Kan een verzwaringsdeken helpen bij ADHD of ADD?

Verzwaringsdekens zijn steeds populairder geworden vanwege hun kalmerende en therapeutische voordelen. Maar kunnen ze worden gebruikt om mensen te helpen die lijden aan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADD)? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen hoe verzwaringsdekens werken.

Verzwaringsdekens zijn ontworpen om een gelijkmatige druk op het lichaam uit te oefenen, wat een gevoel van ontspanning en veiligheid geeft, vergelijkbaar met geknuffeld of geknuffeld worden. Aangenomen wordt dat deze zachte druk een diepere slaap veroorzaakt door neurotransmitters te stimuleren, met name serotonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van stemmingen en het kalmeren van angst. Als zodanig kunnen verzwaarde dekens verlichting bieden bij enkele van de moeilijkere symptomen die gepaard gaan met ADHD of ADD, waaronder hyperactiviteit en slaapproblemen.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze effecten niet zijn getest in een officiële klinische setting.

Is er wetenschappelijk onderzoek?

Recente studies hebben nog niet bewezen dat een verzwaringsdeken een effectieve behandeling kan zijn voor mensen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) of Attention Deficit Disorder (ADD). Er komt echter onderzoek naar voren dat suggereert dat verzwaringsdekens mogelijk verlichting kunnen bieden van de symptomen die gepaard gaan met deze aandoeningen.

Wat kunnen verzwaringsdekens wel sowieso?

Verzwaringsdekens zijn ontworpen om diepe drukstimulatie op het lichaam uit te oefenen, wat kan leiden tot gevoelens van veiligheid en ontspanning. Als zodanig hebben sommige ouders van kinderen met ADHD of ADD ontdekt dat ze nuttig zijn om hun kinderen te helpen zich kalmer en meer gefocust te voelen – zowel overdag als ’s nachts wanneer ze proberen te slapen. Hoewel anekdotisch bewijs zoals dit bemoedigend is, zou verder wetenschappelijk onderzoek moeten plaatsvinden om de effectiviteit ervan als behandelmethode te valideren.

Meer artikelen over verzwaringsdeken?

Beste lezer, wij zijn Team Mindsetking en we bestaan uit de groep schrijvers die je kunt vinden op onze ''over ons'' pagina. Wij publiceren voornamelijk op basis van onze eigen ervaring, wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.