cupping massage bijwerkingen

Is een cupping massage gevaarlijk of schadelijk? Dat zoeken we uit!

Een cupping-massage is een oude techniek van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) waarbij zuignappen op huidgebieden worden aangebracht om geblokkeerde energiekanalen te openen waardoor de vitale energie (Qi) vrij kan stromen.

Hoewel de cupping-massage niet nieuw is, wint het aan populariteit en promoten veel beroemdheden en influencers het ook. Maar voordat je jezelf een cupping-massage geeft, moet je weten of een cupping-massage gevaarlijk of schadelijk voor jou is.

Een kort overzicht van hoe cupping massage werkt

Voordat we ingaan op de mogelijke bijwerkingen van cupping-massage, moeten we weten hoe een cupping-massage werkt. Droog en nat zijn de twee soorten cupping-massages die het meest worden gebruikt. Natte massage verschilt van droge massage doordat de therapeut oppervlakkige incisies in de huid maakt en het onzuivere bloed eruit wordt getrokken.

De therapeut verwarmt de massage cups en plaatst ze vervolgens op de huid; verwarmde lucht creëert een vacuüm dat de huid in de cups zuigt. De cups worden in 3 minuten verwijderd en in het geval van natte cupping-massage maakt de therapeut incisies en brengt de cups opnieuw aan.

Bewijs voor de voordelen van cupping-massage

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat therapie met massage cups gunstig is voor:

De onderzoeken hebben echter waarschijnlijk een beperkte steekproefomvang en er zijn nog relatief weinig onderzoeken beschikbaar. Hierdoor is er meer bewijs nodig om de werkzaamheid en veiligheid van cupping-massage in bovengenoemde omstandigheden te beoordelen.

Voorzorgsmaatregelen voordat je een cupping-massage krijgt

Je kunt de risico’s van een cupping-massage vermijden door de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

 • Neem geen cupping-massage als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt

Evenzo mag cupping niet worden gedaan op:

 • Zonnebrand
 • Wond of zweer van de huid
 • Slagaders
 • Aderen
 • Zenuwen
 • Huidlaesies of ontstekingsplaatsen
 • Openingen van het lichaam, zoals mond en ogen.

De markeringen zouden binnen 10 dagen moeten verdwijnen. Als ze er nog steeds zijn, moet u een arts bezoeken en ervoor zorgen dat u zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Mogelijk risico’s, bijwerkingen en gevaren van cupping-massage

Hoewel veilig, is een cupping-massage gevaarlijk als de therapeut onervaren is. Enkele veel voorkomende bijwerkingen van cupping-massage zijn:

 • Kleurveranderingen in de het gebied waar de cupping-massage heeft plaatsgevonden
 • Littekens
 • Blauwe plekken
 • Brandwonden
 • Infecties die leiden tot sepsis en shock
 • Duizeligheid
 • Het kan psoriasis of eczeem verergeren
 • Bloedoverdraagbare infecties zoals Hepatitis en AIDS door besmetting van apparatuur

In zeldzame gevallen worden ook schedelbloedingen als gevolg van cupping op de hoofdhuid en bloedarmoede als gevolg van frequent bloedverlies gemeld.

Een geval van huidverbranding als gevolg van cupping

De vlekken op de huid zijn het gevolg van een breuk in haarvaten die lekkage van bloed en verkleuring van de huid veroorzaakt.

Herhaalde verwondingen aan haarvaten door natte cupping kunnen leiden tot de dood van de bovenliggende huid.

Een patiënt genaamd Li Lin had zijn bevroren schouder behandeld met de cupping-techniek. Na veelvuldig cuppen gedurende 15-16 dagen, ontwikkelde zijn lichaam blaren (2e graads brandwonden) die zich ontwikkelden tot 3e graads brandwonden bij verder cuppen.

Probeer daarom nooit zelf technieken voor cupping massage uit en doe geen gekke dingen. Volg netjes de instructies op of raadpleeg een professional.

Conclusie

Hoewel een cupping-massage niet gevaarlijk is, zijn enkele veel voorkomende bijwerkingen littekens en duizeligheid. In bepaalde omstandigheden, zoals wonden, spataderen of zonnebrand, is het beter om een cupping-massage vermijden. Ga ten slotte slechts twee keer per jaar voor een natte cupping-massage om de gevaren van cupping-massage te voorkomen.

Hey daar! Ik ben Asadullah, en mijn hart klopt voor de gezondheid van de mens. Deze passie bracht me ertoe om de studie Geneeskunde te volgen aan een vooraanstaande universiteit. Wanneer ik niet studeer, schrijf ik met veel plezier artikelen over gezondheidsthema's om iets bij te verdienen. Ik ben blij om deel uit te maken van het Mindsetking team, want hier kan ik mijn liefde voor gezondheid en schrijven combineren, en het is geweldig om te weten dat mijn bijdragen anderen kunnen helpen en inspireren.