hoe je jouw houding kunt verbeteren

Houding verbeteren: de juiste houding in elke situatie

Heb jij je ooit afgevraagd wat voor impact een slechte houding kan hebben op je lichaam en daarnaast ook op je mentale toestand? Het blijkt namelijk dat een verkeerde of slechte houding niet alleen je fysieke verschijning kan beïnvloeden, maar ook een aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In dit artikel zullen we de impact van een slechte houding op jouw lichaam en geest bespreken en daarnaast geven we je enkele tips geven over hoe je jouw houding direct kunt verbeteren.

Een slechte houding kan leiden tot een diversiteit aan problemen zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. Door langdurig te zitten of staan ​​in een onjuiste houding, komt er veel spanning en druk op de wervelkolom en spieren, wat kan leiden tot spieronevenwichtigheden, gewrichtsproblemen en zelfs erg nare aandoeningen zoals artritis.

Het goede nieuws is dat jij jouw houding (gemakkelijk) kunt verbeteren door eenvoudige aanpassingen in je dagelijks routine te maken. Het versterken van je kernspieren, het aanpassen van jouw werkplek naar een ergonomische werkplek en het aannemen van goede en nieuwe gewoonten kunnen allemaal helpen bij het verbeteren van onze houding en het verminderen van mogelijke problemen en gevolgen.

Neem weer de controle over jouw lichaam en maak een bewuste inspanning d.m.v. kleine aanpassingen in je leven om jouw houding te verbeteren. Na afloop zal je versteld staan van de positieve impact die dit heeft op je gezondheid en je gemoedstoestand.

Veelvoorkomende oorzaken van een slechte houding

Er zijn verschillende oorzaken van een slechte houding en je kun.

  • Een van de belangrijkste oorzaken is langdurig zitten in een verkeerde positie, zoals bijvoorbeeld onderuitgezakt zitten of met gebogen schouders werken in een houding die niet ergonomisch is. Dit zet extra druk op je rug en nek, wat kan leiden tot pijn en andere problemen.
  • Een andere oorzaak van een slechte houding – die wel eens voorkomt – is het dragen van te zware tassen, rugzakken of uitvoeren van teveel fysiek werk. Dit kan je houding uit balans brengen en de spieren in je rug overbelasten.

Daarnaast kan een gebrek aan lichaamsbeweging en het niet regelmatig strekken van je spieren ook bijdragen aan een slechte houding. Je spieren worden stijf en zwak, waardoor het moeilijker wordt om een goede houding aan te nemen.

houding verbeteren waarom

Hoe kun je jouw houding verbeteren d.m.v. lichaamsbeweging en stretching

Het versterken van je kernspieren is erg belangrijk voor een goede houding en het verbeteren van je houding. Sterke buik-, rug- en bekkenbodemspieren helpen je om je ruggengraat in de juiste positie te houden en enkele oefeningen die je kunt doen om je kernspieren te versterken deel ik hieronder met je:

  1. Planken: Voor een goede ”plank’ ga je op je buik liggen en steun op je onderarmen en tenen. Houd hierbij je lichaam in een rechte lijn en probeer deze positie vervolgens zo lang mogelijk vast te houden.
  2. Brug: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten houdt je hierbij plat op de grond. Duw vervolgens je heupen omhoog totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je schouders tot je knieën en houdt dit vast.
  3. Superman: Ga op je buik liggen met je armen gestrekt voor je uit en je benen recht. Vervolgens til tegelijkertijd je armen, borst en benen van de grond, terwijl je je buikspieren hierbij aanspant.

Stretchoefeningen kunnen je helpen om de flexibiliteit van spieren en gewrichten te verbeteren. Enkele stretchoefeningen die je kunt uitvoeren zijn de volgende:

  1. Nekstretch: Buig je hoofd zijwaarts naar één kant, zodat je een stretch voelt aan de andere kant van je nek. Houd deze vervolgens positie een paar seconden (tot 30 seconden) vast en herhaal aan de andere kant. Je mag met je hand ook je hoofd wat verder doordrukken naar één kant voor een extra diepe stretch.
  2. Schouderstretch: Breng je arm over je borst en gebruik je andere arm om lichte druk uit te oefenen op je elleboog (Je kunt hem iets naar links en iets naar rechts uitvoeren om de trapezius goed te stretchen). Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal vervolgens ook aan de andere kant.
  3. Rugstretch: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en trek één knie naar je borst en houd deze positie een paar seconden vast. Herhaal met het andere been en wissel een aantal keer af.
houding verbeteren fysio
Later hieronder meer over diverse methoden waarmee jij jouw (zit)houding kunt verbeteren.

Ergonomische tips voor een goede werkhouding

Naast het uitvoeren van goede oefeningen en het doen van stretching, is het ook belangrijk om ergonomische gewoonten aan te nemen, vooral tijdens het werken om je houding te verbeteren. Een goede ergonomische werkplek, aangevuld met ergonomische hulpmiddelen kan helpen om een goede houding te behouden en problemen te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor een start met goede ergonomische werkplek:

  1. Zorg voor een goede stoel: Kies een goede ergonomische bureaustoel die je rug goed ondersteunt en zorg ervoor dat je voeten plat op de grond kunnen rusten. Pas indien nodig ook zeker de hoogte van je stoel aan, zodat je een goede zithouding behoudt.
  2. Stel je bureau op de juiste hoogte in: Zorg ervoor dat je ergonomische bureau op de juiste hoogte is ingesteld, zodat je ellebogen in een hoek van 90 graden gebogen zijn wanneer je typt.
  3. Plaats je monitor op ooghoogte: Zorg ervoor dat je monitor op ooghoogte staat, zodat je niet naar beneden hoeft te kijken of je nek moet buigen, want dit kan je echt veel nekpijn bezorgen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een monitorstandaard, een monitor arm of een laptopstandaard.

Apparaten en hulpmiddelen voor houdingscorrectie

Naast oefeningen, stretching en een ergonomische zithouding, zijn er ook nog meer verschillende hulpmiddelen en apparaten die je kunnen helpen om je houding te verbeteren. Hier zijn enkele van deze hulpmiddelen voor je houdingcorrectie:

  1. Houding correctoren: Deze hulpmiddelen (ook wel brace genoemd) kunnen worden gedragen om je bewust te maken van je houding en om je te helpen een goede houding aan te nemen. Verbeter je houding dus gauw met een goede brace of houding corrector!
  2. Ergonomische muis en toetsenbord: een ergonomische muis en een ergonomisch toetsenbord zijn ook zeer goed voor het verbeteren van de houding. Het begint bij de kleine dingen, zal ik maar zeggen.
  3. Voetensteunen: kunnen je voeten op de juiste manier plaatsen zodat jij een goede ergonomische zithouding kunt aannemen.

Het belang van een ondersteunende matras en kussen voor een goede houding tijdens het slapen

Een goede houding tijdens het slapen is ook essentieel voor het verbeteren van je houding en het continue in een goede houding verblijven. Een ondersteunend matras en ondersteunend hoofdkussen kunnen ervoor zorgen dat je ruggengraat in een neutrale positie blijft tijdens het slapen. Hieronder deel ik graag enkele tips met jullie voor het kiezen van een ondersteunend matras en kussen:

  • Kies een matras dat je ruggengraat in een neutrale positie houdt: Een medium tot stevig matras kan helpen om je ruggengraat in een neutrale positie te houden tijdens het slapen.
  • Kies een kussen dat je nek voldoende ondersteunt: Een kussen dat je nek goed ondersteunt en je hoofd op één lijn houdt met je ruggengraat is ideaal voor een goede houding tijdens het slapen. Nekklachten? Kijk dan voor een goed hoofdkussen tegen nekklachten. Daarnaast is er voor elke slaappositie een goed hoofdkussen verkrijgbaar.

Houding verbeterende gewoonten voor iedere dag

Naast de bovengenoemde tips voor het verbeteren van je houding, zijn er ook enkele gewoonten die je kunt aannemen om je houding in het dagelijks leven te verbeteren en te zorgen dat je niet lijdt aan de gevolgen van een slechte houding. Hier zijn een aantal goede gewoonten die direct kunt toepassen:

  • Sta regelmatig op en beweeg: Zitten gedurende lange periodes kan schadelijk zijn voor je houding en dus is het belangrijk om regelmatig op te staan en te bewegen, om je spieren te strekken en de spanning te verminderen.
  • Let op je houding tijdens het tillen: Houd je rug recht en til altijd met je benen in plaats van met je rug om blessures, pijn of ongemakken te voorkomen.
  • Wees je bewust van je houding: Let gedurende de dag bewust op je houding en corrigeer deze indien nodig, want dit kan helpen om een goede houding een gewoonte te maken.

Door deze gewoonten aan te nemen, kun je je houding verbeteren en de bijbehorende problemen en ongemakken direct verminderen.

Dag! Ik ben Maarten, en ik schrijf al geruime tijd voor Mindsetking. Mijn specialisatie ligt in het schrijven van vergelijkingsartikelen en artikelen gebaseerd op onze eigen tests, wetenschappelijke informatie, vooral gericht op ergonomisch werken, sport, voeding en gezondheid. Door mijn leven heen ben ik intensief bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn cliënten. Indien je vragen hebt, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.