Heb je ooit het gevoel gehad dat zowel je lichaam als geest schreeuwen om een moment van rust? In deze hectische wereld vol agenda’s, deadlines en constante digitale prikkels (6x zoveel als in 1980), verlangen we allemaal wel eens naar een echte, diepe ontspanning om even tot rust te komen. Ik introduceer je graag tot healing massage, een oude kunst die geweldig is voor ontspanning en rust, voor zowel lichaam als geest. Het gaat niet zomaar om een reguliere massage; het is een samenspel van ontspanning en connectie, bewust ontworpen om jouw lichaam en geest in harmonie te brengen. Laten we ons samen verdiepen in deze oude kunst, waar je leert hoe de juiste aanraking niet alleen spierspanning of -stijfheid kan verminderen, maar ook je geest kan ”healen”. Klinkt dat misschien niet als iets dat je nu nodig hebt?
Wat is healing massage?
Laten we maar zo snel mogelijk beginnen en dan wel bij het begin, shall we? Als je het woord ‘massage’ hoort, denk je misschien aan een ontspannend uurtje in een spa of misschien aan die sportmassage die je kreeg na je voetbalwedstrijd. Maar wat is healing massage nu precies? Dat is een geheel andere vorm van massage, kan ik je vertellen..
Meer dan alleen ontspanning
Oké doe even het volgende: stel je een therapeutische massage voor. En bedenk je daarbij dat het hier niet alleen om ontspanning, maar ook om genezing, om een diepere connectie met jezelf. Holistische massage, wordt het ook wel genoemd en deze vorm kijkt naar jou als een geheel. Het gaat niet alleen om die knoop in je schouder, maar om hoe die knoop in je schouder in verband staat met je algehele welzijn, je emoties en zelfs je geestelijke gezondheid. Het is een complete beleving, die ook je geest en dergelijke zal ”healen”.
Het verschil met de massages die we allemaal kennen..
Nu, wil je misschien nog wat extra informatie omtrent hoe dit verschilt van die sportmassage of de bekende Zweedse massage. Welnu, een sportmassage richt zich voornamelijk op het herstellen van blessures of het voorkomen ervan voor sporters. Het is geweldig na een zware workout en training. De Zweedse massage, aan de andere kant, is meer gericht op ontspanning met behulp van lange, glijdende bewegingen, masseert de masseur jouw lichaam vrij van spierknopen. Maar hoe gaat het precies bij healing massage? Het gaat verder kan ik je vertellen. Het is een combinatie van (eventueel een aantal van bovenstaande) technieken, intuïtie en kennis, allemaal bedoeld om jou in een staat van volledige harmonie te brengen en hierbij wordt ook je geest niet vergeten.
Indien je naar massage gaat voor die stijve nek of die zeurende rugpijn, kan een healing massage ook hierop ingaan, maar gaat voornamelijk echt over het luisteren naar wat je lichaam écht zegt.
Technieken achter healing massage: een diepgaande verkenning
- Diepe weefselmassage:
- Doel: Richt zich op de diepste lagen van het spierweefsel en deze vorm zie je ook veel terug bij reguliere massages en veel diverse soorten massages.
- Voordelen: Verlicht chronische spierspanning en knopen, biedt diepgaande pijnverlichting en dan vooral voor het lichaam.
- Myofasciale release:
- Doel: Is een ook vrij gebruikelijke vorm van lichaamsmassage richt zich op het losmaken van het fascia of bindweefsel rondom spieren. Er zijn voor deze vorm van massage ook speciaal fascia guns gemaakt en bindweefsel massage apparaten, om je zelf lekker te kunnen masseren.
- Voordelen: Vermindert bindweefselrestricties, wat kan bijdragen aan algehele spierontspanning en betere bewegingsvrijheid.
- Energetische massage:
- Doel: Behandelt niet alleen fysieke, maar ook energetische aspecten van het lichaam, wat een healing massage dus ook doet.
- Voordelen: Helpt bij het herstellen van de energiebalans, wat kan leiden tot een gevoel van verjonging en harmonie.
- Chakra balanceren:
- Doel: Aandacht voor de energiecentra in het lichaam en zorgen voor een vrije doorstroming van de energie door de chakra’s. Dit kan ook een chakra massage worden genoemd.
- Voordelen: Bevordert een evenwichtige energiestroom, wat bijdraagt aan zowel mentaal als fysiek welzijn en een goede werking van de organen.
- Reflexologie:
- Doel: Werkt met specifieke punten op de voeten en handen die correleren met andere delen van het lichaam.
- Voordelen: Stimuleert de genezing van gerelateerde lichaamsdelen, bevordert algehele ontspanning en kan zelfs bepaalde klachten als hoofdpijn en andere pijnen verminderen.
- Acupressuurmassage:
- Doel: Richt zich op bepaalde drukpunten in het lichaam en masseert deze als het ware.
- Voordelen: Bevordert de energiestroom en helpt bij het verlichten van spanning en pijn. Je kunt dit tegenwoordig makkelijk thuis uitvoeren door de aanschaf van een spijkermat/acupressuurmat.
Als professioneel masseur begrijp ik de complexiteit en de interconnectiviteit van het menselijk lichaam. De hierboven genoemde technieken stellen ons in staat om zowel de fysieke als de energetische aspecten van welzijn aan te pakken, wat resulteert in een holistische benadering van gezondheid en ontspanning.
Tips om het maximale uit jouw healing massage te halen
Ah, dus je bent klaar om jezelf onder te dompelen in de wereld van de healing massages? Fantastisch om te horen en ook erg fijn voor jezelf. Maar laten we het even hebben over hoe je het meeste uit deze ervaring kunt halen, want je wil natuurlijk wel het meeste resultaat voor je geld, niet waar?. Immers, net als bij elke onderneming, kan een beetje voorbereiding het halve werk zijn!
- Voorbereiding op je sessie:
- Plan vooruit: Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt voor en na de massage. Je wilt jezelf niet haasten naar een ontspanningsmassage, of wel dan? Zo behoud je de rust ook langer na je massage.
- Kies de juiste kleding: Draag bij voorkeur comfortabele, losse kleding. Dit maakt het makkelijker voor jezelf én voor de therapeut.
- Eet licht: Probeer een zware maaltijd te vermijden vlak voor je massage. Een licht tussendoortje is prima, maar je wilt niet met een volle maag op de massagetafel liggen, want dit kan ongemakkelijk zijn.
- Deel met je masseur: Heb je specifieke pijnplekken of zorgen die je kunt bedenken? Vertel het van te voren aan je masseur. Een open communicatie zorgt ervoor dat je een op maat gemaakte ervaring krijgt.
- Andere vormen verkennen (eventueel voordat je een healing massage probeert):
- Ayurvedische massage: Deze eeuwenoude Indiase praktijk balanceert niet alleen het lichaam, maar ook onze geest. Denk aan verwarmde kruidenoliën die afgestemd zijn op jouw specifieke lichaamstype. Als je houdt van een diepgaande, rituele ervaring, dan is dit zonder twijfel iets voor jou.
- Craniosacrale therapie: Een zachte, subtiele benadering die zich richt op het ritme van het cerebrospinale vocht. Klinkt dit te ingewikkeld voor je? Het voelt in feite als een zachte streling van je schedel en ruggengraat, maar kan diepgaande effecten hebben op je mentale- en fysieke welzijn.
Kijk, nu ben je er wat mij betreft ook helemaal klaar voor! Of je nu nieuw bent in de wereld van de massage of een oude rot in het vak, er is altijd iets nieuws te ontdekken en zeker ook te voelen. Dus, neem een diepe ademhaling of twee, laat los en duik in de helende omgeving van de massage. Ga ervoor en geniet er ook vooral van!
Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.