afbeelding van een man die zijn lage rugpijn wil behandelen

Rugpijn oorzaken: Waarom heb jij last van rugpijn?

Heb je last van rugpijn? Dan ben je zeker niet de enige. Rugpijn is een veelvoorkomende klacht en kan verschillende oorzaken hebben. In deze sectie gaan we de mogelijke oorzaken van rugpijn onderzoeken, inclusief specifieke oorzaken zoals lage rugpijn bij vrouwen en pijn in de onderrug. Het begrijpen van de oorzaken van jouw rugpijn kan helpen bij het vinden van manieren om verlichting te vinden en de pijn te verminderen.

Of je nu vaak achter een bureau zit of juist veel staat, er zijn allerlei factoren die kunnen bijdragen aan jouw rugpijn. Zelfs simpele bewegingen en houdingen kunnen ongemak veroorzaken. Door onze uitleg zal jij meer inzicht krijgen in jouw rugklachten en ontdekken wat de mogelijke oorzaken zijn. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van een hernia of spierverrekking in jouw rug. Ook bespreken we specifieke oorzaken die vaker voorkomen bij vrouwen.

Kortom, onze uitleg over de oorzaken van rugpijn kan jou helpen om de specifieke oorzaken van jouw pijn te begrijpen. Zo kan je gerichter op zoek naar een passende oplossing tegen jouw rugklachten.

Lees verder om meer te weten te komen over rugpijn oorzaken en ontdek hoe je vervelende klachten kunt verminderen.

Veelvoorkomende oorzaken van rugpijn zijn:

Neurologische problemen

Als het gaat om neurologische oorzaken, kan de pijn ontstaan als gevolg van verkeerd afgestelde zenuwen of zenuwbeschadiging. Trauma of ziekte, die beide kunnen leiden tot chronische rugpijn, kan deze zenuwbeschadiging veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen de zenuwen in de wervelkolom beschadigen en ondragelijke pijn veroorzaken. Zenuwirritatie kan ook rugpijn veroorzaken als gevolg van een ontsteking of infectie. [4]

Spier problemen

Spierspanning is één van de meest voorkomende oorzaken van rugpijn. Verrekking of verkramping van de rugspieren, die kan optreden bij overmatig gebruik of verzwakking van de rugspieren, kan zowel midden-onderrugpijn veroorzaken. [5]

Psychologische problemen

Naast fysieke oorzaken kunnen ook psychologische factoren bijdragen aan rugpijn. Volgens wereldwijde enquêtes over geestelijke gezondheid zijn stemmingsstoornissen en angst direct gerelateerd aan nekpijn. Stress en angst kunnen spierspanning veroorzaken en leiden tot beklemming in de nek en schouders. Stressvolle situaties kunnen ook leiden tot het vrijkomen van hormonen die bijdragen aan pijngevoeligheid. [6]

In ieder geval is het essentieel om de bron van rugpijn te identificeren om het juiste behandelplan te vinden. Er zijn veel manieren om rugpijn te verminderen, waaronder regelmatige lichaamsbeweging en stretching, houdingscorrectie, versterking van de kernspieren, (rug)massagetherapie, massageapparaten en ergonomische apparaten. Bovendien moet men professionele hulp zoeken als de pijn langer dan een paar dagen aanhoudt of ernstig wordt.

deze man heeft last van rugpijn na het slapen

Oorzaken van rugpijn na het slapen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je wordt wakker met rugpijn die er de avond ervoor niet was. Wat zijn mogelijke oorzaken van rugpijn na het slapen? Hieronder bespreken we twee specifieke vormen van rugpijn die na het slapen kunnen optreden: rugpijn in de middenrug en rugpijn tijdens de zwangerschap.

Rugpijn middenrug na slapen

Rugpijn in de middenrug na het slapen kan verschillende oorzaken hebben, zoals een slechte slaaphouding, een verkeerd hoofdkussen of matras, en spanning in de rugspieren. We raden aan om op je zij te slapen met een kussen tussen je knieën om de druk op je rug te verminderen. Het is daarnaast ook verstandig om een kussen en matras te kiezen die passen bij jouw slaapgewoonten en lichaamsbouw.

Rugpijn na slapen tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen ook last hebben van rugpijn na het slapen. Dit komt door de extra druk die de baarmoeder uitoefent op de rugspieren en gewrichten. Het gebruik van een zwangerschapskussen kan helpen bij het ondersteunen van de rug en het verminderen van de druk. Bovendien kun je gebruik maken van een matras voor rugklachten dat zich aanpast aan je lichaam.

Oorzaken van rugpijn in de bovenrug en tussen de schouderbladen

Rugpijn in de bovenrug en tussen de schouderbladen kan zeer vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten verstoren. Het is belangrijk om te begrijpen wat de mogelijke oorzaken zijn, zodat je stappen kunt ondernemen om rugpijn te voorkomen of te behandelen.

Oorzaak rugpijn bovenrug

De oorzaak van rugpijn in de bovenrug kan verschillen van die van rugpijn in de onderrug. Vaak is een slechte houding of overbelasting de oorzaak van rugpijn in de bovenrug. Langdurig werken achter een bureau kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte houding, wat op zijn beurt kan leiden tot pijn in de bovenrug.

Pijn in de bovenrug kan ook worden veroorzaakt door verwondingen of ontstekingen. Een verkeerd uitgevoerde oefening kan een blessure veroorzaken, terwijl een ontsteking kan ontstaan door een infectie of auto-immuunziekte.

Oorzaken rugpijn tussen schouderbladen

Rugpijn tussen de schouderbladen kan ook worden veroorzaakt door een slechte houding of overbelasting. Een andere veelvoorkomende oorzaak is stress. Wanneer je lichaam gestrest is, spannen je spieren zich automatisch aan, wat kan leiden tot pijn tussen de schouderbladen.

Een minder vaak voorkomende oorzaak van rugpijn tussen de schouderbladen is een hartprobleem. In sommige gevallen kan pijn tussen de schouderbladen worden geassocieerd met angina pectoris of een hartaanval. Het is dan ook belangrijk om de symptomen in de gaten te houden en indien nodig direct medische hulp in te schakelen.

Oorzaak rugpijn bij wandelen

Rugpijn bij wandelen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder overbelasting en slechte houding. Een verkeerde houding tijdens het wandelen kan leiden tot extra druk op de rugspieren, waardoor ze sneller vermoeid raken en pijnlijk aanvoelen.

Overbelasting kan ook leiden tot rugpijn bij het wandelen. Wanneer je plotseling veel meer gaat bewegen dan je normaal doet, kunnen je spieren overbelast raken, wat kan leiden tot rugpijn.

Door de mogelijke oorzaken van rugpijn in de bovenrug en tussen de schouderbladen in kaart te brengen, kun je gericht actie ondernemen om rugpijn te voorkomen of te verminderen. Raadpleeg bij aanhoudende rugpijn altijd een arts om de onderliggende oorzaak vast te stellen.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.