in dit artikel lees je alles over de verzwaringsdeken voordelen

Verzwaringsdekens en de voordelen die ze met zich meebrengen!

Verzwaringsdekens, ook wel zwaartekrachtdekens of kalmerende dekens genoemd, zorgen voor een diepe drukstimulatie van het lichaam. Dit heeft meerdere voordelen die je misschien niet direct verwacht!

In dit artikel behandel ik de belangrijkste voordelen van verzwaringsdekens en indien je vragen hebt, mag je ons altijd een bericht sturen!

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens gemaakt van plastic korrels, glazen kralen of zand aan de binnenkant. Deze materialen zorgen voor een zachte druk op het lichaam en bootsen het gevoel van geknuffeld of vastgehouden worden na. Met de fysieke voordelen van de verzwaringsdeken kan het gevoel omhelsd te worden een psychologisch gevoel van veiligheid geven.

Het ‘knuffelhormoon‘, de afscheiding van oxytocine, neemt toe met het gewicht van de verzwaringsdeken. Het is het hormoon dat plezier brengt aan de drager. Dit hormoon kan emoties van comfort en ontspanning ondersteunen en angst verminderen. Bovendien kan diepe drukstimulatie de hoeveelheid cortisol (“stresshormoon“) secretie verminderen. Voor degenen die angst of andere psychische problemen hebben, kan deze deken helpen hun stress te verminderen.

Serotonine is een andere neurotransmitter die de stemming reguleert en gevoelens van kalmte bevordert. De secretie van serotonine komt vaker voor wanneer het gewicht van het gewaad prominent aanwezig is. Over het algemeen kan de diepe drukstimulatie die door een verzwaringsdeken wordt geleverd, meerdere voordelen voor de drager helpen verbeteren.

De voordelen van het gebruik van verzwaringsdekens

Verzwaringsdekens zijn een therapeutisch hulpmiddel dat diepe druktherapie (DPT) biedt en dit heeft meerdere voordelen voor ons welzijn. Hieronder zal ik de meest prominente voordelen van verzwaringsdekens met jullie bespreken:

Verzwaarde deken voor het verminderen van angst

Verzwaringsdekens kunnen de angst bij zowel volwassenen als kinderen helpen verminderen. De diepe druk die hierdoor wordt veroorzaakt, helpt angstgevoelens te verminderen door stresshormonen te remmen. Vinson, Powers, & Mosesso, (2020) stelden duidelijk dat het dragen van een verzwaringsdeken tijdens het ontvangen van chemotherapie angst vermindert en kalmte veroorzaakt in hun klinische proef. Het is cruciaal om te onthouden dat verzwaarde dekens geen deskundige medische zorg mogen vervangen.
Als u ernstige angst of andere symptomen ervaart, zoek dan medische hulp.

Verzwaarde deken voor het bevorderen van ontspanning en slaap

Verzwaringsdekens kunnen inderdaad voordelen bieden bij ontspanning, wat gunstig is voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen. De studie van Hjort Telhede et al., (2022) volgde het effect van verzwaringsdekens op oudere mensen en toonde aan dat het vooral effectief is om ’s avonds laat wakker worden te verminderen. Het gewicht van de deken creëert het gevoel geknuffeld of vastgehouden te worden, wat comfort en ontspanning bevordert.

Symptomen van ADHD en autisme verlichten

Verzwaarde dekens zijn erg voordelig voor kinderen en volwassenen met ADHD (ons artikel) of autisme (ons artikel). Deze dekens kunnen helpen om problemen met zintuiglijke verwerking te kalmeren en een gevoel van kalmte te bevorderen (Larsson et al., 2020).

Verzwaringsdeken voordelen bij het verlichten van pijn

Sommige mensen gebruiken ook verzwaringsdekens om pijn te verlichten, zoals de pijn die gepaard gaat met fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom (B). De diepe druk van de deken kan spierspanning verlichten en ontspanning bevorderen.

Verzwaringsdeken en melatonine

Verzwaringsdekens kunnen bij sommige personen een positief effect hebben op het melatoninegehalte (B). Melatonine is een hormoon uit de pijnappelklier dat de slaap-waakcyclus van mensen kan beïnvloeden. Aanraking met diepe druk, zoals de druk die wordt gegenereerd door een verzwaringsdeken, kan de cortisolspiegel verlagen, wat de aanmaak van melatonine bevordert. Bovendien kan aanraking met diepe druk de serotoninespiegel verhogen, wat kan helpen de melatonineproductie te verhogen.

Voordelen verzwaringsdeken bij dementie?

Ondanks beperkt wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van verzwaringsdekens bij dementie, geven sommige onderzoeken aan dat ze gunstig kunnen zijn voor de slaap, agitatie en angst van patiënten met dementie in een laat stadium.

Het mechanisme waarmee verzwaringsdekens werken, is door middel van diepe drukstimulatie (DPS), een vorm van aanraakdruk die kan helpen het zenuwstelsel te kalmeren. Dopamine is een van de neurotransmitters die ontbreekt bij dementie, en men denkt dat DPS de afgifte ervan in de hersenen stimuleert.

Onze aanvullende artikelen over verzwaringsdekens

Indien je overtuigd van de voordelen van verzwaringsdekens, bestaat de kans dat je er nu zelf een wil aanschaffen. Wij helpen je daar graag bij en hebben vele verzwaringsdekens vergeleken en getest. Hieronder vind je enkele van onze reviews:

Verzwaringsdekens met een specifieke maat

Artikelen over specifieke gewichten verzwaringsdekens

Het algemene advies is om een verzwaringsdeken te kopen die zo zwaar is als 10% van je lichaamsgewicht. Afhankelijk van je eigen voorkeur mag je hier wel van afwijken.

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *