in dit artikel gaan we in op rugpijn en hoe we deze kunnen behandelen

De ultieme gids om rugpijn over de hele rug te behandelen

Mensen die last hebben van pijn in de onderrug of andere rugpijn ervaren weten hoe moeilijk het kan zijn om een gewoon leven te leiden als je voortdurend lijdt aan rugpijn.

Elke dag vraag je je misschien af of je het zult redden zonder nog een pijnstiller te hoeven nemen. Elke dag kan een worsteling worden terwijl je de eenvoudigste dingen probeert te doen, zoals naar je werk gaan of winkelen.

Rugpijn is inderdaad een sinister probleem, met medische rapporten die aantonen dat het tot 80% van de bevolking treft. [1] Volgens statistieken verliezen werknemers ongeveer acht werkdagen per jaar als gevolg van rugpijn. [2] Bovendien is het wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongeschiktheid en kost het bedrijven elk jaar 150 miljoen dollar aan productiviteitsverlies. [3]

Werkgevers moeten stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat hun werknemers toegang hebben tot passende preventie- en behandelingsopties voor rugpijn.

Maar wat als ik je zou vertellen dat er een manier is om te voorkomen dat het lijden je leven verpest? Geloof het of niet, het is mogelijk – alles wat je nodig hebt is een beetje motivatie en enkele simpele tips. Er is hoop! In deze blogpost bespreek ik hoe je kunt voorkomen dat rugpijn je hele leven verpest.

Wat te doen tegen rugpijn? Oplossingen en hulpmiddelen

Rugpijn kan je dagelijkse activiteiten sterk belemmeren en daarnaast ook gewoon erg ongemakkelijk zijn. Het is belangrijk om de oorzaken van rugpijn en behandelingen te begrijpen die beschikbaar zijn om de symptomen te verlichten.

Hieronder deel ik enkele oplossingen en behandelmethodes voor rugpijn.

Chronische rugpijn behandeling: langdurige verlichting vinden

Een van de meest voorkomende problemen waarmee mensen zich tot een fysiotherapeut wenden, is chronische rugpijn. Er zijn gelukkig wel verschillende behandelopties die kunnen helpen bij het beheersen van deze aandoening en het vinden van langdurige verlichting. Hieronder deel ik enkele van de beste behandelingen die jouw fysiotherapeut kan overwegen bij chronische rugpijn:

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van chronische rugpijn in de meeste gevallen. Met gerichte oefeningen en bewegingstherapie kan de fysiotherapeut de spieren en gewrichten van de rug versterken en soepeler maken. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het voorkomen van terugkerende rugklachten in zowel de boven- als onderrug.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen helpen bij de behandeling van chronische rugpijn. Denk bijvoorbeeld aan pijnstillers, ontstekingsremmers, spierverslappers en antidepressiva. Vaak wordt een combinatie van deze medicijnen voorgeschreven om de pijn te verminderen en de spieren te ontspannen. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je medicijnen gaat gebruiken als behandeling voor je rugpijn.

Alternatieve therapieën

Naast fysiotherapie en medicijnen zijn er ook verschillende alternatieve therapieën die kunnen helpen bij het beheersen van chronische rugpijn. Zo kan acupunctuur, massage, chiropractie of osteopathie verlichting brengen bij rugklachten. Overleg met uw fysiotherapeut welke behandelingen het beste bij uw klachten passen.

Behandeling:Voordelen:
FysiotherapieVersterkt de rugspieren, verbetert de mobiliteit en kan terugkerende rugklachten voorkomen.
MedicijnenKan helpen bij het verminderen van de pijn en het ontspannen van de spieren.
Alternatieve therapieënAcupunctuur, massage & massage apparaten (waarover later meer), ergonomische hulpmiddelen (waarover later meer) chiropractie of osteopathie kunnen verlichting brengen bij rugklachten.

Lage rugpijn behandelen: tips en therapieën

Wanneer je last hebt van lage rugpijn, kan dat je dagelijkse activiteiten belemmeren en veel pijn in de lage rug veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om lage rugpijn te behandelen, met behulp van fysiotherapie, oefeningen, warmte- en koudetherapie en andere therapieën. Hier zijn enkele van onze beste tips:

 • Beweeg regelmatig: Hoewel je misschien denkt dat bewegen pijnlijker zal zijn, is matige lichaamsbeweging van vitaal belang voor het verbeteren van rugpijn. Fysiotherapie kan je laten zien welke oefeningen je kunt doen om pijn te verminderen en rugspieren te versterken. Er zijn ook oefeningen die zicht speciaal richt op lage rugpijn.
 • Warmte- en koudetherapie: Warmte kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verbeteren van de bloedcirculatie in het hele lichaam. Koudetherapie kan de ontsteking verminderen, wat ook een bijdrage kan leveren. Probeer afwisselend warmte- en koudetherapie toe te passen om te zien wat het beste voor je werkt. Voor warmte therapie zou een infrarood deken een zeer goede uitkomst zijn.
 • Acupunctuur: Er zijn aanwijzingen dat acupunctuur kan helpen bij het verminderen van rugpijn, veroorzaak door vastzittende spieren. Overleg met een deskundige acupuncturist om de behandeling te plannen en jouw lage rugpijn te behandelen.
 • Massage: Regelmatige massage kan rugpijn verminderen en de spieren in je rug helpen ontspannen. Overleg met een fysiotherapeut of masseur om te bepalen welk type massage het beste is in jouw situatie. We gaan verderop in het artikel dieper in op massage en massage apparaten voor het behandelen van rugpijn.
Therapie/TipBeschrijving
FysiotherapieDoor middel van oefeningen en massage kan een fysiotherapeut je helpen om de rugpijn te verminderen en de spieren te versterken.
MedicatieOver-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol kunnen helpen bij de verlichting van lage rugpijn. Overleg met je arts als de pijn ernstig is.
ChiropractieEen chiropractor kan de wervelkolom en het zenuwstelsel aanpassen om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.
Yoga of pilatesBeoefening van yoga of pilates kan helpen bij het verbeteren van de houding en het versterken van de spieren, wat de rugpijn kan verminderen.

Welke methode je ook gebruikt, het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn tijdens het herstelproces. Neem de tijd om de juiste behandeling te vinden voor jouw lichaam en levensstijl.

Oefeningen voor lage rugpijn met uitstraling

Naast fysiotherapie kunnen ook specifieke oefeningen helpen bij het verminderen van pijn en bevorderen van herstel. Hieronder enkele voorbeelden:

OefeningBeschrijving
Cat-camel stretchKniel neer en gooi je rug naar beneden tot je een holle rug hebt. Ga vervolgens omhoog tot je rug bol is. Herhaal voor 1 minuut.
Single leg knee hugLig op je rug en trek een knie naar je borst en hou 20 seconden vast. Herhaal dan aan de andere kant.
Piriformis stretchLig op je rug met je knieën gebogen. Leg de enkel van je rechterbeen op het linkerbeen net boven de knie en trek deze naar je toe. Hou vast voor 30 seconden en wissel dan van kant.

Met deze oefeningen kunnen de spieren worden versterkt, flexibiliteit worden verbeterd en de bloedcirculatie worden bevorderd. Het is echter belangrijk om met een specialist te overleggen voordat je deze oefeningen gaat doen om te zorgen dat je geen schade toebrengt aan je rug.

Ergonomisch werken om rugpijn te verhelpen en te voorkomen

Ergonomisch werken helpt rugpijn in de hele rug te verlichten en kan een oplossing bieden bij rugpijn. Tegenwoordig zijn er vele ergonomische apparaten en hulpmiddelen beschikbaar.

Volgens studies vermindert het handhaven van een goede houding bij het staan of zitten rugpijn. Idealiter zou men achterover op de stoel moeten zitten en de heup- en kniegewrichten op dezelfde horizontale lijn moeten houden.

 • Vermijd te lang staan, omdat dit de bloedtoevoer naar je onderrugspieren en wervelkolom vermindert. [7]
 • Strek je rug uit, omdat dit de functionele capaciteit verbetert. [8]
 • Beweeg meer
 • Gebruik je handen niet te veel.
 • Oefen goede lichaamsmechanica bij het tillen van zware voorwerpen. Een persoon moet een gewicht optillen door te hurken en het gewicht dicht bij het lichaam te houden zonder de rug of nek te buigen.
 • Gebruik ergonomische (bureau)stoelen, ergnomische bureaus en houdt rekening met ergonomisch werken in het algemeen.
 • Door regelmatig te strekken en te oefenen, kun je rugpijn voorkomen. [9]
 • Veranderingen in levensstijl aanbrengen, zoals het verminderen van stress
 • Heb je een verkeerde houding en staan je schouders teveel naar voren? Kijk dan eens voor een houdingcorrector.

Het vermijden van tabak kan ook helpen rugpijn te verminderen of te elimineren. Rokers hebben een drie keer hoger risico op rugpijn in vergelijking met niet-rokers. [10]

Samenvatting: Leer de juiste oefeningen, gebruik ergonomische hulpmiddelen en verbeter jouw houding om rugpijn te voorkomen.

Massage therapie om rugpijn te verminderen

Massagetherapie is een beproefde techniek om lage rugpijn te verminderen of te voorkomen. Het richt zich op het spier- en skeletstelsel van de onderrug, zowel in de oppervlakkige als in de diepe lagen. [11]

In een studie waarin de effecten van massagetherapie voor lage rugpijn werden onderzocht, ervoer meer dan 40% van de deelnemers een langdurige, betekenisvolle verbetering van hun symptomen. Talrijke andere onderzoeken hebben de voordelen van massagetherapie verder ondersteund. [12]

Een behandelplan kan verschillende therapieën omvatten, omdat ze elk speciale voordelen hebben. Het helpt de spierspanning en spasmen die rugpijn veroorzaken te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten.

Soorten massagetechnieken die beschikbaar zijn om rugpijn te verminderen zijn enkele van de volgende:

Zweedse massage is de meest populaire massagetherapietechniek en richt zich op ontspanning door het gebruik van lange, zachte bewegingen.

Diepe weefselmassage daarentegen helpt terugkerend ongemak en beklemming in de diepste spierlagen van het lichaam te verlichten.

Een goedkopere- en makkelijkere optie is om thuis met massage apparaten te experimenteren. Deze kunnen je ook helpen bij rugpijn:

Massage-apparaten als hulpmiddel bij rugpijn

Massageapparaten kunnen effectief helpen om rugpijn te verlichten. Er zijn verschillende soorten massageapparaten beschikbaar, zoals handige foam rollers, vibrerende massagekussens, krachtige en precieze massagepistolen en zelfs verwarmde massagestoelen.

Elk apparaat heeft inderdaad zijn eigen voordelen en kan worden gebruikt om specifieke delen van de rug aan te pakken die verlichting nodig hebben.

We hebben ook een artikel gemaakt waarin de massage apparaten voor de rug vergeleken worden.

Tens apparaten als rugpijn behandeling

Tens apparaten worden vaak verward met massageapparaten, maar ze kunnen echt nuttig zijn als het gaat om rugpijn. Op het eerste gezicht zou je kunnen aannemen dat tientallen apparaten bedoeld zijn om dezelfde verlichting te bieden als een massage, maar dat is niet het geval.

In plaats daarvan gebruiken Tens apparaten elektrische stimulatie om chronische en kortdurende ongemakken in het lichaam te helpen verminderen.

Deze technologie staat bekend als transcutane elektrische zenuwstimulatie en werkt door bepaalde delen van het lichaam te stimuleren met een elektrische stroom. Deze stroom helpt pijnsignalen uit die gebieden te blokkeren, zodat je geen ongemak ervaart.

Lees meer in ons artikel over tens apparaten in het algemeen>>>

Goede slaapartikelen aan je slaapkamer toevoegen

Jaja, ook in je slaapkamer kun je rugpijn voorkomen en verminderen. Met de juiste ondersteunende producten is jouw rugpijn niet langer een feit, maar eerder verleden tijd.

Kun je de tips uit dit artikel ook bij nekpijn gebruiken?

Hoewel deze strategieën voor sommige mensen kunnen werken, raden we aan ons uitgebreide artikel over de behandeling van nekpijn te lezen. Het biedt meer gedetailleerd advies over hoe je het probleem effectief en veilig kunt aanpakken.

Bovendien behandelt het onderwerpen zoals mogelijke risico’s die aan bepaalde behandelingen zijn verbonden, welke veranderingen in levensstijl nodig zijn voor langdurige verlichting van symptomen en meer.

Met deze uitgebreide gids tot jouw beschikking, ben je goed uitgerust om elke vorm van nekpijn aan te pakken die je mogelijk ervaart.

Ga naar het artikel om nekpijn te verminderen en te behandelen>>>

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *