betekenis van de buikademhaling

Buikademhaling: voordelen, betekenis & oefeningen

Veel mensen geloven dat ademen iets is dat ze doen zonder er zelfs maar bij na te denken. Ze weten misschien niet dat er verschillende soorten ademhaling zijn, en elk type heeft zijn eigen voordelen. Buikademhaling is een soort ademhaling waarbij het middenrif het meeste werk doet.

In dit zeer volledige artikel over de buikademhaling ,ga ik onder andere in op: wat de buikademhaling, wat de voordelen zijn en hoe je hem toepast.

Wat is de buikademhaling?

Buikademhaling, ook wel middenrifademhaling genoemd, is een techniek waarbij je diep inademt vanuit je buik in plaats van oppervlakkig vanuit je borst. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen.

Ik ontdekte de buikademhaling tijdens een bijzonder stressvolle periode in mijn leven. Mijn geest racete en mijn borst voelde beklemd aan, maar toen ik deze techniek probeerde, voelde ik me onmiddellijk kalm en gecentreerd.

Hulp bij ongemakken en medische aandoeningen

Buikademhaling wordt vaak gebruikt om de symptomen van een aandoening van de bovenste luchtwegen of een paniekaanval te bestrijden.

Buikademhaling, of middenrifademhaling, is een natuurlijke reactie die de hartslag vertraagt en angst vermindert door endorfines in het lichaam vrij te geven.

Dit type ademhaling helpt ook bij het verlichten van pijn op de borst veroorzaakt door astma. Om buikademhaling te oefenen, pauzeer je gewoon een paar seconden voordat je inademt, zodat je buik naar beneden kan uitzetten terwijl je door je neus inademt.

Het belang van de buikademhaling

Wanneer we oppervlakkig of vanuit onze borst ademen in plaats van vanuit onze buik, krijgen we niet genoeg zuurstof in ons lichaam. Dit kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid en in de loop van de tijd zelfs bijdragen aan chronische gezondheidsproblemen.

Als we echter regelmatig buikademhaling oefenen – hetzij door meditatie of gewoon door meer bewust te zijn van hoe we de hele dag ademen – kunnen we onszelf trainen om op een natuurlijke manier dieper te ademen.

Voordelen van de buikademhaling

Ademen is iets dat we zonder veel nadenken doen, maar het is essentieel voor ons welzijn. Ademen verbindt onze geest en lichaam, en als het op ademen aankomt, zijn er tal van voordelen.

  • Stress verminderen: Diep ademhalen met het middenrif (of buik) is een belangrijk onderdeel van het verminderen van stress.
  • Helpt ons minder angst ervaren: met de buikademhaling activeer je je middenrif en stimuleer je het parasympathische zenuwstelsel, wat helpt om je geest te kalmeren en angstgevoelens te verminderen.
  • Bevordering bloedsomloop: Dit type ademhaling bevordert ook de bloedcirculatie door het hele lichaam. Wanneer je diep ademhaalt, stuur je meer zuurstof naar de spieren en organen, wat kan helpen bij het verbeteren van hun functie in het lichaam.
  • Ondersteuning spijsvertering: Buikademhaling werkt door het diafragma in te schakelen en diepere ademhalingen mogelijk te maken, wat kan helpen de peristaltiek, de beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal, te stimuleren.
  • Lagere ademhalingsfrequentie: last van een hoge ademhalingsfrequentie die niet optimaal is en wil je een ideale ademhalingsfrequentie? Oefen dit met de buikademhaling en laat je lichaam gezonder functioneren.
de buikademhaling stap voor stap uitgelegd
Je ademhaling is belangrijker dan je denkt en kan erg veel voor je betekenen.

Een manier om de buikademhaling uit te voeren

STAP 1: Ga plat op je rug liggen met je knieën gebogen, je hoofd op een kussen en een hand op elk van je bovenste borstribben. Je kunt je benen ook met je handen ondersteunen. Let tijdens het ademen op de beweging van je middenrif.

STAP 2: Adem langzaam in door je neus en laat je buik naar buiten duwen terwijl je inademt. Je hand op je borst moet zo stil mogelijk blijven.

STAP 3: Span je buikspieren aan zodat ze op hun plaats afnemen terwijl je ontspant met getuite lippen. De hand op je borst moet onbeweeglijk blijven terwijl je dit doet.

Wanneer je voor het eerst de techniek van middenrifademhaling leert, kan het je meer helpen om de oefeningen liggend te volgen. Terwijl je oefent en voorderingen maakt kun je het ook een keer zitten proberen

Hoe voor je de buikademhaling zittend uit?

STAP 1: Ontspan met je knieën gebogen en je schouders, nek en hoofd ontspannen.

STAP 2: Plaats je handen op zowel je bovenste ribbenkast als je borstbeen. Dit zal je helpen jouw middenrif te voelen terwijl u ademt.

STAP 3: Begin langzaam door je neus in te ademen, zodat je maag van je hand af beweegt. De hand op je borst moeten zo stil mogelijk zijn.

STAP 4: Adem uit door getuite lippen, span je buikspieren aan terwijl je je onderbuikorganen loslaat. De hand op je bovenborst mag niet (of nauwelijks) bewegen.

Wees niet verbaasd als je deze techniek in het begin moe wordt. Maar blijf erbij, want de lichte maar constante toename van de inspanning zal in de loop van de tijd veranderen in een middenrifademhaling die moeiteloos en automatisch wordt.

Hoe gebruik je het middenrif bij de buikademhaling?

De buikademhaling is een eenvoudige, maar vaak vergeten manier om je te concentreren op wat het belangrijkst is in het leven. De adem vindt zijn oorsprong in de buik, vult de longen en eindigt uiteindelijk met een uitademing. Dit proces kan altijd en overal worden gedaan.

Neem bijvoorbeeld wanneer je angst voelt. De gevoelens komen van binnenuit je lichaam, dus het is belangrijk om je aandacht daarheen te brengen om het zenuwstelsel te kalmeren.

Het middenrif is een grote parapluvormige spierlaag die aan de onderkant van de linkerkant van de ribbenkast is bevestigd. Het helpt de inhoud van de borstkas (hart en longen en enkele grote bloedvaten) te scheiden van de inhoud van de buik (maag, darmen, enz.).

Bij het inademen trekt het middenrif samen, de buik gaat omhoog, het middenrif ontspant, het zakt en de ruimte in de longen en de maag trekt zich terug.

Bij het uitademen ontspant het middenrif, de buik beweegt terug, het middenrif gaat omhoog en er komt weer ruimte in de longen en maag. Deze zij-aan-zij bewegingen bieden ruimte voor de longen en laten de buik en zijn organen op en neer bewegen.

Het is belangrijk de lucht echt in je buik te laten komen en niet puur in de borstkast. De borstkast dient pas gevuld te worden als de maag gevuld is.

De buikademhaling bij stress en angst
In het begin zal het even moeilijker kunnen gaan, maar uiteindelijk zal de buikademhaling een verfrissend gevoel geven.

De buikademhaling voor verschillende toepassingen

In een wereld waar stress een belangrijke factor is in het leven van veel mensen, klinkt alles dat verlichting kan bieden van de nadelige effecten van stressoren als een goed idee.

Sommige mensen vinden verlichting door lichaamsbeweging, maar anderen vinden het door een bewuste oefening te doen die buikademhaling wordt genoemd.

In dit artikel wordt uiteengezet hoe buikademhaling spanning kan verlichten en helderheid voor uw geest kan verschaffen.

Buikademhaling is een bewuste oefening die wordt gebruikt om spanning te verlichten en duidelijkheid te verschaffen.

Buikademhaling bij hyperventilatie

Buikademhaling is een techniek die steeds populairder wordt onder degenen die yoga beoefenen. Het kan worden beoefend door degenen bij wie de diagnose hoge angst is gesteld of degenen die verlichting zoeken van de symptomen van hyperventilatie.

Buikademhalingstechnieken worden al eeuwenlang gebruikt en in dit artikel wordt besproken hoe het een nuttig hulpmiddel kan zijn om door hyperventilatie veroorzaakte paniek te verlichten.

Angst verlichten met de buikademhaling

Buikademhaling is een belangrijke techniek voor ontspanning en zelfbewustzijn. Buikademhaling is een techniek die je dwingt om in en uit te ademen door je middenrif in plaats van lucht in te ademen door je mond en neus.

Het kan een effectief middel zijn voor de omgang met angst of stress. Er wordt vaak gemeld dat deze vorm van ademhaling mensen kalmeert en rustiger maakt, ook tijdens gevoelens van angst.

Ook bij een zenuwachtig gevoel

Buikademhaling is een techniek die wordt gebruikt om nerveus gevoel te verminderen. Wanneer angst toeslaat, halen mensen vaak korte, oppervlakkige ademhalingen vanuit de bovenborst.

Dit type ademhaling stuurt een signaal naar de hersenen dat je gestrest bent. Buikademhaling daarentegen stuurt een signaal naar de hersenen dat je ontspannen bent.

Om buikademhaling te doen, inhaleer je diep en langzaam door je neus en concentreer je je op het vullen van je buik met lucht.

Minder stress met de buikademhaling

Probeer buikademhaling te oefenen om stress te verminderen. Ademen vanuit de buik kan helpen om spanning uit je lichaam en geest te halen.

Dit type ademhaling kan u helpen ontspannen tijdens een zware dag op het werk of op school, en de kwaliteit van uw slaap verbeteren, waardoor u overdag ook minder stress ervaart.

Hoi, ik ben Sehrish, een klinisch psycholoog die online consultancy aanbiedt. Ik heb een diepe interesse in onderwerpen als echtelijke psychotherapie, begeleiding bij seksuele intimidatie, persoonlijke mentale verzorging, stressstoornissen en psychoses. Het is een eer om mijn kennis en ervaring te delen en deel uit te maken van een getalenteerd team. Ik kijk uit naar deze samenwerking en de mogelijkheden om mijn vakgebied verder te verkennen en bij te dragen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *