hoofdpijn vanuit nek behandelen en voorkomen

Hoofdpijn vanuit nek verhelpen: wat zijn de opties?

Heb je wel eens last van hevige hoofdpijn die vanuit je nek lijkt te zijn ontstaan? Dit kan erg vervelend of belemmerend zijn en je dagelijkse bezigheden sterk beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om deze pijn te verlichten. In dit artikel bespreken we de oorzaken van hoofdpijn vanuit de nek, de symptomen en de meest effectieve behandelingen om deze pijn te verhelpen.

Indien jij vaak last hebt van hoofdpijn vanuit de nek, is het erg belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Dit kan variëren van een verkeerde houding tot spierspanning of in het ergste geval zelfs letsel. Door de oorzaak te begrijpen, kun je gerichte stappen nemen om de pijn in je nek te verminderen.

Naast het begrijpen van de oorzaak, is het ook belangrijk om de symptomen van hoofdpijn vanuit de nek te herkennen. Dit kan variëren van pijn in de nek tot stijfheid en uitstralende pijn naar het hoofd.

Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingsopties beschikbaar om hoofdpijn vanuit de nek te verlichten. Denk hierbij aan massage apparaten, het bezoeken van een chiropractortens apparaten en het aanpassen van je werkhouding. Door deze behandelingen te combineren en aan te passen aan jouw specifieke situatie, kun je hoofdpijn vanuit de nek effectief verhelpen.

Belangrijkste aandachtspunten

 • Hoofdpijn vanuit de nek kan verschillende oorzaken hebben, variërend van spierspanning tot een verkeerde houding.
 • Door de symptomen van hoofdpijn vanuit de nek te herkennen, kun je gerichte stappen nemen om de pijn te verminderen.
 • Effectieve behandelingsopties om hoofdpijn vanuit de nek te verlichten zijn onder andere massage apparaten, het bezoeken van een chiropractortens apparaten en het aanpassen van je werkhouding.
 • Door deze behandelingen te combineren en aan te passen aan jouw specifieke situatie, kun je hoofdpijn vanuit de nek effectief verhelpen.
 • Neem contact op met een specialist als je last hebt van aanhoudende of ernstige hoofdpijn vanuit de nek.

Oorzaken van hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn vanuit de nek kan door verschillende oorzaken worden veroorzaakt, waar je niet altijd gelijk aan denkt en dat begrijp ik. Om je op weg te helpen zal ik in onderstaande paragraaf de meest voorkomende oorzaken met je delen.

Een veelvoorkomende oorzaak van deze vorm van hoofdpijn is spierspanning in de nek, wat kan worden veroorzaakt door:

 • Een verkeerde houding, zoals langdurig zitten achter een computer of telefoon
 • Te weinig beweging of juist overbelasting van de nekspieren door bepaalde sporten
 • Stress of spanning door dagelijkse bezigheden

Andere mogelijke oorzaken van hoofdpijn vanuit de nek zijn:

 • Whiplash of andere vormen van nekletsel
 • Misvormingen in de wervelkolom
 • Een beknelde zenuw in de nek die zorgt voor spanning
 • Migraine

Door de verschillende oorzaken van hoofdpijn vanuit de nek te begrijpen, kun je gerichter werken aan het verlichten van de hoofdpijn. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van jouw hoofdpijn te achterhalen en hierop de juiste behandeling toe te passen.

pijnlijke hoofdpijn die ontstaan is in je nek

Symptomen van hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn vanuit de nek kan verschillende symptomen veroorzaken die invloed hebben op je dagelijks leven en bezigheden. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, zodat je de juiste behandeling kunt krijgen om jouw hoofdpijn te verlichten. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van de meest voorkomende symptomen van hoofdpijn vanuit de nek:

 • Pijn in de nek en schouders
 • Stijve nekspieren
 • Uitstralende pijn vanuit de nek naar het hoofd
 • Hoofdpijn aan één kant van het hoofd of vooral achter de ogen (vaak links)
 • Duizeligheid of een licht gevoel hebben in het hoofd

Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen gepaard gaan met o.a. misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Als je symptomen ervaart die lijken op die van hoofdpijn vanuit de nek, raden we je aan om snel contact op te nemen met je huisarts of specialist voor een diagnose en passende behandeling op maat.

TIP: Houd een dagboek bij van de symptomen die je ervaart, wanneer ze optreden en wat je doet wanneer ze optreden. Dit kan helpen om de oorzaken van je hoofdpijn vanuit de nek te identificeren en beter te begrijpen hoe je deze kunt verlichten.

Effectieve behandelingen voor hoofdpijn vanuit de nek

Als je last hebt van hoofdpijn vanuit de nek, zijn er verschillende effectieve behandelingen die je kunnen helpen de pijn te verlichten. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire behandelingsopties.

Massage apparaten

Een (hoofdpijn)massage kan helpen om de spieren in je nek te ontspannen en zo de hoofdpijn te verminderen of te voorkomen. Massage apparaten zoals nekmassage apparaten zijn zeer handig in gebruik en kunnen je helpen om de druk op de pijnlijke plekken te verminderen. Je kunt ze gemakkelijk thuis gebruiken en op die manier de pijn verminderen wanneer het jou uitkomt.

Chiropractor

Een chiropractor kan helpen om de oorzaak van je hoofdpijn vanuit de nek te achterhalen en de oorzaak gericht aanpakken, indien deze in zijn behandelingsgebied ligt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij een beknelde zenuw of druk vanuit de wervelkolom. Hij kan daarbij bewegingen en aanpassingen doen om de druk in je nek te verminderen, en daarmee ook de hoofdpijn. Het kan iets duurder zijn dan andere behandelingen, maar het kan zeker effectief zijn voor jouw situatie.

Tens apparaten

Tens apparaten zijn kleine apparaatjes die elektrische impulsen gebruiken om de spieren in je nek te stimuleren. Deze impulsen helpen bij het verminderen van de hoofdpijn en kunnen je helpen de nekspieren te ontspannen. Ze zijn makkelijk in gebruik en je kunt er thuis zelf direct mee aan de slag.

Ergonomisch werken

Wanneer je dagelijks veel tijd achter een bureau doorbrengt, is het belangrijk dat je ergonomisch werkt. Dit betekent dat je bureau, ergonomische bureaustoel en computer op de juiste hoogte zijn ingesteld en dat je een goede houding aanneemt. Zo voorkom je dat je nekspieren overbelast raken en je hoofdpijn krijgt vanuit je nek.

Probeer bovenstaande behandelingen om hoofdpijn vanuit de nek te verhelpen. Door ze te combineren en aan te passen naar jouw situatie, kun je de hoofdpijn verminderen en op de lange termijn zowel nekpijn als hoofdpijn voorkomen. Mocht de pijn toch aanhouden, is het verstandig om een afspraak te maken met een arts of fysiotherapeut.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.