artikel over lomi lomi massages

Wat is lomi lomi massage? Elk detail erover!

Lomi Lomi massage, met haar wortels diep verankerd in de Hawaiiaanse traditie, is een unieke vorm van lichaamswerk die zowel fysieke als emotionele genezing bevordert. Deze eeuwenoude praktijk, vaak vergeleken met deep tissue massage, gebruikt lange strijkingen en traditionele methoden om interne balans en harmonie te herstellen. Het principe achter Lomi Lomi is dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, waarbij de massage zich richt op het vrijmaken van opgeslagen stress in het lichaam. Deze holistische benadering erkent dat herinneringen en stress niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam worden vastgehouden. Door deze aanpak biedt Lomi Lomi een weg naar diepe ontspanning en herstel van het welzijn.

Geschiedenis en culturele achtergrond

Oorsprong van Lomi Lomi

Lomi Lomi, een traditionele Hawaiiaanse massage, vindt zijn oorsprong in het oude Polynesië. De Polynesische kolonisten brachten deze geneeskunst met zich mee toen ze naar de Hawaiiaanse eilanden migreerden. In het Hawaiiaans betekent Lomi “wrijven, kneden en in kleine stukjes maken.”

De oude Hawaiiaanse kahuna’s, of inheemse genezers, beschouwden Lomi Lomi als een familieaangelegenheid. Deze massage werd dan ook vaak doorgegeven van generatie op generatie en was diep verankerd in de familiewaarden en de aloha-geest. Lomi Lomi combineert fysieke heling met spiritualiteit en gebed. Terwijl ze het lichaam masseren, richten de beoefenaars zich op het harmoniseren van lichaam, geest en ziel, door middel van rustige en vloeiende bewegingen.

Invloeden van buitenaf

Met de komst van Amerikaanse missionarissen in de 19e eeuw werd Lomi Lomi onder druk gezet. Deze missionarissen beschouwden het als een ‘heidens gebruik’ en hebben er toe bijgedragen dat Lomi Lomi voor lange tijd een alternatieve geneeswijze bleef. Hierdoor moest Lomi Lomi zich aanpassen aan de invloeden van het christendom en andere westerse praktijken.

In 1865 werd de ‘Wet op de geneeskunde van de Hawaïaanse eilanden’ aangenomen, die alle inheemse geneeswijzen verbood die niet erkend werden door de medische raad van Hawaï. Dit droeg verder bij aan de achteruitgang van Lomi Lomi als een inheemse geneeswijze. Pas ongeveer 70 jaar later werden de wetten herzien en kregen de Hawaiiaanse bevolking weer het recht om Lomi Lomi te beoefenen.

Sindsdien heeft Lomi Lomi langzaam zijn weg gevonden naar andere delen van de wereld en is het uitgegroeid tot een populaire massagetechniek. Terwijl de Lomi Lomi massage vandaag de dag een wereldwijd fenomeen is geworden, zijn de traditionele Hawaiiaanse waarden en culturele invloeden nog steeds sterk aanwezig in de Lomi Lomi-praktijk.

lomi lomi massages

Uitvoering en technieken van Lomi Lomi massage

Kenmerkende bewegingen

Bij een Lomi Lomi massage maakt de masseur gebruik van zijn onderarmen, ellebogen, handpalmen, vingers, knieën en voeten om lange, vloeiende bewegingen over het hele lichaam uit te voeren. Deze bewegingen, geïnspireerd op de dans en de natuur van Hawaï, zijn bedoeld om de energiecirculatie te bevorderen en spanning in het lichaam te verminderen.

Spirituele en fysieke voordelen

Een Lomi Lomi massage gaat verder dan alleen fysieke ontspanning. De Hawaiiaanse spirituele filosofie van Huna speelt een cruciale rol in de sessie. Therapeuten combineren gebed, intentie en zachte chant om een ​​holistische benadering van genezing te creëren die zowel emotioneel als mentaal voordeel biedt.

Hier zijn enkele fysieke voordelen van een Lomi Lomi massage:

 • Bevordert de bloed- en lymfecirculatie
 • Verbetert de spijsvertering
 • Vermindert stress en spierspanning
 • Bevordert harmonie en balans tussen lichaam, geest en ziel

Lomi lomi massageolie: welke kies je?

Massage olie speelt een belangrijke rol bij een Lomi Lomi massage. Er zijn verschillende oliën die je kunt gebruiken om de ervaring te verbeteren. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Kukui-olie – een luxe oliën met een Hawaiiaanse oorsprong die de huid voedt en hydrateert
 2. Kokosolie – een veelzijdige olie met een tropische geur die de huid verzacht
 3. Jojoba-olie – een lichte, niet-vette olie die snel in de huid wordt opgenomen

Zelf gebruik ik het liefst verwarmde massage olie.

lomi lomi massage technieken en voordelen

Hoe je een lomi lomi-massage thuis kunt doen

Een lomi lomi massage kun je zelf uitvoeren, met enige voorkennis. Omdat jij dit waarschijnlijk wil leren, deel ik hieronder stapgewijs de technieken voor het uitvoeren van een goede lomi lomi massage.

 1. Kies voor een rustgevende kamer met eventueel wat ontspannende achtergrond muziek.
 2. Gebruik een massagekleed op de vloer of laat je patiënt zich klaarmaken op een massagetafel.
 3. Begin met een royale hoeveelheid massageolie aan te brengen op de huid.
 4. Het hele lichaam wordt opgewarmd door willekeurig alle lichaamsdelen te betrekken met knedende bewegingen vanaf de onderarmen.
 5. Begin met het masseren van de achterkant van het lichaam, met lange halen over de verschillende lichaamsdelen. Een rugmassage apparaat kan je eventueel helpen als je minder goed bent in masseren.
 6. Bedek het gebied van de bovenste ledematen en ga nu naar de onderste ledematen van het lichaam.
 7. De zijkanten van de onderarmen en handen glijden met lange halen over het lichaam. De hielen van de voeten krijgen speciale aandacht bij de lomi lomi massage.
 8. Hoofdmassage wordt gedaan met vingertoppen waarbij de hoofdhuid betrokken is. Een hoofdmassage apparaat kan enorm helpen, indien jij niet goed bent in masseren..
 9. Gezicht en hals worden tegelijkertijd behandeld. Glijdende handpalmen verwarmen het gezicht langs de contouren van het gezicht.
 10. Het tempelgebied en de sinussen mogen niet worden gemist bij een lomi lomi massage. Houdt hier dus rekening mee.
 11. Onderarmen worden gebruikt om de nek op te tillen en het onderliggende gebied wordt met de andere hand gemasseerd. Hiervoor kunnen sommige nekmassage apparaten worden gebruikt.

Het hele proces duurt meestal een uur tot anderhalf uur, om de massage goed uit te voeren. Haast je dus niet en richt je echt op het bieden van de gewenste ontspanning.

Gezondheidsvoordelen van een Lomi Lomi-massage

 • Betere doorbloeding
 • Verlicht de symptomen van pijn (Bron)
 • Stimuleert de doorstroming van lymfe
 • Herstelt de energiestroom in het lichaam
 • Verbetert de immuniteit (Bron)
 • Artritis verminderen
 • Migraine verminderen
 • Verbetert de houding
 • Snelle genezing
 • Vermindert stress
 • Verlicht de spierspanning
 • Ontgifting van gifstoffen uit het lichaam
 • Creëert een gevoel van vrede

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *