deze man maakt verkrampte spieren los in zijn rug

Hoe verkrampte spieren in je rug losmaken?

Verkrampte spieren kunnen voor redelijk wat ongemak en pijn zorgen, vooral in de rug. Het is daarom belangrijk om deze spanning los te maken om de kwaliteit van leven te verbeteren en verdere schade aan je rug en spieren te voorkomen. Maar wat zijn verkrampte spieren eigenlijk? Verkrampte spieren zijn spieren die constant in een gespannen toestand zijn, waardoor ze bijzonder strak en hard aanvoelen. Dit kan o.a. optreden door stress, verkeerde houding of een gebrek aan lichaamsbeweging.

Waarom wil je verkrampte spieren in je rug losmaken? Naast het verlichten van pijn en ongemak kan het losmaken van verkrampte spieren in je rug ook bijdragen aan een betere houding, meer flexibiliteit en een betere bloedcirculatie in je lichaam. Een betere houding kan op zijn beurt de kans op toekomstige spanning en pijn verminderen.

Het losmaken van de verkrampte spieren in je rug kan op verschillende manieren worden bereikt. In dit artikel bespreken we enkele van de meest effectieve methoden om verkrampte spieren in je rug los te maken.

Belangrijke punten om mee te nemen:

  • Verkrampte spieren kunnen ongemak en pijn veroorzaken in de rug.
  • Verkrampte spieren zijn spieren die constant in een gespannen toestand zijn, waardoor ze strak en hard aanvoelen.
  • Door verkrampte spieren in je rug los te maken, kan je de houding, flexibiliteit en bloedcirculatie verbeteren, waardoor de kans op toekomstige spanning en pijn wordt verminderd.
  • Gelukkig zijn er manieren hoe je deze spieren los kunt maken, waaronder met massage apparaten voor je rug.

Massage en massage apparaten om verkrampte spieren los te maken

Wanneer je wel eens last hebt van verkrampte spieren in je rug, dan kan massage een bijzonder effectieve manier zijn om de spanning te verlichten en je gevoel van welzijn te verbeteren. Er zijn verschillende massagetechnieken (en apparaten) die je zelf kunt gebruiken om de pijn te verminderen en de bloedstroom naar het gebied te stimuleren.

Een voorbeeld van een effectieve massagetechniek is het kneden van de spieren met je handen, zoals een masseur dit doet. Maar dit is zoals je waarschijnlijk al verwacht best wel moeilijk zonder professionele ervaring. Gelukkig kun je tegenwoordig ook gebruik maken van massage apparaten om de druk op de spieren te vergroten en de bloedcirculatie in het getroffen gebied te bevorderen.

Enkele voorbeelden van massage apparaten die je kunt gebruiken om verkrampte spieren in je rug los te maken zijn:

Massage apparaatBeschrijving
Massage gunGeleverd met diverse opzetstukken om op de spieren te vibreren, zodat alles lekker los komt.
MassagestoelEen stoel die is ontworpen om de rugspieren te masseren en de verkrampte spieren los te maken.
MassagekussenEen kussen dat trillingen (en eventueel warmte) afgeeft om ons lichaam te laten ontspannen (vooral bovenkant rug en nek & schouders).

Wanneer jij ervoor kiest om een massage apparaat te gebruiken, zorg er dan voor dat je je goed inleest in de reviews, zodat je een massage apparaat aanschaft, welke ook echt naar jou wens gaat zijn. Er zijn vele soorten en maten!

Rekoefeningen en warmtebehandeling om verkrampte spieren in je rug los te maken

Naast massage kunnen rekoefeningen en warmtebehandelingen ook effectieve hulpmiddelen zijn bij het losmaken van verkrampte spieren in je rug. Dit komt omdat ze de spieren net als masseren doen ontspannen, waardoor de verkramping kan afnemen. Hieronder vind je enkele goede rekoefeningen en de beste warmtetherapieën die je kunt proberen:

Rekoefeningen voor je verkrampte spieren

Rekoefeningen kunnen helpen om verkramping in je rugspieren te verminderen, te voorkomen en daarnaast de bewegingsvrijheid te vergroten. Graag deel ik hieronder enkele van de beste rekoefeningen die je kunt doen om de spieren in je rug te ontspannen:

  • Knie-tot-borstrek (liggend): Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Breng een knie naar je borst en houd deze vast met beide handen. Houd deze positie 20-30 seconden vast en herhaal dan met het andere been.
  • Zittende rughelling: Ga op de rand van een stoel zitten met je voeten plat op de grond. Leun langzaam naar voren en probeer je handen op je enkels of de grond te leggen. Houd deze positie 20-30 seconden vast en kom dan langzaam weer omhoog.
  • Liggende rugrek: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Spreid je armen wijd en draai je heupen langzaam naar de ene kant, terwijl je je hoofd en schouders naar de andere kant draait. Houd deze positie 20-30 seconden vast en herhaal dan aan de andere kant.
deze man wil zijn verkrampte spieren in de rug los hebben

Warmtebehandeling om verkrampte spieren in je rug los te maken

Warmte kan ons lichaam helpen om de spieren te ontspannen in tijden van stress, wat zal helpen bij het herstelproces van verkrampte spieren. Omdat ik bekend ben met verschillende warmtetherapieën, zal ik hieronder een aantal goede voorbeelden geven, die je kunt proberen:

  1. Warme douche of bad: Neem een warme douche of bad om je spieren te ontspannen en verkramping in je rug te verminderen. Houd er rekening mee dat je het water niet te heet maakt, omdat dit de spieren kan belasten.
  2. Warmtekussen of elektrische deken: Gebruik een warmtekussen of elektrische deken op het verkrampte gebied in je rug om de spieren te ontspannen.
  3. Warmte-massage-apparaat: Er zijn verschillende massage apparaten met warmtefunctie op de markt die kunnen helpen bij het ontspannen van de spieren. Het is eigenlijk een warmtebehandeling en massage in één!
Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.