op de foto zie je een hoop ergonomische hulpmiddelen

Ergonomische hulpmiddelen en apparaten: een wereld van verschil!

Ergonomische hulpmiddelen en apparaten zijn ontworpen om het dagelijkse leven en werken gemakkelijker en aangenamer te maken. Ze bevorderen een veilige en gezonde manier van werken en leven. Ergonomie richt zich op de optimalisatie van producten en processen, zodat je een optimale prestatie kunt leveren zonder gezondheids- of veiligheidsrisico’s te nemen.

Er is een zeer grote verscheidenheid aan ergonomische hulpmiddelen en apparaten beschikbaar, variërend van ergonomische bureaustoelen en bureaus tot gespecialiseerde hulpmiddelen voor spraakgehandicapten. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om te voldoen aan gezondheidsnormen voor veilig werken en de lichamelijk behoeften van mensen. Dit houdt o.a. in het ondersteunen van de natuurlijke lichaamsvormen en het aanpassen van de hoogte van een bureaustoel voor een betere houding. Andere voorbeelden waar je aan kunt denken zijn ergonomische toetsenborden voor mensen met beperkte handfunctie of staand werken voor een betere houding.

Toepassing van ergonomie in apparatuur en producten kan verder bijdragen aan het voorkomen van blessures, vermoeidheid verminderen en de productiviteit verhogen. In dit artikel gaan we in op verschillende soorten ergonomische hulpmiddelen en apparaten, van waaruit je ook meer specialistische pagina’s kunt bezoeken.

Richtlijnen voor ergonomische werkplekken en apparaten

De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) moedigt werkgevers aan om prioriteit te geven aan ergonomie op de werkplek. OSHA heeft vrijwillige richtlijnen opgesteld om werkgevers te helpen bij het creëren van een veilige en comfortabele werkomgeving voor hun werknemers.

Met de toenemende digitalisering van werkruimtes en langere werkdagen zijn ergonomische hulpmiddelen en apparaten niet alleen voordelig, maar in veel landen ook al verplicht gesteld door de overheid.

Deze richtlijnen omvatten:

 • Aanbevelingen voor het minimaliseren van fysieke stress op het lichaam door een goede houding te bevorderen
 • Zorgen voor geschikte zit- en werkoppervlakken.
 • Lichamelijke belasting te verminderen, een betere houding te bevorderen en het risico op langdurige gezondheidsproblemen zoals rugpijn te verkleinen.
 • Aanmoedigen van frequente pauzes en rustperiodes.
 • Werkgevers moeten hun werknemers inderdaad ergonomische evaluaties en opleidingen geven.

Lees hier meer over het belang van ergonomisch werken en hoe je dit aanpakt>>>

Voordelen van ergonomische hulpmiddelen en apparaten

Ergonomie speelt een cruciale rol in de gezondheid en het welzijn van werknemers. Hieronder deel ik de belangrijkste voordelen van ergonomische hulpmiddelen en apparaten:

 • Verbeterde efficiëntie: Ergonomie stelt werknemers in staat comfortabel en gefocust te blijven, zonder pijn of ongemak bijvoorbeeld, wat leidt tot effectiever tijdbeheer en taakuitvoering.
 • Psychologische voordelen: Een ergonomisch ingerichte werkruimte vermindert stress, verbetert de stemming en verhoogt de motivatie, wat resulteert in efficiëntere workflows en betere prestaties.
 • Preventie van langdurige gezondheidsproblemen: Ergonomie helpt bij het verminderen van het risico op chronische aandoeningen zoals lage rugpijn.
 • Vermindering van vermoeidheid: Ergonomische hulpmiddelen en apparaten kunnen vermoeide ogen en algemene vermoeidheid tegengaan, vooral bij veelvuldig werken met digitale apparaten.
 • Verbeterde werktevredenheid: Werknemers voelen zich gewaardeerd en meer aangenaam, wat bijdraagt aan een positievere werkomgeving en hogere werktevredenheid.
 • Bevordering van creativiteit: Een ergonomische werkplek moedigt beweging en interactie aan, wat de creativiteit en samenwerking tussen werknemers kan stimuleren.
 • Kostenbesparing voor de organisatie: Vermindering van gezondheidsproblemen en ziekteverzuim leidt tot lagere medische kosten en verloren arbeidsuren, zelfs met de investering die men doet in ergonomische hulpmiddelen en apparaten.

Wetenschappelijk onderzoek naar ergonomische apparaten

 • Een studieproject genaamd Take-a-Stand onder sedentaire werknemers heeft aangetoond dat de zittijd wordt teruggebracht tot gemiddeld 66 minuten per dag en dat de algehele gezondheid verbetert.
 • Dit heeft inderdaad geholpen bij het verminderen van pijn in de bovenrug en nek bij 54% van de deelnemers. Daarom bieden ergonomische apparaten gezondheidsvoordelen op de lange termijn voor degenen die werken met een sedentaire levensstijl.
 • Uit een ander onderzoek met sta-bureaus op de werkplek is gebleken dat 3 uur per dag staan de bloedsuikerpiek na de lunch met 43% kan verminderen.
 • Veel onderzoekers hebben geconcludeerd dat onjuist ontworpen werkplekken kunnen leiden tot chronische aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Welke ergonomische apparaten voor de kantooromgeving onderscheiden wij op onze website

Zijn er ook ergonomische apparaten voor gebruik buiten de werkomgeving?

Ergonomische hulpmiddelen en apparaten zijn niet alleen beperkt tot de kantooromgeving. Deze ergonomische apparaten kunnen in het dagelijks leven worden gebruikt en bieden talloze voordelen op het gebied van comfort, efficiëntie en productiviteit.

Ergonomische matrassen zijn ontworpen om de druk op de wervelkolom tijdens het slapen te verminderen en zo een goede nachtrust te garanderen.

Ergonomische draagzakken helpen bij het bevorderen van een gezonde houding voor zowel ouder als kind wanneer een kind de hele dag wordt gedragen. Ten slotte helpen ergonomische kussens bij het ondersteunen van uw nek en hoofd terwijl je zit of ligt.

Naast deze producten zijn er tal van andere artikelen die kunnen worden gekocht met een ergonomisch verantwoord ontwerp in gedachten. Krukken en stoelen gemaakt met lendensteun kunnen je helpen een betere houding te behouden tijdens lange uren thuis of buitenshuis.

Dag! Ik ben Maarten, en ik schrijf al geruime tijd voor Mindsetking. Mijn specialisatie ligt in het schrijven van vergelijkingsartikelen en artikelen gebaseerd op onze eigen tests, wetenschappelijke informatie, vooral gericht op ergonomisch werken, sport, voeding en gezondheid. Door mijn leven heen ben ik intensief bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn cliënten. Indien je vragen hebt, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *