kenmerken van adhd

ADHD symptomen bij kinderen, volwassenen, vrouwen & mannen

We kennen allemaal wel iemand waarvan we denken dat die het stereotype ADHD belichaamt.

Als wij ADHD zeggen dan denken mensen altijd direct aan het hyperactieve gedeelte. Personen die niet stil kunnen zitten en ontzetten luidruchtig zijn.

Is dit werkelijk hoe ADHD gediagnosticeerd wordt of zit hier mee achter? Ken jij iemand waarvan jij denkt dat deze persoon ADHD heeft of twijfel je misschien over jezelf?

In dit artikel zal je erachter komen hoe je ADHD bij kinderen en volwassen kunt herkennen en wat de symptomen zijn. Als ADHD deskundige neem ik je kortweg mee in de symptomen van ADHD.

Ben je er klaar voor?

Even kort: Hoe omschrijf ik ADHD?

ADHD is een genetische psychische stoornis die wordt gekenmerkt door verhoogde niveaus van hyperactiviteit, onoplettendheid en impulsief gedrag.

De symptomen van ADHD verschijnen voor het eerst bij kinderen, hoewel de stoornis ook bij het opgroeien gevolgen kan hebben voor mensen.

Zo kan het zijn dat iemand als kind nooit last heeft gehad van ADHD, maar als volwassenen wel veel last gaat krijgen. Over de oorzaak hiervan hebben wetenschappers verschillende ideeën.

Symptomen van ADHD bij kinderen

Een persoon die lijdt aan ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) heeft twee soorten gedragssymptomen die als volgt kunnen worden ingedeeld:

 • Het onvermogen om te focussen en concentreren (moeite met opletten)
 • Het wordt gekenmerkt door hyperactiviteit en impulsiviteit
 • Het komt vaak voor dat mensen met ADHD problemen hebben die in beide categorieën vallen, maar dit is niet voor iedereen het geval.
 • Het is gebleken dat ongeveer 2 tot 3 op de 10 mensen met de aandoening moeite hebben met concentreren en focussen, maar geen hyperactiviteit of impulsief gedrag.

ADHD symptomen zijn meestal het meest merkbaar wanneer een kind aan het spelen is of leert hoe het iets nieuws moet doen dat concentratie, zelfbeheersing en een lange aandachtsspanne vereist.

Het geluk van de goed opgeleide ouder of de goede schoolkeuze

Goede scholen en ouders die betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, zullen dergelijk gedrag bij kinderen herkennen en hen wijzen op behandeling.

Maar minder goed opgeleide ouders, of ouders van wie de kinderen het slecht doen op school, zijn misschien niet bekend met ADHD totdat een kind van school wordt geschorst omdat het zich misdraagt.

Later kan het moeilijk zijn om een ​​werkgever te vinden die bereid is iemand in dienst te nemen die met deze aandoening is gelabeld; autistische mensen – die ook moeite hebben om irrelevante prikkels eruit te filteren – bevinden zich vaak in soortgelijke arbeidsproblemen.

Het is ook erg goed om je in te lezen als ouder door boeken over ADHD te lezen bijvoorbeeld.

Symptomen bij tieners

Een tiener met ADHD vertoont meestal verschillende symptomen, waarvan de meeste vóór de leeftijd van 15 beginnen en goed te herkennen zijn. Bovendien kunnen ze in verschillende situaties voorkomen, dan bedoel ik thuis en op school.

adhd herkennen bij jonge kinderen
Wanneer men de symptomen van ADHD bij kinderen tijdig ontdekt, kan effectief geholpen worden in de begeleiding.

ADHD symptomen bij volwassenen

Deze aandoening komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het kan mogelijk te wijten zijn aan genen, hoewel hier geen eenduidig antwoord op gegeven wordt door specialisten zoals ik.

Aangezien ADHD een ontwikkelingsstoornis is, wordt aangenomen dat het zich bij volwassenen niet kan ontwikkelen zonder dat het voor het eerst optreedt tijdens de kindertijd.

Het is zo dat ADHD bij kinderen en tieners vaak door gaan tot in de volwassenheid en niet vaak verdwijnen uit het leven van een kind of tiener.

Symptomen van ADHD bij volwassenen zijn vaak veel subtieler dan symptomen bij kinderen.

Verschil tussen volwassenen en kinderen

Het voelt misschien als een open deur intrappen, maar de wijze waarop onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit bij volwassenen door ADHD aan het licht komen, kan heel anders zijn dan de wijze waarop ze bij kinderen aan het licht komen.

Hyperactiviteit heeft bijvoorbeeld de neiging af te nemen bij volwassenen, terwijl onoplettendheid de neiging heeft te blijven bestaan ​​naarmate de druk van het volwassen leven toeneemt.

Volwassenen met ADHD lopen vaak tegen het probleem aan dat elke taak op de ”To Do-lijst” waarschijnlijk onvoltooid blijven, zodat een opeenvolging van onvoltooide taken zich opstapelt.

Dit heeft een grote impact op het werk en kan ook voor sociale problemen zorgen. Het is immers wel zo dat bepaalde dingen (zeker bij een afspraak) echt nagekomen moeten worden.

Afgaand op specialisten is dit een redelijk nauwkeurige lijst, die de symptomen van ADHD bij volwassenen goed beschrijft:

 • Onzorgvuldig te werk gaan en details uit het oog verliezen
 • Voortdurend nieuwe taken beginnen voordat u de oude afmaakt
 • Slechte organisatorische vaardigheden
 • Regelmatig dingen kwijtraken
 • Erg ongeduldig zijn
 • Moeite hebben met focussen en het stellen van prioriteiten
 • Rusteloosheid en prikkelbaarheid
 • Regelmatig voor je beurt spreken en moeite hebben met zwijgen
 • Andere vaak onderbreken en reacties wegvagen
 • Prikkelbaar zijn en het hebben van stemmingswisselingen
 • Vergeetachtig zijn
 • Moeite hebben met concentratie
 • Onvermogen om met stress om te gaan
 • Risico’s nemen wanneer men iets onderneem – vaak met het ontbreken van een blik op de persoonlijke veiligheid of die van iemand anders – bijvoorbeeld gevaarlijk autorijden.
ADHD op het werk symptomen
Je kunt je voorstellen dat ADHD – gezien de symptomen- best belemmerend kan werken voor de persoon zelf als wel voor de omgeving.

ADHD symptomen bij vrouwen

Onderzoeksstudies hebben een sterke correlatie aangetoond tussen ADHD bij volwassen vrouwen en problemen met het gevoel van eigenwaarde.

Eigenwaarde is een super belangrijke eigenschap, dus mocht je iemand kennen die deze problemen ervaart, dan kun je met een hulpverlener praten.

Het is ongelooflijk belangrijk om te onthouden dat er hulp beschikbaar is. Niemand hoeft in stilte te leiden terwijl er ook hulp beschikbaar is. Met een aantal simpele stappen kunnen specialisten het niveau van eigenwaarde (bij vrouwen) verhogen.

Verder krijg vrouwen vaak later in hun leven de diagnose ADHD dan mannen, omdat ADHD zich bij vrouwen vaak minder opvallend uit.

Het ADHD-brein is anders bedraad dan het typische brein van mensen die geen ADHD hebben. Dit maakt het moeilijker om van de ene mentale taak naar de andere over te schakelen, en moeilijker om bepaalde mentale taken uit te voeren, zoals het reguleren van emoties.

Sommige mensen met ADHD zijn hyperactief, terwijl anderen onoplettender zijn. De uitdrukking ADD wordt ook vaak wel gebruikt voor mensen die geen last hebben van het hyperactieve gedeelte.

Ongeacht hoe ADHD zich uit van persoon tot persoon zijn de meest voorkomende aandoeningen die vaak hand in hand gaan met ADHD bij vrouwen: angst, leerstoornissen en problemen met het omgaan met geld.

Misschien ook interessant: Het verschil tussen ADD en ADHD>>>

Symptomen en tekenen van ADHD bij volwassen vrouwen kunnen zijn:

 • Moeite met tijdbeheer
 • Problemen met angst en depressie
 • Moeite met geldbeheer

ADHD symptomen bij mannen

Het is belangrijk op te merken dat ADHD-symptomen bij vrouwen eerder gecategoriseerd kunnen worden in termen als onoplettendheid dan als hyperactiviteit. Bij mannen is dit anders.

ADHD-symptomen variëren dus afhankelijk van verschillende factoren, zoals iemand leeftijd, geslachts en persoonlijkheidskenmerken.

Wat verschillend kan zijn tussen mannen en vrouwen, zijn de uiterlijke tekenen van ADHD.

Mannen hebben meer kans om merkbaar gedrag en symptomen te vertonen, zoals:

 • Veel friemelen, eigenlijk continue
 • Voor zijn beurt spreken
 • Verstrooid gedrag vertonen
 • Storend gedrag vertonen op bijvoorbeeld het werk. Dit kan zich uiten in het maken van lawaai, hard praten of lachen, zonder daarbij opmerkzaam te zijn, dat anderen er last van kunnen hebben

Symptomen van ADHD bij jongens

Jongens hebben de neiging om meer hyperactief te zijn dan meiden, wat betekent dat ze nerveus of zenuwachtig over kunnen overkomen. Daarnaast vertonen jongens vaak impulsief gedrag en lijken ze constant ergens mee bezig te zijn.

Jongens zijn te herkennen aan de volgende symptomen:
• Bijzonder veel moeite hebben om stil te zitten
• Erg vaak anderen onderbreken
• Het erg lastig vinden of niet in staat zijn om op hun beurt te wachten
• Antwoorden zonder de beurt te krijgen

Drs. Fateeha Ashraf is klinisch psycholoog en biedt (onder andere) online haar diensten aan. Ze heeft meer dan vier jaar ervaring opgedaan in de klinische psychologie en heeft veel ervaring op het gebied van: taal- en spraakgerelateerde problemen behandelen, ADHD, autisme, gedragsproblemen en verstandelijke beperkingen. Daarnaast biedt zij middels haar online consultancy ook hulp aan bij de volgende onderwerpen: woedebeheersing, behandeling voor angststoornissen, autisme- en ADHD behandeling, pijn in het lichaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *