Ergonomisch werken, is het verplicht?

Werkplekken worden steeds ergonomischer verantwoord, maar veel werkgevers realiseren zich dit niet. Ergonomisch werken is wettelijk verplicht om mogelijke verwondingen te voorkomen. Werkgevers moeten alle redelijke maatregelen nemen om een werkplek te faciliteren die ergonomisch verantwoord is voor hun werknemers. Dit omvat het leveren van ergonomische bureaus, ergonomische bureaustoelen of ergonomische krukken, ergonomische toetsenborden, bureau fietsen en een ergonomische muis. Het is zelfs mogelijk om goed ergonomisch te werken achter je laptop.

Is een werkgever ook verplicht hierin te voorzien bij thuiswerken?

Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor ergonomische werkomstandigheden voor hun werknemers, ook als de werknemer thuiswerkt. Een ergonomische werkplek helpt namelijk om blessures te voorkomen. Ergonomische werkomstandigheden zijn zaken als verstelbare bureaus, de juiste ergonomische stoelen. Werknemers die vanuit huis werken, moeten dit soort accommodaties zeker aan hun werkgever vragen.

IKB budget

Veel werkgevers hanteren tegenwoordig een IKB budget, waarbij werknemers voor hun ergonomische thuiswerkplek de benodigde apparaten aan kunnen schaffen. Vraag je werkgever dus naar deze voorwaarden en of zij hier ook een rol in willen spelen. Dit is tegenwoordig heel normaal!

Waarom is een goede ergonomische houding zo belangrijk?

Een goede ergonomische houding is zo belangrijk omdat het jouw algehele werkefficiëntie kan helpen verbeteren. Te lang in een verkeerde houding zitten kan rugpijn, nekpijn en ander letsel veroorzaken. Een goede ergonomische houding zorgt er ook voor dat je productiever en met minder vermoeidheid kunt werken. Het is belangrijk om een comfortabele werkhouding te vinden waarin je efficiënt en mobiel kunt werken. Hier zijn enkele tips om uw ergonomische houding te verbeteren:

1) Ga zitten met uw voeten plat op de vloer of op een stabiele voetsteun van een stoel. Als u in een stoel zit, zorg er dan voor dat jouw dijen evenwijdig aan de grond zijn en dat je ruggengraat recht is.

2) Houd je rug recht wanneer je achter een computer werkt of gedurende langere tijd rechtop zit.

Voor meer tips omtrent de juist zithouding kijk je hier>>>

Hoe vind ik goede ergonomische hulpmiddelen en apparaten voor mijn (thuis)werkplek?

Nu de werkende wereld verschuift naar een digitaal model, wordt het voor ons steeds belangrijker om rekening te houden met ergonomie op de werkplek. Ergonomisch werken is verplicht als je wilt voorkomen dat fysieke en mentale stress je algehele welzijn aantast.

Het goede nieuws is dat er inmiddels veel hulpmiddelen en apparaten op de markt zijn die speciaal zijn ontworpen om jouw thuiskantoor ergonomischer te maken.

Van verstelbare bureaus en ergonomische bureaustoelen die kunnen worden aangepast aan jouw lichaamslengte, tot monitorstandaards en laptopsteunen, evenals ergonomische zitballen en ergonomische krukken – al deze items kunnen een enorm verschil maken als het gaat om het bereiken van een betere houding tijdens het thuiswerken.

Het kan wat onderzoek vergen om het juiste product voor je te vinden, maar het valt niet te ontkennen dat investeren in goede ergonomische hulpmiddelen kan helpen de belasting te verminderen die gepaard gaat met lange uren thuiswerken.

Voor meer (wetenschappelijke) informatie over ergonomische hulpmiddelen en apparaten kijk je op onze pagina>>>

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.