasieve chirurgie.

Studies hebben aangetoond dat neurostimulatie een effectieve manier kan zijn om de symptomen van nekpijn te beheersen.

Een studie gepubliceerd in de Harvard Library toonde bijvoorbeeld aan dat transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) naar de nek effectief was bij het verminderen van de pijnintensiteit en het vergroten van de mobiliteit.

Studies suggereren ook dat het aanbrengen van een plaatselijke verdoving in de nek voordat TENS wordt gebruikt, de resultaten verder kan verbeteren. Dit komt omdat de verdoving helpt de zenuwgevoeligheid te verminderen, waardoor de TENS effectiever wordt.

Lees ook onsa artikel over TENS apparaten en nekpijn of bekijk op deze pagina de beste modellen op het gebied van TENS apparaten>>>

Wat zijn de verschillende medische behandelingen voor nekpijn?

Over het algemeen zijn er een paar verschillende soorten medische behandelingen voor nekpijn, waaronder manuele therapie, medicijnen, injecties en zelfs operaties.

Manuele therapie kan fysiotherapie, chiropractische aanpassingen en zelfs massage omvatten om ontstekingen te verminderen en ontspanning te bevorderen. (B)

Pijnstillers worden vaak gebruikt om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Het nemen van ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen, naproxen of paracetamol kan ook helpen nekpijn te verminderen.

Een andere populaire benadering is chiropractische zorg, die zich richt op het uitlijnen van de wervelkolom en het herstellen van gewrichtsbewegingen en die ook effectief is bevonden bij het verlichten van acute nekpijn. (B)

In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de uitlijning van de wervelkolom te verbeteren en/of beschadigd weefsel te herstellen.

Wanneer het tijd is om professionele zorg te zoeken bij artsen en fysiotherapeuten

Van huismiddeltjes tot serieuzere vormen zoals chiropractische zorg en operaties, er zijn veel opties als het gaat om verlichting van nekpijn.

Als het gaat om revalidatie, is het van cruciaal belang om hulp te zoeken bij bekwaam personeel met de juiste ervaring en training om mensen met aanhoudende verwondingen of chronische pijn zoals artritis te helpen.

Professionele zorg zoeken is een slimme beslissing. Artsen en fysiotherapeuten kunnen een uniek inzicht geven in jouw medische toestand bij het bepalen van de beste behandeling.

De juiste oefeningen en interventies zullen uw nekpijn voorkomen en verminderen en tegelijkertijd de mobiliteit verbeteren.

Helpen de tips in dit artikel ook bij rugpijn?

Rugpijn is een veel voorkomend gezondheidsprobleem dat met de juiste aanpak kan worden behandeld. De tips in dit artikel bieden nuttig advies voor het verlichten van rugpijn, maar we raden je aan ook ons artikel over de behandeling van rugpijn te lezen voor een uitgebreid overzicht van hoe je deze met succes en veilig kunt behandelen.

Ons artikel over de behandeling van rugpijn behandelt alles van preventieve maatregelen, zoals het begrijpen van de juiste houding en het vermijden van activiteiten die jouw aandoening kunnen verergeren, tot de verschillende beschikbare behandelingen.

We geven ook informatie over het omgaan met opflakkeringen en begrijpen waardoor ze worden veroorzaakt, zodat je ze in de toekomst beter kunt vermijden.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *