Kan een verzwaringsdeken helpen bij reuma of fibromyalgie?

Als je last hebt van chronische pijn en spierspanning als gevolg van reuma of fibromyalgie, kan een goede nachtrust een uitdaging zijn. Verzwaringsdekens zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, met veel claims over hun potentiële gezondheidsvoordelen. Maar kan een verzwaringsdeken echt helpen bij chronische pijnaandoeningen zoals reuma of fibromyalgie?

Een verzwaringsdeken is een deken die is gevuld met materialen zoals glaskralen of plastic korrels om extra gewicht te bieden. Het idee is dat de druk van het extra gewicht de zenuw- en spieractiviteit kan verminderen, wat kan bijdragen aan ontspanning en zelfs het verminderen van klachten als reuma en fibromyalgie

In dit artikel zoeken we dit uit en werken we toe naar de manier waarop verzwaringsdekens kunnen helpen bij reuma of fibromyalgie.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Er is echter geen hard wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat verzwaringsdekens een effectief middel zijn tegen chronische pijn veroorzaakt door reuma of fibromyalgie.

Lees ook hieronder wat misschien wel mogelijk is.

Hoe kan een verzwaringsdeken helpen?

Er zijn verschillende manieren waarop een verzwaringsdeken kan bijdragen aan een betere nachtrust voor mensen met fibromyalgie als wel reuma. Om te beginnen kan het gewicht van de verzwaringsdeken helpen om het lichaam te kalmeren en een gevoel van veiligheid te bieden, waardoor stress en angst afnemen. Dit kan vooral voordelig zijn voor mensen met fibromyalgie of reuma, die geregeld last hebben van angst gerelateerde symptomen.

Bovendien kan de verhoogde druk die de verzwaringsdeken uitoefent op het lichaam de aanmaak van de hormonen serotonine en melatonine bevorderen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van het slaap-waakritme en kunnen helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren en een diepere slaap te bevorderen. Het idee is dat je met een goede slaap beter bestand bent tegen de problemen die deze aandoeningen met zich mee brengen.

Maar hoe wordt dit in de praktijk ervaren door mensen met fibromyalgie en reuma? Uit ervaringen van mensen met fibromyalgie en reuma blijkt dat de verzwaringsdeken daadwerkelijk kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van klachten zoals pijn en spierspanning.

“Ik heb fibromyalgie en gebruik nu alweer een tijdje een verzwaringsdeken. Ik slaap veel beter en word minder vaak wakker tijdens de nacht, wat erg lekker is. Ik merk ook dat mijn spieren minder gespannen zijn en ik minder last heb van pijn in mijn gewrichten.”  Ervaring van een gebruiker van een verzwaringsdeken bij fibromyalgie.

Naast de ervaringen van gebruikers is er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van verzwaringsdekens bij fibromyalgie en reuma. Hoewel er nog weinig onderzoek is gedaan op dit gebied, zijn de resultaten tot nu toe toch wel enigszins veelbelovend. Zo werd in een studie uitgevoerd in 2015 geconcludeerd dat deelnemers die gebruikmaakten van een verzwaringsdeken significant minder last hadden van angstsymptomen en beter sliepen dan deelnemers die dit niet deden.

verzwaringsdeken fibromyalgie en reuma verlichten

Conclusie

Na het onderzoeken van de mogelijke voordelen van een verzwaringsdeken bij reuma en fibromyalgie kan geconcludeerd worden dat het een effectief hulpmiddel kan zijn voor een betere nachtrust. Zowel de ervaringen van mensen met deze aandoeningen als wetenschappelijk onderzoek tonen aan dat een verzwaringsdeken kan helpen om stress en angst te verminderen, de slaapkwaliteit te verbeteren en pijn en spierspanning te verminderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een verzwaringsdeken geen genezing biedt voor reuma en fibromyalgie, maar wel kan helpen om de symptomen te verlichten en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren. Het gebruik van een verzwaringsdeken is een veilige en natuurlijke manier om de slaapkwaliteit te verbeteren en kan een aanvulling zijn op andere behandelingen.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Een goede verzwaringsdeken moet worden gekozen op basis van het lichaamsgewicht van de gebruiker of gebruikers. Over het algemeen wordt aangeraden om een verzwaringsdeken te kiezen die 10% van het lichaamsgewicht van de betreffende persoon weegt. Het is belangrijk om de deken goed te positioneren op het bed, zodat deze het hele lichaam bedekt en niet van het bed af zal glijden gedurende de nacht.

Veel mensen vinden het prettig om de verzwaringsdeken te gebruiken in combinatie met andere ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen of meditatie. Het is ook belangrijk om de verzwaringsdeken regelmatig te wassen volgens de instructies van de fabrikant om hygiëne en duurzaamheid te garanderen.

Meer gerelateerde artikelen over verzwaringsdeken?

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.