voordelen van nekmassages en hoe je ze uitvoert

Wat is een nekmassage en wat zijn de voordelen?

We hebben vaak gezien dat wanneer mensen moe zijn van het werk, ze hun nek en schouders vasthouden om enige opluchting te voelen. Deze handeling laat zien dat er veel spanning wordt opgeslagen in het nekgebied, waardoor nekstijfheid en spierpijn ontstaan.

Lang in de zelfde (soms slechte) houding verkeren als gevolg van bureauwerk of veelvuldig autorijden kunnen leiden tot nekpijn. Een fijne nekmassagetherapie kan deze spanning snel verlichten en helpt de persoon om zich beter te voelen.

Nekmassage therapie omvat zachte strelingen en andere technieken om de spieren en bijbehorende ligamenten te masseren voor meer ontspanning. De massage helpt de bloedcirculatie te verbeteren en het welzijn van de persoon te bevorderen, samen met andere voordelen die we in dit artikel zullen behandelen.

Er zijn echter ook enkele bijwerkingen die kunnen optreden na een nekmassage, zoals duizeligheid en hoofdpijn. Wil jij deze met ons samen verkennen, voor meer begrip en kennis? Lees dan mee en we loodsen je door deze interessante materie heen.

Voordelen van een nekmassage

Nekmassage therapie biedt voordelen op fysiek en psychologisch vlak. Het is een gemakkelijke manier om alle opgeslagen spanning los te laten. Nekmassage biedt vele voordelen, waarvan er enkele hieronder worden opgesomd:

 • Verlicht stress
 • Angst verminderen
 • Verlicht hoofdpijn en migraines
 • Het verbetert de bloedcirculatie naar de hersenen
 • Maakt een breed bewegingsbereik mogelijk
 • Verbetert spierpijn
 • Effectief bij het verlichten van chronische nekpijn
 • Verbetert de kracht van de nek

Belangrijkste voordelen nader uitgelegd

Ontspanning van gespannen spieren

Een nekmassage kan helpen bij het ontspannen van gespannen- en stijve spieren in de nek en schouders. Dit komt doordat de massage de bloedcirculatie in deze gebieden verbetert. Door de verbeterde bloedcirculatie worden afvalstoffen sneller afgevoerd en voedingsstoffen sneller aangevoerd, waardoor de spieren beter kunnen herstellen.

Verbeterde bloedcirculatie

Een nekmassage kan niet alleen helpen bij het ontspannen van gespannen spieren, maar kan ook de bloedcirculatie in het hele lichaam verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van spanning in de spieren en heeft daarnaast nog meer gezondheidsvoordelen.

Verlichting van hoofdpijn en migraines

Een nekmassage kan ook helpen bij het verlichten van hoofdpijn en migraines. Dit komt doordat de massage de doorbloeding verbetert en de spanning in de spieren van onze nek en schouders vermindert. Door deze vermindering van spanning kan ook de druk op de zenuwen en bloedvaten in de nek afnemen, wat kan leiden tot minder hoofdpijn.

Bevordering van mentale welzijn en gevoel van ontspanning

Een nekmassage kan niet alleen fysieke voordelen bieden, maar ook mentale voordelen, die niet onbesproken mogen blijven. Door de ontspanning die de massage biedt, kan het een gevoel van welzijn bevorderen en stress verminderen. Dit kan leiden tot een betere nachtrust en een verbeterde kwaliteit van leven.

deze vrouw krijgt een nekmassage

Mogelijke bijwerkingen van een nekmassage

Een nekmassage kan een heerlijk ontspannende manier zijn om spanning los te laten en pijnklachten effectief en efficiënt te verlichten. Toch zijn er een aantal bijwerkingen waar je rekening mee moet houden bij het geven of ontvangen van een kemassage. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke bijwerkingen van een nekmassage.

BijwerkingBeschrijving
HoofdpijnTijdelijke hoofdpijn kan in sommige gevallen optreden na een nekmassage. Dit komt doordat de nekmassage de bloedcirculatie verbetert en afvalstoffen vrijkomen uit de spieren. De hoofdpijn verdwijnt meestal binnen enkele uren weer en is geen reden tot zorg.
DuizeligheidSommige mensen kunnen duizeligheid ervaren na een nekmassage, vooral als de massage te intens is of als ze een gevoelige nek hebben. Het is daarom belangrijk om na de massage even rustig te blijven liggen voordat je opstaat en te bewegen om duizeligheid te voorkomen.
Verergering van klachtenIn zeldzame gevallen kan een nekmassage de klachten verergeren, bijvoorbeeld als er sprake is van een nekhernia. Daarom moet je bij medische klachten niet zomaar een nekmassage ondergaan, maar eerst hulp en advies in roepen van een professional.
Blauwe plekkenAls de nekmassage te intens of te langdurig is, kan er sprake zijn van blauwe plekken op de nek en schouders.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren tijdens een nekmassage en de juiste druk en techniek te gebruiken. Overleg ook altijd met een arts als je gezondheidsproblemen hebt voordat je een nekmassage ondergaat.

“Een nekmassage kan ontzettend fijn zijn, maar het is belangrijk om te weten dat er mogelijke bijwerkingen zijn om rekening mee te houden. Door de juiste techniek en druk te gebruiken en naar je lichaam te luisteren, kan je de risico’s minimaliseren en optimaal genieten van de voordelen van een nekmassage.”

Hoe geef je thuis een nekmassage

Het is altijd prettig om in de buurt van je eigen huis een massage te krijgen zonder de deur uit te gaan. Voor een effectieve nekmassage heb je hulp nodig. Vraag je partner om het voor je te doen met behulp van de massage boeken.

 1. Begin met het vinden van een serene rustige ruimte met een vriendelijke sfeer.
 2. Neem een comfortabele stoel en zit rechtop met de nek en rug recht. Een massagestoel (eventueel inklapbaar) of een tafel om op te masseren zijn ideaal voor het beste resultaat.
 3. Sluit je ogen en concentreer je op de ademhalingspatronen. Adem een minuut in en uit. Dit proces kalmeert de zenuwen en de geest. De persoon die de massage geeft, staat achter de stoel.
 4. Neem wat van een goede massageolie, wrijf en verwarm het op je handen en breng het aan op de nek, voor- en achterkant.
 5. Warm op en gebruik de vingertoppen om de nekspieren los te maken.
 6. Plaats drie vingers op de basis van de nek en oefen stevige druk uit. Schuif je vingers richting de schouders.
 7. Kneed je duimen waar je de spierknopen voelt en oefen stevige en aanhoudende druk uit.
 8. Werk aan de achterkant van de nek door het hoofd naar voren te bewegen. Dit zorgt voor een trekkracht in de nekspieren. Ondersteun het hoofd met één hand en maak glijdende bewegingen met de handpalmen met de andere hand op de achterkant van de nek.
 9. Plaats je duimen op de middellijn aan de achterkant van de nek en druk ze zachtjes in de spieren. Schuif ze naar de ruggengraat.
 10. Werk ten slotte aan beide schouders tegelijk. Glijd de handpalmen van elkaar weg. Je kunt massage apparaten voor je nek gebruiken voor een perfecte en professionele massage ervaring thuis. Twee van mijn persoonlijke favorieten zijn nekmassage kussens & massage riemen.

Maak van deze nekmassage een onderdeel van je dagelijkse routine, want het duurt amper 5 tot 6 minuten per sessie.

Let hier wel op bij de uitvoering

Nekmassages zijn een effectieve manier om te zorgen voor ontspanning, maar soms voelen mensen kort na de massage spierpijn, maar dit duurt niet lang.

Bij een nekmassage is veel voorzichtigheid geboden omdat de hoofdtoevoer naar de hersenen via de nek loopt. Stretch niet te hard en te impulsief als iemand al last heeft van zijn of haar nek (B).

Verdere voorzorgsmaatregelen kunnen zijn:

 • Een comfortabele stoel die helpt bij het corrigeren van de houding. Een inklapbare massagestoel is altijd een goede optie.

Conclusie

Een nekmassage kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen en klachten in de nek en schouders te verlichten. Door regelmatig een nekmassage toe te passen, kun je de voordelen ervan ervaren. Het is echter belangrijk om op mogelijke bijwerkingen zoals duizeligheid en hoofdpijn te letten en de juiste technieken toe te passen tijdens het masseren. Kies indien gewenst voor een elektrisch nekmassage apparaat om de massage te vergemakkelijken.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een nekmassage?

Een nekmassage kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen en klachten in de nek en schouders te verlichten of te voorkomen. Door regelmatig een nekmassage toe te passen, kun je de voordelen ervan ervaren. Het is echter belangrijk om op mogelijke bijwerkingen zoals duizeligheid en hoofdpijn te letten en de juiste technieken toe te passen tijdens het masseren.

Welke bijwerkingen kan een nekmassage hebben?

Hoewel een nekmassage over het algemeen veilig is, kunnen sommige mensen duizeligheid ervaren na de massage, vooral als de massage te intens is of als ze een gevoelige nek hebben. Ook kan er tijdelijke hoofdpijn optreden na het geven van een nekmassage. Het is daarom belangrijk om tijdens de massage goed naar je lichaam te luisteren en de juiste druk en techniek te gebruiken.

Hoe voer ik zelf een nekmassage uit?

Je kunt zelf een nekmassage uitvoeren door de spieren in de nek en schouders te kneden met je handen. Daarnaast kun je massageoliën gebruiken om de wrijving te verminderen en de massage soepeler te laten verlopen. Daarnaast zitten er in massageolie ook voedzame stoffen, die opgenomen kunnen worden door je huid. Er zijn ook elektrische nekmassage apparaten beschikbaar die kunnen helpen bij het uitvoeren van een nekmassage.

Zijn elektrische nekmassage apparaten effectief?

Ja, elektrische nekmassage apparaten zijn handige hulpmiddelen voor het uitvoeren van een nekmassage bij jezelf of door iemand anders. Ze bieden verschillende massagestanden en kunnen worden gebruikt om de spieren in de nek en schouders te ontspannen.

Wat kan ik doen als ik duizelig ben na een nekmassage?

Als je duizelig bent na een nekmassage, is het belangrijk om rustig op te staan en te bewegen om duizeligheid te voorkomen. Als de duizeligheid aanhoudt, kun je een warm kompres op de nek leggen of ontstekingsremmende pijnstillers nemen. Raadpleeg een arts als de duizeligheid ernstig of aanhoudend is.

Wat kan ik doen bij hoofdpijn na een nekmassage?

Als je hoofdpijn hebt na een nekmassage, kun je een warm kompres op de nek leggen of ontstekingsremmende pijnstillers nemen. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken en rust te nemen na een nekmassage. Als de hoofdpijn lang aanhoudt (een dag of meer), raadpleeg dan een arts.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *